خرید تور تابستان

نامه به نامزدهای منتقد: موضع «غیرانتخاباتی»تان به برجام چیست؟

«رضا نصری» کارشناس حقوق بین الملل در یادداشتی تلگرامی در قالب نامه سرگشاده خطاب به نامزدهای منتقد برجام نوشت: موضع «غیرانتخاباتی» خود را نسبت به برجام بیان کنید!

به گزارش انصاف نیوز، متن این نامه در پی می آید:

آقایان میرسلیم،‌ رئيسی و قالیباف؛

نامزدهای محترم انتخابات ریاست‌جمهوری ۱۳۹۶؛

جریان سیاسی‌ای که شما به آن وابسته‌اید، چهار سال تمام است که، با بی توجهی به منافع کلان ملی، بر سر راه سیاست خارجه کشور مانع می‌گذارد. حامیان سیاسی شما، از روز نخست مذاکرات هسته‌ای، در کار دولت روحانی کارشکنی کردند. در تمام دوران این گفت‌وگوهای حیاتی و مهم بین‌المللی، به هر بهانه از تمام اختیارات و امکانات قانونی و فراقانونی خود برای فضاسازی منفی و مانع‌تراشی بر سر راه انعقاد یک توافق معقول استفاده کردند. حتی در مواردی، طرح دو فوریتی و سه فوریتی به مجلس بردند تا دولت را مجبور به توقف مذاکرات کنند.

در حساس‌ترین روزهای مقابلهٔ دیپلماتیک ایران با قدرت‌های جهانی – که نمایندگان کشور سخت نیازمند حمایت، پشتیبانی و مشروعیت‌بخشی از جانب مردم بودند – بی درنگ افکار عمومی را علیه مذاکره‌کنندگان و مقامات ارشد وزارت امور خارجه تحریک کردند. حتی انگلیسی صحبت کردن وزیر امور خارجه در نشست‌های بین‌المللی را، که به دلیل تسلط او به زبان فنی و حقوقی صورت می‌گرفت، نشانهٔ بیگانه‌پرستی او یا «غیر شفاف» بودن و «پنهانکاری» دولت خواندند. جنگ روانی بر پا کردند. در هریک از سفرهای رئيس‌جمهور و وزیر امور خارجه به خارج از کشور، دلیل و بهانه‌ای پیدا کردند تا دستآوردهای آن سفر را تحت‌الشعاع قرار دهند. حاشیه پشت حاشیه ساختند و برای «رسیدگی» به این حاشیه‌های کم اهمیت و سخیف، بارها و بارها – گاه تنها چند ساعت مانده به دور جدید مذاکرات – وزیر و معاونین او را در بحبوحهٔ کار و بحران به مجلس و کمیته‌های مربوطه احضار کردند. از طریق موسسات تبلیغاتی و سازمان‌های جانبی، تمام پایتخت را – تا دم سردر وزارت امور خارجه – مملوء از بیل‌بوردهای خود با پیام‌های منفی و حاوی توهین به تیم مذاکرات کردند.

همکیشان سیاسی شما در هر مرحله از مذاکرات، به‌ جای حمایت از مواضع خودی و به‌ جای پشتیبانی از تفاسیر حقوقی دولتِ ایران از متون و توافقات حاصل‌شده، بی درنگ جانب طرف مقابل را گرفتند: بعد از ژنو، بعد از لوزان و بعد از وین،‌ بیانیه‌ها و متون مورد توافق را بر خلاف نظر دولت تفسیر کردند و گاه حتی با استناد به «فکت شیت»‌ دولت‌ آمریکا، عملاً موضع رقیب را «معتبر» خواندند و وزارت امور خارجهٔ خودمان را به دروغ‌گویی متهم کردند!

همزمان با هر ماموریت هیات بلندپایهٔ دیپلماتیک ایران به خارج از کشور، اقداماتی در داخل انجام دادند تا در عمل تمام وقت و نیروی دیپلمات‌ها به توضیح و توجیه آن کارها معطوف شود. در حساس‌ترین بزنگاه‌ها، بدون محاسبه، بدون موقع‌سنجی، بدون مصلحت‌اندیشی و بدون در نظر گرفتن منافع کلان ملی، در کسوت «سخنگوی» کشور ظاهر شدند، تهدید کردند، تحریک کردند، تندروی کردند، ماجراجویی کردند و رسانه‌های جریان متخاصم خارج از کشور را بی پروا برای فضاسازی علیه ایران مجهز ساختند.

اما شما که امروز در فصل انتخاباتی خود را «حامی» برجام می‌خوانید، حتی یک بار در تمام آن سال‌ها در برابر این تعرضات و فشارهای نامتعارف به تیم مذاکرات و دولت یازدهم اعتراض نکردید!

وقتی سرانجام دولت روحانی موفق شد علیرغم همه این فشارها «چِک برجام» را از دستِ قدرت‌های جهانی بستانند، باز هم – ولو برای بهره‌برداری حداکثری مردم از این توافق – در برابر موج جدید کارشکنی‌ها مقاومت نکردید. برعکس، به نظاره نشستند تا جریان حامی شما باز فضا را برای تحقق اهداف برجام نامساعد کند؛ افکار عمومی را نسبت به برجام بدبین و نگران کند؛ مفاد توافق را تحریف کند؛ علیه برجام و بانیان آن «مستند» و فیلم کوتاه و پوستر و شعر و سرود منتشر کند؛ باز از تریبون‌های رسمی و غیر رسمی توافق هسته‌ای را با معاهدات گلستان و ترکمن‌چای مقایسه کند؛ باز از بی حاصلی و بی ثمری و بی فایدگی آن سخن بگوید؛ باز برای سرمایه‌گذاران خارجی و صنعت‌گران داخلی تصویری از یک ایران متشتت، بی ثبات، قانون‌شکن و در حال جنگ داخلی ترسیم کند. باز با هر تخلف و بداخلاقیِ طرف مقابل، فریاد «برجام را نقض کردند!» سر دهد و دولت را به توقف توافق ترغیب کند.

باز شهر به شهر، مسجد به مسجد، دانشگاه به دانشگاه سفیر بفرستد تا با سخنرانی‌های آتشین و مملوء از داده‌های جعلی و عوام‌فریبانه، این سند مقاومت و تدبیر ملی را «خسارت محض» معرفی کند.

اگر رئيس‌ بانک مرکزی در نشستی در خارج از کشور – برای اِعمال فشار به طرف آمریکایی و تسریع اجرای تعهدات آن‌ – در اظهاراتی تاکتیکی و حساب‌شده عنوان کرد که «تقریباً‌ هیچ» از برجام عایدمان نشده است، نه تنها از او حمایت نکردید، نه تنها افکار عمومی را از هدف و نیت واقعی او آگاه نساختید، بلکه امروز همین عبارت را در مناظرات تلویزیونی مستمسک جوسازی علیه دولت و ارتقاء منافع جناحی و سیاسی خود قرار می‌دهید! اگر دولت روحانی به دلایل حقوقی، سیاسی و راهبردی به تعهدات بین‌المللی خود مطابق برجام عمل کرده است، باز برخی از شما از اجرای صحیح برجام توسط دولت با عنوان «خود شیرینی» یاد می‌کنید!

حقیقت این است که شما، هم در مانع‌تراشی در روند مذاکرات هسته‌ای سهیم بودید و هم در کارشکنی در روند بهره‌برداری از برجام نقش دارید! اما در این فصل انتخاباتی خودتان را «حامی برجام»‌ می‌خوانید و وعده می‌دهید که «چک برجام را برای ملت» نقد خواهید کرد! اما مردم چگونه باید مواضع جدید و وعده‌های شما را در رابطه با برجام باور کنند؟

آقایان میرسلیم، رئيسی و قالیباف!

حقیقت این است که وضعیت و وجههٔ کشور سخت نیازمند «عادی‌سازی» بود و هست؛ ولی شما در همه این سال‌ها – و امروز در جریان مناظرات انتخاباتی – نشان داده‌اید که برخاسته از جریان و تفکری هستید که خود دقیقاً مهم‌ترین مانع بر سر راه «عادی‌ شدن» امور داخلی و بین‌المللی کشور است. کشور ما در زمینهٔ سیاست خارجه سخت نیازمند تدبیر و اعتدال و تصمیم‌گیری‌های حساب‌شده است؛ ولی شما در همه این سال‌ها نشان دادید که ارزیابی درستی از «بحران» ندارید و سیاست‌های مدبرانه و علمی را چندان نمی‌پسندید. سیاست خارجهٔ کشور سخت نیازمند نگاه‌های غیرجناحی و غیرسیاسی بود و هست؛ ولی کارنامهٔ شما در همه این سال‌ها نشان می‌دهد که به این اصل چندان اعتقادی ندارید. شما حتی حاضر نیستید به این حقیقت مسلم اعتراف کنید که دولتی که خود مسبب و طراح برجام بوده است، بهتر از هر جریان مخالفی قادر خواهد بود اجرای آن را نیز از سوی طرف مقابل تضمین نماید!

خلاصه اینکه وضعیت بین‌المللی حساس‌تر و شکننده‌تر از آن است که حرکت ایران در این دریای پر تلاطم را با کارنامه‌‌ای سرشار از تناقض و مواضعی سیال و آکنده از تضاد مدیریت کنید. کارنامه و عملکرد چند سال اخیر شما در مورد برجام با مواضعی که امروز اتخاذ می‌کنید تناسب چندانی ندارد. از این رو، لازم است برای مصلحت کشور هم که شده، موضع «غیر انتخاباتی» خود را نسبت به توافق هسته‌ای و آیندهٔ آن برای رای‌دهندگان بیان فرمایید. حق مردم است که بدانند با انتخاب هریک از شما، چه سرنوشتی واقعاً در انتظارشان خواهد بود.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا