خرید تور نوروزی

نگاهی به جدال اخیر امام جمعه اردبیل و الهام علی‌اف

از دو هفته پیش به کار بردن عباراتی توهین‌آمیز از سوی فردی درباره‌ی روسای جمهور ترکیه و آذربایجان با واکنش‌هایی همراه شد. الهام علی‌اف خواستار برکناری امام جمعه اردبیل شده و این امام جمعه نیز گفته توهین صورت گرفته از سوی «یک فرد عادی و غیررسمی» بوده است.

به گزارش انصاف نیوز، الهام علی‌اف، رئیس جمهور جمهوری آذربایجان، به بهانه‌ی عبارت توهین‌آمیز به کار رفته علیه او گفته بود: روحانی شهر اردبیل بارها علیه جمهوری آذربایجان و مردم آن، از جمله بنده، عبارات توهین آمیزی به کار برده است. اکنون پرسش این است که چه کسی عذرخواهی خواهد کرد. عذرخواهی خواهند کرد یا خیر؟

او گفت: اظهار تاسف در بیانیه‌ی وزارت امور خارجه ایران کافی نیست. علناً به رئیسان جمهوری ترکیه و آذربایجان و به مردم ۲ کشور در جریان پخش زنده یک رخداد رسمی توهین شده است. تنها اظهار تاسف قابل قبول نیست. ما معتقدیم که روحانی این استان دستکم باید از سمت خود برکنار شده و وادار شود عدرخواهی کند.

این اظهارات آقای علی‌اف در حالی بیان می‌شود که سیدحسن عاملی، امام جمعه‌ی اردبیل گفته بود: در سطح دیپلماسی و رسمی ایران کلمه‌ای اهانت آمیز وجود ندارد و نخواهد داشت. کسی حق ندارد اظهارات یک فرد عادی و غیررسمی و نظر شخصی را در حاشیه یک مجلس به پای نظام بنویسد.  

آقای عاملی تاکید دارد که ادبیات نامناسب توسط یک فرد عادی و غیررسمی به کار گرفته شد و نمی‌تواند ادبیات رسمی، دینی و اعتقادی موضع رسمی جمهوری اسلامی باشد.

او می‌گوید: برای ما در این حادثه یک سوال بزرگ مطرح شد و آن اینکه چرا رسانه‌های خارجی روی اظهارات یک فرد عادی که نه مداح است نه خطیب است و نه مجری این قدر حساب باز کردند حتی یک نماینده آمریکایی هم وارد ماجرا شد این سوال، سوالی بزرگ و هشدار دهنده است و ملت بصیر ما جواب این سوال را از همه بهتر می‌دانند.

اندکی پس از انتشار ویدئوی اظهارات توهین‌آمیز یک فرد در مراسمی در اردبیل انجمن اسلامی بازار و هیات امنای مسجد اعظم این شهر با صدور بیانیه‌ای تاکید کرد فردی به صورت غیرمترقبه و خارج از برنامه‌های مصوب «سخنانی از سر احساسات» بیان کرد.

در این بیانیه آمده است: متاسفانه در این اجتماع عظیم و بی‌نظیر، فردی به صورت غیرمترقبه که هیچ ارتباطی به برنامه‌های مصوب مجلس نداشت، سخنانی از سر احساسات در تنقیص بعضی از شخصیت‌های خارجی که به اعتقاد او با اسرائیل همکاری نزدیک دارند، به زبان آورد که کاملاً با مرام انقلاب اسلامی و با ادبیات هیاتی‌ها و با مشی جامعه مداحی منافات دارد و کاملاً خارج از لیست برنامه‌های مصوب بود.

یک یادآوری به علی‌اف درباره‌ی شخصی که عاملی را منصوب کرد!

محسن پاک آیین، سفیر اسبق ایران در جمهوری آذربایجان، در یادداشتی با عنوان «سخنی با الهام علی اف» در وبسایت خبرآنلاین نوشت:

به دنبال اظهارات خودسرانه یک از حضار در مراسمی در اردبیل علیه رئیس جمهور آذربایجان که البته هیچ ارتباطی با مواضع رسمی دولت جمهوری اسلامی ایران نداشت، رئیس‌جمهور آذربایجان در یک اقدام غیر دوستانه با انتقاد تند از آیت الله سید حسن عاملی، نماینده ولی فقیه و امام جمعه استان اردبیل گفت: «سؤال اینجاست که چه کسی او را به این مقام منصوب کرده است؟»

در این رابطه آقای الهام علی اف باید به نکات زیر توجه کند.

1.سخنان احساساتی یکی از حاضرین در جلسه که مداح مجلس هم نبوده، مورد تایید مقامات رسمی و برگزارکنندگان آن مجلس نبوده و بخصوص آیت الله عاملی در همان مجلس به ایشان تذکر کتبی داده و با اظهارات او شدیداً مخالفت کرده است.

همچنین انجمن اسلامی بازار و هیات امنای مسجد اعظم اردبیل نیز با صدور اطلاعیه‌ای اعلام کرده که سخنان آن فرد هیچ ارتباطی به برنامه های مجلس نداشته است. در بخشی از این اطلاعیه آمده:

«متاسفانه در این اجتماع عظیم و بی‌نظیر،فردی به صورت غیرمترقبه که هیچ ارتباطی به برنامه‌های مصوب مجلس نداشت، سخنانی از سر احساسات در تنقیص بعضی از شخصیت‌های خارجی که به اعتقاد او با اسرائیل همکاری نزدیک دارند، به زبان آورد که کاملاً با مرام انقلاب اسلامی و با ادبیات هیاتی‌ها و با مشی جامعه مداحی منافات دارد و کاملاً خارج از لیست برنامه‌های مصوب بود.»

همچنین آقای «مجتبی دمیرچی لو» دستیار وزیر و مدیرکل اوراسیای وزارت امور خارجه‌ ایران نیز در همین رابطه اعلام کرد: «چنین اظهاراتی هیچ ارتباط و سنخیتی با مواضع رسمی دولت جمهوری اسلامی ایران ندارد. سیاست اصولی جمهوری اسلامی ایران مبنی بر گسترش هرچه بیشتر مناسبات دوستانه با کشورهای همسایه به‌ویژه جمهوری آذربایجان با اتکا بر پیوندهای عمیق تاریخی، تمدنی، دینی و هویتی دو ملت است و هر دو کشور مصمم به حراست از روابط دوجانبه در برابر هرگونه حرکت منفی و ناشایست از جانب طرف‌های ثالث هستند.»


2.آیت الله سید حسن عاملی از شخصیت هایی است که همواره در سخنرانی های خود از روابط ایران با جمهوری آذربایجان دفاع کرده و خواهان تحکیم روابط دو کشور شده است.برای مثال ایشان در گفت و گو با خبرگزاری جمهوری اسلامی ایران در تاریخ ۳۱ تیر ۱۴۰۲ضمن آرزوی سلام و دعا برای مردم آذربایجان می گوید:

«از خداوند برای آذربایجان سربلندی آرزو می‌کنم. توسعه آذربایجان را فخر و شرف خود می‌دانیم، عزت آذربایجان را عزت خود می‌دانیم و گرفتاری و سختی مردم آذربایجان را سختی و دشواری خود می‌دانیم.هرچه دو کشور به هم نزدیک شوند به نفع هر دو کشور است و اختلاف بین دو ملت جایگاهی ندارد، ما دشمن مشترک داریم که ذهن‌ها را تخریب کرده و تصویر بدی از ایران برای مردم آذربایجان ارائه می کند. لازم است هر دو کشور تلاش کنند واقعیت‌ها را شفاف اطلاع رسانی کنند.»

برخی سخنان ایشان در انتقاد از روابط جمهوری آذربایجان و اسرائیل نیز همواره ناصحانه و خیرخواهانه و درجهت مصالح مردم مسلمان جمهوری آذربایجان بوده و مردم و دولت آذربایجان باید از این بایت قدردان آیت الله عاملی باشند.

در همین حادثه اخیر نیز ایشان گفته است: «ادبیات نامناسب که در یکی از مجالس این هفته توسط یک فرد عادی و غیر رسمی به کار گرفته شد نمی تواند ادبیات رسمی، دینی و اعتقادی ما و موضع رسمی جمهوری اسلامی باشد و چنین نسبتی در عالم دیپلماسی کاملاً غیر متعارف و سوال برانگیز است. همه می دانند اظهارات شخصی اشخاص به هیچ وجه موضع رسمی هیچ حکومتی در دنیا نیست.»


3.اما آقای الهام علی اف آن شخصیت عالیقدری که آیت الله عاملی را منصوب کرده است همان کسی است که به دستور او در زمان سختی های مردم نخجوان، مسئولین ایران به کمک همکیشان خود شتافتند و ناجی آنان شدند.

پدر شما آقای حیدر علی اف در گفتگو با روزنامه آذربایجان شماره 234، 12 کتبر سال 1999 در این زمینه می گوید: «زمان جدائی نخجوان از خاک آذربایجان بواسطه تعرض ارمنستان،روابط این جمهوری خودمختار با باکو و سایر شهرهای آذربایجان بطور کلی قطع شده بود.

ما در آنجا برق و گاز نداشتیم، آب نیز بسیار کم بود و زندگی بسیار سخت و مشکل شده بود.در آن هنگام هاشمی رفسنجانی رئیس جمهور محترم و علی اکبر ولایتی وزیر خارجه ایران، من را به تهران دعوت کردند.

ما در آنجا مساله کمک به نخجوان را مورد مذاکره قرار دادیم بر اساس پروتکلی که به امضاء رساندیم ، صدور انرژی برق از ایران به نخجوان آغاز شد .کمک های غذایی معینی نیز به نخجوان ارائه شد، رفت و آمد بواسطه پل موجود میان ایران –آذربایجان تا حدودی سهل گردید سفر ساکنان نخجوان به ایران و سفر ایرانی ها به نخجوان و مسایل مربوط به تجارت مردم تسهیل یافت. کارهای بسیار دیگری نیز صورت گرفت.»


آقای رئیس جمهور، آن بزرگمردی که امام جمعه اردبیل را منصوب کرده همان کسی است که در جنگ اول قره باغ، با مردم این منطقه بارها ابراز همدردی کرد و حامی تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان بود.

ایشان در تاریخ ۳۱فروردین۱۳۷۳در دیدار دست اندرکاران حج فرمودند:«بنده امروز راجع به فجایع یوگسلاوی سابق عرض کردم؛ اما فقط آن نیست. در همین نزدیکی خودمان، آنچه که با مسلمینِ منطقه‌ای از جمهوری آذربایجان، قره باغ می‌شود، مثل همان فجایع است.»

این رهبر عالیقدر همچنین در جنگ دوم قره باغ نیز قویا از تمامیت ارضی جمهوری آذربایجان دفاع کرده و در تاریخ ۱۳ آبان ۹۹ فرمودند: «همه‌ی سرزمین‌های جمهوری آذربایجان که به‌وسیله‌ی ارمنستان تصرف شده باید آزاد شود و به آذربایجان برگردد.» یادتان باشد که چنین موضعی را هیچکدام از دوستان نزدیک شما اتخاذ نکردند. حتما می دانید که امروز اکثریت شیعیان کشور شما مقلد این مرجع عالیقدرهستند.


4.آقای الهام علی اف، مجلسی که در اردبیل برپا شده برای تجلیل از شهدای جنگ چالداران یعنی برخی از اجداد مردم جمهوری آذربایجان بود.می دانید که در آن زمان، قفقاز در تمامیت ارضی ایران بود و در جنگ صفویه با ترک های عثمانی، آذری های غیور ایران که امروز برخی از فرزندانشان در کشور شما زندگی می کنند، در مقابل سپاه عثمانی ایستادند، از وطن خود یعنی ایران دفاع کردند و شهید شدند.

آقای الهام علی اف، هرگز تاریخ را فراموش نکنید و مانند آن فرد خودسر در مجلس اردبیل، از روی احساسات سخن نگوئید. یادتان باشد که شما رئیس جمهور یک کشور هستید؛ پس مانند یک رئیس جمهور سخن بگوئید.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا