خرید تور نوروزی

رهبری و مسئله‌ی مجوز معامله با آمریکا

در بخشی از خاطرات آیت الله هاشمی که مربوط به ۲۸ دی ۸۰ است، از گلایه‌ی معاون وزیر خارجه وقت از رهبری درباره‌ی عدم مجوز برای معامله با آمریکا نوشته شده است.

 

به گزارش انصاف نیوز، ماجرا به مذاکرات و توافقات ایران و آمریکا در مسئله‌ی افغانستان بازمی‌گردد. مذاکراتی که از سوی جواد ظریف با همراهی سردار سلیمانی انجام می‌شد.

 

آقای ظریف مذاکرات در این باره را به عنوان یکی از موفقیت‌آمیزترین همکاری‌های میان میدان و دیپلماسی می‌داند.

 

در خاطرات اکبر هاشمی رفسنجانی آمده است: عصر معاون وزیر خارجه آمد، گفت می‌توانستیم از آمریکا در مساله‌ی افغانستان امتیازات بگیریم و متاسفانه از فرصت استفاده نشد و تقصیر را متوجه رهبری می‌داند که اجازه‌ی معامله با آمریکا را نداده‌اند.

 

در خاطرات روزنوشت هاشمی اشاره‌ای به پاسخ او به این ادعا نشده است اما بنا بر اسناد و شواهد آیت الله خامنه‌ای در دولت‌های خاتمی، احمدی‌نژاد و روحانی اجازه‌ی مذاکره با آمریکا و توافق با این کشور را صادر کرده‌اند که مذاکرات مورد اشاره‌ در این خاطره نیز یکی از آن مقاطعی است که این مجوز صادر شده بود.

 

البته رهبری همیشه بر سه شرط عزت، حکمت و مصلحت در دیپلماسی تاکید داشته است.

 

در روزهای اخیر رییس جمهور پزشکیان از آمادگی ایران برای مذاکره سخن گفته است و این احتمال وجود دارد که آیت الله خامنه‌ای برای چندمین بار در سی و چند سال رهبری خود اجازه‌ی مذاکره‌ی مستقیم را صادر کرده باشند.

 

متن کامل خاطرات روزنوشت آیت‌الله اکبر هاشمی در دی سال ۱۳۸۰ را در ادامه می‌خوانید:

جمعه 28 دی 1380 | 4 ذیقعده 1422 18 ژانویه 2002

«در خانه بودم. به مطالعه آثار خودم و یادداشت‌ها برای تهیه خاطرات دو سال اول انقلاب پرداختم و نیز بخش دیگری از خاطرات سفر نجم‌الملک به خوزستان را خواندم که وضع یک قرن پیش خوزستان را خوب توضیح می‌دهد؛ از جمله خراب‌ بودن اکثر شهرها و سدها و بندهای روی کارون و رودخانه‌های دیگر و مخالفت عرب‌ها با عمران منطقه از ترس حضور بیشتر عجم‌ها و بختیاری‌ها و وجود قایق‌های بزرگ حدود 40 تُنی بین اهواز و دزفول در رود کارون و عقب‌افتادگی جدی خرمشهر در مقابل بصره و مهاجرت مردم خوزستان به کشور عثمانی از عراق؛ جالب است که امروز هم همین نقش منفی را در عمران منطقه دارند و با طرح‌های مهمی مثل نیشکر خوزستان مخالفت می‌کنند؛ شاید به همان دلیل.

ظهر بچه‌ها و بستگان میهمانمان بودند. عصر، دکتر [محمدعلی] هادی، [معاون کنسولی و پارلمانی وزارت امور خارجه] و همسرش آمدند. گفت، می‌توانستیم از آمریکا در مسأله افغانستان امتیازات بگیریم و متأسفانه از فرصت استفاده نشد و تقصیر را متوجه رهبری می‌داند که اجازه معامله با آمریکا را نداده‌اند. آقای [کمال] خرازی، [وزیر امور خارجه] هم قبلاً در این خصوص انتقاد داشت.

آقای هادی‌ گفت، دولت دوباره تصویب‌ کرده‌ که روادید لغو شده برای کشورهای جنوب خلیج‌ فارس برقرار شود و ناراحت بود که وزارت خارجه، برای تحصیل درآمد کوتاه‌مدت، درآمدهای مهم ملی را که از ناحیه سفر عرب‌ها به ایران به دست می‌آید، از دست می‌دهد؛ بهانه آنها کنترل اعضای القاعده است.

آمریکا از اینکه افغان‌های پشتون برای پیداکردن ملاعمر و بن‌لادن و [اعضای] القاعده، با او همکاری نمی‌کنند، ناراضی است و دولت موقت افغانستان، تبلیغات وسیعی راه انداخته که ارزهای کمکی وعده داده شده در بُن [آلمان] داده نمی‌شود. مشکل‌ها فراوان است؛ مواد سوختی در افغانستان به شدت گران و کمیاب شده و سرمای شدید هم طاقت فرسا است.

دیروز یک فلسطینی از گروه نظامی شهدای الاقصی، در یک اقدام شهادت‌طلبانه به یک مجلس جشن اسراییلی‌های حصیره در شمال اسراییل حمله کرده، سپس خود را کشته و 33 نفر را مجروح کرده است. اسراییل به تلافی آن شهر طولکرم را بمباران و محاصره [یاسر] عرفات، [رئیس تشکیلات خودگردان فلسطین] را تنگ‌تر کرده. عرفات، سه هفته است که در دفتر خود در رام‌الله تحت نظر است.»

منبع: کتاب خاطرات هاشمی در سال ۱۳۸۰؛ «افراط در اختلاف»

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا