کارتر و بهمن ۵۷! | ابوالفضل نجیب
ابوالفضل نجیب، روزنامهنگار، در یادداشتی که در اختیار انصاف نیوز قرار داده است، نوشت:
کارتر کمی بعد از ورود به باشگاه یکصدساله های عالم سیاست چشم از جهان فروبست. بی شک او تاثیرگذارترین سیاستمدار آمریکایی در حافظه تاریخی و سیاسی ایرانیان و به طور اولی در حافظه نسل نوعی من باقی خواهد ماند. نه به این دلیل که حضور او در کاخ سفید با مهمترین و تاثیرگذارترین اتفاقات سیاسی و از جمله نقطه عطف آن در بهمن 57 همزمان و همراه بود، بلکه به دلیل شائبه هایی که او را دلیل و عامل وقایع سال 57 معرفی می کند.
این ادعا ناظر بر ادعایی است که عباس میلانی در کتاب نگاهی به شاه از قول نیکسون درباره کارتر استناد می کند به این مضمون که کارتر سیاه ترین صفحات تاریخ آمریکا در رابطه با شاه را رقم زد.
این گفته نیکسون اگر چه در صورت ظاهر محدود به بازه زمانی حضور شاه و اقامت او در آمریکا و برخورد کارتر با شاه مربوط می شود، اما فراموش نکنیم این گونه اظهارات تنها در حد یک کد است که به رمزگشایی نیاز دارد.
اگر چه میلانی در همان کتاب تا حد مقدورات و دسترسی به منابع در دسترس از این اظهار نظر یک سطری رمزگشایی می کند، اما با اندک جستجو در منابع تاریخ شفاهی همان شمار کسانی که در نوفل شاتو اقامت داشتند، به سهولت می توان لایه های پنهان اظهار نظر نیکسون را رمزگشایی کرد.
هر چند وقایع میدانی از بازه زمانی ژانویه ای که بر خلاف انتظار و معمول کارتر میهمان ویژه شاه در ایران بود تا سقوط شاه و پیش از فرارسیدن سال میلادی بعد بخودی خود از این ادعا رمزگشایی و بر اثرگذاری کارتر در اتفاقات منتهی به بهمن 57 تاکید و دلالت دارد.
به این نشانه ها می توان ادعاها و برخی استنادات تاریخی را در مورد نقش کارتر در رقم خوردن شرایطی برای وقایع دو سال منتهی به سقوط شاه را افزون کرد تا به آنچه نیکسون در یک جمله به سیاه ترین صفحات تاریخ سیاست امریکا در رابطه با شاه و ایران تعبیر کرده، پی ببریم.
انتهای پیام