خرید تور نوروزی

زنگ خطر رسوخ قوم‌گرایان به لایه‌های حساس حاکمیت | محمدرضا پاسبان

محمدرضا پاسبان، عضو هیئت‌علمی حقوق دانشگاه علامه طباطبایی، در یادداشتی به بهانه‌ی سخنان محمدرضا عارف، معاون اول ریاست جمهور درباره‌ی اختیارات استانداران و ایده‌ی فدرالیسم، در گاه‌نامه‌ی مانتره زیر نظر کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران نوشت:

«به‌تازگی آقای دکتر محمدرضا عارف معاون اول رئیس‌جمهور درباره‌ی اعطای نقش رئیس‌جمهور به استانداران به‌ویژه در استان‌های مرزی به‌عنوان رویکرد تازه‌ی دولت موسوم به وفاق ملی سخنانی عجیب ابراز داشت. چنین اظهاراتی اگرچه ممکن است در گوش برخی شهروندان نوید آزادی و اختیار بیشتر و حرکت به‌سوی پروژه‌ی تمرکززدایی به شمار آید اما در مقابل، نیروهای دغدغه‌مند ایران با خطرناک خواندن چنین سیاستی حتی برای بقای سرزمینی ایران، نگرانی‌های جدی را بیان می‌دارند:

1-توصیف معاون اول از واگذاری اختیارات به استان‌ها با ساختار فروپاشیده‌ی اتحاد جماهیر شوروی مطابقت کامل داشته و با قانون اساسی در تعارض آشکار می‌باشد. در قانون اساسی، در وسیع‌ترین شکل واگذاری اختیارات، شورای عالی استان‌ها با حضور استانداران به رسمیت شناخته می‌شود؛ نه تبدیل خودسرانه‌ی ساختار سیاسی به شبه‌فدرال و جمهوری‌های شوروی. این سیاست به‌منزله‌ی تجزیه‌ی ملت واحد تاریخی ایران به قبایل و اقوام ارزیابی می‌گردد.

2-این نگرانی در جایی به‌حق اوج می‌گیرد که گوینده، معاون اول رئیس‌جمهوری است که از پیش‌آهنگان تجزیه‌ی مجلس به فراکسیون‌های قومی-زبانی بوده و ریاست یکی از این فراکسیون‌ها یعنی فراکسیون نمایندگان ترک‌زبان را عهده‌دار بوده است.

3-آمد و شد و فرش قرمز پهن کردن برای چهره‌هایی با سطح اجتماعی نازل ولی با ویژگی قوم‌گرایی افراطی در کاخ ریاست‌جمهوری، نگرانی علاقه‌مندان به تمامیت ارضی و تمدنی ایران را دوچندان نموده است.

4-همزمانی معنادار اظهارات آقای معاون اول با شرایط پیچیده‌ی منطقه که با حذف پرهزینه‌ی جمهوری اسلامی ایران از منطقه‌ی شام و تاخت‌وتاز تروریست‌های وابسته به ترکیه در منطقه همراه شده، در کنار چنگ و دندان نشان دادن مقامات باکو با هدف قطع پیوند ایران به ارمنستان و خفگی ژئوپلیتیکی ایران، به دغدغه‌مندان آینده‌ی ایران حق می‌دهد تا به سیاست دولت و اتاق فکری که در پس چنین سیاستی قرار دارد به‌شدت مشکوک باشند.

افزودن به این حقیقت، جریان قوم‌گرای وابسته و رسوخ آن در لایه‌های حساس حاکمیتی احساس خطر را دوچندان می‌سازد.»


شماره‌ی هشتم گاه‌نامه‌ی علمی-فرهنگی مانتره به صاحب‌امتیازی کانون ایران‌شناسی دانشگاه تهران با محوریت واکنش به سخنان معاون اول رئیس‌جمهور منتشر شد، با این عنوان: «به نام تمرکززدایی، به کام نابودی ایران»؛ یادداشت ۱۵ استاد دانشگاه و پژوهشگر برجسته در واکنش به سخنان آقای محمدرضا عارف، معاون اول ریاست جمهوری درباره‌ی اختیارات استانداران و ایده‌ی فدرالیسم.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا