نشانهی «سیاست زدایی» در مناظره دوم
«سیاوش خوشدل» عضو بخش تحلیلی انصاف نیوز در یادداشتی دربارهی مناظره دوم کاندیداهای ریاست جمهوری نوشت:
روز جمعهی پیش، فهمیدم منظور اباذری از «سیاست زدایی» چیست.
فریادها و لحن خشمآگین دکتر یوسف اباذری در نشست تحلیل سوگواری جوانان در مرگ مرتضی پاشایی در خاطرتان هست؟ جان کلامش انتقاد از تلاش عدّهای برای سیاستزدایی بود. راهیابی ورزشکاران و هنرمندان به نهادهای سیاسی را نشانهای از این تلاش دانست. و تا آنجا پیش رفت که دولت اعتدال را در این پروژه دخیل دانست:
«دولت اعتدال تمام قصدش این است که مسائل سیاسی را کنار بزند، مسائل حقیقی سیاسی مطرح نشود، با توسّل به مسائل شبهسیاسی. از اقتصاد استفاده کند که مسألهای است به شدّت سیاسی تا سیاست را کنار بزند. از خوانندۀ پاپ استفاده میکند تا سیاست را کنار بزند. ماجرای کنفرانس و برنامۀ اتمی را کار میکند که مردم کاری به کارش نداشته باشند و سیاستزدایی بشود.» [لینک]
مناظرۀ دوم کاندیداهای ریاست جمهوری [لینک]، آینۀ تمامنمای این سخنان اباذری بود. هیچ سخن تازهای از مباحث جدّی فرهنگی و سیاسی نبود. واژگان مربوط به این حوزهها، کمبسامد بودند. اشارههای مختصر و گذرا به چند هنرمند و مقولۀ فرهنگی، تمام بضاعت این مناظره در عرصۀ فرهنگ بود. در سیاست هم برنامه و نگاه کلانی مطرح نشد. طبیعتاً بحثی هم در این حوزه درنگرفت. برخلاف مناظرههای 88 و 92، جملهای از این مناظره در یادها نخواهد ماند.
روایت «سیّد یاسر جبرائیلی» اصولگرا، بیانگر واقعیت مناظرۀ دوم و البته واقعیتهایی فراتر از آن است: «در این مناظره، تیم دولت مجددا شکست خورد؛ جایی که موضوع مناظره سیاسی – فرهنگی بود و جهانگیری و روحانی انتظار داشتند بیشترین بهرهبرداری را بکنند. هنر آقایان قالیباف، رئیسی و میرسلیم این بود که اجازه ندادند اقتصاد فراموش شود.»
مباحث فرهنگی و سیاسی این مناظره، به سبد رأی نامزدها نیفزود و از آن نکاست.
تنها شاید دعوا بر سر تجارت دختر یکی از وزرا، رأی جابهجا کند. احتمالاً برخی تجارت قانونی را، فسادی اقتصادی تصوّر کنند و برخی دستمایه قرار دادن این تجارت قانونی برای نقد رقیب را فاجعهای اخلاقی. همین و هیچ.
چالش صریح اباذری با حامیان پاشایی: ابله اند +متن دقیق و چند نقد
انتهای پیام