جامعه تا کجا با صداقت و تواضع پزشکیان همراهی میکند؟
پایگاه خبری جماران: چند روز پیش در جریان سفر پزشکیان به خوزستان، صحنهای رقم خورد که شاید غیر قابل انتظارترین اقدام ممکن از یک رئیسجمهور بود؛ او لباس کارگری پوشید، بیل و کلنگ به دست گرفت، آجر روی آجر گذاشت و بدین ترتیب ساخت یک مدرسه در منطقه پردیس اهواز را کلید زد.
به گزارش خبرنگار جماران، تصاویری که از زمان حضور پزشکیان در جایگاه ریاست دانشگاه علوم پزشکی تبریز موجود است، نشان میدهد او در آن زمان نیز برای ساخت خانه بهداشت در روستاهای اطراف تبریز کارگری میکرده است. بنابراین، شاید منصفانه نباشد که اقدام چند روز قبل او در اهواز را صرفا یک کار نمایشی و پوپولیستی بدانیم؛ به خصوص که پزشکیان در تمام این چند ماه ریاستجمهوریاش نشان داده همواره در هر کاری، اصل صداقت با مردم را رعایت میکند.
در حقیقت این نخستین باری نبود که پزشکیان تصمیم گرفت از پروتکلهای مرسوم فاصله بگیرد و آن کاری که درست میداند را انجام دهد؛ این همان پزشکیانی است که همواره سادهترین لباسها را میپوشد، صادقانه اعلام میکند در بسیاری از امور متخصص نیست و مدام در سخنرانیهایش تاکید دارد یکی از مردم است و حتی یک لحظه خود را بالاتر از عموم مردم نمیبیند.
بر همین اساس، این کار پزشکیان با برخی واکنشهای مثبت مواجه شد که معتقدند در حقیقت رئیسجمهور با انجام چنین کارهایی، در پی اصلاح نگرش مدیران است و میخواهد مدل جدیدی از مدیریت را نشان دهد و به مسئولین دولت خود بفهماند که راه حل مشکلات چیست؛ کما اینکه تعدادی از وزرا و معاونین رئیسجمهور نیز در کنار او، برای چند دقیقه طعم کارگری را تجربه کردند. تحکیم پیوند با مردم، احترام به جایگاه اجتماعی اقشار زحمتکش و توجه ویژه به نهاد تعلیم و تربیت، از دیگر دلایل موافقتها با کارگری کردن رئیسجمهور برای ساخت مدرسه است.
با این حال اما بسیاری انتقاداتی را به این اقدام وارد کرده و گفتند که کار یک رئیسجمهور این نیست که در شرایطی که قیمت دلار به 80 هزار تومان رسیده، برای ساخت یک مدرسه کلنگ به دست بگیرد، بلکه اتفاقا باید پشت میزش بنشیند و با استفاده از اختیارات خود، سیاستهایی را وضع کند که در نتیجه آنها نه یک مدرسه در اهواز، بلکه هزاران مدرسه در تمام نقاط کشور ساخته شود.
بر همین اساس، این کار پزشکیان علاوه بر اینکه با طعنههای برخی افراد از جناح اصولگرا مواجه شد، نارضایتیهای اصلاحطلبان و حامیان دولت را هم به همراه داشت؛ به خصوص که این افراد در سالهای قبل، هر اقدام مشابه از سمت احمدینژاد و رئیسی را پوپولیستی میخواندند.
حتی صالحی، وزیر فرهنگ نیز در توئیتی با اشاره به کارگری رئیسجمهور برای ساخت مدرسه نوشت: «در دولت هم این کار موافق و مخالف داشت، اما آقای پزشکیان تصمیم خود را گرفته بود. به نظرم باید گذاشت او خودش باشد، با شیوههای خودش. او میخواهد مدیران اتوکشیده را تکان دهد و با کاپشنپوشی و بیل در دست گرفتن و… سنت رایج مدیریتی را برهمزند. آیا میتواند؟ منتظر بمانیم، شاید بتواند». این نشان میدهد که برخی از اعضای دولت نیز نسبت به انجام چنین کارهایی توسط رئیسجمهور منتقدند و حتی مطمئن نیستند که در نهایت این اقدامات، نتیجهای در بر داشته باشد. با این حال خود پزشکیان بر درست بودن چنین اقداماتی تاکید دارد و در پاسخ به انتقادات، عنوان کرد «اگر ما بیل نزنیم، با امضا و کاغذ کار درست نمیشود».
