خرید تور نوروزی

«هدف سامانه چاپ تحقق نیاز مخاطب بر اساس تقاضاست»

بابک ندرخانی مدیر عامل موسسه فرهنگی رهپویان دانش و اندیشه در دیداری دوستانه با جمعی از اصحاب رسانه ضمن بیان دستاوردهای  استارت آپ «می‌خوانم» گفت: حرف اولPOD  توجه هرچه بیشتر به درخواست مخاطب است و از این نظر نه تنها به نشر کتاب صدمه­ای وارد نمی‌شود بلکه خود کمک حال این صنعت خواهد بود. بر همین اساس ما امروز می‌توانیم به مدد این صنعت، در کمتر از ۱۵ دقیقه صفر تا صد چاپ یک کتاب را انجام دهیم. چون در این صنعت علاوه بر چاپ و صحافی، بحث سرعت مورد تاکید است و این تلاش‌ها سبب شده امروز چاپخانه ما بتواند پانصد عنوان کتاب مختلف تک نسخه‌ای را در یک شیفت کاری تولید و به دست مخاطبان اصلی­اش برساند.

این فعال فرهنگی افزود: تصور ما برای چشم‌انداز صنعت چاپ بر اساس تقاضا، این است که روزی در ۱۰۰ چاپخانه تخصصی در شهرهای مختلف ۳۰ تا ۵۰ هزار جلد کتاب بر اساس تقاضا را در طی یک روز چاپ و منتشر کنیم و این عدد ۱۰ درصد مجموع بازار صنعت نشر کشور را پوشش می‎دهد. ما در تلاشیم 6۰۰ تا 7۰۰  هزار جلد کتابی را که در حال حاضر در کشور ناموجود هستند به مدد POD مجدداً به عرصه فروش کتاب‌ها برگردانیم. همچنان که می‌خواهیم انتشار بر اساس تقاضای مطبوعات، کتاب‌های چاپ سنگی، کتابهای خطی یا حتی آثار نفیس را ممکن کنیم. برای رسیدن به این مقصود، نیازمند پلتفرمی بودیم که بتواند تنظیمگری بین ناشر، سفارش دهنده کتاب، فروشنده کتاب اعم از سایت یا کتابفروشی و چاپخانه را درست مثل آنچه در سایر فروشگاه‌های بزرگ اینترنتی می‌بینیم، به عهده بگیرد. همچنان که ما برای خرید مایحتاج اولیه خود به سراغ فروشگاه‌های اینترنتی می‌رویم؛ تقاضای خود را مطرح می‌کنیم و اجناس مورد نیازمان را به وسیله پیک موتوری دریافت می‌کنیم عین همین تشکیلات در مورد کتاب‌ها و متقاضیان آنها نیز ساری و جاری است. متقاضی هر کتابی بر اساس دوری یا نزدیکی خود و نوع کتابش، می‌تواند در فاصله ۱ تا ۳ روز کاری کتاب مورد نیاز خود را به همین شکل دریافت کند.

او تاکید کرد: صنعت چاپ و نشر POD بر مبنای دو رکن اساسی یعنی «چاپخانه ویژه» و «پلتفرم خاص» بنا شده است. بر همین مبنا ما سامانه درخواست کتاب را با برند «می‌خوانم» راه اندازی کردیم. در ابتدا کارمان را با همکاری ده ناشر که اشتباهات احتمالی کار ما پذیرفته بودند، شروع کردیم؛ در حال حاضر با قریب به هشتاد ناشر همکاری داریم، به طور مثال، انتشارات دانشگاه صنعتی شریف با لغو فعالیت‌های انتشاراتی خود عرضه تمام کتاب‌هایش را از طریق همین سامانه دنبال می‌کند. او در خصوص قیمت‌گذاری کتاب در سایت «می‌خوانم» گفت، فراموش نکنید که یکی از مسائل مهم در حوزه چاپ و نشر کتاب بحث گرانی کاغذ است. ما، در مواجهه با این مسئله در سامانه‌ای که در اختیار ناشران و کتابفروشی‌ها است، دو قیمت را مطرح کرده‌ایم: قیمت اقتصادی که حداقل قیمتی است که با چاپ POD می‌توان کتاب را تولید کرد که هزینه آن تقریباً معادل ۳۵ درصد قیمت پشت جلد کتاب‌هاست و دیگری قیمت پیشنهادی که بر اساس عرف بازار از طرف سامانه به ناشر پیشنهاد می‌شود ولی در نهایت این ناشران هستند که قیمت عرضه کتاب‌های POD خود را مشخص می‌کنند.

 بابک ندرخانی تصریح کرد: تاکنون قراردادهای ما تنها با ناشران بوده است ولی از این به بعد بنا داریم با فروشگاه‌های کتاب هم ارتباط بگیریم و  نیازهای محتوایی آنان را برطرف کنیم. به این ترتیب آرام آرام مفاهیمی چون «ما این کتاب را نداریم» یا «فلان کتاب پیدا نمی‌شود و موجود نیست» از دایره لغات کتاب فروشی‌ها خارج می‌شود. توجه داشته باشید که بیش از ۵۰ درصد فروش کتاب‌ها در کشور ما از طریق کتاب فروشی‌ها انجام می‌شود و ما می‌خواهیم تک تک کتاب فروشی‌ها را به این پنل مجهز کنیم. اپلیکیشن «می‌خوانم» فرصتی است برای اینکه تمام کتاب‌ها فروخته شوند و بعد از فروش، تولید می‌شوند. مزیت این شیوه چاپ و نشر در این است که اسراف کاغذی صورت نمی‌گیرد؛ در قیمت گذاری­ها صرفه­جویی می‌شود و هزینه نگهداری و انبارداری کتاب‌ها از بین می‌رود. با این روش، چاپ و نشر کتاب‌ها هم برای ناشران بزرگ و هم برای ناشران کوچک مقرون به صرفه است چون باعث می‌شود علاوه بر اینکه کتاب‌های کمتر فروش رفته ناشران بزرگتر دیده شوند و به مدد تک فروشی­های حاصل از POD  چه بسا فروش آنها به کتاب‌های پرفروش نزدیک شود؛ ناشران نوپا هم می‌توانند از این فرصت استفاده کنند چون به محض اینکه متنی مجوز نشردریافت ‌کند، نویسنده می‌تواند خودش به تبلیغ آن بپردازد و بدون اینکه پولی را بابت انبارداری؛ جلد، صحافی و غیره پرداخت کند و درگیر سرمایه‌گذاری برای چاپ و توزیع شود؛ از انتفاع مالی آن برخوردار شود.

بنا به گفته مدیر عامل موسسه فرهنگی رهپویان دانش و اندیشه؛ چاپ کتاب به مدد روش چاپ بر مبنای تقاضا یا POD باعث می‌شود که چاپ کتاب‌های رنگی، به شکل دیجیتال اما با کیفیت در حد افست با حداقل تیراژ‌ها ممکن باشد و در مجموع این‌ها باعث به صرفه و اقتصادی بودن استفاده از این سامانه می‌شود.

 این فعال صنعت نشر گفت: صنعت POD برای چاپ و نشر کتاب‌های کودک مقرون به صرفه است چون کتب کودکان و خردسالان که باید الزاماً به صورت رنگی منتشر شوند و هزینه تولید، آنها گاهاً بیش از دو برابر چاپ کتاب‌های بزرگسالان (تک رنگ) است . از طرفی عناوین کتاب‌های کودکان هم معمولاً زیاد هستند و مجلدهای متعددی را دربرمی­گیرند و این باعث می‌شود تا چاپ کتاب‌های این رده سنی با سرمایه­گذاری زیادی توام باشد. چنان که ممکن است سرمایه‌ی لازم برای چاپ ۳۰۰ عنوان کتاب کودک معادل سرمایه‌گذاری 6۰۰ تا ۸۰۰ عنوان کتاب بزرگسالان بشود. در حالی که POD سبب کاهش این هزینه‌ها محسوب می‌شود و این خود تحولی بزرگ در حوزه چاپ و نشر کتاب‌های کودکان  هست؛ تحولی که نبودنش باعث سوق یافتن بسیاری از ناشران این عرصه به سمت نشر کتاب‌های نوجوانان شده است. مضاف بر اینکه ما این امکان را داریم که بتوانیم نام شخصیت‌های کتاب را به نام همان شخص خریداری کننده تغییر دهیم. بدین ترتیب انگار کتاب بار دیگر خلق می‌شود. از این منظر مهد کودک‌ها و مدارس تنها با ارائه لیست اسامی کودکان و نام مدرسه یا مهدکودک خود می‌توانند بدون اینکه هزینه‌ای را بابت چاپ و انبارداری و بازاریابی صرف کنند؛ کتاب‌های مورد علاقه خود را با نام خودشان دریافت کنند.

 بابک ندرخانی تاکید کرد: هم اکنون بیش از 7400 عنوان کتاب را در سامانه POD خود داریم که از این تعداد برای 1200 عنوان حداقل یکبار سفارش به روش POD داشته‌ایم و از این 1200 عنوان کتاب ناموجود در بازار، تاکنون بیش از 4600 جلد کتاب فروخته­ایم و این فروش فقط­ فقط به مدد POD ممکن شده است. فراموش نکنید که ما در گامهای اولیه هستیم.

انتهای پیام

بانک صادرات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا