بازی «اسکناس نو نداریم» بانکها شروع شد!
سرویس اقتصادی، انصاف نیوز: از چند روز پیش با نزدیکشدن به پایان سال، بازی بانکها برای خودداری از عرضه اسکناس نو به مشتریان عادی شروع شده است.
سنت نوروزی عیدیدادن، معمولا تقاضا برای اسکناس نو را در دو هفته پایانی سال به شدت افزایش میدهد اما عدهای از شهروندان، میگویند به عنوان مشتری عادی، امکان دریافت اسکناس نو ندارند.
یک شهروند در همین رابطه گفت: من 20 سال است در بانک … حساب دارم و همیشه با این بانک کار کردهام. قبلا مجبور بودم هفتهای چند بار به شعبه مراجعه کنم و این مراجعه سلام و علیک و یک آشنایی خیلی محدود را با کارمندان بنک موجب شده بود. اما از چند سال پیش و به خصوص پس از همهگیری کرونا، از خدمات الکترونیکی و غیرحضوری بانک استفاده میکنم و بنابراین کسی از کارمندان بانک مرا نمیشناسد و من هم کسی را نمیشناسم و در نتیجه نمیتوانم پول نو هم بگیرم.
او ادامه داد: نمیشود از یک طرف تشویقمان کنند از خدمات غیرحضوری استفاده کنیم، از آنطرف بگویند به غریبهها اسکناس نو نمیدهیم!
این شهروند درباره این استدلال که اسکناس نو محدود است و قاعدتا نمیتوان همه متقاضیانش را راضی کرد، گفت: این استدلال وقتی پذیرفته بود که شما نمیتوانستید در چهارراه استانبول تهران هر تعداد بسته و هر رقمی که مایل هستید، اسکناس نو تهیه کنید، از اسکناس 500 تومانی گرفته تا 10هزار تومانی!
این شهروند پیشنهاد کرد سقف برداشت از خودپردازهای بانکی به یک میلیون تومان افزایش یابد و همه بانکها موظف شوند اسکناسهای سالم و نو داخل خودپرداز بگذارند.
از آنجا که اعتراض در این خصوص محدود به یک شهروند نبود و پیامهای دیگری هم با همین مضمون دریافت کرده بودیم، خبرنگار انصاف نیوز به شش شعبه از بانکهای مختلف خصوصی و دولتی در منطقه مرکزی شهر تهران مراجعه و تقاضای دریافت اسکناس نو کرد. این تجربه محدود اما بیواسطه نشان داد اعتراض شهروندان به وضعیت توزیع اسکناس در شبکه بانکی چندان بیراه نیست و شهروندانی که به عنوان مشتری عادی به شعب بانکها مراجعه میکنند، امکان دریافت اسکناس نو را ندارد.
بانکیها توزیعنشدن اسکناس نو و محدودیت در برداشت وجه نقد از حساب را عمدهترین دلیل ناکامی مشتریان عنوان میکنند.
صندوقدار یکی از شعب مستقل ارزی ریالی بانک ملی درباره توزیع اسکناس به خبرنگار انصاف نیوز گفت: مقدار اسکناس نویی که در اختیار بانک قرار میگیرد محدود است اما تقاضای مشتریان تقریبا نامحدود است. طبیعی است که نمیتوانیم به همه اسکناس نو بدهیم و بنابراین مسئول شعبه ترجیح میدهد مشتریان دائمی و درشتتر را راضی نگه دارد.
به گفته او، تصمیمگیرنده برای میزان تخصیص اسکناس نو به هر شعبه برعهده سرپرستی مناطق بانکهاست.
معاون یکی از شعبههای بانک پاسارگاد هم گفت: مشتریان ما بیشتر خواهان اسکناس 20 هزار ریالی و 50 هزار ریالی هستند ولی فکر میکنم چاپ اسکناس در این مبالغ اصلا متوقف شده است تا جایی که به یاد نمیآورم آخرین بار کی باندرول نوی اسکناس 20 هزار ریالی برای شعبه ما آمده است.
خانم معاون ضمن تایید محدودیت اسکناسهای در اختیار بانک، ادامه داد: غیر از تعدادی از مشتریان خاص، چند سالی است که مخزن خودپرداز شعبه را با اسکناس نو پر میکنیم تا در اختیار تعداد بیشتری از مردم باشد.
مسئول باجه کلر در بانک ملت به خبرنگار انصاف نیوز میگوید: برای تخصیص اسکناس نو به افراد، بیشتر از اینکه قدمت مشتری مدنظرمان باشد، گردش مالی و رسوب حساب فرد برایمان اهمیت دارد. ما برای مشتریان خاص خود، هیچ خدمات خاصی ارائه نمیدهیم، جز اینکه شب عید اسکناس نو بهشان بدهیم یا تماس بگیریم و بگوییم چک داری و حسابت خالیست. امکان بیشتری نداریم!
او ادامه داد: من و همکارانم متوجه اعتراض مشتریان قدیمی و مراجعان عادی بانک هستیم اما چارهای هم نداریم. مردم هم حتما درک میکنند که بنگاهی مثل بانک، فقط با در اختیار گذاشتن چند بسته اسکناس نو میتواند مشتریان بزرگمقیاس خصوصیاش را راضی نگه دارد!
این کارشناس بانکی که سابقهای 15 ساله دارد، چاره را در اصلاح عمیق نظام بانکی میداند: بانک مرکزی باید شرایطی فراهم کند که بانکها بتوانند بر اساس سپرده و سرمایه مادی و نیروی انسانی و غیرهشان برای خود تمایز ایجاد کنند. الان تفاوت بانکهای ما در رنگ و لوگوست و تقریبا همه خدمات مشابه هم ارائه میدهند. اگر ما در این بانک بتوانیم سود بیشتری به سپرده مشتریان خاص خود بدهیم، شاید بتوانیم مثلا شب عید به همه دارندگان حساب در این شعبه، اسکناس نو بدهیم یا کارهای دیگری انجام دهیم که مردم راضی شوند.
در مجموع به نظر میرسد در هفته منتهی به تعطیلات سال نو بانکها ناگزیر از بازی «اسکناس نو نداریم» هستند و نمیتوانند به همه مشتریان خود پاسخ مثبت بدهند؛ چاره شاید همان توزیع اسکناس نو از طریق خودپردازها باشد که با مصوبه بانک مرکزی برای تعیین سقف برداشت 300 هزار تومانی در هر شبانهروز، عملا ابتر میماند!
انتهای پیام