شرایط فعالیت در اکوسیستم استارتاپی ترکیه
وبسایت استارتاپی آدراتک نوشت: اغلب سرمایهگذاران و ایدهپردازان قبل از این که در یک کشور اقدام به ارائه ایده یا سرمایه خود بکنند، اکوسیستم استارتاپی آن را مورد بررسی قرار میدهند. عقل حکم میکند که قبل از اقدام به راهاندازی استارتاپ در یک کشور، باید وضعیت کلی استارتاپها در آن و ساختارهای قانونی را بررسی کرد. کشور ترکیه هم از این قاعده مستثنی نیست. آیا ترکیه مقصد مناسبی برای سرمایهگذاری و راهاندازی استارتاپ است؟ در این مطلب قصد داریم به بررسی اکوسیستم استارتاپی ترکیه بپردازیم. با ما همراه باشید.
چرا باید ترکیه را برای استارتاپ انتخاب کنیم؟
بررسی اکوسیستم استارتاپی ترکیه نشان میدهد که این کشور پتانسیل بالایی در زمینه اقتصادی دارد. اغلب آمارهای رسمی از اقتصاد رو به رشد ترکیه خبر میدهند. موضوع مهم دیگری که وجود دارد، مشوقهای دولت ترکیه برای استارتاپهاست که آن را به مقصدی جذاب برای سرمایهگذاران و ایدهپردازان تبدیل میکند. از نظر نیروی کار هم کشور ترکیه جمعیت جوانی دارد که به رشد استارتاپها کمک زیادی میکنند.
نکته حائز اهمیت این است که گمرک ترکیه قراردادهای تجارت آزاد با بسیاری از کشورها، از جمله اتحادیه اروپا دارد. همین موضوع به استارتاپها این امکان را میدهد تا خیلی راحت در سطح بینالمللی به رشد و توسعه خود ادامه بدهند. از سوی دیگر کشور ترکیه دارای پارکهای فناوری و شتابدهندههای بسیار زیادی است که به نوعی سکوی پرتاب استارتاپها محسوب میشوند.
چه ساختارهای قانونی در ترکیه برای استارتاپها وجود دارد؟
عامل مهمی که در بررسی اکوسیستم استارتاپی ترکیه باید به آن توجه داشت، ساختارهای قانونی این کشور است. انتخاب ساختار قانونی مناسب به استارتاپ کمک میکند تا رشد بهتری داشته باشد. در ادامه رایجترین ساختارهای تجاری و قانونی برای استارتاپها در ترکیه را بررسی خواهیم کرد.
۱. شرکت با مسئولیت محدود (LLC)
این ساختار تجاری برای استارتاپهای کوچک تا متوسط مناسبتر است. حداقل به ۵۰ هزار لیر ترکیه (معادل ۱۵۰۰ دلار) سرمایه اولیه نیاز دارد. همچنین حداقل باید یک سهامدار وجود داشته باشد و مسئولیت محدودی هم به سهامداران ارائه داده میشود. به این ترتیب از داراییهای شخصی به نحو احسن محافظت میشود.
۲. شرکت سهامی عام
برای استارتاپهای بزرگتر یا استارتاپهایی که قصد عرضه عمومی دارند، گزینه بسیار مناسبی است. به حداقل ۲۵۰ هزار لیر ترکیه (معادل ۷۵۰۰ دلار) سرمایه اولیه نیاز دارد. همچنین حداقل باید ۵ سهامدار نیز وجود داشته باشد. در این ساختار امکان معامله عمومی سهام وجود دارد.
۳. مالکیت انحصاری
این ساختار تحت مالکیت و مدیریت یک نفر است. به این ترتیب سادهترین شکل ساختار کسبوکار یا استارتاپ در ترکیه هم محسوب میشود. مالکیت انحصاری بهترین فرصت برای کارآفرینان در مقیاس کوچک و فریلنسرهاست.
۴. دفتر ارتباطات
یکی از بهترین گزینهها در اکوسیستم استارتاپی ترکیه برای سرمایهگذاران و کارآفرینان خارجی است. از دفتر ارتباطات برای تبلیغات، تحقیقات بازار و … استفاده میشود.
۵. شعبه
در این ساختار قانونی با پسوند شرکت مادر و در همان جایگاه قانونی میتوان فعالیت کرد. این ساختار برای شرکتهای خارجی که قصد حضور در ترکیه را دارند، گزینه مناسبی به حساب میآید.
آشنایی با مراحل راهاندازی استارتاپ در ترکیه
برای راهاندازی استارتاپ در ترکیه، مثل هر کشور دیگری، باید مراحل خاصی را طی کنید. مراحل راهاندازی استارتاپ در ترکیه به شرح زیر است:
- انتخاب نام تجاری: طبیعتا نام تجاری که برای استارتاپ خود انتخاب میکنید باید منحصربفرد باشد و توسط شرکت دیگری ثبت نشده باشد. برای انتخاب نام تجاری استارتاپ، مقررات خاصی در ترکیه وجود دارد.
- تهیه اساسنامه: در پیشنویس اساسنامه شرکت، باید ساختار، اهداف و رویههای عملیاتی مشخص باشد. سند اساسنامه باید محضری باشد و به مراجع ذیصلاح در زمان ثبتنام ارائه شود.
- ثبت تجاری: مدارک موردنیاز، مثل اساسنامه شرکت باید به اداره ثبت تجارت آن حوزه تحویل داده شود. بعد از آن یک شماره ثبت به شرکت داده میشود و باید در روزنامه ثبت تجارت ترکیه درج شود.
- شماره شناسایی مالیاتی: برای صدور فاکتور، افتتاح حساب بانکی، مشوقهای مالیاتی و معاملات مالی، دریافت شماره شناسایی مالیاتی از اداره مالیات ضروری است.
- افتتاح حساب حقوقی در بانک: صاحب شرکت به عنوان شخص حقوقی، باید اقدام به افتتاح حساب بانکی کند.
- ثبتنام تامین اجتماعی: شرکت باید در سازمان تامین اجتماعی ترکیه (SGK) ثبت شود.
- دریافت مجوزهای لازم: مجوزهای مربوط به ماهیت هر کسبوکار با دیگری متفاوت است و باید تمام الزامات قانونی رعایت شوند.
طرحها و مشوقهای دولت ترکیه برای استارتاپها
دولت کشور ترکیه برای تشویق استارتاپها و حمایت از آنها، اقدام به وضع قوانین و اجرای طرحها مختلفی کرده است که برخی از آنها به این شرح هستند:
- یارانه تحقیق و توسعه: تحقیق و توسعه برای اغلب کشورها اهمیت زیادی دارد. در کشور ترکیه هم برای استارتاپهایی که در این زمینه فعالیت میکنند، کمک هزینه مالی و یارانه دولتی در نظر میگیرد.
- معافیت و تخفیف مالیاتی: یکی از بزرگترین دغدغههای سرمایهگذاران استارتاپها، نرخ مالیات است. دولت ترکیه استارتاپهای بخش پارکهای فناوری و دانش بنیان را در لیست شرکتهای معاف از مالیات یا تخفیف مالیاتی قرار میدهد.
- مشوقهای استخدامی: اگر استارتاپ از نیروی کار محلی استفاده کند، شامل کاهش مالیات بر درآمد و طرحهای تشویقی تامین اجتماعی میشود. اغلب استارتاپهایی که در پارک علم و فناوری مشغول فعالیت هستند، شامل این طرحها میشوند.
کلام پایانی
با توجه به طرحها و ساختارهای قانونی که در کشور ترکیه وجود دارد، میتوان گفت که اکوسیستم استارتاپی ترکیه وضعیت مطلوبی دارد. از سوی دیگر ساختار اقتصادی رو به رشد و نیروی کار جوان در این کشور، زمینه را برای راهاندازی استارتاپ مساعد کرده است. ترکیه از جمله کشورهایی است که با توجه به طرحهای تشویقی به خصوص در بحث مالیات، توانسته سرمایهگذاران و ایدهپردازان زیادی را در سالیان گذشته جذب کند. روند رو به رشد این کشور نشان میدهد که میتوان به آینده استارتاپها در این کشور امیدوار بود.
انتهای پیام