خرید تور نوروزی

«برای اندکی نوشتن، بسیار بخوانید!»

شفقنا رسانه- روزنامه‌نگاری به عنوان یک حرفه پویا و در حال تغییر، نیازمند مجموعه‌ای از مهارت‌های خاص است. این مهارت‌ها نه تنها به خبرنگاران کمک می‌کند تا اطلاعات دقیق و موثری را جمع‌آوری کنند، بلکه آن‌ها را قادر می‌سازد تا در دنیای پرسرعت رسانه‌های دیجیتال رقابت کنند. محمد توکلی، دبیر تحریریه انصاف نیوز در این باره به روزنامه نگاران تازه کار توصیه می کند: حتما برای موفقیت در روزنامه‌نگاری مهارت‌های نگارشی، تحقیقاتی، دیجیتال و چندرسانه‌ای ضروری هستند اما آنچه اهمیتی افزون‌تر دارد این است که با یادگیری مداوم، تمرین عملی و تعامل با مخاطبان، می‌توان در این حرفه پیشرفت کرد. مهم‌ترین نکته این است که کنجکاو بمانید، همواره دانش‌جو (جوینده‌ی دانش) باشید و برای اندکی نوشتن، بسیار بخوانید!

گفت‌وگوی شفقنا رسانه را با  محمد توکلی، دبیر تحریریه انصاف نیوز در ادامه بخوانید…

چه مهارت‌هایی را برای روزنامه‌نگاران جوان ضروری می‌دانید و چرا این مهارت‌ها در دنیای امروز اهمیت پیدا کرده‌اند؟

با توجه به تحولات سریع فناوری و تغییرات اجتماعی در الگوی مصرف رسانه ای، روزنامه‌نگارانی که می‌خواهند در دوران تازه، فعال و اثرگذار بمانند محکومند به اینکه علاوه بر توانایی‌های معمول همچون آشنایی با مهارت های نوشتاری و ویرایشی، اصول اخلاقی، حقوق رسانه و… به مهارت‌های دیگر هم توجه کنند. از جمله؛ مهارت راستی‌آزمایی اطلاعات،  عبور از روایت‌گری‌های کلیشه‌ای، توانایی استفاده از ابزارهای دیجیتال و هوش مصنوعی، شناخت و فعالیت مستمر در شبکه‌های اجتماعی و… .

 با این اوصاف چگونه می‌توانیم مهارت‌های نوشتاری و ویرایشی را در روزنامه‌نگاران جوان تقویت کنیم؟ آیا روش‌های تمرینی خاصی وجود دارد؟

پاسخ کوتاه و خلاصه‌‌ی این پرسش «بسیار خواندن،  بسیار نوشتن و بی رحمانه نقد کردن خود» است. برای تقویت مهارت‌های نوشتاری و ویرایشی مطالعه‌ی مقالات و گزارش‌های برتر از روزنامه‌نگاران مشهور داخلی و خارجی و بررسی سبک نگارشی آنها و مقایسه یک خبر در چند رسانه مختلف برای درک تفاوت در زاویه دید و لحن حائز اهمیت است.

نباید فراموش کنیم که در دنیای امروز حوصله‌ی مخاطب اندک است و بسیاری از مخاطبان در بهترین حالت بیشتر از چند ثانیه به نویسندگان رسانه‌ها فرصت نمی‌دهند و در زمان بسیار کوتاهی تصمیم می‌گیرند که یک یادداشت، گزارش یا گفت‌وگو را بخوانند یا سراغ مطلبی دیگر و یا رسانه‌ای دیگر بروند. در نتیجه خلاصه‌نویسی را نباید دست‌کم گرفت. برای تقویت این مهارت می‌توان با انتخاب مقاله یا گزارش رسانه‌ها آن را خلاصه و خلاصه را خلاصه‌تر کرد. برای مثال خلاصه کردن یک گزارش مفصل در حد یک توییت تمرین عملی خوبی‌ست.

در عصر دیجیتال، کدام مهارت‌های فنی، مانند کار با ابزارهای آنلاین و رسانه‌های اجتماعی، برای روزنامه‌نگاران جوان ضروری است و چگونه می‌توان این مهارت‌های فنی را آموزش داد؟

روزنامه‌نگاران جوان باید ترکیبی از مهارت‌های سنتی (تحقیق و نگارش) و توانایی‌های دیجیتال (ویرایش ویدئو، تحلیل داده، مدیریت شبکه‌های اجتماعی و امنیت دیجیتال) را داشته باشند. آموزش این مهارت‌ها باید به‌صورت عملی، مرحله‌به‌مرحله و با استفاده از ابزارهای روز انجام شود تا بتوانند در فضای رقابتی امروز موفق باشند.

برخی از این مهارت‌ها به این شرح است؛ مهارت‌های استفاده از شبکه اجتماعی و فعالیت مستمر در آن،‌ آموزش مهارت‌های چندرسانه‌ای (مولتی‌مدیا) مثل ادیت ویدئو، ادیت صدا و پادکست، طراحی اینفوگرافیک و تصاویر خبری و…، مهارت‌های تحقیق و راستی‌آزمایی اطلاعات از طریق جستجوی پیشرفته در موتورهای جستجو، آشنایی کافی جهت کار برای استفاده از وردپرس (WordPress)  و دیگر بسترهای مشابه برای انتشار محتوا در سایت‌های خبری، آشنایی با اصول SEO برای افزایش دیده شدن مقالات در گوگل و… .

چگونه می‌توان روزنامه‌نگاران جوان را به تحقیق و جمع‌آوری اطلاعات دقیق تشویق کرد؟ آیا تمرینات خاصی وجود دارد که به این هدف کمک کند؟

اگر این امر بدیهی را بپذیریم که نشر اطلاعات نادرست به مرگ تدریجی رسانه و رسانه‌نگار منجر خواهد شد آنگاه روزنامه‌نگاران جوان دست‌کم به خاطر حذف نشدن خودشان به تحقیق و جمع‌آوری اطلاعات دقیق، بیشتر از گذشته تشویق می‌شوند. کسانی که تجربه‌ی آموزش به روزنامه‌نگاران را دارند تمرین‌هایی را برای این مهم در نظر می‌گیرند که برخی از آن موارد زیر است: برای تمرین راستی‌آزمایی: مربی یک خبر مشکوک ارائه می‌دهد و روزنامه‌نگاران تحت آموزش باید با استفاده از روش‌های تحقیقی، صحت یا نادرستی آن را مشخص کنند. برای جستجوی سریع اطلاعات: یک سوال پیچیده مطرح می‌شود و روزنامه‌نگاران تحت آموزش باید در مدت زمان اندکی معتبرترین منابع اطلاعاتی در این باره را پیدا کنند و نحوه یافتن آن را توضیح دهند. برای تحلیل داده‌ها: روزنامه‌نگاران تحت آموزش باید یک مجموعه داده از مراکز رسمی را دریافت کرده و داستانی خبری بر اساس آن بنویسند.

چه توصیه‌ای برای روزنامه‌نگاران جوان دارید تا بتوانند مهارت‌های خود را بهبود بخشند و در این حرفه موفق شوند؟

حتما برای موفقیت در روزنامه‌نگاری مهارت‌های نگارشی، تحقیقاتی، دیجیتال و چندرسانه‌ای ضروری هستند اما آنچه اهمیتی افزون‌تر دارد این است که با یادگیری مداوم، تمرین عملی و تعامل با مخاطبان، می‌توان در این حرفه پیشرفت کرد. مهم‌ترین نکته این است که کنجکاو بمانید، همواره دانش‌جو (جوینده‌ی دانش) باشید و برای اندکی نوشتن، بسیار بخوانید!

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا