دولت سایه در انگلیس معنا دارد نه جلیلی!
به گزارش انصاف نیوز، «حمید بعیدی نژاد» سفیر ایران در انگلیس در یادداشتی در تلگرام دربارهی طرح تلویحی تشیل دولت سایه از سوی سعید جلیلی نوشت: با توجه به طرح بحثهايي در خصوص تشكيل دولت سایه در فضای سياسي ايران، برخي اطلاعات شايد مفيد باشد.
١ – اصطلاح دولت سايه در فرهنگ سياسي مختص نظام سياسي انگلستان است كه نظامي پارلماني است.
٢ – در انگليس در كنار احزاب كوچكتر دو حزب محافظه كار و كارگر جريان اصلي سياسي كشور را در دست دارند و پارلمان تركيبي از نمايندگان مورد انتخاب مردم از ميان اين دو حزب است. هر كدام از اين دوحزب اكثريت را داشته باشند، نخست وزيري و مسووليت تشكيل دولت را برعهده ميگيرند.
٣ – اما بواسطه اينكه حزب ديگر كه اكثريت را ندارد تعداد قابل ملاحظه نمايندگان منتخب در پارلمان دارد، نقش بسيار مهمي در جريان قانونگذاري و سياسي كشور ايفا ميكند. نكتهي بسيار محوري در نظام پارلماني انگليس اينست كه تمامي وزيران “دولت در قدرت” كه از حزبي كه اكثريت را در اختيار دارد انتخاب ميشوند، حزبي بوده و خود نماينده پارلمان ميباشند. در نظام سياسي انگليس بين قوهي مجريه و قوه مقننه آن تفاوتي كه در نظامهاي رياستي وجود دارند ديده نميشود.
٤ – در واقع كاركرد نظام سياسي انگليس حاصل تلاشهاي دو حزب اصلي انگليس در مجلس است. دو حزب تحت رهبري متمركز در خصوص هر پيش نويس قانون يا ابتكار عمل سياسي، اقتصادي، فرهنگي و اجتماعي وارد بحثهاي مستقيم و دامنه دار مستقيم ميشوند و نهايتا با توسل به رأي گيري در پارلمان تصميم نهايي اتخاذ ميشود. ابتكار عمل بحثها و تصميمات در دست دو حزب اصلي است.
٥ – بر اين اساس دولتي كه در مجلس اقليت را در دست دارد براي تمركز هر چه بيشتر در بحثها و امكان چالش تصميمات دولت در قدرت، خود كابينهاي تحت عنوان “دولت در سايه” تشکیل ميدهد، بنحوي كه اعضاي آن در پارلمان درست روبروي اعضاي كابينه بر سر قدرت مينشيند و رهبري بحث در خصوص هر موضوعي را بدست ميگيرد.
٦ – مثلا اگر دولت ابتكاري را براي تصويب در حوزهي صنعت به پارلمان بياورد، وزير كابينه استدلالهاي دولت را توضيح ميدهد و سپس اين وظيفهي وزير صنعت دولت در سايه است كه بايد نظرات و توضيحات دولت مخالف را در خصوص موضوع ارائه نمايد.
٧ – با اين مقدمات دولت در سايه در يك نظام پارلماني و نظامي كه وزيران خود نماينده مجلس باشند معنا پيدا مي كند.
انتهای پیام