اما در شرایطی که قیمت سکه و دلار به رکوردی تاریخی رسیده، حضور مجدد ترامپ نگرانیها بابت تشدید فشار بر کشور را افزایش داده و جامعه در ناامیدترین حالت خود بهسرمیبرد، آیا اقداماتی نظیر کارگری کردن رئیسجمهورر برای ساخت یک مدرسه، میتواند نظر مثبت مردم را جلب و به افزایش سرمایه اجتماعی دولت کمک کند؟ خصوصا که در برخی از دولتهای قبل نیز اقداماتی مشابه از روسای جمهور سر زده بود، بدون اینکه کوچکترین نتیجه مثبتی برای جامعه داشته باشد و حال بخش زیادی از مردم اساسا نسبت به چنین کارهایی بدبین هستند.
عوام فریبانه نبود، اما مردم استقبال نمی کنند
ناصر ایمانی، فعال سیاسی اصولگرا معتقد است دیگر مردم از انجام چنین اقداماتی از سمت مسئولین استقبال نمیکنند و دولت اگر میخواهد سرمایه اجتماعی خود را افزایش دهد، باید مشکلات کلان کشور را حل کند.
وی در گفتوگو با خبرنگار جماران با بیان اینکه با اخلاقی که از پزشکیان میشناسیم، قطعا او به دنبال یک حرکت عوامفریبانه نبوده است، اظهار کرد: پزشکیان پیش از دوران ریاستجمهوری و در مناصبی نظیر وزارت و نمایندگی مجلس نیز بسیاری از کارهای خرد را انجام میداد و اکنون نیز همان گونه است. بنابراین، نمیتوان ساخت مدرسه را یک کار نمایشی از سمت او دانست.
این فعال سیاسی اصولگرا افزود: اما اصولا جامعه از چنین حرکتهایی برداشت چندان مثبتی ندارد و معتقد است که اگر رئیسجمهور به درستی به وظایف قانونی خود عمل کند، نیازی به بیل دست گرفتن نیست. بنابراین من فکر نمیکنم دولت با انجام چنین اقداماتی بتواند سرمایه اجتماعی خود را افزایش دهد. کسب اعتماد عمومی، در گرو حل مشکلات اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و شنیدن صدای مردم است.
ایمانی ادامه داد: به نظرم مهمترین کار در سفرهای استانی، همین است که رئیسجمهور پای صحبتهای عامه مردم بنشیند، زیرا بسیاری از مشکلات اصلی کشور را میتوان از زبان مردم در روستاها شنید. اگر مسئولین صدای مردم را بشنوند و چند وعده محدود بدهند و به همانها عمل کنند، آرامآرام سرمایه اجتماعی دولت را افزایش خواهد داد و دیگر نیازی با انجام اقداماتی نیست که جامعه برداشت کار نمایشی از آنها دارد.
پزشکیان میخواهد مدیران اتوکشیده را به وسط میدان بکشاند
در مقابل علیاصغر شفیعیان، فعال رسانهای اصلاحطلب معتقد است صداقت رئیسجمهور باعث شده بخش زیادی از مردم بتوانند به راحتی به او اعتماد کنند که البته تداوم این اعتماد مستلزم عمل به وعدههایی است که دولت به مردم داده است.
وی در گفتوگو با خبرنگار جماران با بیان اینکه در هر جریانی هم افراد صادق پیدا میشوند و هم افراد دو رو، اظهار کرد: آقای پزشکیان در همین چند ماه نشان داده که خیلی راحت با مردم مواجه میشود و بسیار صادقانه با آنان ارتباط میگیرد و بخش زیادی از مردم نیز به راحتی با او ارتباط برقرار میکنند. در حالی که بسیاری از مسئولین عصا قورت دادهاند. اساسا همین ارتباطگیری مردم با پزشکیان، باعث شد او در انتخابات بتواند با حداقل شعار، در مقابل کسی که شعارهای بسیاری میداد پیروز شود.
