خرید تور نوروزی

محور مذاکرات: شمخانی یا عراقچی؟

محمد قوچانی درباره‌ی ادعاهای اخیر مطرح شده درباره‌ی اینکه مسئولیت پرونده‌ی هسته‌ای با علی شمخانی است، گفت: بنا بر اطلاعی که دارم محوریت با وزارت امور خارجه و عباس عراقچی است.

آقای قوچانی روز یکشنبه به خبرنگار انصاف نیوز گفت: دولت پزشکیان طرح مشخصی برای این موضوع با محوریت وزارت امور خارجه دارد و البته احتمال دارد میزان نقش‌آفرینی علی لاریجانی از شمخانی بیشتر باشد.

عضو شورای اطلاع‌رسانی دولت درباره‌ی دلیل مطرح شدن چنین ادعایی از سوی آقای شمخانی گفت: او عضو شورای عالی امنیت ملی نیست اما علاقه دارد که وجهه‌ی رازآلود و امنیتی به خود بدهد. به نظر من این ادعا مطرح شده تا سوال و جوابی درباره‌اش در رسانه‌ها شود تا به این شکل، موضوع ترویج شود.

تلاش‌های انصاف نیوز برای دریافت پاسخی از مقام‌های دولتی به نتیجه‌ای منجر نشده و تنها سخنگوی دولت و رئیس سازمان انرژی در پاسخ گفته‌اند که به این موضوع دامن نزنید. یک مقام وزارت امور خارجه نیز تاکید کرده که این ادعا مسئله‌ی مهمی نیست.

شمخانی کمکی به مذاکرات هسته‌ای نکرد

محمد قوچانی درباره‌ی دلیل تکذیب نشدن ادعای شمخانی از سوی دولت گفت: در دولت آقای پزشکیان قرار نیست ادعاها تکذیب شود و گذر زمان ثابت خواهد کرد که چه کسی سوار کار است.

این فعال سیاسی میانه‌رو درباره‌ی عملکرد علی شمخانی در دولت حسن روحانی گفت: او هیچ کمکی به برجام و مذاکرات هسته‌ای نکرد و شاید در جهت عکس آن هم عمل کرده باشد. البته اگر این بار می‌خواهد کمکی کند حتما دولت استقبال کند.

قوچانی در پاسخ به این سوال که آیا دولت پزشکیان برنامه‌ی مشخصی برای مواجهه با ترامپ دارد و یا سردرگم و بلاتکلیف است، گفت: تكلیف این دولت با سياست خارجي كاملا روشن است و هدف اصلي تبديل بازدارندگي ايران از بازدارندگی صرفا نظامی به بازدارندگی سياسی است.

این عضو شورای اطلاع‌رسانی دولت گفت: راهبردهایی برای ارتقا بازدارندگی نظامی به بازدارندگی سیاسی در دولت در حال طراحی و فکر است.

او ادامه داد: بازدارندگی نظامي لازم است و نبايد ترديد كرد که از نقاط پر افتخار ايران بوده كه ايران به اين بازدارندگي رسيده است. نبايد فراموش كنيم در دوران جنگ براي دستيابي به موشك نيازمند كشورهايي مثل ليبي بوديم. نيازمند بوديم با آمريكا مذاكراتي كنيم. روس‌ها كه در طول تاريخ به ايران خيانت كردند عراق را تجهيز مي‌کردند و ما باید در بازار سیاه دنبال موشک می‌گشتیم.

آغاز گفت‌وگوی همه‌جانبه در چند ماه آینده

قوچانی درباره‌ی زمان احتمالی اجرایی شدن این راهبردهای تازه گفت: مردم ایران قدم جدیدی را در ماه‌های آینده خواهند دید که رسیدن به برنامه‌ای برای گفت‌وگوی همه‌جانبه است.

این فعال سیاسی میانه‌رو در پاسخ به این سوال که آیا در این طرح جایی برای مذاکره‌ی مستقیم با آمریکا وجود دارد، گفت: مذاکره‌ی غیرمستقیم با آمریکا قطعی است، مذاکره‌ی جمعی با حضور این کشور هم قطعا رخ خواهد داد. ممکن است منافع ما در مذاکره‌ی مستقیم باشد همانطور که در دولت احمدی‌نژاد هم به دستور رهبری انجام شد، در دوره‌ی روحانی هم همینطور. در دوره‌ی آقای رئیسی هم تلاش کردند اما نتوانستند این کار را انجام دهند.

مذاکره‌ی مستقیم با آمریکا لازم است

قوچانی بر این باور است که مذاکره‌ی مستقیم با آمریکا لازم است و می‌گوید: مذاکره‌ی مستقیم با این کشور هم به معنای سر تسلیم فرود آوردن و پذیرش هر آنچه ترامپ گفت نیست.

او درباره‌ی تفاوت این طرح و طرح‌های مذاکراتی در دولت روحانی گفت: در دوره‌ی روحانی فکر می‌کردند که برجام یعنی پیروزی ظریف و روحانی و موضوعی اثرگذار بر آینده‌ی این دو خواهد بود اما برای پزشکیان و عراقچی الزاما آینده ای به این شکل متصور نیستند.

عراقچی ترکیبی از ظریف و امیرعبداللهیان را ارائه کرد

مدیرمسئول و سردبیر نشریه‌ی آگاهی نو با اشاره به عملکرد عباس عراقچی به عنوان وزیر امور خارجه گفت: او در این دوره عملکرد شجاعانه‌ای از خود نشان داد و ترکیبی از ظریف و امیرعبداللهیان را ارائه کرد. عراقچی هم وجوه گفتگومحور ظریف را دارد و هم وجوه مقاومت‌محور امیرعبداللهیان و در حال تبدیل شدن به پدیده‌ی جدیدی است.

نظام کارگزاری وفادارتر و متخصص‌تر از عراقچی پیدا نمی‌کند

او با بیان اینکه نظام کارگزاری جامع‌تر، وفادارتر و متخصص‌تر از عراقچی پیدا نخواهد کرد، گفت: او نه به دنبال برندینگ شخصی خود است و نه دنبال اینکه قهرمان شود. از طرفی دیگر مورد اعتماد سران قوا با گرایش های دیگر هم قرار دارد. بدنه‌ی حزب اللهی هم می‌توانند بین احمدی‌نژاد که یک بار هم حاضر نشد به سوریه برود از بشار حمایت کند با عراقچی قیاس کنند که آبروی خود را برای چیزی گذاشت که در خلق آن نقشی نداشت و نظرات متفاوتی هم درباره‌اش داشت.

قوچانی غرب‌زده‌ها و شرق‌زده‌ها را خطری برای تحقق طرح دولت در سیاست خارجی و مواجهه با ترامپ می‌داند و می‌گوید: به لحاظ راهبردی ایران همواره به جهان میانه تعلق دارد. ایران همیشه در نقطه‌ی توازنی قرار داشته و اکنون به موازنه‌ی مثبت ‘هم شرقی هم غربی’ نیاز داریم.

روایت محمد قوچانی از مواجهه‌ی دولت روحانی با ترامپ

محور مذاکرات: شمخانی یا عراقچی؟

این فعال سیاسی میانه‌رو در گفت‌‌وگو با انصاف نیوز پیرامون مواجهه‌ی دولت روحانی با ترامپ نیز مطالب و ناگفته‌هایی را مطرح کرد که در پی می‌آید:

  • در دولت روحانی طرح مشخصی برای مواجهه با ترامپ وجود داشت.
  • در اوایل به قدرت رسیدن ترامپ در آمریکا از ظریف پرسیدم که آیا به نظر شما ترامپ قابل گفت‌وگو است؟ او در جواب گفت که من طرح این موضوع را نوشته‌ام و به راحتی هم می‌توانم آن را انجام دهم.
  • از نظر دولت روحانی امکان به توافق رسیدن با ترامپ می‌توانست ساده‌تر از اوباما باشد.
  • ترامپ یک سال پس از انتخابش هم از برجام خارج نشد در حالی که وعده داده بود پس از انتخاب شدن از این توافق خارج خواهد شد. تیلرسون، وزیر خارجه اول ترامپ مخالف خروج آمریکا از برجام بود. در کتاب خاطرات پمپئو هم آمده که او چه تلاشی کرد که تیلرسون را از کابینه خارج کند و با دروغ‌هایی که به ترامپ گفت تلاش کرد او را به خروج از برجام هدایت کند.
  • متاسفانه غفلت برخی دوستان اصلاح‌طلب و شبه اصلاح‌طلب (کسانی مثل علی کریمی که الان دیگر ایران هم نیستند) در راه انداختن موج پشیمانم در اوایل دولت دوم روحانی باعث شد دولت تضعیف شود.
  • بخشی از اصولگرایان هم در حوادث دی 96 تصور کردند با تضعیف دولت روحانی نظام تقویت می‌شود يا خودشان به قدرت مي‌رسند اما در عمل كاملا برعكس اين تصور رخ داد.
  • مكرون تلاش بسيار زياد و بي سابقه‌اي كرد براي اينكه روحاني و ترامپ گفتگو كنند، اين امكان بود و شايد مجوزي هم وجود داشت كه در شرايطي چنين اتفاقي رخ دهد اما به دليلي كه بايد در زمان خودش بازگو شود محقق نشد.
  • چنين صحنه‌اي را ديگر در تاريخ ايران نخواهيد ديد كه رئيس جمهور فرانسه از محل اقامت خود با عجله به محل اقامت رئيس جمهور ايران بيايد تا روحاني فرصتي بدهد كه با ترامپ مذاكره كند. و در محل اقامت رئيس جمهور ايران تلاش كند تا ارتباطي بين اين دو برقرار شود يا دست كم ارتباطي تصويري برقرار كند.
  • آن فرصت را به دليل مشكلات درون دولت يا نبود طرحي براي مواجهه با ترامپ از دست نداديم بلكه دليل از دست رفتن آن فرصت تضعيف دولت از طرف جناح مقابل و حتي متحدان دولت بود. نبايد از ياد ببريم كه مجلس دهم با حضور بيش از صد  نماينده‌ي اصلاح‌طلب طرح سوال از رئيس جمهور را مطرح كرد.
  • گرچه فرصت‌هايي را در آن مقطع زماني از دست داديم اما راهبرد دولت وقت در مواجهه با ترامپ قبل از ترور شهيد سليماني كاملا مشخص و روشن بود.
  • اينكه امروز برجام همچنان پيكري است كه مي‌توان روي آن كار كنند محصول همان دولت است.
  • دولت آقاي رئيسي كه ادعا مي‌كرد بايد همان روز از برجام خارج مي‌شديم هرگز از برجام خارج نشد، اصولگرايان بايد اين را در ياد داشته باشند كه سه سال دولت را در اختيار خود داشتند و رئيس دولت و وزير امور خارجه اصولگرا و انقلابي بر سر كار بود و در ابتدا فكر مي‌كردند مي‌توانند امتيازات بيشتري بگيرند نه تنها امتياز بيشتر نگرفتند بلكه برجام را به همان صورت حفظ كردند.

متن کامل گفت‌وگوی تفصیلی انصاف نیوز با آقای قوچانی در روزهای آینده منتشر خواهد شد

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

یک پیام

  1. باسلام این آقا کجایی دولت و نظام هستند که حرفشان سندیت داشته باشد و ضمن آقای شمخانی زمانی پیش اصلاح طلبان بد شد که در اغتشاشات ۹۶_۹۸_ و ۱۴۰۱ به حرفهایی ضدامنیتی اصلاح طلبان توجه نکرد و قانون را اجرا کرد شد شمخانی بده و بعداز اتمام ماموریت اش در شورای امنیت ملی اصلاح طلبان و الخصوص رسانه‌های تندرو اصلاحات حمله سنگین را بر علیه اش آغاز کردن از صدای آمریکا رادیو فردا اسرائیل اینترنشنال بگیر تا روزنامه‌های زنجیری داخلی و سایت های خبری برادران اصلاحات،، م م نکنید یک کلام بگویید مصطفی، سردار دریادار علی شمخانی فرمانده نیروی زمینی وقت سپاه و از فرماندهان دفاع مقدس در سپاه خوزستان قرارگاه کربلا و ستاد کل سپاه و دبیر شورای امنیت ملی کشور چونکه با فتنه گران اصلاح طلب همکاری نکردند بنظر اصلاح طلبان تندرو شمخانی چقدر بیچاره شده قوچانی هم حمله برایش ترتیب میدهد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا