خرید تور تابستانی

ادعای ایران‌اینترنشنال درباره‌ی انفجار بندر رجایی تا چه حد واقعی است؟


شبکه‌ی ایران‌اینترنشنال به همراه برخی دیگر از رسانه‌های فارسی‌زبان خارج از کشور مدعی هستند که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در حادثه‌ی انفجار بندر رجایی نقش داشته است. اما این ادعا تا چه حدی می‌تواند واقعی باشد؟

به گزارش انصاف نیوز، دقایقی از انفجار بندر شهید رجایی نگذشته بود که شبکه‌ی ایران‌اینترنشنال آغازگر موجی رسانه‌ای شد که انگشت اتهام را به سوی سپاه می‌گرفت.

بر اساس ادعای آنها، محموله‌ی منفجرشده در این بندر مربوط به تجهیزات و سوخت موشک بوده و به همین خاطر انفجار صورت گرفته به چنین فاجعه‌ای ختم شده است. 

این ادعا هم مانند دیگر احتمالات مربوط به هر حادثه‌ای قابل بررسی است و نباید به دلیل اینکه از آن سوی مرزها مطرح شده آن را کنار گذاشت اما تا چه حد واقعی است و می‌توان به آن تکیه کرد؟

سپاه پاسداران انقلاب اسلامی و دیگر نهادهای نظامی اسکله‌هایی ویژه‌ی خود دارند که از طریق آنها محموله‌های مرتبط با فعالیت‌هایشان را منتقل می‌کنند.

سردار عزیز جعفری، فرمانده پیشین سپاه، درباره‌ی نحوه‌ی عملکرد این اسکله‌ها تاکید داشت که در این نوع اسکله‌ها ‘تبادل کالا’ انجام نمی‌شود.

برای پاسخ به این سوال که اگر در این اسکله‌ها ‘تبادل کالا’ انجام نمی‌شود پس چه کارویژه‌ای دارند، می‌توان گفته‌های چند سال قبل محسن رفیقدوست از فرماندهان اولیه‌‌ی سپاه را به خاطر آورد.

آقای رفیقدوست درباره‌ی اسکله‌های سپاه گفته بود که این اسکله‌ها برای ‘ورود و خروج كالای خاص نظامی’ است.

او در ادامه در توضیحی بیشتر درباره‌ی واردات محموله‌های نظامی از این اسکله‌ها گفت: وقتی می‌خواهند یك محموله‌ی نظامی وارد كنند، نمی‌روند بنویسند موشك فلان یا تفنگ فلان. بلكه می‌نویسند كالای خاص نظامی.بانك مركزی هم حق ندارد بپرسد این چیست و چند تاست. وقتی به گمرك می‌رسد و یا به اسكله می‌رسد، ‌باز هیچكس حق ندارد بپرسد این چیست و چند عدد است. ولی گزارشش به سران سه قوه می‌رسد.

بنا بر آنچه این دو نظامی عالی‌رتبه در گذشته گفته‌اند سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای وارد کردن محموله‌های خاص نظامی خود نیازی به استفاده از بندر شهید رجایی و ورودی‌هایی مانند آن نداشته است.

در همین ارتباط سخنگوی وزارت دفاع نیز کمی پس از وقوع انفجار بندر رجایی ارتباط آن با صنایع نظامی را تکذیب کرده است.

سردار طلایی‌نیک گفت: هیچ‌گونه محموله وارداتی یا صادراتی برای سوخت یا کاربرد نظامی در محدوده حادثه و در کل بندر شهید رجایی وجود نداشته است.

با این وجود اظهارات مدیر شرکت توسعه خدمات دریایی و بندری سینا دوباره تردیدهایی را ایجاد کرده است.

مدیر شرکت زیرمجموعه‌ی بنیاد مستضعفان به ایلنا گفت: محموله‌های «بسیار خطرناک» منفجر شده بندر شهیدرجایی تحت عنوان «کالای معمولی» وارد و دپو شده بود.

بنا بر توضیحات او بر اساس آیین‌نامه بین‌المللی حمل و نقل کالا‌های خطرناک، متولیان و عوامل حمل دریایی و خشکی، مکلفند محموله‌های خطرناک را با ذکر گروه اصلی و فرعی آن و با ارائه فرم مشخصات ایمنی و قبل از ورود کالا به گمرکات اظهار کنند تا محموله‌های ورودی به بنادر مطابق با الزامات آیین‌نامه، بسته‌بندی و برچسب‌زنی شوند.

سعید جعفری ادامه داد: ارزیابی اولیه و کارشناسی درخصوص حادثه روز گذشته بندر شهیدرجایی نشان می‌دهد که این سانحه تلخ درپی تکرار فاجعه‌آمیزِ اظهار خلاف واقع در خصوص کالا‌های خطرناک و تحویل این کالا‌ها بدون اسناد و برچسب‌های کالا‌های خطرناک رخ داده است.

به‌گفته‌ی مدیر شرکت سینا، این محموله به شدت خطرناک به عنوان محموله معمولی و غیر خطرناک اظهار و بسته‌بندی و تحویل بندر شده بود.

اینکه این ‘محموله‌ی بسیار خطرناک’ چه بوده و چرا به عنوان ‘محموله‌ی معمولی و غیر خطرناک’ اعلام شده هنوز مشخص نشده است و شاید مصداق مهمی از دستور رهبری به مقامات امنیتی برای تعیین سهل‌انگاری یا تعمد در این حادثه به یافتن پاسخ این پرسش بازگردد.

یکی از احتمالات درباره‌ی این محموله‌ی بسیار خطرناک می‌تواند به محصولات با کاربرد دوگانه مرتبط باشد. محصولاتی که که در ابتدا در صنایع نظامی استفاده می‌شدند اما رفته رفته در صنایع غیرنظامی نیز مورد استفاده قرار گرفتند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. آخرش معلوم صد که محموله ها نظامی نبودن و حتی نظامی ها با کانتینرهای مخصوص خودشون بارهارو میارن و اصلا پایگاه نظامی با اون منطقه مورد نظر فاصله دارن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا