طرح توجیهی شهرسازی برای اضافه طبقه و اضافه بنا
رپورتاژ آگهی
آشنایی با طرح توجیهی شهرسازی برای اضافه طبقه و اضافه بنا
طرح توجیهی شهرسازی با هدف بررسی امکان افزایش تعداد طبقات و اضافه بنا یک ساختمان در کمیسیون ماده 5 شهرداری بررسی و تصویب می شود. به عبارتی، طرح توجیهی کمیسیون ماده 5 شهرداری، طرحی فنی برای مالکان و سازندگان می باشد که بر اساس نیاز آن ها، امکان ایجاد تغییرات بر روی ملک ساخته شده یا در حال ساخت را بررسی می کند. از این رو، با بررسی شرایط شهرسازی، ضوابط و مقررات، فرم خارجی بنا، نظام حمل و نقل و ترافیک، وضعیت سایه اندازی، وضعیت حوزه پیرامونی، تامین پارکینگ و اصول معماری طراحی، امکان افزایش تعداد طبقات مازاد و اضافه بنا تایید یا رد می شود. هدف از طرح توجیهی شهرسازی چیست؟ توجیه پذیری اقتصادی، بهره وری فضایی، کاهش آلودگی هوا و کارایی انرژی از جمله اهداف این طرح هستند.
مهندسین مشاور شهرسازی بایستی از دلایل توجیهی طرح اضافه طبقه و اضافه بنا، گزارش توجیهی جهت استقرار حجم پیشنهادی و اصول معماری طراحی را تهیه کنند و به کمیسیون ماده 5 ارائه دهند. توجیهی شهرسازی بایستی بر اساس فرآیند قانونی در کمیسیون ماده 5 شهرداری به تایید برسد. برای ارائه طرح توجیهی به کمیسیون ماده 5، مالک یا سازنده بایستی بر اساس شرایط ملک که نیاز به اضافه طبقه و اضافه بنا دارد، به شهرداری منطقه مراجعه کند. پس از تایید اولیه شهرداری، مالک، پروژه را به مهندسین مشاور شهرسازی واجد صلاحیت می سپارد. مهندسان مشاور شهرسازی بایستی طرح توجیهی شهرسازی را برای ارائه به کمیسیون ماده 5 آماده کنند. طرح توجیهی یک مطالعه تحلیلی است که با هدف ارزیابی و بررسی امکان پروژه ها و طرح ها صورت می گیرد. با حضور مهندس مشاور در شهرداری، طرح توجیهی به تایید نهایی می رسد.
وظیفه کمیسیون ماده 5 چیست؟
کمیسیون ماده 5 شهرداری، با هدف رشد و توسعه پایدار شهرها تشکیل می شود. کمیسیون ماده 5 شهرداری تهران با حضور نمایندگان وزارت مسکن و شهرسازی، نیرو، کشور، سازمان حفاظت محیط زیست، شهردار تهران و رئیس شورای شهر تشکیل می گردد. وظیفه اعضای کمیسیون ماده 5 شهرداری به شرح زیر است:
- بررسی و تصویب طرح های تفصیلی شهری
- بررسی و تصویب تغییرات جزئی طرح های تفصیلی شهری
- بررسی و تصویب تغییر کاربری اراضی یا املاک پیشنهادی شهرداری
- بررسی و تصویب ضوابط و مقررات تکمیلی
- اصلاح طرح های تفصیلی بر اساس ضوابط و مقررات اجرایی
- بررسی و تصویب طرح های تفصیلی، نقشه های تفکیکی و تغییرات بعدی آن ها در شهرهای جدید
- بررسی افزایش تراکم متوسط جمعیتی شهر
- بررسی و تصویب تغییرات، ضوابط و مقررات ساختمانی مندرج در طرح های توسعه شهری مصوب کمیته های ارتقا کیفی سیما و منظر شهری
در حالت کلی، وظیفه اعضای کمیسیون ماده 5 شهرداری بررسی طرح های جامع و تفصیلی بر اساس قوانین و مقررات شورای عالی شهري و معماري ايران می باشد. هدف اصلی طرح های توجیهی، بررسی اقتصادی و عملی بودن پروژه ها و طرح ها است. طرح های تفصیلی با چهار رای تصويب يا رد می شوند. وظیفه كميسيون ماده 5 شورای عالی شهرسازی ایران، بهبود و ارتقای كيفيت فضای سبز، حفاظت از منابع طبيعی، كاهش آلودگي هوا، افزايش امنيت شهری و ارتقا سطح کیفی زندگی شهروندان می باشد.
گروه های واجد ارائه درخواست به کمیسیون ماده 5 شهرداری
1- ادارات و دستگاه های اجرایی موضوع واحده قانون تعیین وضعیت املاک مصوب 29/08/1367 به دلیل عدم تملک املاک در مدت حداکثر 5 سال جهت اخذ مجوز ساخت و ساز به کمیسیون ماده 5 شهرداری مراجعه می کنند.
2- مالکان و سازندگانی که تصمیم به ایجاد مجتمع تجاری، مسکونی و بهداشتی در کاربری های غیر مرتبط دارند، بایستی به کمیسیون ماده 5 شهرداری مراجعه نمایند.
3- هنگامی که شهرداری تصمیم می گیرد در یک محل با چند کاربری مختلف، مجتمع تجاری یا مسکونی احداث کند، بایستی کلیه املاک مورد نظر به یک کاربری واحد تبدیل شوند.
4- به دلیل گسترش و مهاجر پذیری شهرها نیاز به افزودن کاربری مسکونی و تجاری است که بایستی در کمیسیون ماده 5 شهرداری بررسی شود.
5- بر حسب تشخیص شهرداری، کاربری های گورستان ها و کشتارگاه های قدیمی نیاز به تغییر کاربری دارند.
6- یکی دیگر از درخواست های ارسالی به کمیسیون ماده 5 از سمت اشخاص حقیقی یا حقوقی برای تغییر کاربری می باشد.
ارسال طرح توجیهی شهرسازی برای اضافه طبقه و اضافه بنا به کمیسیون ماده 5 شهرداری
1- ارسال نامه درخواستی به شهرداری: مالک یا سازنده بایستی بر اساس شرایط ملک که نیاز به تغییرات و افزایش طبقه/طبقات دارد، نامه ای به شهرداری ارسال کند.
2- نظریه مهندسین مشاور شهرسازی هفت شهر آریا در بازنگری طرح توجیهی شهرسازی برای اضافه طبقه و اضافه بنا: مهندسین مشاور باید طرح توجیهی افزایش طبقات تهیه شده را بازبینی کنند و نظر خود را به صورت شفاف ارائه دهند.
3- بررسی شرایط شهرسازی، ضوابط و مقررات: با بررسی شرایط شهرسازی، ضوابط و مقررات، فرم خارجی بنا، نظام حمل و نقل و ترافیک، وضعیت سایه اندازی، وضعیت حوزه پیرامونی، تامین پارکینگ و اصول معماری طراحی، امکان افزایش تعداد طبقه/طبقات با اضافه بنا تایید یا رد می شود.
4- پیشنهاد زمین مناسب به عنوان جایگزین: لوکیشن و مساحت زمین پیشنهادی بایستی با طرح جامع، هماهنگ باشد.
5- رعایت حقوق مکتسب اشخاص: رعایت حقوق مکتسب اشخاص در طرح توجیهی افزایش طبقات الزامی است.
6- نحوه تامین خدمات و تاسیسات زیر بنایی شهری و امکان اصلاح و جابه جایی شبکه های موجود شهری بررسی می شود. توجه داشته باشید که هرگونه درخواست تغییر در تعداد طبقات و بنا بایستی همسو با شرایط شهرسازی، ضوابط و شرایط طرح تفصیلی مصوب شهر باشد.
اعتراض به مصوبات کمیسیون ماده 5
آیا امکان اعتراض به کمیسیون ماده 5 شهرداری و تجدید نظر در طرح توجیهی شهرسازی برای اضافه طبقه و اضافه بنا وجود دارد؟ اعتراض به مصوبات کمیسیون ماده 5، یک حق قانونی برای مالکان و سازندگان می باشد. برای اعتراض به مصوبات کمیسیون ماده 5 شهرداری، رعایت موارد زیر الزامی است:
1- اعتراض بایستی در محل تصویب طرح توجیهی شهرسازی برای اضافه طبقه و اضافه بنا صورت گیرد. به عبارتی، اعتراض بایستی در کمیسیون ماده 5 استان یا فرمانداری کل انجام شود.
2- اعتراض به مصوبات کمیسیون ماده 5 شهرداری بایستی در مدت قانونی انجام گردد. مهلت قانونی برای اعتراض معادل 15 روز پس از تاریخ ابلاغ مصوبه شهرداری می باشد.
3- اعتراض بایستی به صورت کتبی تنظیم شود. در اعتراض کتبی بایستی مشخصات و اقامتگاه درخواست کننده، مشخصات مصوبه مورد اعتراض و حکم شرعی یا ماده قانونی که مدعی مغایرت مصوبه می باشد، ذکر گردد. در اعتراض کتبی، ذکر تمامی دلایل و جهات اعتراض الزامی است. وجود امضا و اثر انگشت درخواست کننده در اعتراض کتبی اهمیت دارد.
5- اعتراض به کمیسیون ماده 5 شهرداری و تجدید نظر در طرح توجیهی افزایش طبقات و اضافه بنا بایستی مطابق با قانون و شرع باشد. دخالت هر گونه دلایل شخصی و منفعت جویانه در اعتراض کتبی، سرانجامی ندارد.
6- اعتراض بایستی به همراه مستندات و شواهد لازم تهیه شود و به کمیسیون ماده 5 ارائه گردد.
انتهای پیام