بلاتکلیفی در تولید با نوسانات نرخ ارز
پریروز گروهی که خود را از اعضای صنف پارچه فروشان و کفاشان مینامیدند در بخشی از بازار تهران و سپهسالار اقدام به تجمع پراکنده کردند که با همراهی فرمانداری، نزدیکیهای ظهر به پایان رسید. این افراد نوسانات نرخ ارز را مخل کسب و کارشان میخواندند و برخی از صنف کفاشان به برپایی نمایشگاه در ماههای پایانی سال اعتراض کردند.
به گزارش پایگاه خبری جماران، «پریروز فیلمهایی منتسب به تجمع جمعی از بازاریان به سرعت در فضای مجازی دست به دست شد که در آن گروهی شعار «بازاری با غیرت، حمایت حمایت» سر میدادند و گروهی دیگر فریاد میزدند «دلار صد تومنی، نمیخوایم، نمیخوایم».
فیلمهای منتشر شده نشان میداد که شرکت کنندگان به آنچه «صعود هر روزه قیمت دلار: میخواندند، اعتراض دارند. دلار که در آن روز وارد کانال 81 هزار تومان شده بود، نرخی عجیب برای همه جامعه به حساب میآید، اما گویا دولت راهی برای کنترل شرایط بازار ندارد.
مردمی که همین چند ماه پیش به مسعود پزشکیان بهعنوان چهاردهمین رئیس جمهور ایران رأی دادهاند، به خاطر دارند که وی در میان صحبتهایش تاکید کرده بود دوست ندارد مردم هر شب نگران نرخ دلار فردا باشند. طبیعی است که از رئیس جمهوری با این دیدگاه، انتظار میرود که در دولتش نگرانی نوسانات نرخ ارز وجود نداشته باشد اما آنچه امروز کسبه و بازار با آن مواجه هستند، صعود نرخ دلار است.
فیلمهای موجود نشان میدهد که جمعی که خود را از بازاریان و اصناف می خواندند، در این تجمع پراکنده حضور داشتهاند. جواد امانی رئیس انجمن اسلامی بازار طی گفت و گو با خبرنگار جماران تعداد شرکت کنندگان را نهایتا 10 تا 15 نفر اعلام کرد و حمید رستگار رئیس اتاق اصناف تهران هم به گفتن کلمه «تعدادی»، برای جمعیت بسنده کرد اما یکی از پیشکسوتان صنف کفاشان، مدعی شد تعداد معترضان بیشتر بوده است.
ماجرا چه بود؟
دلیل اعتراض جمعی منتسب به بازاریان چه بود و چرا آنها صبح روز یکشنبه کف بازار آمدند؟ حمیدرضا رستگار رئیس اتاق اصناف تهران در گفتوگو با خبرنگار جماران درباره دلیل این ماجرا بیان کرد: حقیقتا مسأله اصناف سیاسی نیست و اساس مطالبه آنها اقتصادی است.
او افزود: آنهایی که روز یکشنبه تجمع کردند، کمی به نوساناتی که در قیمت ارز ایجاد میشود معترض بودند. متأسفانه یک چسبندگی بین قیمتهای داخلی و ارز به دلایل نامشخص یا نادرست وجود دارد. البته بعضا نرخ ارز و قیمتها میتواند ارتباطاتی داشته باشد و یک چسبندگی بین نرخ ارز و کالاهای ما وجود دارد. این چسبندگی نرخ ارز باعث شد کسانی که میخواهند مواد اولیه تهیه کنند، نتوانند نیازشان را خریداری کنند.
رئیس اتاق اصناف تهران گفت: وقتی قیمت ارز مشخص نشود، بلاتکلیفی در عرضه و تقاضای کالا ایجاد میشود. تغییر ناگهانی نرخ ارز یکباره به رقمی رسید که غیر قابل پیشبینی بود. این روند باعث شد که خیلیها نتوانند کالایشان را بفروشند و یا مواد اولیه برای تولید کالا را خریداری کنند.
او توضیح داد: تغییر نرخ یک بلاتکلیفی در بازار ایجاد کرد و یکسری از کسبه، یک چند روزی بلاتکلیف بودند. یک تعداد معترض بودند که تکلیف ما را روشن کنید که چه کار باید بکنیم. تجمع آنها باعث شد که گروهی از افراد غیر کسبه هم به این جمع اضافه شوند و رفتارهایی داشتند.
او اضافه میکند: در این تجمع با صحبتهایی که با اتحادیه این صنوف و اعضای آنها شد، قرار شد مطالبات آنها به صورت قانونی پیگیری شود و به دنبال اقداماتی باشیم که میتواند شرایط را تثبیت کند.
برخی پارچه فروشان و کفاشان معترض بودند!
رستگار به این پرسش که از کدام اصناف به شرایط معترض بودند؟ این گونه پاسخ داد: برخی پارچه فروشان و کفاشان معترض بودند. این موضوع با حضور هیات مدیره اتحادیه، روسای اتحادیه و اعضای صنفی در جلسهای که در فرمانداری برگزار شد، حل و فصل شد. در این جلسه مقرر شد یکسری موارد را از مسیر قانونی پیگیری کنیم و تا پایان سال یک تکلیفی راجع به ارز خارجی و موضوعاتی که مرتبط با بازار میشود، داشته باشیم.
او درباره مطالبات مطرح شده گفت: آنها مسأله تخصیص ارز دارند. ارز لازم به آنها تخصیص داده نشده است و تأمین مواد اولیه تولیدکنندگان ما دچار مشکل شده است. یکی از کالاهایی که سریعتر از بقیه کالاها اثر نوسانات ارزی روی آن نشان داده میشود، بحث کیف و کفش است.
در ادوار قبل هم گرانیها روی این صنف تاثیر گذاشته بود و کیف و کفش جزء اولین کالاهایی بود که تغییرات ارز روی آن اثرات مستقیم داشت. خوشبختانه در این رابطه اقدامات خوبی شد و پیگیری از مسیرهای قانونی انجام میشود.
اصناف آماده همراهی با دولت هستند
رئیس اتاق اصناف تهران با اشاره به اینکه اصناف بهعنوان بزرگترین تشکل غیر دولتی مردمی، خدمات و زحماتی را در بازار اقتصادی ما در بخش تولید، توزیع و خدمات انجام میدهد، تأکید کرد: خواسته ما از دولت این است که دولت، اتاق اصناف تهران را در کنار خودش در جلسات اقتصادی داشته باشد تا ما واقعیتهای اقتصاد را برای دولت بازگو کنیم.
او یادآور شد: در بحث ناترازی برق، اصناف با دولت همراهی کردند. ما اتحادیههایمان را تعطیل کردیم. زمان واحدهای صنفی را محدود کردیم. اتاق اصناف را تعطیل کردیم تا به رئیس جمهور که از مردم خواسته بود در ناترازی برق کمک کنند، همراه شویم. ما در این موضوع پیشقدم بودیم و هستیم.
رستگار تاکید کرد: موضوعات اصناف در حوزه اقتصادی حائز اهمیت است. نیاز است که به این مسایل توجه شود. ما آمادگی داریم با دولت همراهی کنیم. ما بزرگترین قشر اقتصادی کشور هستیم که امکانات، تجربه و دانش داریم و در دل جامعه هستیم. امیداریم دولت از این ظرفیت استفاه کند.
نگرانی از برگزاری نمایشگاه در نزدیکی عید
یکی از مسئولان و پیشکسوتان اتحادیه کفاشان دست دوز که خواست نامش محفوظ بماند، در گفتوگو با خبرنگار جماران درباره دلیل تجمع پریروز بیان کرد: بخشی از مشکلات صنف همان مشکلاتی است که در مملکت جاری است. به محض اینکه ارز گران میشود، مواد اولیه در بازار غیب میشود.
او افزود: کفاشان در بازار واحدهای ضعیفی هستند، دسترسی به مواد اولیه پیدا نمیکنند و مجبور میشوند که کارگرانشان را تعدیل کنند. کارگران هم شرایط بسیاری سختی دارند. حتی وقتی کار میکنند، نمیتوانند زندگیشان را تامین کنند وای به وقتی که تعدیل شوند.
این پیشکسوت صنف کفاشان برگزاری نمایشگاه در نزدیکی ایام عید و فصل فروش کفش را هم دلیل دیگری برای اعتراض برخی اعضای صنف کفاشان اعلام کرد.
او ادامه داد: نمایشگاه شهر آفتاب تلاشهای 10 ماهه صنف کفاشان را به هدر میدهد. بخش خصوصی یک نمایشگاه بزرگ در فصل فروش کیف و کفش دایر میکند و با این کار منافع جمع کثیری از صنف را به خطر میاندازد.
او درباره اینکه آیا در نمایشگاه کفش خارجی عرضه میشود که با اعتراض تولیدکنندگان داخلی مواجه شده؟ اینگونه توضیح داد: کفشهای عرضه شده در نمایشگاه هم از تولیدکنندگان داخلی است، اما با برپایی این نمایشگاه چرخه عرضه از روال عادی خارج میشود. یک مغازه دار از اول سال با 20 تا 30 تولیدی کار میکند، زحمت میکشد.
هر تولیدی 10 تا 20 کارگر دارد. باید در آخر سال با فروش مناسب مطالبات این افراد را تسویه کند. برگزاری نمایشگاه در این مقطع و فروش کفش زیر قیمت، کار فروش تولیدکنندگان را مختل میکند.
این مسئول اتحادیه کفاشان دست دوز گفت: در نمایشگاهها به دلیل اینکه هزینهای نکردهاند، بعضا کفش را زیر قیمت میفروشند.
او افزود: صنف کفاشان مثل سایر صنوف هزاران مشکل ریز و درشت دارد. بیمه، مالیات، نبود مواد اولیه و هزاران مشکل دیگر وجود دارد. اکنون که شب عید است و اعضای این صنف امیدوار بودند که مشکلات اول سال را با فروش مناسب پوشش بدهند، نمایشگاهی در شهر آفتاب و قم ایجاد شده که از هم منشعب شدهاند و با برپایی این نمایشگاهها، یک روند دهها ساله در چرخه عرضه، مختل خواهد شد.
به گفته این فرد، با برپایی این نمایشگاه که فقط به نفع چند نفر است، صنف کفاشان دچار مشکل میشود. برپایی این نمایشگاه دلیل اصلی اعتراض است اما صنف مشکلات دیگری هم دارد.
مشکلات در فرمانداری بررسی شد
این عضو اتحادیه کفاشان دست دوز درباره تعداد معترضان با بیان این ادعا که «جمعیت کم نبود» افزود: ما بلافاصله به آنها گفتیم که با داد و بیداد کار درست نمیشود، زیرا در این شرایط یک عده دیگر به شما ملحق میشوند و ممکن است جایی را آتش بزنند و به گردن شما بیفتد.
او ادامه داد: تا ساعت 11 که ماجرا اوج گرفت، رایزنی کردیم و معترضان را تا ساعت 13 به دفتر فرماندار تهران رساندیم. مشکلات صنف در فرمانداری بررسی شد و احتمالا برپایی نمایشگاه شهر آفتاب بعد از این جلسه، کنسل خواهد شد.
این پیشکسوت تاکید کرد: این نمایشگاه بر خلاف منافع عموم صنف است. نباید منافع یک عده خاص به منافع عموم ترجیح داده شود. در آن منطقه این هزار واحد صنفی فعال هستند و نباید منافع این تعداد را به دو تا سه نفر بفروشند. معترضان مربوط به منطقه بازار و سپهسالار بودند. به محض اینکه یک گروهی جمع شوند، 10 گروه دیگر ممکن است در کنارش شکل بگیرند. بنابر این باید هوشیار باشیم که این مقطع را بگذرانیم.
چهار گروه از بیرون آمدند و سروصدا کردند و رفتند!
در حالی که رئیس اتاق اصناف تهران از حضور برخی اعضای صنف پارچه فروشان در ماجرای روز یکشنبه خبر داد، یکی از اعضای اتحادیه این صنف حضور اعضایشان را تکذیب کرد.
او به جماران گفت: چهار تا گروه از بیرون آمدند، توی بازار یک سر و صدایی کردند و رفتند. صنف ما مشکلی نداشت و معترضان از صنف ما نبودند. کفاشان به سمت بازار پارچه فروشان و طلافروشان رفتند و بعد هم از بازار بیرون رفتند.
این عضو اتحادیه (نام محفوظ) تأکید کرد: ما مسائلمان را با وزارت صمت و دارایی حل میکنیم. مطالبهگری ما ربطی به تجمع نداشته است. اکنون هر مصاحبهای کنیم، به مسایلی که رخ داده است، وصل میشود. این افراد پارچه فروش نبودند و از خارج به داخل بازار آمدند. میخواستند جو بازار را به هم بریزند اما توسط دستگاههای امنیتی و نظارتی از بازار خارج شدند.»
انتهای پیام