این فعال رسانهای اصلاحطلب ادامه داد: اینکه پزشکیان دههها قبل نیز بیل و کلنگ به دست گرفت و تعداد زیادی خانه بهداشت در روستاها ساخت، نشان میدهد که کارگری چند روز پیش او در اهواز برای ساخت مدرسه نیز کاری عوامفریبانه نبود. اما به هر حال با توجه به سابقهای که مردم از مسئولین دیدهاند، باید به آنان حق داد که نتوانند اعتماد کنند و چنین کارهایی را صرفا نمایشی بدانند. من فکر میکنم حداقل در کوتاهمدت، صداقت و تواضع رئیسجمهور اعتماد مردم را جلب میکند، اما اگر نتواند به همین وعده ساخت مدارس عمل کند، اعتماد مردم را از دست خواهد داد.
شفیعیان اضافه کرد: من معتقدم دولت حتی در شرایط فعلی که بودجه چندانی هم ندارد، میتواند به وعده خود مبنی بر جبران کمبود کلاسهای درس در عرض یک سال عمل کند. اساسا آقای پزشکیان نهتنها برای حل مشکل کمبود فضای فیزیکی مدارس تلاش میکند، بلکه برای برخورداری دانشآموزان مناطق محروم از یک آموزش مناسب نیز برنامه دارد و میخواهد آن چنان تکنولوژی را در آموزشوپرورش گسترش دهد که تمام دانشآموزان بتوانند بهترین نوع آموزش را ببینند.
وی افزود: آقای پزشکیان با این بیلی که در دست گرفت، میخواست به مدیرانش بگوید که باید در تلاش برای حل مشکلات مردم جدی باشند. بخش زیادی از مدیران ما، به اندازه رئیسجمهور خود را ملزم به انجام هر کاری برای رفاه مردم نمیدانند، کما اینکه در همان صحنههایی هم که از بیل زدن پزشکیان برای ساخت مدرسه دیدیم، معاونین و وزرای همراهش نمیتوانستند مانند او کار کنند. اما او سعی کرد مدیران اتوکشیده را به وسط میدان بکشاند که اقدام مثبتی است.
با جنس جدیدی از رئیسجمهور مواجهیم
سیدعباس موسوی، مدیرکل تشریفات دفتر رئیسجمهور که خود در صحنه بیل و کلنگ به دست گرفتن رئیس جمهور حاضر بود نیز در گفتوگو با خبرنگار جماران با بیان اینکه برای دولت ایجاد عدالت آموزشی اولویت است، عنوان کرد: آقای پزشکیان زمانی که ریاست دانشگاه علوم پزشکی تبریز را بر عهده داشت نیز هیچ گاه منتظر بودجه دولت نماند و آستین را بالا زد و با کمک خیرین، در ظرف چند ماه توانست بیش از ۶۰۰ خانه بهداشت در آذربایجان شرقی بسازد که اقدامی بینظیر بود. اکنون نیز که رئیسجمهور دید کشور با کمبود مدرسه مواجه است، شخصا لباس کارگری پوشید و اقدام به ساخت مدرسه کرد و به علاوه وزارت آموزشوپرورش را هم مکلف کرد که در عرض یک سال، کمبود مدارس جبران شود.
وی ادامه داد: من فکر میکنم ورود مستقیم رئیسجمهور به نهضت ساخت مدرسه، درسی برای مسئولین بود که در این زمینه تسریع کنند، زیرا از دید دولت، ایجاد عدالت آموزشی اولویت است و همت جدی مسئولین ملی و محلی را میطلبد. این الگوی کار جهادی در تمام زمینهها باید مورد توجه قرار گیرد. ما با جنس جدیدی از رئیسجمهور مواجهیم که هیچ گونه ریایی در کارش نیست و صادقانه و غیرتمندانه تلاش میکند؛ رئیسجمهوری که هم با درد آشناست و هم میداند که چطور باید کار را به پیش ببرد.
انتهای پیام