خرید تور نوروزی

نکته‌ی لاریجانی یا همان همیشگی عراقچی | رضا رئیسی

رضا رئیسی، روزنامه‌نگار، در یادداشتی که در اختیار انصاف نیوز قرار داده است، نوشت:

رضا رئیسی

چند روز ابتدایی نوروز سال جاری در قالب یادداشتی نوشتم که در برابر تاکتیک های متنوع و فضاسازی تمام عیار و غالبا حرفه‌ای طرف آمریکایی در پیشبرد صحنه معادلات فیمابینی، طرف ایرانی هم باید با بهره گیری حداکثری از پتانسیل های موجود و سرمایه های انسانی در قالب معابر دیپلماسی عمومی در برابر اردوگاه مقابل یک استراتژی منسجم، چارچوب مند و به قاعده داشته باشد. 

بسیاری از فعل و انفعالات راهگشا و بهره‌گیری از راهبردهای موثر و تعیین کننده در حوزه سیاست خارجی جایی فراتر با دایره شمول گسترده‌تر از مذاکرات رسمی یا اظهار نظرهای دیپلمات‌ها در حوزه دیپلماسی عمومی شکل می‌گیرد، عطف به همین عقبه و سابقه در آن یادداشت مذکور به شکل گیری لویه جرگه دیپلماسی ایرانی (مجمع ریش سفیدان) با حصور چهره های کارآمد و اثر گذار چند دهه اخیر در این حوزه خاص از جمله شخصیت هایی همچون محمدجواد ظریف و علی لاریجانی و کمال خرازی برای کمک به دستگاه رسمی دیپلماسی کشور اشاره کردم. 

از حسن اتفاق چند روز بعد گفتگوی علی لاریجانی با گفتگوی ویژه خبری شبکه خبر به مثابه بمب خبری در رسانه های خارجی واکنش یافت و گفته می شود که چیزی بالغ بر 800 رسانه خارجی از زوایای مختلف به این مصاحبه معمولی اما نکته سنجانه علی لاریجانی با تلویزیون ملی واکنش نشان دادند. 

مهمترین بخش از اظهارات علی لاریجانی که بسیار مورد توجه رسانه های خارجی قرار گرفت؛ جایی بود که وی با اشاره به تهدیدهای رو به تزاید ترامپ و رژیم صهیونیستی تصریح و اشاره کرد که اگر آنها بخواهند تعرضی به فضا و حریم هوایی کشور و تاسیسات هسته‌ای داشته باشند، چاره ای برای ایران باقی نخواهد ماند که در سیاست هسته‌ای خود بازنگری کرده و استراتژی تازه ای روی میز معادلات بگذارد. 

نکته آنکه این تهدید بالقوه از سوی لاریجانی با ظرافت هر چه تمامتر بیان شده و وی تصریح و تاکید داشت که ایران به دنبال سلاح هسته‌ای نیست و تاکنون نیز به اذعان نهادهای بین المللی به دنبال آن نبوده و اگر طرف آمریکایی اصرار به تهدیدآمیز بودن و انحراف برنامه هسته‌ای ایران دارد، نهایت همکاری برای رفع این دغدغه انجام خواهد پذیرفت اما اگر قرار بر حمله نظامی و اتخاذ استراتژی تهاجمی علیه ایران باشد ما نیز دست به تغییر استراتژی زده و گزینه های دیگر را لاجرم و منطبق بر منافع ملی روی میز خواهیم گذاشت. 

راهبرد تهدید در برابر تهدید در این برهه حساس که طرف خارجی صراحتا از عبور از تمامی خطوط قرمز می‌گوید و با وقاحت هر چه تمامتر در پی فضاسازی التهابی علیه ایران است، یک استراتژی منطقی، موجه و هوشمندانه در برابر سیل صحنه آرایی و پروپاگاندای طرف آمریکایی است و آن را می‌توان درست‌ترین و بهنگام ترین واکنش در این برهه حساس و تعیین کننده دانست. 

نشان به آن نشانی که این اظهارات لاریجانی جو رسانه های جهانی را دچار تکانه جدی کرد و انعکاس فراوانی داشت، او در واقع بدون التهاب آفرینی و حساسیت زایی درست و سنجیده جو غالب رسانه‌ای طرف مقابل را دچار ارتعاش و تزلزل کرد. 

در مقابل آن سیدعباس عراقچی در آخرین اظهار نظر خود با تکرار سخنان کلیشه ای و اظهارات همیشگی، در بخشی از گفتار خود، عنوان کرد که ایران هیچ گاه به دنبال سلاح هسته ای نبوده و نخواهد بود و در هیچ شرایطی این اتفاق رخ نخواهد داد. 

رسانه های داخلی و خارجی این بخش از اظهارات عراقچی را آنهم در این برهه زمانی به نوعی در واکنش به اظهارات لاریجانی ارزیابی کردند!

این درست است که عراقچی به عنوان متولی رسمی دستگاه سیاست خارجی باید چنین اظهارات رسمی و موضع گیری های کلیشه‌ای داشته باشد و سیاست رسمی جمهوری اسلامی ایران نیز همین بوده و هست اما در این برهه زمانی چه لزومی داشت که این اظهارات بیان و به نوعی راهبرد درست تهدید در برابر تهدید لاریجانی مورد خدشه قرار گیرد؟

اگر ما یک استراتژی مشخص و قاعده‌مند نداریم، چرا قادر نیستیم، حتی از کار خوب دشمنان خود الگو بگیریم؟ تیم سیاست خارجی ایالات متحده را نگاه کنید، ترامپ از یکسو یک چیزی می‌گوید و تهدید و ارعاب می‌کند و از سوی دیگر استیو ویتکاف از در صلح و آشتی وارد می شود و وزیر خارجه آمریکا به نوعی دیگر تهدید می کند و…. 

جالب آنکه متولیان رسمی بر خلاف عرف متداول و قواعد متعارف زبان به تهدید می‌گشاید و با تمام قوا مشغول فضاسازی و صحنه آرایی علیه ایران هستند و دیگر بازیگران سیاست خارجی ایالات متحده دیگرگونه فضاسازی می کنند و هر بازیگر ریز و درشتی بخشی از پازل سیاست خارجی آنان را تکمیل می‌کند اما در مقابل در ایران دستگاه سیاست خارجی دچار نوعی بی عملی محض است و از هرگونه ورود جدی به مباحث حساسیت برانگیز و واکنش متقابل پرهیز میکند و حال هم یک مقام غیر رسمی در برهه حساس به یاری آنان آمده و بدون ایجاد هزینه مستقیم پاسخ طرف خارجی را می‌دهد، با اظهارات بی موقع و غیر ضروری به خنثی سازی آن می پردازیم؟! 

متاسفانه و شوربختانه باید گفت دستگاه سیاست خارجی دولت چهاردهم برخلاف تمامی انتظارات و توقعات فراوان از آنها عمل کرده و به نوعی دچار سردرگمی و تشتت است، آنهم در برهه حساس و تعیین کننده‌ای که نیاز به کنشگری منسجم، عاقلانه و توام با ابتکار عمل به نوعی از نان شب برای دستگاه دیپلماسی کشور مهم‌تر است، نقل آن نیست که آنان بد عمل کرده‌اند بلکه حرف آن است که انتظارات از وزارت امورخارجه بسیار فراتر از آن چیزی است که تاکنون به منصه ظهور رسیده است، ابراز نظرهای معمولی و همیشگی و کلیشه‌ای و فقدان نوآوری، ابتکار عمل و ایجاد تغییرات ملموس منطبق با تحولات مرموز رخ داده طی چند ماه گذشته آن هم در مواجهه با ترامپی که این بار متفاوت‌تر و با برنامه‌تر به سراغ ایران و حتی دیگر کشورهای جهان آمده است. 

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

یک پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا