کارویژه لاریجانی؛ مذاکره یا ترمیم وفاق؟
عزتالله یوسفیان ملا، نمایندهی اسبق مجلس و از اشخاص سیاسی نزدیک به علی لاریجانی میگوید از نظر شخصی لاریجانی اطلاعی ندارد ولی در صورتی که از او کمکی در امر مذاکره یا تسهیل امور در سیاست داخلی خواسته شود دریغ نخواهد کرد.
از جمله موضوعات سیاست داخلی که یوسفیان ملا در گفتوگو با انصاف نیوز مثال میزند نیز همین ایدهی وفاق بود که بنظر در چند ماه اخیر آسیب دیده است. او در اثبات حرفهای خودش به تجربه ریاست لاریجانی در مجلس اشاره میکرد که چطور توانسته وفاق را عملی کند.
یوسفیان ملا همچنین لاریجانی را با توجه به تجربیات قبلی نظام مذاکرهکنندهی سیاسی خوبی میداند.
انصاف نیوز: موضوع اصلی سوالات من راجع به نقش بالقوه یا بالفعل آقای لاریجانی در سیاست خارجی یا داخلی ایران است. مثال نقشآفرینی ایشان در سیاست خارجی در مذاکرات سالهای ۸۴ تا ۸۶ است. به نظرتان در شرایط فعلی چطور میتوانند نقش ایفا کنند؟
یک زمان وظایفی به ما محول میشود که ناشی از ارتباط استخدامیست. آقای لاریجانی هم زمانی که رئیس مجلس یا دبیر شورای عالی امنیت ملی بودند وظایفی به خاطر ارتباط شغلی و استخدامیشان داشتند.
در حال حاضر ایشان چنین ارتباطی در عرصه سیاست و دولت ندارند مگر اینکه موردی به ایشان ارجاع شود. میدانید که ایشان مشاور مقام معظم رهبری هستند. البته عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و شورای عالی انقلاب فرهنگی هم هستند. اگر در این ارتباط ارجاعی به ایشان شود انجام میدهند. کما اینکه موردی ارجاع شد و ایشان سفری به سوریه و لبنان داشتند.
علاوه بر این ممکن است سفرهایی هم باشند که ما از آنها بیاطلاع باشیم و البته خارج از وظایف ذاتی و رابطه استخدامی ایشان باشند. آقای لاریجانی همیشه در این موارد آمادگی کامل داشتهاند و دارند.
لذا در ارتباط با وظایف موظفی، ایشان الان وظیفهای در بخش سیاسی ندارند ولی در بخش ارجاعات آمادگی دارند. کما اینکه هر موردی به ایشون ارجاع شد رفتند و وظایفشان را انجام دادند.
در دورهی مجلس دهم هم چنین ارجاعی به آقای لاریجانی از سوی رهبری داده شد. در مورد قرارداد ۲۵ ساله ایشان نمایندهی ایران در مذاکره بودند. هر امر یا دستوری از رهبری صادر شود یا دولت چیزی از ایشان بخواهد ایشان آمادگی کامل دارد.
انصاف نیوز: در مورد این ارجاعات مثالی دارید؟
بله، بله. سفری که ایشان به سوریه پیش از رفتن بشار اسد داشتند.
انصاف نیوز: به نظرتان چه ارجاعاتی ممکن است در آینده به ایشان داده شود؟ با توجه به نزدیکی که شما به ایشان دارید آقای لاریجانی در چه عرصههایی ممکن است به دولت به طور کلی حاکمیت کمک کند؟
آقای لاریجانی در مذاکرات سیاسی بین دولتها بسیار باهوش و مسلط هستند. برای مثال این امر هم میتوانم به مذاکرات ایشان با رئیس امور خارجه اتحادیه اروپا اشاره کنم. آقای لاریجانی آن زمان دبیر شورای عالی امنیت ملی بودند. در دولت آقای احمدی نژاد هم با آمدن آقای جلیلی، آقای لاریجانی کماکان حضور داشتند. علت توانایی و تسلط ایشان بر انتقال مسائل از هر دو طرف بود.
تصور من این است که اگر یک وقت رئیس جمهور یا مقام معظم رهبری وظایفی برای مذاکرات هستهای و امثالهم به ایشان ارجاع دهند، ایشان میتوانند همکاری و همراهی خوبی با وزارت امور خارجه یا شورای عالی امنیت ملی داشته باشند.
زمانی که آقای لاریجانی در شورای عالی امنیت ملی بودند تمام مذاکرات با ایشان بود. طرف مذاکره هم آقای البرادعی بود.
زمانی که ایشان نماینده مجلس شدند و دولت آقای روحانی آمد دیگر مسئولیت این مذاکرات از شورای عالی امنیت ملی گرفته و به وزارت خارجه که مسئولش آقای ظریف شده بود داده شد.
اگر طرفین مقابل ما لحنشان و خواستههایشان را تغییر بدهند این مذاکره قطعا صورت میگیرد. همه هم منتظرند. در این صورت من مطمئنم چه مسئولیت با شورای عالی امنیت ملی باشد و چه وزارت امور خارجه ایشان میتوانند به هر دو کمک بدهند.
البته من نظر ایشان را نمیدانم ولی طبق برداشت و شناختی که من از ایشان دارم دولت هر کمکی از ایشان بخواهد دریغ نخواهند کرد بدون اینکه هیچ پستی هم بخواهند.نظر ایشان را من خبر ندارم. من سخنگوی ایشان هم نیستم.
انصاف نیوز: گروهی میگویند آقای لاریجانی در عرصه سیاست داخلی از جمله در عملی کردن همین ایدهی وفاق آقای پزشکیان میتواند بسیار موثر باشد. نظر شما در مورد نقش آفرینی ایشان در سیاست داخلی چیست؟
شما مجلس شورای اسلامی را در نظر بگیرید. بنده چهار دوره نماینده بودم. آقای لاریجانی سه دوره نماینده بودند. در مدتی که ایشان ریاست مجلس را بر عهده داشتند چه در ترکیب هیئت رئیسهی مجلس و چه در هیئت رئیسهی کمیسیونها هم اصولگرایان حضور داشتند و هم اصلاحطلبان. این در حالیست که اکثریت مجلس هشتم و نهم اصولگرا بودند و ایشان میتوانست بایستد و پافشاری کند که نمایندگان به اصلاحطلبان رای ندهند.
وفاق در این سه دورهی مجلس عملاً اجرا شد و مهمتر اینکه تحت مدیریت ایشان اختلاف و مشکلی هم پیش نیامد.
آقای لاریجانی بر اوضاع هم مسلط هستند. در جلسات کم نمیآورند. حتی در جلساتی که تخصص خاص را نداشتند میتوانستند روند کلی جلسات را جمع کند و به جمعبندی برساند.
در رفتار مجلس با وزرا هم ایشان اجازه نمیداد مجلس دوقطبی شود و به دلیل اصلاحطلب یا اصولگرا بودن رفتار متفاوتی صورت گیرد. ایشان میدانست چطور باید شرایط را مدیریت کند.
انصاف نیوز: فکر میکنید اگر آقای لاریجانی حضور پررنگتری از آنچه به نظر میآید داشتند در مقابل نمایندگان تندروی امروز مجلس هم میتوانستند کاری کنند؟
بستگی دارد که کجا قرار میگرفتند. برداشتم از سوالتان فرض حضور در دولت است. ایشان در هر پست اجراییای قرار بگیرد میتواند مقوم دولت و رئیسجمهور باشد. اگر حساب گروهی که لجبازند و پذیرای حرف درست هم نیستند را کنار بگذاریم بنظرم آقای لاریجانی در تعامل با مجلس هم میتواند خوب عمل کند. دلیل این است که ایشان آدمی اهل رعایت عدالت و انصاف هستند.
باز هم من شما را بعنوان تجربه به دوازده سال نمایندگی ایشان در مجلس و ریاست بر مجلس شورای اسلامی ارجاع میدهم.
انتهای پیام