خرید تور تابستان

سخنگوی حزب کروبی: حقوق شهروندی پاشنه آشیل اصولگرایان است

عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی که دبیرکل آن مهدی کروبی در حصر است معتقد است برجام و اقتصاد محور مناظره نامزدهای انتخابات ریاست جمهوری خواهد بود و روحانی مشکلی در دفاع از عملکرد خود نخواهد داشت.

اسماعیل گرامی مقدم روز دوشنبه در گفت و گو با ایرنا با اعلام این مطلب افزود : باید در نظر داشت که اگر روحانی سابقه امنیتی نداشت برجامی در کار نبود و اقتصاد کشور تاکنون کاملا از هم پاشیده بود.
وی در ادامه با اشاره به این که باید از اصلاح طلبانی که در این دوره داوطلب شدند، سپاسگزار بود، افزود : آنان در نهایت تابع نظر شورای عالی سیاست گذاری اصلاح طلبان خواهند بود.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی با بیان این که در شرایط کنونی منطقه ای و بین المللی مشارکت بالای مردم در انتخابات 29 اردیبهشت ماه مهم است ، خاطر نشان کرد: مشارکت بالای 70 درصد هم با در نظر گرفتن برخی ملاحظات ممکن است .

مشروح این گفت و گو در پی می آید:

ایرنا: برای شروع ارزیابی تان از آرایش سیاسی اصلاح طلبان در انتخابات دوازدهم ریاست جمهوری چیست؟
گرامی مقدم : اساسا فضای سیاسی کشور ما در انتخابات شکل می گیرد و هر انتخاباتی که در جمهوری اسلامی ایران انجام شده با تحولاتی در آرایش نیروهای سیاسی همراه بوده است.
ساز و کار تحولات به وقوع پیوسته در انتخابات پیش رو به تغییراتی برمی گردد که در 10 سال اخیر رخ داده است و نباید از آن تحلیلی کوتاه مدت داشت.
عملکرد دولت های نهم، دهم و یازدهم باعث کنار زده شدن برخی جریان های سیاسی و پدید آمدن جریان های جدید شده است.
شکست و عزلت نشینی اصلاح طلبان و همچنین تصمیمات منطقی و جبهه ای و متحد عمل کردن آنان در انتخابات 92 و 94 این جناح سیاسی را به یک بلوک بسیار صلب و محکم تبدیل کرد. می توان گفت حداقل تا سال 92 اصلاح طلبان معمولا دچار چند صدایی بودند که آسیب های جدی را به آنان وارد کرد. آنان با درس آموختن از شکست های ناشی از تئوری غلط وزن کشی با دوراندیشی ای که کمتر در اصلاح طلبان دیده می شد به تشکیل شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان دست زدند که در آن همه نحله های فکری و اندیشه ای اصلاح طلب حضور دارند و حتی جریان های معتدل اصولگرا و همین طور حزب اعتدال و توسعه نیز به این ائتلاف پیوسته اند. هفته گذشته شاهد بودیم که حزب اعتدال و توسعه نیز نماینده خود را در شورای عالی سیاستگذاری اصلاح طلبان معرفی کرد. به نظر می رسد این ائتلاف ها دیگر مقطعی نیست و برای سومین بار حول پشتیبانی از حسن روحانی شکل گرفته است تا بتواند سومین پیروزی آنها را رقم زند.
همچنین علی اکبر ناطق نوری و علی لاریجانی به عنوان پرچمداران عقل گرایی در اصولگرایان هم مانند انتخابات گذشته از روحانی حمایت می کنند.
این محصول عملکرد مبتنی بر عقلانیت، دور اندیشی و مقاومت و پایداری اصلاح طلبان بر اندیشه هایی است که برای اصلاح امور جامعه داشتند و دارند و بابت آن هزینه های بسیاری نیز داده اند.
در واقع در دهه اخیر اصلاح طلبان پشتوانه مردمی بالایی را به دست آورده اند طوری که بخش هایی از اصولگرایان نیز دریافته اند که برای پیروزی در انتخابات باید مواضع اصلاح طلبانه اتخاذ کرد و جلب آرا و اعتماد مردم و اقدام در جهت منافع ملی در گرو اتخاذ مشی اصلاح طلبی است.

** کارنامه دولت های نهم و دهم دست از سر اصولگرایان بر نمی دارد

ایرنا : وضعیت جبهه مقابل را چگونه می بینید؟
گرامی مقدم: اصولگرایان دچار تشتت آرا و آشفتگی درونی هستند. نامزدهای متعدد آنها قصد کناره گیری به نفع یکدیگر را ندارند. جبهه اصولگرایی نمی تواند یک بلوک سیاسی مستحکم و بزرگ مقابل رقیب تشکیل دهد و ناچار در بلوک های سیاسی کوچک و غیرمقاوم پا به عرصه گذاشته است.
البته آنان در این سال ها تلاش زیادی کردند تا جبهه ای واحد را تشکیل دهند که آخرین تلاش آنها به راه اندازی جمنا (جبهه مردمی نیروهای انقلاب اسلامی ) ختم شد. اما برخی دیگر از اصولگرایان وارد انتخابات شده و قصد کناره گیری هم ندارند.
ناتوانی اصولگرایان در رسیدن به جبهه ای واحد را باید ناشی از حمایت چشم و گوش بسته آنان و به قدرت رساندن رییس جمهوری ضعیف در دولت های نهم و دهم دانست. اصولگرایان اکنون هم هزینه این حمایت خود را پرداخت می کنند. حمایت آنان فردی را به قدرت رساند که به دلیل نداشتن ریشه انقلابی – عقیدتی و سیاسی 8 سال کشور را دچار اعوجاج های خانه خراب کن در تمام حوزه های از سیاست و اقتصاد گرفته تا فرهنگ کرد.
اصولگرایان باید سال های متمادی دیگری را طی کنند تا مردم دوران تیره و تار 84 تا 92 را فراموش کنند. دولت های نهم و دهم چنان ناکارآمد بودند که با وجود حل و فصل شدن بسیاری از مسایل بین المللی ایران از جمله پرونده هسته ای، هنوز هم قادر به نقل و انتقالات مالی بین بانک هایمان و همتایان بزرگ آنها در دنیا نیستیم. ده ها آسیب دیگر از عملکرد دو دولت اصولگرای نهم و دهم متوجه کشور شد که به کرات گفته و یا هنوز ناگفته مانده است.

ایرنا: البته تحلیلی وجود دارد که با نظر شما چندان همخوان نیست و آن اینکه تعدد نامزدهای اصولگرا ناشی یک تاکتیک از سوی اصولگرایان برای مخفی نگه داشتن نامزد آنان تا دقیقه 90 انتخابات است تا از حجم نقد گسترده وی توسط رقیب کاسته شود؟
گرامی مقدم : این یک گمانه زنی نحیف و لاغر و دارای احتمال بسیار پایین است. اصولگرایان تمام کوشش خود را برای اجماع بر سر یک نامزد به کار بستند اما موفق نشدند.
حتی اگر آنان از یک نامزد واحد حمایت کنند تنها گام اول را برداشته و منسجم عمل کرده اند. بسیار بسیار دور از ذهن است که آنان بتوانند ذائقه و کام مردم را که در دولت های نهم و دهم نسبت به آنان تلخ شد، تغییر دهند و رای بیاورند.

** باید از اصلاح طلبانی که داوطلب شدند، سپاسگزار بود

ایرنا: البته در میان اصلاح طلبان هم ظاهرا آن انسجامی که ذکر کردید ، وجود ندارد. علاوه بر روحانی ؛ محمد هاشمی، محسن رهامی، محسن غرویان، مصطفی کواکبیان و غیره نیز ثبت نام کردند. آیا شاهد پراکندگی رای اصلاح طلبان و اعتدالیون نخواهیم بود؟
گرامی مقدم: خیر. همه این افراد عضو شورای عالی سیاستگذاری جبهه اصلاحات و به تصمیمات این شورا پایبند هستند. این شورا هم در اواخر اسفند ماه 95 به اتفاق آرا حمایت از نامزدی روحانی را تصویب و اعلام کرد.

ایرنا: یعنی معتقدید این اشخاص در دقیقه 90 به نفع آقای روحانی کنار می کشند؟
گرامی مقدم: باید از اشخاص اصلاح طلبی که در این دوره نامزد ریاست جمهوری شدند، تقدیر کرد چرا که آنان وارد عرصه شده اند تا احتمالاتی را که وجود دارد و بعضا پیش بینی ناپذیر است ، مدیریت کنند.

** برجام و اقتصاد محور مناظرات انتخاباتی

ایرنا: بعد از تایید نهایی صلاحیت داوطلبان ، مناظرات انتخاباتی بین آنان شروع می شود. محور این مناظرات به نظرتان چه خواهد بود؟
گرامی مقدم: رقبای دولت روی مسایل اقتصادی جامعه مانور می دهند. آنان مشکلات اساسی کشور در این حوزه از جمله بیکاری گسترده، نرخ پایین رشد اقتصادی و رکود را دستاویز حمله به دولت یازدهم می کنند. در مقابل روحانی بر حل و فصل پرونده هسته ای در دولتش تاکید خواهد کرد.

ایرنا: روحانی در یکی از سخنرانی های اخیر خود این سوال را مطرح کرد که ‘اگر برجام نبود کشور اکنون چه وضعیتی داشت؟’ در این باره نظری دارید؟ ضمن اینکه برخی اصولگرایان می گویند هر کس دیگری جز روحانی هم رییس جمهور بود به خاطر شرایطی که در آن قرار داشتیم همین راه وی را می رفت و مذاکرات را به نتیجه می رساند؟
گرامی مقدم: برای پاسخ به این سوال باید از عملکرد دولت قبل در این باره شروع کنیم.
رییس دولت نهم و دهم با اقدامات خود به صدور قطعنامه های بین المللی علیه کشور کمک کرد. وی یکبار در مشهد گفت ما به غنی سازی رسیدیم و پرونده هسته ای ایران بسته شد. این حرف وی دروغ بود چرا که پرونده هسته ای باز بود. بار دیگر گفت آن قدر قطعنامه صادر کنید تا قطعنامه دانتان بترکد و دفعه بعد هم قطعنامه ها را مشتی کاغذ پاره دانست. تمام این حرفها ثبت و ضبط شده و اسناد آن هم موجود است. وقتی رییس جمهور یک کشور این طور ماجراجویانه حرف می زند نتیجه اش رفتن پرونده هسته ای ما زیر فصل هفتم منشور سازمان ملل شد. فصل هفتم یعنی اگر مذاکرات هسته ای با ایران به نتیجه نرسید و تحریم ها کارساز نشد از گزینه نظامی باید استفاده کرد. یقینا اگر برجام نبود و ما با چانه زنی نمی توانستیم از حقوق هسته ای خود دفاع کنیم حتی اگر وارد جنگ های خانمانسوز منطقه ای نمی شدیم ، بازهم تهدیدات فراوانی روی سر ملت بود که مهم ترین آن فروپاشی کامل اقتصاد کشور بر اثر استمرار تحریم ها بود.
اما اینکه برخی می گویند اگر اصولگرایان پیروز انتخابات ریاست جمهوی 92 بودند نیز می توانستند مذاکرات هسته ای را به ثمر برسانند، حرف باطلی است. به ضرس قاطع می گویم اگر هر کس دیگری غیر از روحانی رییس جمهور می شد حتی اگر از اصلاح طلبان هم بود، نمی توانستیم طی مدت کوتاه دو سال، پرونده ای که 12 سال رابطه ما و دنیا را با چالش های متعدد و جدی روبرو کرده بود با موفقیت به سرانجام برسانیم.
روحانی چند ویژگی داشت که باعث حل چالش هسته ای شد. نخست اینکه سیاستمداری زیرک و باهوش است. دوم اینکه سابقه امنیتی زیاد و اطلاعات کافی درباره این پرونده داشت. سوم اینکه مورد اعتماد رهبری بود. دلیل چهارم هم جایگاه و احترام ویژه ای است که مراجع تقلید برای وی قایلند. مجموعه این خصوصیات بود که وی را نسبت به دیگر نامزدها ممتاز کرد.
ضمن اینکه جریان اصولگرا از اساس معتقد به اتخاذ سیاست های خلق الساعه، تهاجمی و ماجراجویانه نسبت به دنیا بود و سابقه دولت نهم و دهم در پیگیری پرونده هسته ای نشان داد که آنان چقدر قدرت حل منازعات را دارند؟! اصولگرایان معتقد بودند از طریق دیپلماسی نمی توان این پرونده را حل کرد. اما روحانی با استفاده از دیپلماسی و به پشتوانه آرای مردم این کار را کرد.
من حتی خطاب به برخی از دوستان اصلاح طلبم که در مواردی انتقادات اقتصادی را متوجه رییس جمهور می کنند، گفته ام من در حوزه سیاست خارجی و اقتصادی روحانی را بسیار اصلاح طلب تر از خود ما اصلاح طلبان می دانم.

** روحانی دست پری در مناظرات دارد

ایرنا: برخی از طرفداران دولت مشکلات اقتصاد را ناشی از عملکرد دولت های نهم و دهم می دانند که همچنان بر زمین مانده است. آنان می گویند حل پرونده هسته ای و رفع تحریم های شورای امنیت و آوار برداری از فسادهای اقتصادی صورت گرفته، بیشتر وقت تیم روحانی را گرفت. این ارزیابی را تا چه حد مبتنی بر واقعیت می دانید ؟
گرامی مقدم: تقریبا به طور کامل. به طور مستدل می گویم بیکاری و رکود میراثی است که از دولت های نهم و دهم به ما رسیده است. روحانی کشوری را تحویل گرفت که میزان رشد اقتصادی اش نزدیک به شش درصد منفی و تورم آن 42 درصد بود. آن هم با دولتی که سال ها نفت را بالای 100 دلار فروخته بود.
دولت یازدهم خزانه ای خالی را تحویل گرفت. سیلوها خالی بود و تامین نان مصرفی مردم نیز دچار مشکل شده بود. واردات غله کشور به بالاترین میزان خود در سی سال اخیر رسیده بود. ارزش پول کشور در نازل ترین سطح بود. بهره بانکی تا 30 درصد افزایش پیدا کرده بود. میلیون ها نفر با سیاست های غلط دولت های نهم و دهم از طبقه متوسط به طبقه فقیر سوق داده شده بودند.
ایرانیان نه تنها در اروپا بلکه در مالزی و تایوان هم نمی توانستند حتی یک حساب بانکی داشته باشند.
به برکت فعالیت های این دولت، زحمت شبانه روزی رییس جمهور و شخص محمد جواد ظریف، اکنون نه تنها قادر به افتتاح حساب در خارج از مرزها هستیم بلکه توانستیم ده ها میلیارد دلار پول بلوکه شده خود را آزاد کنیم. با این پول ها بود که در حال خرید هواپیما و ترمیم ناوگان هواپیمایی کشور هستیم. الان نفت را می فروشیم و در ازای آن دلار دریافت می کنیم. اما در دولت قبل حتی وقتی می خواستیم از هندوستان کالایی را بخریم قادر به مبادله ارز نبودیم و باید مبادله پایاپای می کردیم. نفتمان را روی اقیانوس ها می فروختیم و چمدان چمدان پول دریافت می کردیم. میلیاردها دلاری که به یغما رفت و پرونده مفتوح قضایی دارد محصول همان دوران است.
من 44 سال قبل رییس ستاد روحانی در مالزی بودم. امروز احساس سربلندی می کنم که از روی کار آمدن دولتی حمایت کردیم که تهدیدها و تحریم ها را از سر مردم دور کرد. دوباره به عنوان یک اصلاح طلب تاکید می کنم که انصافا روحانی در حوزه سیاست خارجی و اقتصاد از ما اصلاح طلبان، اصلاح طلب تر بود. وی نه در حرف بلکه در عمل اصلاح طلب است و ما پشتیبانی مجدد و همه جانبه از وی را وظیفه خود می دانیم.
بعید می دانم در مناظرات انتخاباتی رقبا بتوانند افکار عمومی را قانع کنند که روحانی ناموفق بوده است. وی با پرونده ای قابل قبول به محاجه و رویارویی کلامی با رقبایش خواهد پرداخت.

** در انزوای بین المللی حلوا خیرات نمی کنند

ایرنا: ولی برخی مردم می گویند این بحث ها بیشتر در میان روشنفکران قابل پذیرش است و مردم رضایت چندانی از عملکرد اقتصادی روحانی ندارند. روحانی وعده داد که کاری می کنم که هم چرخ سانتریفوژها بچرخد هم کارخانه ها. آنان می گویند هر چند در دولت نهم و دهم گرانی و تورم بود ولی چرخ بازار می چرخید و پول دست مردم بود. اما الان کسب و کار خوابیده است؟!
گرامی مقدم: وجود رکود و نرخ پایین اشتغال در کشور واقعیتی غیرقابل انکار است. اما چرا آدرس اشتباه به مردم می دهند ؟! دولت نهم و دهم که متعلق به اصولگرایان بود ایران را در انزوا فرو برد وباید در نظر داشت که در انزوای سیاسی و بین المللی حلوا خیرات نمی کنند.
روحانی 4 سال اول را صرف ترمیم این زیرساخت های ویران در حوزه اشتغال، رشد اقتصادی و خروج از رکود کرد. نتایج مثبت اقتصادی اقدامات دولت یازدهم در دولت بعدی روحانی آشکار خواهد شد. افکار عمومی باید درباره مسایل اقتصادی توجیه شود.
درست است که وضع کسب و کار بد است و چرخ اقتصاد کند می چرخد اما دیگر از تورم 40 درصدی هم خبری نیست. دولت نمی توانست به جای کاهش تورم، افزایش رشد اقتصادی را دنبال کند چرا که دو سال نخست خود را در تحریم گذراند و خزانه خالی بود. پس ناگزیر به انتخاب آن معضلی بود که حل آن ممکن است و آن تورم بود.
روحانی کشور را از باتلاق رکود تورمی نجات داده است اما آثار آن گام به گام ظاهر خواهد شد. سال هاست دیگر خبری از تورم شدید و زلزله ای سنگین در حوزه مالی نیست. دلار یک شبه دو هزار تومان گران و سکه در عرض چند ماه سه برابر نمی شود.
الان در وضعیتی قرار داریم که در حال درآمدزایی از صادرات هستم. قطعا در سال های آینده بر رکود هم غلبه می کنیم. البته من رشد 7 درصدی اقتصاد را قبول ندارم چرا که بخش مهمی از آن مربوط به صادرات نفت و گاز است که شغل زیادی ایجاد نمی کند ولی حدود 4 تا 5 درصد رشد واقعی در اقتصاد داریم. آنچه شغل ایجاد می کند تولید داخلی است که هر چند دولت وی تلاش زیادی برای رونق بخشیدن به آن انجام داده اما به دلیل وجود موانع بسیاری که از دولت گذاشته بر جای مانده است نتوانسته در این بخش رونق ایجاد کند. با این وجود روحانی در ایجاد زیرساخت ها برای از بین بردن چالش های اقتصادی موفق عمل کرده است.

** حقوق شهروندی پاشنه آشیل اصولگرایان است

ایرنا: فکر می کنید بحث موضوع حقوق شهروندی هم به مناظرات انتخاباتی کشیده شود؟
گرامی مقدم: با تجربه ای که اصولگراها از مواجهه با روحانی در این حوزه در مناظرات انتخاباتی پیشین دارند به احتمال قوی به این مقوله ورود پیدا نخواهند کرد. اما چه باک ؟ اگر شدند هم قطعا پاشنه آشیل خود را در اختیار روحانی قرار داده اند. تنها نامزدی که ممکن است در این حوزه وارد جدل با روحانی شود، داوطلبی است که کارهای وی غیرقابل پیش بینی است.
این اقدام قطعا با استقبال روحانی روبرو خواهد شد. چرا که با تمسک به آن وی می تواند از روزهای تیره و تاری پرده برداری کند که به واسطه سیاست های غلط دولت نهم و دهم در زمینه نقض حقوق شهروندی بین سال های 84 تا 92 رخ داد.
برای نمونه یکی از موارد مهم حقوق شهروندی بحث آزادی فعالیت احزاب است. در دولت های نهم و دهم بود که یارانه احزاب قطع شد. وی در چند سخنرانی خود حملات شدیدی را به احزاب سیاسی کرد و فعالیت آنها را زیر سوال برد. داوطلبان دولتهای نهم و دهم حتی اگر تایید صلاحیت شوند قطعا نمی توانند در حوزه حقوق شهروندی هم رضایت افکار عمومی را جلب کنند.

** اگر روحانی سابقه امنیتی نداشت برجامی شکل نمی گرفت

ایرنا : ایراد دیگری که به روحانی از سوی برخی منتقدان وارد می شود ، سابقه امنیتی وی است. از قایم مقامی هاشمی رفسنجانی در ستاد فرماندهی جنگ گرفته تا دبیری شورای عالی امنیت ملی. فرضی وجود دارد که همین سابقه باعث غلبه نگاه امنیتی روحانی بر دیگر جنبه های شد و او نتوانست وعده های مدنی خود را تحقق بخشد؟
گرامی مقدم: جامعه کوهی از انتظارات تلمبار شده را از شخص روحانی داشت و دارد. از رییس جمهور باید در محدوده قدرتش توقع داشت. حل و فصل بسیاری از مسایل مربوط به سیاست خارجی و در راس آن پرونده هسته ای و همین طور اقتصادی در سایه همان اشراف روحانی بر مسایل امنیتی و نظامی محقق شد. اگر روحانی فاقد این سابقه امنیتی بود امکان نداشت پرونده هسته ای ایران به این سرعت حل شود. اما مطالباتی هم درباره خانه نشینی وجود داشت. من واقعا نمی دانم وی در این زمینه چه اقداماتی انجام داده ولی می توانیم بگویم اولویت اول او نبوده ولی به احتمال قوی به چنین چیزی می اندیشد. اولویت نخست وی حل بحران سیاست خارجی و وضع رو به نابودی اقتصاد کشور بود که تا حد زیادی در آن موفق شد.
اطمینان دارم که در دولت دوم خود موفقیت هایی را در زمینه نهادینه کردن فعالیت احزاب سیاسی ، گرایش بیشتر به اجرای مطالبات جریان های تحول خواه و نهادینه کردن آزادی های تصریح شده در قانون اساسی را در پرونده خویش به ثبت می رساند.

** امنیت جهان در گرو امنیت ایران است

ایرنا: به عنوان یک آگاه سیاسی با توجه به روی کار آمدن تندروها در آمریکا، روی کار آمدن کدام گفتمان را در داخل کشور از نظر حفظ امنیت ملی به صلاح می دانید؟
گرامی مقدم: متاسفانه بعد روی کار آمدن جمهوریخواهان افراطی در آمریکا به رهبری دونالد ترامپ شاهد هستیم برخی دولت های لیبرال اروپایی نیز در حال واگذاری قدرت به راست های افراطی هستند. شرایط در حال رادیکالیزه شدن است. اگر ما بتوانیم درصد مشارکت مردم در انتخابات آتی را افزایش دهیم اقدام علیه ایران برای دشمنان و بدخواهان بسیار سخت می شود. چرا که هر اقدامی علیه کشوری که رییس جمهور آن با رای مردم برگزیده می شوند، هزینه بین المللی بسیاری برای اقدام کنندگان دارد. میزان امنیت کشور رابطه مستقیم و خطی با افزایش نرخ مشارکت در انتخابات دارد. ضمن اینکه اگر ایران امنیت نداشته باشد دنیا نیز امنیت نخواهد داشت.

ایرنا: منظورتان چیست؟
گرامی مقدم: امنیت منطقه وابسته به امنیت و ثبات در ایران است. شاهد بودیم که وقتی امنیت خاورمیانه به هم خورد امنیت در قاره اروپا نیز دچار چالش های جدی شد که می توان به اقدامات تروریستی چون زیر گرفتن شهروندان با کامیون در فرانسه اشاره کرد.
دنیا هنوز سوریه را نتوانسته جمع کند. آن هم سوریه ای با جمعیت و مساحت و قدرت بسیار کمتری از ایران. اگر ایران دچار چالش های امنیتی شد در تمام دنیا سنگ روی سنگ بند نمی شود و این را همه دنیا می داند. در منطقه ای به سر می بریم که بسیاری از بلوک های نظامی را می توان به سهولت در مقابل کسانی شکل داد که درصدد تعرض به ایران برآیند.
از سوی دیگر با ارتباطاتی که دولت روحانی به خصوص با اروپا دارد و با توجه به نگاهی که قطعا آمریکایی ها به بازار بزرگ اقتصاد ایران دارند، جنگیدن با ما بسیار دشوار می شود. شاهدیم که مبادلات قابل توجه اقتصادی در عرصه خرید هواپیماهای بویینگ و ایرباس بین ایران و غرب در حال رخ دادن است که منافع دو طرف را تامین می کند. با این مقدمات قطعا روی کار آمدن مجدد روحانی را کاملا به صلاح حفظ و توسعه امنیت پایدار در کشور می دانم.

** مشارکت بالای 70 درصد هم ممکن است

ایرنا: گفته می شود اصولگرایان بین 15 و اصلاح طلبان حدود 25 درصد پایگاه اجتماعی مردمی دارند. 50 تا 55 درصد دیگر جامعه یا صاحب رای خاموشند یا اصلا در انتخابات شرکت نمی کنند. چطور می توان این آرای خاموش را به صحنه آورد و مشارکت حداکثری را تقویت کرد؟
گرامی مقدم: اصلاح طلبان حدود 25 درصد و اصولگرایان با ارفاق و با در نظر گرفتن تمام شاخه های آن از 15 درصد پایگاه رای ثابت برخوردارند. مجموع رای اصلاح طلبان و اصولگرایان تقریبا 40 درصد می شود. از 60 درصد باقی مانده حدودا 30 درصد را رای ها خاکستری تشکیل می دهد که بنا بر متقتضیات سیاسی و مطالباتشان یا به سمت اصولگرایان کوچ می کنند یا اصلاح طلبان. یعنی مشارکتی در حدود 70 درصد. البته در انتخابات مجلس مشارکت پایین تر است و گاهی به 45 درصد هم رسیده است ولی در ریاست جمهوری وضعیت متفاوت است و مشارکت بیشتر می شود.
ما باید تلاش کنیم بخشی از آن 30 درصدی را که اصلا رای نمی دهند به صحنه بیاوریم. راه ترغیب آنان به حضور پای صندوق های رای نیز اطمینان بخشی نسبت به سلامت انتخابات است. یعنی هر چه ضریب سلامت انتخابات افزایش پیدا کند قسمت قابل توجهی از این 30 درصد نیز وارد صحنه می شوند و مشارکت بالایی رقم می خورد که کشور را در مقابل بسیاری از تهدیدات خارجی بیمه می کند و مشارکتی بالای 70 درصد را خواهیم داشت.

** همه سر و ته یک کرباس نیستند

ایرنا: بخشی از این 30 درصدی که معمولا اصلا رای نمی دهند معتقدند فرقی نمی کند که کدام نامزد رییس جمهور شود و شرایط همین است. این دیدگاهی غیرقابل انکار است که در بخش هایی از جامعه ما وجود دارد و البته مختص ایران هم نیست. در آمریکا و کشورهای دموکراتیک هم بسیاری که با نظام سرمایه داری مشکل دارند و امیدی به اصلاح سیستم ندارند یا به دلایلی دیگر عملا در قهر انتخاباتی به سر می برند و دموکرات و جمهوریخواه یا حزب کارگر و محافظه کار را یکی می دانند با اینکه آزادی بسیاری در نامزد شدن افراد شاخص در آنجا وجود دارد. وجود این دیدگاه در بخشی از جامعه را قبول دارید؟
گرامی مقدم: بله. این دیدگاه بیشتر در بین همان 30 درصدی که گفتیم وجود دارند. این برداشت در شرایطی می تواند واقعی و در شرایطی غیر واقعی باشد. در شرایطی که اصلاحات به بن بست برسد این حرف واقعیت خواهد داشت. البته نه که بگوییم همه سر و ته یک کرباسند. این 12 سال اخیر نشان داد که اختلاف بسیار زیادی بین عملکرد دو جناح سیاسی کشور وجود دارد. تجربه این سال ها نشان داد که وقتی مردم در سال 84، دولت به اصطلاح عدالت خواه را به هاشمی ترجیح دادند و خیلی ها هم به روی کار آمدن وی کمک کردند چه بر سر مملکت آمد؟! انواع و اقسام تهدیدهای خارجی، تحریم ها و شرایط کمر شکن اقتصادی و ناملایمات بسیاری که به جامعه تحمیل شد ، نتیجه آن انتخاب بود.
مردم و مسوولان دیدند وقتی قوه مجریه دست یک اصولگرای تندرو می افتد وضع چقدر متفاوت با هنگامی است که یک اصولگرا یا اصلاح طلب معتدلی مثل روحانی سرکار است. با استناد به انتخابات 84، 88 و 92 می گویم که این فرضیه که همه شان مثل هم هستند به کلی مردود است. رشد اقتصادی 8 درصدی زمان خاتمی کجا و رشد اقتصادی منفی 5.8 درصد دولت نهم و دهم کجا و ده ها آیتم دیگر که تکرار آنها را ضروری نمی دانم.
اگر سال 92 فردی تندرو سر کار می آمد که سیاست هایش نعل به نعل منطبق با دولت نهم و دهم بود کشور در پرتگاه جنگ قرار می گرفت و شرایط با امروز خیلی فرق می کرد.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا