خرید تور نوروزی

این بیمار فقط با علم درمان می‌شود | محمد مجتهد شبستری

محمد مجتهد شبستری، از روشنفکران دینی، در یادداشتی با عنوان «این بیمار فقط با علم درمان می‌شود» در صفحه‌ی شخصی خود نوشت:

موجب مسرت و امیدواری بسیار است که رئیس‌جمهور کنونی ما با صراحت اعلام می‌کند: «مدیریت دولت من مدیریت علمی است و نه مدیریت ايدئولوژيک!»

وزیر علوم این دولت هم با بیان‌های مختلف اصرار می‌ورزد که علوم انسانی حلال مشکلات اجتماعی ایران امروز است.

در چهل‌وشش سال پس از انقلاب ایران، جریان بنیادگرا که بنیان‌گذار مدیریت ايدئولوژيک در ایران بوده به مقامات بالای حکومت تلقین و تزریق کرده است که علوم انسانی، چون تحفۀ غرب است، یک شجرۀ خبیثه می‌باشد و استفاده از آن برای حل مشکلات اجتماعی ضلالت و گناه کبیره است.

اما در این مدت واقعیات به گونه دیگری رقم خورده است. ظهور انبوه مشکلات اجتماعی بنیادی در جامعۀ ما، بطلان آن القائات گمراه‌کننده را هر روز بیش‌ازپیش آشکار ساخته و نشان می‌دهد که برای نجات از سقوط و فروپاشی اجتماعی که محصول چند دهه مدیریت ايدئولوژيک است، چاره‌ای غیر از استفاده از مدیریت علمی و علوم اجتماعی در پیش‌رو نیست.

امیدواریم رئیس جمهور محترم در پیمودن راه صواب مدیریت علمی کشور که انتخاب کرده، علی‌رغم موانع فراوان که در پیش است، هر روز بیش‌ازپیش مصمم‌تر شود و گام‌های استوارتری بردارد که این بیمار فقط با علم درمان می‌شود.

محمد مجتهد شبستری
۱۳ دی ماه ۱۴۰۳


وزیر علوم: به این باور نرسیدیم که علوم انسانی حلال مشکلات است

وزیر علوم با بیان اینکه به این بارو نرسیدیم که علوم انسانی زمینه ساز توسعه و حلال مشکلات است، گفت: یکی از آموزه علوم انسانی فهم به موقع پایان یک سیاست است. همان طور که قوانین پایانی دارد، سیاست‌ها هم پایان دارد.

به گزارش ایسنا، حسین سیمایی صراف، وزیر علوم، تحقیقات و فناوری در پانزدهمین جشنواره بین‌المللی فارابی ویژه تحقیقات علوم انسانی و اسلامی که با حضور مسعود پزشکیان رئیس جمهور و جمعی از مدیران و محققان برجسته علوم انسانی در سالن اجلاس سران کشورهای اسلامی برگزار شد، گفت: به دلیل تعطیلی دانشگاه‌ها و پژوهشگاه‌ها توفیق حضور حداقل دو نفر از نظریه پردازان علوم انسانی را در این مراسم برای ایراد سخنرانی را نداشتیم و سعی می‌کنیم در جشنواره آینده از حضور این عزیزان استفاده کنیم.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری افزود: جشنواره بین المللی فارابی برای تشویق و تکریم محقق‌هاست، جشنواره‌ها نهادهایی برای معرفی علم و ترویج عمومی علم هستند تا اصحاب علوم انسانی کارشان دیده و ارج نهاده شود و به تحقیق و پژوهش‌ ترغیب شوند. ما در حوزه دانشگاه استادان زیادی را دیده ایم، واقعیت این است که باید انتظار داشت که این وظیفه را روی زمین بگذاریم و به محقق بگوییم که به ما کاری نداشته باشند و راه خود را برود.

وی تاکید کرد: بخش نامطلوبی از وضعیت عمومی کشور مشکلات معیشتی است، دانشجویان، طلاب و اساتید میل فراوان به تحقیق دارند تا در علم متمرکز باشند. این معضل عمومی راهکار، وزاتخانه ای ندارد با این وجود جشنواره حمایت، ایده و فضای رقابتی ایجاد و سعی می‌کند تا نشاط را در تحقیقات علوم انسانی بیشتر کند.

سیمایی صراف خاطرنشان کرد: عدالت، آزادی، استقلال، حق تعیین سرنوشت جمهوریت، سازگاری، اخلاق جملگی از محصولات علوم انسانی هستند. بخش بزرگی از نظام مسائل ما نه قابل فهم و قابل حل نیستند و در گرو توجه به جریان آزاد علوم انسانی و البته باور به علم است.

این مقام مسئول افزود: در کشور به این بارو نرسیدیم که علوم انسانی زمینه ساز توسعه و حلال مشکلات است. به تعبیر «دکتر اردکانی» که می‌گویند علوم انسانی زمینه نان و آب را فراهم می‌کند. به تعبیر ایشان توسعه بدون علوم انسانی ناممکن است. اگر امروز بشر در آرامش است به غیر از جنایت‌های در خاورمیانه آرامش چند دهه اخیر بیشتر محصول تلاش علوم انسانی است.

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری خطاب به رئیس جمهور گفت: فارابی بزرگ تلاش کرد فلسفه را به سیاست نزدیک کند تا جامعه معنای سعادت خوشبختی را بچشد، امروز علوم انسانی برای بحران‌های علوم اجتماعی، آسیب اجتماعی برای تورم، پوشش، شکاف دولت برای قوانین دست و پاگیر و برای بورکراسی پیچیده مانع سرعت در تحولات و برای دولت فربه درمان دارد؛ اما آیا این اعتقاد بین مدیران ما وجود دارد؟ آیا مدیران تنها متکی به تجربه خود هستند و تصمیمات بدون پشتوانه علمی اتخاذ می‌کنند. علوم انسانی به ما آموخته است برای توسعه پیشرفت نهاد ما توانمند شود و و روابط میان بین افراد جامعه با حکومت با کیفیت شود؟ لازمه این توانمندی تفاهم و وفاق است.

سیمایی صراف خطاب به رئیس جمهور تاکید کرد: جامعه در حال فقیر شدن نمی‌تواند به وفاق برسد، در واقع کشور می‌تواند ثروتمند باشد. اما توان حل مسئله را از دست داده و توسعه نیافته است، یکی از آموزه علوم انسانی فهم به موقع پایان یک سیاست می باشد. همان طور که قوانین پایانی دارد، سیاست‌ها هم پایان دارد.

وزیر علوم با اشاره به اینکه در همه کشورهای دنیا پایان سیاست‌ها سالانه صورت می‌گیرد، افزود: در حمکرانی پویا وقتی سیاست به او سیلی بزند به سیاست نادرست پایان می‌زند. براین اساس خوب است موسسات پژوهشی مامور شوند و با اجرای پژوهشی در مسائل مختلف اعم از محیط زیست، حجاب …نمره دهند و حد نصاب تعیین کنند. اگر نمره کمتر بود، سیاستگزاران و سیاستمداران در سیاست‌های خود تجدید نظر کنند. بدانیم ناکامی سیاست‌، عار نیست؛ اصرار بر سیاست ناکام، عار است. همان طور که در آموزش اسلامی اصرار بر گناه صغیر گناه عار است اصرار سیاست ناکار عار است .

وزیر علوم، تحقیقات و فناوری با بیان اینکه پژوهش علوم انسانی اکنون پایان بسیاری از سیاست‌ها را به ما اعلام می‌کند، گفت: باید شنوا باشیم و صدای رسای حکمرانی علم را بشنویم. ناگفته نماند که علوم انسانی از آسیب در امان نمانده است و رشته ها و پژوهش های علوم انسانی باید آسیب شناسی و متناسب سیاست‌گذاری شوند. در واقع نظام ارزیابی باعث شد علوم انسانی تلاش خود را صرف خروجی کمی نه خروجی با کیفیت که محصول آیین‌نامه ارتقا به کیفیت پژوهش‌ها آسیب زده است، کند.

اگرچه به لحاظ کمی قوی هستیم؛ اما برخی پایان نامه‌ها غیرکاربردی و از رویکرد مسئله محور دور هستند؛ لذا اثربخشی کافی ندارد.

سیمایی صراف گفت: همه رشته های علوم انسانی یک دست نیست. کشور محتاج تصمیمات مردان بزرگ و فهم های بزرگ است. آقای رئیس جمهور اصحاب علوم انسانی از شما حمایت گسترده ای کردند و این امر نشانگر باور این اصحاب به شماست.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. خدارا شکر یکی پیداشد،بعدازچندین دهه،حرف عقلانی ومنطقی (غیراحساساتی) بیان کرد

  2. ایشان بفرمایند که کدام سیستم اقتصادی علمی است ؟ لیبرالیسم یا سوسیالیسم یا سوسیال دموکراسی یا …؟ چپ گرایی یا راست گرایی ؟…آیا منظور ایشان از علمی بودن همان پیروز شدن قدرت ها در رقابت است یا رضایت جامعه ؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا