مذاکره دربارهی منطقه | نشانهها چه میگوید؟
روزنامهی قدس نوشت:
وزیر خارجه عمان که به گفته خودش حامل پیام رسمی «هیثم بن طارق آل سعید» پادشاه این کشور برای مسعود پزشکیان بود، ظهر دیروز در تهران با رئیسجمهور کشورمان دیدار کرد.
رئیسجمهور در این دیدار روابط دو کشور را دیرین، صمیمی و دوستانه توصیف کرد که در عرصههای متنوع و در سطوح مختلف گسترده شده است و با اشاره به توافق طرفین برای برگزاری نشست کمیسیون مشترک همکاریهای اقتصادی در آینده نزدیک، گفت: اقدامات و پیگیریهای خوبی در جریان است تا مقدمات تسریع در اجرای توافقات گذشته و حصول تفاهمات جدید میان دو کشور فراهم شود.پزشکیان با اشاره به اینکه سیاست خارجی دولت چهاردهم بر گسترش روابط و تحکیم همکاریها با همه کشورهای اسلامی، همسایه و دوست استوار است و دراین بین عمان جایگاهی ممتاز دارد، تصریح کرد: اینکه کشورهای منطقه و ملتهای مسلمان با یکدیگر اختلاف داشته باشند و جنایتکاری مثل رژیم صهیونیستی از این وضعیت برای ضربه زدن به آنان سوءاستفاده کند، بههیچوجه قابلقبول و مطلوب نیست. سفر بدر البوسعیدی به تهران که نخستین سفر او پس از روی کار آمدن دولت چهاردهم است، به دلایل مختلفی مورد توجه ویژه رسانههای داخلی و منطقه قرارگرفته است. ازجمله نقش طولانی عمان بهعنوان رابط کشورهای غربی و تسهیلکننده ارتباط ایران با کشورهای عربی، تحولات منطقه بهویژه سوریه و فلسطین و این روزها اضافه شدن یمن به اهداف رژیم صهیونیستی و البته تعاملات اقتصادی دو کشور در شرایط تحریم.
گمانهای از یک پیام که تأیید نشد
درحالیکه به دلیل نقشآفرینی طولانی عمان در ردای میانجی و تسهیلکننده ارتباط میان ایران و آمریکا و تبادل پیام بین دو دولت در شرایط خاص و دشوار دیپلماتیک و عدم کارکرد کانالهای دیگر، حتی میزبانی برخی مذاکرات و ملاقات مقامات دو کشور، گمانهزنیهای زیادی در خصوص احتمال اینکه بدرالبوسعیدی حامل پیام جدیدی از سوی دولت آمریکا یا تیم ترامپ باشد، مطرح و قوت گرفته بود. اعلام این موضوع از سوی وزیر خارجه عمان که حامل پیام رسمی سلطان هیثم بن طارق آل سعید برای مسعود پزشکیان است، برای دقایقی این گمانهها را به واقعیت نزدیک کرد. بااینحال لحظاتی طول نکشید که عباس عراقچی در نشست خبری دو وزیر پس از دیدار و مذاکراتشان، بر این فرض خط بطلان بکشد و تأکید کند کانال ارتباطی میان ایران و آمریکا سفارت سوئیس است و فعلاً نیازی به ایفای نقش مجدد عمان نیست؛ اگرچه به گفته او در صورت لزوم این کانال نیز باردیگر ایفای نقش مؤثر خود را بر عهده خواهد گرفت.
این در حالی است که محمد قوچانی، عضو شورای اطلاعرسانی دولت در گفتوگو با انصافنیوز گفت: مردم ایران قدم جدیدی را در ماههای آینده خواهند دید که رسیدن به برنامهای برای «گفتوگوی همهجانبه» است. وی افزود: مذاکره غیرمستقیم با آمریکا قطعی است، مذاکره جمعی با حضور این کشور هم قطعاً رخ خواهد داد. ممکن است منافع ما در مذاکره مستقیم باشد همانطور که در دولت احمدینژاد هم به دستور رهبر معظم انقلاب انجام شد، در دوره روحانی هم همینطور، در دوره آقای رئیسی هم تلاش کردند اما نتوانستند این کار را انجام دهند.
قوچانی درباره تفاوت این طرح و طرحهای مذاکراتی در دولت روحانی گفت: در دوره روحانی فکر میکردند برجام یعنی پیروزی ظریف و روحانی و موضوعی اثرگذار بر آینده این دو خواهد بود اما برای پزشکیان و عراقچی الزاماً آیندهای به این شکل متصور نیستند.
عزم ایران و عمان برای اجرای ۱۶ سند همکاری
اما موضوعات و محورهای دیگری که دیروز در رایزنیها و مذاکرات وزیر خارجه عمان با عراقچی و رئیسجمهور کشورمان در حوزه روابط دوجانبه موردبحث قرار گرفت، معطوف به تحقق و پیگیری موافقتنامهها و توافقات دو کشور در سفر رئیسجمهور شهید ابراهیم رئیسی و سفر متقابل سلطان عمان به تهران در سال ۱۴۰۲ بود که به گفته عراقچی دو پایتخت بر ضرورت اجرای آن تأکید و اتفاقنظر دارند. ۱۲ توافق در سفر شهید رئیسی به عمان در سال ۱۴۰۱ که اولین سفر او به منطقه بود در حوزههای انرژی، سیاسی، حملونقل، همکاریهای دیپلماتیک، روابط تجاری و اقتصادی، علمی، محیط زیست و ورزشی به امضا رسید. کمتر از یک سال بعد در سفر هیثم بن طارق سلطان عمان به تهران نیز چهار سند در حوزه همکاریهای اقتصادی و سرمایهگذاری، همکاری در مناطق آزاد و همکاری در حوزه انرژی به امضا رسید که به نظر میرسد حادثه سقوط بالگرد حامل رئیسجمهور و نیمهکاره ماندن دوره دولت سیزدهم، روند اجرای شماری از این اسناد را کند یا متوقف کرد.حالا دو دولت بر آن هستند تا این همکاری را به جریان انداخته و حتی تقویت کنند. سطح مبادلات تجاری میان ایران و عمان که در دولت شهید رئیسی جهش پیداکرده بود به گفته عباس عراقچی در سال گذشته نسبت به سال پایه ۹۸ سه برابر شده و به ۵/۲ میلیارد دلار رسیده است. اما آنطور که سلطان عمان در سفر به تهران تأکید کرده بود این رقم متناسب با نوع و سطح روابط برادرانه و نزدیک دو کشور نیست. در همین راستا به گفته وزیر امور خارجه کشورمان نشست کمیسیون مشترک اقتصادی دو کشور ماه آینده در مسقط با موضوع بررسی راهکارهای اجرایی کردن توافقات مذکور برگزار میشود.
اشتراکنظر درباره سوریه و یمن
در کنار این دو محور به دلیل تحولات گسترده و مهم منطقه ازجمله سقوط حکومت اسد و تغییر نظام سیاسی در سوریه رایزنی و تماسهای نزدیک دو همسایهای که میتوان گفت دیدگاهی نزدیک به هم دارند، ضروری و اجتنابناپذیر است. کما اینکه هم عباس عراقچی و هم بدر البوسعیدی در نشست خبری مشترک بر موضوع ضرورت حفظ و صیانت از تمامیت سرزمینی و حق حاکمیت سوریه، حق تعیین سرنوشت مردم این کشور توسط خودشان بدون مداخله خارجی و البته شکلگیری یک دولت و نظام سیاسی فراگیر متشکل از همه اقوام و جریانها با حفظ حقوق همه مذاهب و قومیتها تأکید کردند.آنطور که عراقچی در این نشست خبری عنوان کرد تشدید حملات رژیم صهیونیستی علیه یمن و دولت انصارالله و تخریب زیرساختهای این کشور در امتداد راهبرد ضربه به اضلاع محور مقاومت نیز برای تهران و مسقط نگرانکننده و حائز اهمیت است. ازاینرو چهارمین محور رایزنیهای دو وزیر هماهنگی میان دو کشور و کشورهای منطقه و اسلامی بهمنظور توقف این حملات و آغاز مذاکرات صلح برای جلوگیری از توطئه بروز یک جنگ داخلی دیگر در یمن بود.
انتهای پیام