خرید تور نوروزی

بحران صف‌های طولانی پزشک عمومی در مهرستان زاهدان

با آغاز فصل سرما و افزایش موارد ابتلا به بیماری‌هایی مانند آنفلوآنزا، بیمارستان امید مهرستان با چالش بزرگی در ارائه خدمات به بیماران مواجه شده است.

به گزارش سایت عصر هامون (زاهدان)، «صف‌های طولانی بیماران در بخش اورژانس این بیمارستان و انتظار طاقت‌فرسا برای ویزیت پزشک عمومی، نگرانی‌های جدی را در میان مردم ایجاد کرده است.

یکی از ساکن مهرستان در گفتگو با خبرنگار پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون» بیان کرد: با شروع فصل سرما و شیوع آنفلوآنزا، بیمارستان امید مهرستان با صف‌های طولانی بیماران مواجه شده است که ساعت‌ها باید منتظر ویزیت پزشک باشند که این وضعیت واقعاً نگران‌کننده است، وقتی که بیمار هستیم و به فوریت نیاز به خدمات پزشکی داریم، هیچ توجیهی برای این صف‌های طولانی و خدمات ناکافی وجود ندارد.

یکی از بیماران حاضر در بیمارستان می‌گوید: نزدیک به سه ساعت است با حال بدی که دارم در انتظار هستم که نوبتم برسد، این وضعیت دیگر قابل تحمل نیست.

بحران نیروی متخصص

عبدالرئوف بختیاری، رئیس بیمارستان امید مهرستان، در گفتگو با پایگاه خبری تحلیلی «عصرهامون» بیان کرد: این بیمارستان ماهانه پذیرای حدود ۱۰ هزار مراجعه‌کننده است که بخشی از آن‌ها از مناطق اطراف نظیر پس‌کوه، کافه بلوچی، سربازکلات و سیب‌سوران هستند. با وجود پنج پزشک عمومی در اورژانس، عدم حضور متخصص طب اورژانس و متخصص اطفال از چالش‌های بزرگ ماست.

او خاطرنشان کرد: اولویت ما تکریم ارباب‌رجوع و افزایش کیفیت خدمات است. برنامه داریم در برخی شیفت‌ها از دو پزشک عمومی استفاده کنیم تا خدمات‌دهی سرعت بگیرد. اما ازدحام همراهان بیمار و نبود متخصصان کافی، از جمله دلایل کندی خدمات‌رسانی است.

نبود متخصصان زخم کهنه سیستم بهداشت

نبود متخصص اطفال، جراح عمومی و متخصص بیهوشی، مشکلات بزرگی را برای بیمارستان مهرستان ایجاد کرده است. بختیاری با اشاره به این موضوع گفت: برای جذب متخصصان لازم درخواست‌هایی به دانشگاه علوم پزشکی ایرانشهر ارسال کرده‌ایم و امیدواریم تا پایان سال مشکل نبود متخصص اطفال حل شود.

رئیس بیمارستان از مردم خواست برای بیماری‌های سرپایی نظیر آنفلوآنزا به مراکز بهداشت روستاها مراجعه کنند تا فشار کاری بیمارستان کاهش یابد، این اقدام نه‌تنها هزینه کمتری برای بیماران خواهد داشت، بلکه زمان انتظار نیز به حداقل می‌رسد.

در همین راستا بیمارستان امید مهرستان با وجود چالش‌ها و مشکلات اساسی، نیازمند توجه و تلاش جدی مسئولان و جامعه برای بهبود وضعیت فعلی خود است. با انجام مجموعه‌ای از اقدامات هماهنگ و چندجانبه، مانند توسعه زیرساخت‌ها، جذب و آموزش کادر پزشکی، تأمین تجهیزات پزشکی و بهبود مدیریت بیمارستان، می‌توان کیفیت خدمات بهداشتی و درمانی را به‌طور قابل‌توجهی ارتقا داد.

توجه به ارتقاء و بهبود بیمارستان امید مهرستان، نه تنها منجر به افزایش رضایت و آرامش مردم خواهد شد، بلکه زمینه‌ای برای ارائه خدمات بهداشتی بهتر و کارآمدتر به بیماران فراهم می‌کند. امیدواریم که با همکاری و هماهنگی بین نهادهای دولتی و غیردولتی، این مرکز درمانی بتواند به سطحی برسد که به‌طور کامل پاسخگوی نیازهای مردم مهرستان باشد و امید را به معنای واقعی کلمه به این منطقه بازگرداند.

این بیمارستان به عنوان تنها مرکز درمانی مهم این منطقه با مشکلاتی اساسی روبه‌رو است که نیازمند توجه جدی مسئولان و ارتقای زیرساخت‌های بهداشتی و درمانی است. آیا امید برای مردم مهرستان به واقعیت تبدیل خواهد شد.»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا