عدالت، انصاف و نشر نامه «منسوخ» 6/1
حجت الاسلام احمد حیدری در یادداشتی که در اختیار انصاف نیوز قرار داده است، نوشت:
رابطه امام و آیت الله منتظری[رضوان الله علیهما] در سالهای 66- 67 شکرآب شده بود. مخالفت شدید مرحوم آیت الله منتظری با اعدامهای اعضای منافقین در سال 67 هم، در نگاه امام دفاع ایشان از منافقین تلقی گردید لذا بسیاری از سخنان امام در سخنرانیهای نیمه دوم 67 تا قبل از این نامهها، بخصوص پیام ایشان به مهاجران جنگ تحمیلی(2/1/68) ناظر به سخنان و مواضع مرحوم آیت الله منتظری و در جواب ایشان بود.
بالاخره پیام 6/1/68 امام خطاب به آقای منتظری صادر شد که آن زمان به طور رسمی منتشر نگردید. روز 8/1 هم پیام امام در جواب نامه 7/1 آیت الله منتظری و قبول استعفای ایشان از قائم مقامی منتشر گردید. بعد از وفات مرحوم امام هم- با وجود بحثهای فراوان در این زمینه- تا مدتی نامه 6/1 رسماً منتشر نشد[تاریخ دقیق انتشار رسمی این نامه را نمیدانم].. از طرف دیگر بعضی[ظاهرا بیت آیت الله منتظری] سعی در تشکیک در اصالت این نامه و در مقابل بعضی دیگر[دفتر امام و …] سعی در اثبات اصالت آن دارند و به نظر میرسد این تلاش از دو طرف، چندان فایدهای برای نظام و آن دو بزرگ سفر کرده ندارد زیرا بدون شک در 6/1 امام نامهای به آیت الله منتظری نوشته و ایشان در جواب آن، استعفای خود را تقدیم کرده و به امام نوشته: «مرقومه شريفه مورخ 6/ 1/ 68 واصل شد. ضمن تشكر از ارشادات و راهنماييهاى حضرت عالى به عرض مىرساند … از حضرتعالی تقاضا میکنم به مجلس خبرگان دستور دهید مصلحت آینده اسلام و انقلاب و کشور را قاطعانه در نظر بگیرند و به من اجازه فرمایید همچون گذشته، یک طلبه کوچک و حقیر در حوزه علمیه به تدریس و فعالیتهای علمی و خدمت به اسلام و انقلاب، زیر سایه رهبری حکیمانه حضرتعالی، اشتغال داشته باشم و اگر اشتباهات و ضعفهایی که لازمه طبیعت انسان است، رخ داده باشد، ان شاء الله با رهبریهای حضرتعالی مرتفع گردد.»(صحیفه امام خمینی، ج21، ص333-334)
در ارتباط با دو نامه فوق چند نکته، مهمّ و قابل توجه باورمندان به امام و انقلاب است:
1. لحن نامه 6/1 امام بسیار تند است ولی نامه 7/1 آقای منتظری به ایشان با وجود ملاحظه نامه 6/1 امام، بسیار مؤدبانه و همانند نامه شاگرد به استاد و اعلام اطاعت و تبعبت از ایشان است که این خود نشانه “سلامت نفس” ایشان و شایسته تقدیر است.
2. هنگام نگارش نامه 6/1، امام از آیت الله منتظری بسیار دلخون بوده لذا به شدّت به ایشان تندی میکند ولی هنگام نگارش نامه 8/1، این دلخونی بسیار التیام یافته و لذا نامه دوم، نامه استاد به شاگردی است که استاد صلاح دیده شاگرد در منصب مهم رهبری نباشد ولی او را مفید به حال اسلام میداند و دوام همراهی او با نظام را میطلبد. دقت کنید که نامه 6/1 بدون سلام و ذکر القاب و این گونه شروع میشود: «جناب آقاى منتظرى با دلى پر خون و قلبى شكسته…» ولی نامه 8/1 این گونه شروع میشود: «جناب حجت الاسلام و المسلمين آقاى منتظرى(دامت افاضاته) با سلام و آرزوى موفقيت براى شما» بعد امام در ادامه نامه خطاب به ایشان میفرماید: «از اينكه عدم آمادگى خود را براى پست قائم مقامى رهبرى اعلام كردهايد پس از قبول، صميمانه از شما تشكر مىنمايم … من به شما شديداً علاقهمندم … من صلاح شما و انقلاب را در اين مىبينم كه شما فقيهى باشيد كه نظام و مردم از نظرات شما استفاده كنند … جنابعالى ان شاء اللَّه با درس و بحث خود حوزه و نظام را گرمى مىبخشيد».
3. در نامه 6/1، امام چند توصیه تند به آقای منتظری دارد ولی در نامه 8/1 فقط یکی از آنها یعنی تصفیه بیت از افراد ناصالح و منع آمد و رفت منافقین به بیت توصیه شده است و از بقیه توصیهها خبری نیست!
4. به نظر میرسد نامه 6/1 در شرایطی خاص و ناشناخته، نوشته شده و امام در هنگام نوشتن آن، به شدّت رنجیده خاطر بوده و تندی کرده ولی دو روز بعد، به دلایلی که نمیدانیم، خاطر امام تا حدود زیادی نسبت به آقای منتظری التیام یافته لذا نه از آن تعابیر تند خبری است و نه از آن توصیههای شدید و غلیظ؛ بلکه لحن امام مهربانانه و استاد و شاگردی شده و توصیه هم، توصیه شاگرد به استاد با توجه به شناخت او از روحیه و توانایی شاگرد است.
متأسفانه اخیرا باز هم سایت جماران که وابسته به بیت امام راحل است، اقدام به نشر دوباره نامه 6/1 کرده است حال آن که نامه 6/1 به هر دلیل و در هر فضا که نوشته شده؛ با نامه 8/1 منسوخ گردیده و وانهادن نامه ناسخ 8/1 و اصرار بر اثبات اصالت یا مخدوش بودن نامه منسوخ 6/1 و نشر گسترده آن بخصوص در این شرایط حسّاس که کشور به شدّت محتاج انسجام، وحدت و همدلی است، آن هم از سوی سایتی که منسوب به امام راحل است، قطعا در غیر راستای مصلحت مردم، نظام و خواست و نظر امام و آیت الله منتظری است. امید که در لغزشگاهها به عصمت خدایی نلغزیم.
انتهای پیام
حداقل در رابطه با مصلحت نظام و کشور پیام درستی است. بنده نیز وقتی این خبر را از سایت جماران ملاحظه کردم بسیار تعجب کردم. البته شاید جای تعجب هم نباشد، موسسه مدیر جماران کم افراد افراطی ندارد
با سلام/ 1- نامه 6 فروردین 1368 بعد از سخنرانی فقیه عالیقدرحضرت ایةالله العظمی منتظری (رحمةاللّه علیه) که منتهی به حصر معظّمٌله شد ابتدا توسط آقای فاکر در – مجلس قرائت و سپس توسط مؤسسه آثار امام رسماً منتشر و در صحیفه امام هم آمد.
2- در نامه 6/1 موضوع عزل است و در نامه 8/1 قبول استعفاء (در ششم و هشتم فروردین ماه هم در سایت جماران به هر دو کلمه اشاره شده است) حال کدام صحیح است؟ الله اعلم
3- اصولاً نصبی نبوده تا بخواهد عزلی در کار باشد یا استعفایی مورد پذیرش قرار گیرد.
4- براساس مصوبه مجلس خبرگان رهبری در سال 1364، فقیه عالیقدر مصداق منحصر به فرد قسمت اول اصل 107 شناخته شد (یعنی مردم ایشان را به عنوان رهبر بعد از امام می شناختند) به همین خاطر مجلس خبرگان ایشان را به عنوان جانشین امام به مردم معرفی و این انتخاب را صائب دانست.
بیانصاف نیوزیان
نمیدانم این ستون بیفایده و زینتی را برای چه گذاشتهاید. بارها برایتان نوشته ام و هر بار که به صرفهتان نیست پیام را درج نمیکنید و وقتی اعتراض میکنم می نویسید پیامتان به ما نرسید! پس چگونه پیام اعتراض را میبینید ولی اصل را منکر میشوید.
من توضیح خوبی نوشته بودم اما مثل اینکه شما مخالف حرف حق هستید. اتّقواالله
فقط می توانم بگویم لطف کنید عنوان سایت را از انصاف نیوز به بی انصاف نیوز تغییر دهید چون شما هم متأسفانه نظر کاربران را یا درج نمی کنید و یا گزینش کرده و آنچه به نفعتان باشد را منتشر می کنید. و این خلاف اصل 24 قانون اساسی و آزادی بیان است.
فأین تذهبون ای انصاف نیوزیان