درهای دانشگاه تهران بسته بر استعدادهای درخشان؟
انصاف نیوز: ششمین هفته از ترم تحصیلی دانشگاهی در کشور در حالی آغاز می شود که هنوز بیش از 43 دانشجوی نخبه دانشگاه تهران به علت برخی مقررات جدید آئین نامه ای و سلیقه ای که از سوی هیات رییسه ی دانشگاه گرفته شده است نتوانسته اند وارد کلاس های درس شوند، افرادی که هر یک از آنان دارای رزومه ها و سوابق مشخص علمی و پژوهشی بوده و بسیاری از آنان به راحتی می توانند با استفاده از همین سوابق در بهترین دانشگاههای آمریکای شمالی و اروپای غربی تحصیل کنند!
شرح ماجرا
به گزارش انصاف نیوز، ورود به مقطع دکتری در دانشگاه تهران که مهمترین مظهر علمی و معرفتی کشور است، امسال با حرف و حدیث های بسیار همراه شده و باعث اعتراض تعداد زیادی از دانشجویان نخبه ی این دانشگاه شده که از طریق آیین نامه ی استعدادهای درخشان در مقطع دکتری پذیرفته شده بودند. این دانشجویان که پس از بررسی سوابق و مدارکشان و به دلیل سابقه ی علمی خود از سوی دانشگاه تهران دعوت به مصاحبه شدند، پس از انجام مراحل مصاحبه و رقابتی نفسگیر با سایر داوطلبین توانستند حائز رتبه ی اول مصاحبه ی دکتری دانشگاه تهران شوند و حمایت و تأیید اساتید این دانشگاه را نیز به عنوان برترین های علمی کسب کنند. همه ی این دلایل کافی بود تا اکثر دانشگاه های برتر کشور از هیچ تلاشی برای جذب این دانشجویان فروگذار نکنند، به امید آن که با جذب آنها دوره های دکتری داخل کشور تقویت شده و از فرار مغزها که «آفت» آموزش عالی کشور خوانده شده و در سالهای اخیر اتفاق گسترش یافته، جلوگیری شود.
تصویب قانونی تازه و رد قبول شدگان
بنا بر این گزارش، در حالی که آخرین روز تعطیلات تابستانی است و دانشجویان خود را برای حضور در کلاس های دکتری دانشگاه تهران آماده می کنند که ناگهان مطلع می شوند نام آنها از لیست پذیرفته شدگان دوره ی دکتری حذف شده است! حذفی که می تواند در مسیر زندگی هر یک از آنها تاثیر بگذارد. این داوطلبین ورود به مقطع دکتری دانشگاه تهران که هر کدام چندین مقاله ی چاپ شده ی علمی پژوهشی نمایه شده در پایگاه های معتبر علمی بین المللی داشته اند و تعدادی از آنها تألیف، ترجمه و اختراعاتی در سابقه ی تحصیلی خود دارند، در کمال ناباوری از فهرست پذیرفته شدگان کنار گذاشته می شوند.
اما نکته قابل تأمل اینجاست که تعدادی از آنها به خبرنگار انصاف نیوز گفته اند: افرادی که در اولویت های بسیار پایین تری و رزومه ی علمی ضعیفی داشته اند و حتی در اکثر موارد یک مقاله ی پژوهشی نیز در سابقه ی خود نداشته اند، در ترم جاری تحصیلی در همین دانشگاه پذیرفته شده اند.
اصرار دانشگاه تهران بر اقدام خود
یکی از این دانشجویان معترض می گوید: وقتی دلیل را از اداره ی آموزش دانشگاه جویا شدیم، گفتند نام شما از لیست حذف شده است، زیرا شما در پنج ترم تحصیلی مقطع ارشد خود را به پایان برده اید. می گوییم بر چه اساسی و با استناد به کدام قانون؟ گفتند مصوبه ی 5/5/92 دانشگاه تهران. مصوبه ای که دو ماه بعد از انجام مصاحبه ی علمی داوطلبین تصویب شده و متأسفانه و بر خلاف مقررات جاری کشور عطف به ماسبق شده است. جالب اینجاست که اکثر دانشگاههای معتبر کشور دانشجویانی را درست از همین طریق (آیین نامه ی استعدادهای درخشان برای ورود به مقطع دکتری) پذیرفته و ثبت نام کرده اند که مقطع ارشد خود را در 5 یا 6 ترم به پایان رسانده اند، ولی به دلیل دارا بودن شرایط نخبگی، به درستی مانعی در پذیرش آنان ایجاد نشده است. این در حالیست که اگر این دانشجویان در زمان تحصیل در مقطع ارشد می دانستند که چند ماه بعد قرار است چنین مصوبه ای به تصویب برسد، به راحتی دروس خود را در چهار ترم به پایان می رساندند، ولی در آن زمان خبری از چنین مصوبه ای نبود.
این دانشجو توضیح می دهد: در شهریور ماه از اداره ی آموزش دانشگاه تهران با آنها تماس گرفته شده و به آنها اعلام شده است که در این دانشگاه پذیرفته شده اید، ولی به دلیل این که دانشگاه دیگری زودتر از دانشگاه تهران نام شما را به عنوان پذیرفته شده به سازمان سنجش معرفی کرده است، در صورت تمایل به تحصیل در دانشگاه تهران باید از دانشگاه قبلی انصراف دهید تا شما را به عنوان فرد پذیرفته شده به سازمان سنجش معرفی کنیم! این دانشجویان نیز بر همین اساس به دانشگاه محل قبولی خود مراجعه کرده و از آنجا اعلام انصراف کرده اند، به امید آن که در دانشگاه تهران ادامه ی تحصیل بدهند، ولی در کمال تعجب در روز 30 شهریور ماه، دانشگاه تهران خلف وعده کرده و نام آنها را حذف کردد تا علی رغم تمام شایستگی ها از تحصیل در دوره ی دکتری باز بمانند.
پیگیری از طریق وزارت علوم و کمیسیون آموزش مجلس
این دانشجویان پس از پیگیری برای حل مسأله در دانشگاه تهران و عدم موافقت مسوولان دانشگاه با خواسته ی خود، با تنظیم نامه ای خطاب به دکتر توفیقی، سرپرست وقت وزارت علوم، خواستار رسیدگی به این موضوع و حل فوری آن شدند. در این نامه ضمن درخواست جلوگیری از تضییع حقوق این داوطلبین، به موارد ابهام آمیز آیین نامه های وزارت علوم سابق، قبل از تصدی دکتر توفیقی بر این وزارتخانه، اشاره شده که به اعتقاد کارشناسان، این آیین نامه های پر اشکال عامل اصلی سردرگمی شده است. این نامه که با حمایت و امضای 50 نماینده ی مجلس همراه شده بود منجر به تشکیل کمیته ای در وزارت علوم برای بررسی دقیق ماجرا شد که در نهایت رای کمیته ی مذکور به نفع دانشجویان صادر شد و سپس دستوری از سوی سرپرست وزارت علوم به دانشگاه تهران در مهر ماه صادر سد. در این دستور، سرپرست وزارت علوم خواستار حل و فصل این موضوع توسط ریاست دانشگاه شد.
عدم پاسخگویی مسئولان دانشگاه تهران
اما به رغم تصریح قانون که سرپرست وزارت خانه دارای همان اختیارات وزیر است و به رغم دستور صریح دکتر توفیقی مبنی بر حل مساله توسط دانشگاه تهران و حمایت قابل توجه نمایندگان کمیسون آموزش مجلس، دانشگاه تهران پس از سپری شدن دو هفته از ابلاغیه ی دکتر توفیقی به آن جوابی نداده است.
یکی از این دانشجویان می گوید: برخی از شنیده ها حاکی از آن است که به احتمال زیاد روسای دانشگاه چون دکتر توفیقی به عنوان گزینه ی نهایی وزارت علوم معرفی نشده است به همین دلیل با تاخیر به نامه ی وی پرداختند تا رسماً او جایش را به دکتر فرجی دانا بدهد و در این زمان رسماً ابلاغیه ی او را کنار گذاشته اند.
بنا بر این گزارش، با توجه به شرایط جدید و کسب رای اعتماد دکتر فرجی دانا، بیش از 43 دانشجوی مذکور این بار با نوشتن نامه ای سرگشاده از وزیر جدید خواسته اند تا از دانشگاه تهران بخواهد طبق قانون موانع موجود بر سر راه ثبت نامشان را بردارد. آنها معتقدند از آنجایی که قانون عطف به ماسبق نمی شود، آن هم قانونی که نه تنها در حیطه ی رییس و هیات رییسه و هیات امنای دانشگاه نیست بلکه تنها مرجع صادر کننده ی آن شخص وزیر علوم و یا شورای عالی انقلاب فرهنگی است.
انتهای پیام