رواج باجگیری رسانهای در حوزه انرژی | نمونهای با دو احتمال از هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس
سرویس اقتصادی، انصاف نیوز: «تقریبا هیچ شرکت فعالی را پیدا نمیکنید که با مسالهای به نام باجگیری رسانهای در حوزه انرژی مواجه نباشد و متاسفانه بسیاری از روابط عمومیهای نفتی و پتروشیمی هم این را به عنوان هزینههای کار در این حوزه پذیرفتهاند.» این را مشاور رسانهای یکی از پتروشیمیهای خصولتی میگوید.
انتشار گفتوگوی اخیر انصاف نیوز درباره رسانههای باجگیر، پای تعدادی از مدیران، کارشناسان و مشاوران روابط عمومی و رسانه را به این موضوع باز کرد؛ مشاور رسانهای یکی از پتروشیمیهای خصولتی نیز به دفتر انصاف نیوز آمد و از رواج باجگیری رسانهای در حوزه انرژی خبر داد.
او به یکی از تجربههای اخیر خود اشاره کرد و گفت: شرکت ما سال گذشته قراردادی با یکی از رسانههای تخصصی انرژی داشت که قرارداد قابل توجهی هم بود. این رسانه در سال قبل به پوشش تقریبا تمام فعالیتهای شرکت اقدام میکرد و طبیعتا همه خبرها، گزارشها، رپورتاژها و گفتوگوهایی که به شرکت مربوط میشد، مثبت و هوادارانه بود.
او ادامه داد: قرارداد شرکت مذکور با این رسانه به اصطلاح تخصصی، پایان یافته و تمدید نشده است. همین تمدید نشدن، بهانهای شده برای درج تعداد زیادی خبر و گزارش منفی درباره همین شرکتی که سال قبل دربارهاش مثبت میگفتند!
این مشاور رسانهای پتروشیمی گفت: مدیر آن رسانه تخصصی حوزه انرژی که البته به عنوان یک رسانهی دیگرش شناخته میشود، مسئولیتی در دولت گرفته و دیگر در دفتر رسانهاش حاضر نمیشود. وقتی با او تماس گرفتیم که دلیل این چرخش 180 درجهای را بپرسیم، پاسخ داد با فلانکس یعنی مسئول آن بخش در رسانهاش، تماس بگیریم!
این مشاور رسانهای همچنین گفت: این یک رویه رایج است که رسانه به اصطلاح تخصصی حوزه انرژی، چند خبر دربارهی مدیرعامل یک شرکت نفتی یا پتروشیمی منتشر میکند و سپس فاکتور آن را برای روابط عمومی میفرستد. تقریبا همه فاکتورهای اینچنینی هم نقد میشود.
او دلیل تسلیم شرکتهای حوزه انرژی در مقابل باجخواهی و باجگیری رسانهای را چنین تشریح کرد: مساله اول این است که هیچ مدیری تمایل ندارد تصویر منفی از او در رسانهها وجود داشته باشد. بسیاری از مدیران باور دارند که تصویر منفی در رسانه به ویژه رسانه تخصصی میتواند صندلی او را لرزان کند. بنابراین همه هموغم خود را معطوف ایجاد یک تصویر مثبت رسانهای از خود میکند.
مشاور رسانهای پتروشیمی […] ادامه داد: دلیل دوم این است که مدیر روابط عمومی حضور در رسانه را یکی از رسالتهای خود میداند. در حوزه انرژی خبر زیاد است و بنابراین در حالت عادی خبر ارسالیاش دیده نمیشود. بنابراین هزینه میکنند که رسانه بهتری یا در جایگاه بهتری خبر را درج کنند.
او سومین دلیل باجپردازی شرکتهای حوزه انرژی به رسانهنماها را ناشی از زدوبندهای پیشین دانست و گفت: متاسفانه برخی از انتصابات در این حوزه، ناشی از زدوبندهایی است که یک پشتوانه رسانهای هم دارد. به بیان دیگر، مدیری با حمایت رسانهای منصوب میشود و بعد از حامیان خود حمایت مالی میکند.
آقای […] همچنین گفت: رسانههای رسمی معمولا اخبار شرکتهای پتروشیمی را پوشش نمیدهند و همین آنان را به سمت رسانههای باجخواه سوق میدهد. متاسفانه چون حوزه نفت و گاز و پتروشیمی هم پولدار به نظر میرسد، طبیعی است که درج خبرهای معمولی هم فاکتور میشود.
او اضافه کرد: بارها دیدهایم که یک رسانه گزارشهایی از مشکلات مدیریتی یک شرکت تهیه و آن را منتشر کرده است اما پس از چندی شما هیچ ردی از آن گزارش در آن رسانه پیدا نمیکنید، چون بسته به شرکت، نوع گزارش و نام رسانه، رقمی دریافت کردهاند.
گزارشی درباره هلدینگ خلیجفارس؛ مشتی نمونه خروار
صحتسنجی ادعاهای آقای […]، راه پیچیده و دشواری ندارد؛ فقط کافی است محتواهای یکی دو هفته چند رسانه تخصصی حوزه انرژی را رصد کنید تا به نکات جالب و شگفتانگیزی برسید.
برای نمونه چند روز قبل گزارشی ویدئویی با موضوع هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس منتشر شد که بازدیدهای زیادی گرفت و به تعداد چشمگیری همرسانی شد. در این گزارش ویدئویی آمده بود محمد شریعتمداری در مقام مدیرعامل هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس کار بسیار مشکلی دارد، چون مدیرعامل قبلی، علی عسگری، این بزرگترین شرکت پتروشیمی کشور را به ستاد انتخاباتی سعید جلیلی تبدیل کرده بود.
این گزارش به شکلی آشکار و در اقدامی کمسابقه نام تعدادی از مدیران منصوب دوره پیشین هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس را ذکر میکرد و به تبارشناسی گرایشهای سیاسی آنان میپرداخت.
کسانی که با الفبای کار رسانهای آشنا هستند و محیط اقتصاد سیاسی ایران را میشناسند، با دیدن این گزارش نتیجه میگیرند که روابط عمومی هلدینگ پتروشیمی خلیج فارس با هدف زمینهسازی برای برکناریهای گسترده و منصوبکردن چهرههای نزدیک به مدیر جدید، سفارش چنین گزارشی را داده است.
مشاور رسانهای پتروشیمی […] اما یک احتمال دیگر را مطرح کرد. او گفت: ممکن است که آن رسانه راسا و بدون سفارش قبلی این گزارش را تهیه کرده باشد تا توان چانهزنی خود با مدیر روابط عمومی هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس را بالا ببرد. من احتمال کمتری میدهم که گزارش مذکور را روابط عمومی هلدینگ پتروشیمی خلیجفارس سفارش داده باشد و فکر میکنم آن رسانه به اصطلاح تخصصی گزارش را تهیه کرده تا بتواند امتیازی از هلدینگ بگرید.
همین یک نمونه اگر موید همه ادعاهای آقای […] نباشد، این گزاره را تایید میکند که در محیط رسانهای حوزه انرژی مناسبات ناسالمی در جریان است.
مشاور رسانهای پتروشیمی […] در پاسخ به پرسش خبرنگار انصاف نیوز درباره چاره کاهش این مناسبات ناسالم، چنین پیشنهاد داد: میشود از فرصت دولت پزشکیان استفاده و مدیران جدید روابط عمومی شرکتها را به وحدت رویه در برابر رسانههای باجگیر دعوت کرد. اگر تعداد زیادی از روابط عمومیها با چنین کاری موافقت کنند، بسیاری از پروژههای رسانهای باجخواهانه به شکست میانجامد و محیط رسانهای حوزه انرژی تا حد قابل توجهی سالمسازی میشود.
انتهای پیام