خرید تور نوروزی

بیش از ۲هزار حیوان گزیدگی در سیستان‌وبلوچستان

شیوع حیوان گزیدگی در سیستان و بلوچستان در حالی قربانیان زیادی را می‌گیرد که مسئولان استان همچنان در غفلت به سر می برند و هیچ اقدام ملموسی تاکنون برای حل این معضل انجام نشده است.

به گزارش سایت عصرهامون (زاهدان)، «هاری یک بیماری ویروسی است که از طریق گزش حیوانات هار به انسان منتقل می‌شود، این ویروس از بزاق حیوان ترشح شده و پس از گزش وارد بدن انسان می‌شود و سپس به نخاع و مغز رسیده و باعث التهاب در آن می‌شود؛ متأسفانه پس از بروز علائم هاری در انسان، درمانی برای آن وجود ندارد و مرگ قربانیان قطعی است.

مهم‌ترین راه انتقال بیماری هاری، گزش حیواناتی چون سگ، گربه، گاو، گوسفند، شتر و برخی حیوانات وحشی است؛ عمده موارد سرایت این بیماری خطرناک نیز از طریق گاز گرفتن سگ‌های ولگرد و بلاصاحب گزارش شده است.

در سال‌های اخیر با افزایش جمعیت سگ‌ها و گربه‌های ولگرد در سطح شهرها و روستاها، خطر ابتلا به بیماری هاری و حیوان گزیدگی‌های مرگبار نیز چندین برابر شده است.

متأسفانه قربانیان اصلی این معضل کودکان هستند که اخیراً چند کودک در شهرهای مختلف سیستان و بلوچستان طعمه حمله سگ‌های ولگرد شده و جان باخته‌اند.

بیماری هاری عمدتاً از طریق گاز گرفتن حیوانات آلوده منتقل می‌شود و در صورت عدم درمان به‌موقع، می‌تواند کشنده باشد؛ در سال جاری، ۱۳ مورد مرگ ناشی از هاری در کشور گزارش شده است.

افزایش موارد حیوان گزیدگی در سیستان‌وبلوچستان

افزایش موارد حیوان گزیدگی در سیستان و بلوچستان به یکی از چالش‌های جدی حوزه سلامت این استان تبدیل شده است؛ رشد چشمگیر این موارد، نگرانی‌ها را درباره شیوع بیماری‌هایی مانند هاری افزایش داده و مسئولان را به اتخاذ تدابیر پیشگیرانه واداشته است.

معضل سگ‌های ولگرد در زاهدان به یکی از نگرانی‌های جدی شهروندان تبدیل شده است. در ماه‌های اخیر، افزایش تعداد سگ‌های پرسه‌زن در محله‌های مختلف این شهر، نه تنها آرامش مردم را بر هم زده؛ بلکه موارد متعددی از گازگرفتگی و حیوان گزیدگی را نیز به دنبال داشته است.

برای مقابله با این وضعیت، اقدامات پیشگیرانه‌ای از جمله واکسیناسیون دام‌ها علیه بیماری هاری در استان انجام شده است؛ بر اساس گزارش اداره کل دامپزشکی سیستان و بلوچستان، واکسیناسیون هاری در این استان با رشد ۳۱۸ درصدی همراه بوده است.

موارد حیوان گزیدگی در سیستان و بلوچستان در سال جاری نسبت به سال گذشته افزایش قابل‌توجهی داشته است؛ تنها در حوزه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان بیش از ۲ هزار مورد حیوان گزیدگی ثبت شده است که این روند، خطر گسترش بیماری‌های کشنده‌ای مانند هاری را افزایش می‌دهد.

ناصر عبداللهی یکی از شهروندان زاهدانی در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون»، بیان کرد: چند هفته پیش در یکی از محله‌های حاشیه شهر نزدیک خانه‌مان، در حال پیاده‌روی بودم که ناگهان یک سگ ولگرد به سمت من آمد؛ ابتدا سعی کردم آرام باشم و از کنار سگ رد شوم، اما به طور ناگهانی به من حمله کرد و دستم را گاز گرفت.

او افزود: بلافاصله دستم را با آب و صابون شستم و به نزدیک‌ترین مرکز بهداشتی مراجعه کردم؛ آنجا زخم را بررسی کردند و واکسن هاری تزریق کردند، پزشکان گفتند که خوشبختانه زخم سطحی است؛ اما باید چند نوبت دیگر واکسن بزنم تا از هرگونه خطر احتمالی جلوگیری شود.

این شهروند ادامه داد: متأسفانه در محله ما تعداد زیادی سگ ولگرد وجود دارد و اغلب در شب‌ها یا اوایل صبح، سگ‌ها به صورت گله‌ای در کوچه‌ها پرسه می‌زنند؛ این اولین بار نیست که یکی از همسایه‌ها یا آشنایان دچار گازگرفتگی شده‌اند.

او گفت: انتظار داریم شهرداری به این مسئله جدی‌تر رسیدگی کند و مردم از وجود این سگ‌ها در کوچه‌ها احساس خطر می‌کنند؛ اگر برنامه‌ای برای زنده‌گیری، واکسیناسیون یا عقیم‌سازی آن‌ها وجود داشته باشد، مطمئناً از بسیاری از این حوادث جلوگیری می‌شود.

عبداللهی گفت: بعد از اینکه چندین مورد مشابه گزارش شد، شهرداری چندین بار تیم‌هایی را برای زنده‌گیری به محله ما فرستاد؛ اما مشکل حل نشده است و امیدواریم این اقدامات ادامه پیدا کند و تعداد حیوانات ولگرد کمتر شود.

مسئولان حوزه بهداشت و دامپزشکی با اجرای برنامه‌های واکسیناسیون و اقدامات پیشگیرانه در تلاش برای کنترل این بحران هستند.

ثبت ۲ هزار و ۳۰۶ مورد حیوان گزیدگی از ابتدای سالجاری

محمود فاطمی معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون»، بیان کرد: طی سالجاری ۲ هزار و ۳۰۶ مورد حیوان گزیدگی در حوزه دانشگاه علوم پزشکی زاهدان ثبت‌شده که خوشبختانه با اقدامات به موقع درمانی، هیچ موردی از بروز هاری نداشته‌ایم.

او افزود: با توجه به اینکه در سال‌های اخیر نگهداری سگ و گربه توسط خانواده‌ها رو به افزایش بوده است، درصد گزش توسط حیوانات خانگی رو افزایش است به طوریکه موارد حیوان گزیدگی در سال جاری تا پایان آبان‌ماه ۱۵ درصد نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش داشته است.

این مسئول ادامه داد: هاری یک بیماری واگیر کشنده ویروسی مخصوص گوشت‌خواران اهلی و وحشی بوده که انسان و سایر حیوانات خونگرم پستاندار به طور تصادفی و غالباً از طریق گزش به آن مبتلا می‌شوند به‌طوری که در صورت بروز علائم، بیماری هاری غیر قابل درمان بوده و بیمار محکوم به مرگ است.

او افزود: بیماری هاری از طریق گازگرفتگی توسط حیوان هار و پنجه کشیدن توسط گربه و گربه‌سانان و تماس مخاطی مانند لیسیدن لب، چشم و بینی فرد توسط سگ و گربه‌های به ظاهر سالم که به بیماری هاری مبتلا هستند انتقال می‌یابد.

فاطمی خاطرنشان کرد: فعالیت حرکتی شدید شامل دویدن، دست و پا زدن، تحریک‌پذیری و عدم آرامش، توهم، نگرانی و هیجان، افزایش ترشحات بزاق دهان، ترس از نور و آب از مهم‌ترین علایم این بیماری در انسان محسوب می‌شوند.

او عنوان کرد: این بیماری در حیوان به دو شکل تحریکی (خشمگین) یا فلجی (ساکت) دیده می‌شود، در شکل تحریکی، حیوان مضطرب و وحشی شده، محل زندگی خود را ترک و به هر فرد یا حیوان سر راه خود حمله می‌کند؛ همچنین صدای پارس حیوان خشن و بریده بریده شده و کف از دهانش سرازیر می‌شود و در شکل فلجی، حیوان به محل تاریکی پناه برده و پس از مدتی در اثر فلج دستگاه تنفسی و اندام‌ها می‌میرد.

معاون فنی معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زاهدان گفت: جهت پیشگیری از حیوان گزیدگی لازم است تا از نزدیک‌شدن و تماس با سگ خودداری کنیم؛ همچنین از نگهداری سگ یا گربه خانگی، از دویدن مقابل سگ و نگاه مستقیم به چشم‌هایش، از آزار و اذیت حیوانات و سگ‌هایی که در حال غذاخوردن یا مراقبت از توله خود هستند، از ریختن زباله و پسماندهای غذایی در اماکن و معابر عمومی جدا خودداری کرده و حتماً برای واکسیناسیون و قلاده گذاری سگ‌های صاحب‌دار و گله به اداره دامپزشکی مراجعه کنیم.

او توصیه کرد: در هنگام حیوان گزیدگی محل زخم را با آب و صابون، حداقل به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه شستشو دهیم، کف صابون را از لابه‌لای زخم خارج کنیم، با محلول بتادین یا الکل اتیلیک ۴۰ تا ۷۰ درصد و یا سایر مواد ویروس‌کش محل گازگرفتگی را ضدعفونی کنیم، به نزدیک‌ترین بیمارستان، مرکز خدمات جامع سلامت و یا مرکز درمان پیشگیری از هاری جهت تجویز به موقع واکسن و سرم ضد هاری مراجعه و نوبت‌های بعدی واکسیناسیون ضد هاری را انجام دهیم.

این مسئول بیان کرد: توجه داشته باشید که زخم حیوان گزیده را هیچ وقت نباید بدون نظر پزشک دوره دیده پانسمان کرد؛ زیرا میکروب هاری بی‌هوازی است و بر اثر پانسمان رشد آن سریع خواهد شد.

او افزود: هر فرد مراجعه‌کننده به بیمارستان یا مرکز درمان پیشگیری از هاری توسط پرسنل دوره دیده و یا پزشک ویزیت شده و شستشوی اصولی محل گزش، واکسیناسیون، سرم تراپی و تجویز آنتی‌بیوتیک برای وی انجام می‌شود.

فاطمی گفت: فرد در طی زمان درمان پیشگیری از هاری به تعداد ۳ تا ۴ بار مورد ویزیت و واکسیناسیون قرار می‌گیرد؛ تأمین و توزیع به موقع واکسن و سرم و وسایل تزریقات و پانسمان، شستشو و ضدعفونی زخم نیز در این مراکز انجام می‌شود.

سگ‌های ولگرد همچنان یک چالش برای مدیریت شهری در سیستان و بلوچستان محسوب می‌شوند که همکاری شهرداری و مشارکت شهروندان می‌تواند در کاهش حیوان گزیدگی مؤثر باشد.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا