ظریف در دانشگاه تهران: نباید در سایه کابوس هستهیی زندگی کنیم
انصاف نیوز: وزیر امور خارجه کشورمان با تاکید بر این که باید بپذیریم که میتوانیم دیدگاههای خود را به شرایط بینالمللی تحمیل کنیم، گفت: نباید اجازه دهیم که در سایه کابوس هستهیی زندگی کنیم.
به گزارش ایسنا، محمدجواد ظریف بعدازظهر سهشنبه در جمع دانشجویان دانشگاه تهران حاضر شد و به تبیین سیاست خارجی و مذاکرات هستهیی کشورمان با 1+5 پرداخت.
این سخنرانی با استقبال بسیار دانشجویان این دانشگاه روبهرو شد و از ساعاتی قبل از این سخنرانی، سالن محل این نشست، سراسر جمعیت بود.
دانشجویان در بین سخنرانی ظریف، وی را بارها تشویق کردند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه میخواهم در این محیط دانشگاهی به ترسیم چارچوب فکری برای سیاست خارجی دولت تدبیر و امید و نحوهی ورود ما به مذاکرات هستهیی بپردازم، گفت: بسیار خوشحالم که نخبگان با سیاست آشتی کردند و بسیار خوشحالم که میبینم محیط دانشگاهی، جوانان خوب، روشن و فعال در صحنهی ما به سیاست خارجی که امروز میتواند آیندهی شما و فرزندانمان را رقم بزند توجه بیشتری نشان میدهند.
وی افزود: از بزرگواری همهی شما نسبت به همکارانم در وزارت خارجه و این خدمتگزار کوچک شما در حوزهی سیاست خارجی بسیار سپاسگزارم و دلگرمی که همهی ما از این میزان از بزرگواری و صبر و متانت شما دریافت میکنیم با هیچ عامل دیگری قابل مقایسه نیست.
وزیر خارجه اضافه کرد: در شرایط کنونی باید بررسی کنیم در سطح بینالمللی در چه شرایطی هستیم و سیاست خارجی چه ماهیتی دارد. در این دوران که ما آن را دوران گذار میدانیم چه شرایطی داریم و چگونه این روش شکل دادن سیاست خارجی در بحث هستهیی وارد میشود.
ظریف با بیان اینکه سیاست خارجی یک مقولهی پیچیده و دارای ابعاد گوناگون و با لایههای مختلف است و حوزهی سادهانگاری و سادهسازی نیست، اظهار کرد: نمیشود سیاست خارجی یا روابط بینالملل را سیاه و سفید مطرح کرد. روابط بینالملل، طیفی از خاکستری است و در همین خاکستری بودنش بسیار پیچیده است و بنابراین نیاز است که پیچیدگیهای روابط بینالملل را با اهداف سیاست خارجی گره بزنیم تا بتوانیم فهم بیشتری پیدا کنیم؛ زیرا مشکلات بیشتر ما در پیشبرد سیاست خارجی، مشکلات ادراکی است.
او توضیح داد: اگر به صحنهی بین المللی توجه کنید و نگرانیهایی را که در صحنهی بینالمللی در حوزهی سیاست خارجی مشاهده میشود را بخواهیم در یک کلمه خلاصه کنیم آن کلمه «ادراک غلط» است. مشکلات ادراکی مبنای سیاستهای نادرست در روابط بینالملل است.
ظریف گفت: سیاست خارجی ارتباط نزدیکی با امنیت دارد و وظیفهاش تولید امنیت، اقتدار و احترام است. ما بیش از هر چیز بر اینکه جامعهی بینالملل به ملت بزرگ ایران احترام بگذارد تاکید میکنیم و معتقدیم بدون احترام به این ملت بزرگ هیچ کاری در حوزهی سیاست خارجی قادر به پیشرفت نخواهد بود. بنابراین تولید احترام یکی از وظایف عمده سیاست خارجی و دستاندرکاران آن است. وظیفهی دیگر فراهم کردن فضای مناسب برای فعالیت اقتصادی در جهت زمینهسازی برای توسعه، رفاه و بهبود معیشت همگانی است. وظیفهی سیاست خارجی کمک به توسعه است و نه جلوگیری از توسعه.
دانشجویان با تشویقهای خود این صحبت ظریف را مورد تایید قرار دادند.
وی اضافه کرد: وظیفهی سیاست خارجی مفهوم دیپلماسی، پیگیری و پیشبرد اهداف و آرمانها با کمترین هزینه برای معیشت مردم است. سیاست خارجی باید هزینهزدا باشد نه هزینهزا.
در این هنگام سر و صدای دانشجویانی که به دلیل کمبود جا نتوانسته بودند وارد سالن شوند بلند شد که ظریف گفت: از همهی دوستان تقاضا میکنم اجازه دهند صحبتها را ادامه دهیم. نمیتوانیم جای بیشتری تولید کنیم. سعی میکنم صحبتهایم را کوتاه کنم.
وزیر خارجه اضافه کرد: سیاست خارجی مجموعهای از تداوم و تغییر است. کشور صرفنظر از دولت، حکومت و رژیم دارای یک رشتهای از منافع است که در بستر زمان تغییر نمیکند. بنابراین همواره سیاست خارجی ما نمونهای از تداوم را دارد. همانطور که در سیاست خارجی آمریکا نکاتی از تداوم همواره وجود داشته است. ضمن این که سیاست خارجی از بسیاری از عناصر تاثیر میپذیرد و متاثر از شرایط بینالمللی و اوضاع داخلی و منطقه است. البته این به معنای این نیست که انسان در سیاست خارجی هیچکاره است. نقش انسان در سیاست خارجی، محوری و مبنایی است. سیاست خارجی وضعیت محتوم نیست که بر اساس شرایط کشور نتوانیم آن را تغییر دهیم. ما به عنوان انسان، تعیینکننده سرنوشت آیندهی خود هستیم و میتوانیم با تصمیمات درست، روش بهتر را انتخاب کنیم یا با تصمیمات غلط کشور را به قهقرا بکشانیم.
نباید در سایهی کابوس هستهیی زندگی کنیم
ظریف اظهار کرد: میتوانیم با تصمیمات درست به سمت صلح و امنیت جهانی برویم یا اینکه با تصمیمات غلط مبنای امنیت بینالمللی را بر ناامنی ناشی از تسلیحات کشتار جمعی بگذاریم. ما انسانها هستیم که این تصمیمات را میگیریم. نظام بینالملل این تصمیمات را به ما تحمیل نمیکند. ما باید بپذیریم که میتوانیم دیدگاههای خود را بر شرایط بینالمللی تحمیل کنیم. نباید اجازه دهیم به ما بگویند شرایط بینالمللی این است و ما باید بپذیریم که در سایهی کابوس هستهیی زندگی کنیم. هیچ ضرورتی ندارد که ما آن را بپذیریم.
دانشجویان ظریف را تشویق کردند.
وزیر امور خارجه با بیان اینکه سیاست خارجی عرصهی کنشگری است، گفت: در سیاست خارجی نمیتوانیم ناظر و نظارهگر باشیم و گوشهگیری پیشه کنیم. یا باید به عنوان عنصر دارای ابتکار عمل وارد عرصهی بینالملل شد یا اینکه برای شما تصمیم میگیرند. نمیشود انتظار داشت که در دنیای به هم تنیدهی کنونی کنارهگیری کرد. باید حضور فعال، تعیینکننده و همراه با ابتکار عمل البته بر اساس نگرش صحیح، فهم درست و پرهیز از خود بزرگبینی و خودکوچکبینی عمل کرد. همانگونه که نباید گرفتار خود بزرگبینی شویم، همان گونه هم نباید خود را کوچک فرض کنیم. خودباوری رمز پیروزی در سیاست خارجی است.
ظریف تاکید کرد: باور به توان مردم، توانمندیهای کشور و استقلال و این که در این کشور به عنوان تنها کشور خاورمیانه مردم خود هستند که در پای صندوقهای رای آیندهشان را تعیین میکنند و حکومتی را با حکومت دیگر جایگزین میکنند و این کار را چندین بار در پای صندوقهای رای انجام دادن و با این اقدام حماسه آفریدن و قدرت ملی ایجاد کردن که برای ما قدرت ایجاد میکند. ما این قدرت را باید باور کنیم. وقتی این قدرت را باور کردیم، از مذاکره نمیترسیم. آنهایی از مذاکره میترسند که دچار خودکمبینی هستند و فکر میکنند ضعیف هستند و قدرت مردم را باور ندارند.
دانشجویان از این اظهارات ظریف با تشویقهای مکرر خود استقبال کردند.
ظریف ادامه داد: آنهایی از مذاکره میترسند که آمریکا و رژیم صهیونیستی را قدر قدرت میدانند و فکر میکنند در مقابل آمریکا نمیشود هیچ کاری کرد. فکر میکنند که اگر آمریکا اراده کند شما نمیتوانید با آمریکا و دیگر کشورهای بزرگ مقابله کنید و حرف خود را به پیش ببرید. این نهایت ضعف و خودکمبینی است. باور به اینکه اتکا به قدرت الهی که تنها ابرقدرت در عالم امکان است، این قدرت را میدهد که بدون پشتیبانی و فقط با اتکا به حمایت مردم در مقابل قدرتها مذاکره کنید.
وزیر خارجه ایران تاکید کرد: هدف سیاست خارجی، کاهش آسیبها و تهدیدها و افزایش دستاوردها است. قدرت به معنای صحیح آن به معنای افزایش نفوذ و کاهش آسیبپذیری است. اگر به خیال خود در حوزهای قدرتمند شدید اما آسیبپذیری کشور را اضافه کردید و از نفوذ کشور کاستید بدانید که این قدرت پشیزی نمیارزد.
وی اضافه کرد: قدرت ایران در گفتمان اصیل انقلاب اسلامی است که مبتنی بر استقلال و آزادی این مردم است. مبنای قدرت ما این است که میتوانیم در مقابل قدرتهای دیگر بگوییم که ما هم حرفی برای گفتن نداریم و از دیدگاهها کورکورانه حمایت نمیکنیم. ما میتوانیم برای خودمان مدلی ارایه دهیم که تنها مدلی است که توانسته در این منطقه بیش از 30 سال ادامه یابد و یک کودتای نظامی شکل نگیرد و هر بار هم که بعد از هشت سال انتخابات ریاست جمهوری داشتیم هر رییسجمهور در این کشور نامزد مخالف خود را انتخاب کرده است. این قدرت ما و این مردم است.
مذاکره به معنای رسیدن به تفاهم است، نه به معنای قرائت بیانیه
ظریف گفت: ما در عین حال نیاز به تحرک هوشمندانه برای کاهش آسیبپذیریها و افزایش نفوذ داریم. نمیتوانیم منتظر بمانیم که دیگران برای ما تحرک کنند و تصمیم بگیرند که چه زمانی میخواهند مذاکره انجام دهند. ما باید تصمیم بگیریم که با چه شرایطی و با چه چارچوبی و چه زمانی میخواهیم مذاکره کنیم. البته مذاکره به معنای رسیدن به تفاهم است، نه به معنای قرائت بیانیه.
وزیر امور خارجه افزود: اگر میخواهیم به تفاهم برسیم باید از موضع برابر به دیدگاه طرف مقابل نیز توجه کنیم، نه از موضع ضعف. اما لازمهی حضور، تحرک هوشمندانه است. باید در کنار آن شرایط خود را به درستی درک کنیم و بدانیم که از آن چگونه میتوانیم منافع کشور را تامین کنیم.
وی با بیان اینکه دنیا دیگر در شرایط جنگ سرد نیست و در شرایط گذار که امکان تحرک برای قدرتهای میانی وجود دارد گفت: نیاز داریم شرایط را بشناسیم. نبود شناخت، خسارت ایجاد میکند. سیالیت جامعه جهانی، شرایطی است که اجازهی ظهور و بروز به همهی کشورها را میدهد و این برای ما فرصت است، نه تهدید. باید بپذیریم که این امکان است و تهدید نیست.
باید احترام، امنیت و اقتدار به ایران و ایرانی را بازگردانیم
وی تاکید کرد: باید احترام، امنیت و اقتدار به ایران و ایرانی را بازگردانیم. ایران باید یکبار دیگر بهعنوان خواستگاه تمدن، مدارا و گفتوگو در دنیا شناخته شود.
او گفت: ما در این دوران گذار به نقاط قوت جمهوری اسلامی مانند نهادینه شدن راهکارهای دموکراتیک تاکید میکنیم. همه شما ممکن است انتقادهایی به وضع موجود داشته باشید؛ این طبیعی است اما اگر به مجموعه شرایط و به این موج عظیم مردمی نگاه شود همه چیز مشخص میشود.
ظریف اضافه کرد: با وجود تمام تلخکامیها، نارواییها و فشارها و سختیهای اقتصادی این مردم به پای صندوق رای رفتند و با حضور 73 درصدی خود آینده خود را تغییر داده و اجازه ندادند کسی برای آنها تصمیم بگیرد. این بزرگترین عامل نهادینه دمکراسی است. مردم ما قدرت ما هستتند.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان این که چرا باید در مقابل مردم و در برابر خداوند پاسخگو باشیم؟ اضافه کرد: توان دیگر جمهوری اسلامی ایران خود باوری ماست. ما باید خودمان را باور کنیم و با این جمعیت دانشجوی نخبه این توان را میتوانیم داشته باشیم.
ظریف افزود: اهداف آرمانی قدرت آفرین است. آرمان عین منافع ملی ماست. بدون آرمان ایران تبدیل به یک کشور معمولی میشود. اکنون سوال این است آیا سلاح هستهیی قدرت میآورد؟ آیا ایران قدرتمند است یا همسایهی ما که سلاح هستهیی دارد؟
بدون اجماع داخلی سیاست خارجی پوستهای از شعارهاست
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: سیاست خارجی ما دعوای جناحی نیست. سیاست خارجی ما مچ گیری نیست؛ بلکه حوزه اجماع داخلی است. با تقویت اجماع داخلی میتوانیم سیاستخارجی را هدایت و حمایت کنیم. بدون اجماع داخلی سیاست خارجی پوستهای از شعارهاست. در حوزهی سیاست خارجی باید دعواها را کنار بگذاریم و همدلی را جایگزین کنیم.
وی ادامه داد: سیاست خارجه نمیتواند بر اساس انگارهها، بزرگبینیها و کم بینیها شکل بگیرد بلکه باید بر اساس واقع بینی و توان جمهوری اسلامی شکل بگیرد. باید از تخریب ظرفیتها و تخلیه استراتژیک ایران جلوگیری کنیم. باید احترام و اقتدار را به ایران بازگردانیم.
در این هنگام دانشجویان با دست زدن وی را تشویق کردند.
باید بهانه را از صهیونیستها و همراهان افراطی آنها بگیریم
وزیر امور خارجه کشورمان گفت: سلاح هستهیی برای امنیت ما مضر است؛ ما سلاح نمیخواهیم؛ سلاح هستهیی نه میتواند بازدارندگی و نه امنیت و نه پایداری برای حکومت ایجاد کند و جز خطر و نگرانی برای ما چیز دیگری ندارد. اما دنیا باید بفهمند که نمیگذاریم دنیا برای ما تصمیم بگیرد. برخی جوانان ما با امکانات و ظرفیتهای داخلی با وجود فشارهای کشورهای خارجی و تحریمها توانستند یک دانش علمی را نهادینه کنند. این عامل اقتدار ماست. ما باید همزمان اجازه دهیم که دیگران از این اقتدار علمی استفاده کنند و نباید بگذاریم که برخی مانند رژیم صهیونیستی چهرهی ایران را مخدوش کنند. ما باید این بهانه را از صهیونیستها و همراهان افراطی آنها بگیریم. زیرا آنها آیندهشان در جنگ تنش و تشنج میبینند. از این طریق میتوانند بر ظلم و تهدید و فشار ادامه دهند. امروز ما این بهانه را از دست نتانیاهو گرفتهایم.
وی با انتقاد از واکنش برخی از رسانههای داخلی از توافق هستهیی ایران و 1+5 گفت: اجازه ندهید دنیا برای ما تصمیم بگیرد. خط فکری ایجاد کنند و با دروغ پردازیها اجماع داخلی را از بین ببرند. برخی در داخل “فکت شیت” کاخ سفید را مبنای توافق هستهای قرار میدهند. ولی برنامهی اقدام مشترک اعلام شده از طریق سایت رسمی کشور را اهمیت نمیدهند. چرا سایتهای ما که ادعای حزباللهی میکنند از سایت دبکای اسراییلی که عامل پخش اطلاعات غلط است نقل قول میکنند اما وزیر خارجه را باور نمیکنند.
در این هنگام دانشجویان شعار دادند ماشاءالله ماشاءالله…
نتانیاهو با مظلوم نمایی چندین دهه است که کلاه بر سر دنیا گذاشته است
وی اضافه کرد: دوستان ما چرا اجازه میدهند که رسانههای اسراییلی دربارهی آینده مذاکرات صحبت کنند. نتانیاهو با مظلوم نمایی چندین دهه است که کلاه بر سر دنیا گذاشته است. اما اکنون وامانده است و نمیداند چه کار کند و به دروغ پراکنی ادامه میدهد تا بتواند انسجام ما را بر هم زند. اما من میگویم که این انسجام پابرجاست.
ظریف اضافه کرد: مذاکرات دشوار است؛ بیانیه خواندن کار آسانی است اما رسیدن به راهحل و توافق نیازمند دقت و ابتکار روش و بیش از همه نیازمند شجاعت است. خواندن بیانیه چندان نیاز به شجاعت ندارد.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان این که ما به خودی خود کسی نیستیم، گفت: شخصیت ما به خاطر نمایندگی شماست. ما حتما اجازه نمیدهیم که در مذاکرات به ما توهین کنند. امیدواریم که دوستان ایرانی و داخلی این مساله را قبول کنند و نگویند که طرف مقابل به ما توهین کرده و مذاکرهکنندگان ایران تنها جان سالم به دربردهاند. ما بیش از هر چیز در این مسیر نیاز به همدلی هستیم. ما نیاز داریم که جلوتر از رهبری حرکت نکنیم و اگر ادعای رهبری داریم باید پشت رهبری حرکت کنیم. نقد سازنده، هدایت و راهنمایی، هم ضروری است و هم ضرورت نشاط دانشگاهی است.
ایران در پایان ریاست جمهوری خاتمی مهمترین قدرت منطقه بود
ظریف با بیان این که برخی تلاش میکنند ایران را تخلیه استراتژیک کنند افزود: درطول چند سال گذشته برخی تلاش می کنند ایران را به یک مشکل ساختگی وا بدارند و از این مسیر مانع حضور فعال ایران در عرصهی بینالمللی شوند. اما سوال این است که چرا 10 سال گذشته بدون حضور ایران مساله افغانستان حل نمیشد. جمهوری اسلامی ایران در پایان ریاست جمهوری آقای خاتمی مهمترین قدرت منطقه بود.
ظریف گفت: انقلاب ارتباطات باعث ایجاد قدرت برای بازیگران کمقدرتتر در نظام بینالملل کرده است. در این سیستم میتوانیم پیامها و نظرات خود را از برداشتهای بینالمللی انتقال دهیم. امروز معنای غیرنظامی بسیار اشاعه دارد.
وی با بیان این که اگر بودجه نظامی همه دنیا را جمع کنیم، باز هم از بودجه آمریکا کم تر است، گفت: در دنیای امروز معنا و مفهوم قدرت تعالی یافته و فاصله و شکافتی میان قدرت نظامی و معنایی ایجاد شده است.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان این که شرایط کنونی روابط بینالمللی پیچیده است خاطرنشان کرد: اکنون فرصتهای ویژهای ایجاد شده است. بنابراین نقش محیطهای دانشگاهی در ساختار فکر، آیندهپژوهشی و طراحی راهکارها بسیار مهم است.
ظریف اضافه کرد: ما در این دوران گذار به نقاط قوت جمهوری اسلامی تاکید میکنیم. مبنای مردمی این است که ملت ایران با وجود همه تلخکامیها، نارواییها، فشارها، سختیهای اقتصادی به پای صندوقهای رای آمدهاند و با حضور 73 درصدی آینده خود را تغییر دادهاند تا بدین شکل اجازه ندهند که کسی برای آنها تصمیم بگیرد.
وی با تاکید بر خودباوری به عنوان یکی از توانهای جمهوری اسلامی ایران گفت: این توان به ما اجازه میدهد که در منطقه حضور فعالی داشته باشیم. در گذشته دیگران تلاش میکردند که این ظرفیتها را از ما گرفته و گرفتار شرایطی بکنند که از حضور فعال ما در عرصه بینالمللی جلوگیری شود. من این را تخلیه استراتژیک ایران میدانم. در طول چند سال گذشته، تلاش میکردند ایران را به عنوان یک مشکل ساختگی وا بدارند و از مسیر حضور فعال در عرصه بینالمللی جلوگیری کنند.
وزیر امور خارجه کشورمان با اشاره به دوران ریاست جمهوری سیدمحمد خاتمی و نقش فعال ایران در منطقه، اضافه کرد: جمهوری اسلامی ایران به برکت 24 سال مقاومت، سرمایهگذاری و توجه به ابعاد معنایی قدرت توانسته بود نقشی داشته باشد که بدون ایران مساله عراق و افغانستان حل نشود. دیگران چون این قدرت را برنمیتابیدند، تلاش برای تخلیه استراتژیک ایران کردند اما ما تلاش میکنیم که با هدایت مقام معظم رهبری این توان را بازیابیم. زیرا این توان بازگشتنی است.
ظریف با اشاره به اقدامات حکومتهای استکباری علیه ایران گفت: این حکومتها تلاش میکردند که طراحی خود را به گونهای در منطقه پیش ببرند که ایران را به قدرت میانی منطقه تبدیل کنند. هدف ما در دولت یازدهم بازگرداندن تدریجی این توان استراتژیک است. توانی که از مردم، انقلاب اسلامی و حضور فعال در مقاومت نشات گرفته است.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان این که اهداف و آرمانها برای یک کشور قدرت آفرین است، خاطرنشان کرد: آرمان عین منافع ملی است. بدون آرمان ایران نمیتواند تبدیل به یک قدرت منطقهیی شود. سلاح هستهیی قدرت نمیآورد. آنچه که ما را قدرتمندتر میکند، فکر، حضور فعال و آرمان است نه دو و یا سه بمب اتمی. این فهم و درک بسیار مهم است. برهمین اساس بازگرداندن این ظرفیتهای معنایی برای ایران بسیار مهم است. سیاست خارجی دولت یازدهم از هر دولت دیگر بیشتر بر اصول و آرمانها به عنوان یک قدرت مهم تاکید کرده است.
ظریف با تاکید بر اجماع داخلی در حوزه سیاست خارجی گفت: ما همگی در یک کشتی بزرگ که آن را ایران مینهیم، نشستهایم. همه با هم یا به سلامت پیش میرویم یا با هم به آسیب میرسیم. سیاست خارجی دولت یازدهم مبنای ایجاد اجماع داخلی است.
وی تاکید کرد: ایرانی در هرکجای دنیا که زندگی میکند، باید از احترام درخور برخوردار باشد. ایران باید بار دیگر به خواستگاه گفتوگو و تمدن در سراسر جهان شناخته شود. این قدرت برای ایران و ایرانی احترام خواهد آفرید. نگاه ما به پروژه هستهیی مبتنی بر این دیدگاه است. موضوع هستهیی مهم نیست. البته خوب است که کشور در حوزه انرژی به امکانات مختلف وابسته باشد اما بنده همانند مقام معظم رهبری معتقد هستم که داشتن سلاح هستهیی به نفع کشور نیست. در واقع در مساله هستهیی نکته اساسی این است که ما باید خودمان برای خودمان تصمیم بگیریم. دیگری نباید بگوید که آن را احتیاج داریم.
وزیر امور خارجه کشورمان با بیان این که استراتژی ایران در حوزه انرژی هستهیی دو بخش دارد، گفت: ما سلاح نمیخواهیم. حتی تصور این که جمهوری اسلامی به دنبال تسلیحات هستهیی است، برای امنیت ما مضر است. زیرا سلاح هستهیی نه میتواند بازدارندگی، نه امنیت و نه پایداری حکومت را به همراه داشته باشد. سلاح هستهیی جز خطر و نگرانی برای ایران چیز دیگری به همراه ندارد. دنیا باید بفهمد که ما نمیگذاریم برای ما تصمیم بگیرد.
ظریف با اشاره به اظهارات بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر رژیم صهیونیستی در واکنش به توافق هستهیی ایران و 1+5 گفت: نتانیاهو دیگر نمیتواند ایران را به عنوان تهدید دنیا معرفی کند. زیرا این اظهارات نه در کاخ سفید و نه رسانههای اداره شده توسط صهیونیستها خریدار ندارد. این بزرگترین توفیق جمهوری اسلامی ایران است. ما میتوانیم روند تخلیه استراتژیک ایران را بازسازی کنیم و توان جمهوری اسلامی ایران را در صحنه عمل وارد کنیم.
در ادامهی این نشست، علی عبدی به نمایندگی از دبیر انجمن اسلامی دانشجویان مستقل دانشگاهها برای طرح پرسش خود به پشت تریبون رفت که با انتقادات دانشجویان مواجه شد.
ظریف در پاسخ به این انتقادات گفت: قرار شد همه را تشویق کنید. وقتی این دانشجو سخن خود را با بیان انتقاداتی از شعارهای در بدو ورود ظریف آغاز کرد که در آن دانشجویان گفته بودند «صل علی محمد، روح مصدق آمد» دانشجویان دوباره وی را مورد انتقاد قرار دادند که با درخواست وزیر امور خارجه، صحبتهای این دانشجو ادامه پیدا کرد.
وی افزود: آقای ظریف! ما شما را سرباز امام و رهبری و فرزند ملت میدانیم اما سوالات و ابهامات خود را پرسشهای بخش قابل توجهی از ملت میدانیم. چرا مذاکرات صورت گرفته برای مردم به روشنی مطرح نشد؟
به دلیل انتقادهای مکرر دانشجویان، ظریف گفت: دوستان اجازه دهید من بشنوم تا بتوانم به سوالات جواب دهم.
این دانشجو گفت: آیا آنچه که دادیم با چیزهایی که ستاندیم برابری میکند؟ چرا تلاش نکردیم تا دقیقا واژهی غنیسازی در سند گنجانده شود؟ دربارهی اراک و غنیسازی چرا بیشتر تلاش نشد؟ آیا این توهین به ملت ایران نیست که پول ملت را به صورت قطره به قطره برگردانند؟ این دیپلماسی صدقهیی شایستهی ملت ایران نیست. آیا معنی نرمش قهرمانانه که مدنظر رهبری است این بود که بازپسگیری پولهای خودمان با دادن امتیازات بزرگ همراه باشد؟
در ادامه، سوالات این دانشجو با انتقادات حاضران قطع شد که ظریف گفت: بگذارید سوالات را مطرح کنند. متاسفانه در اذهان عمومی این پرسشها را مطرح کردهاند، اجازه دهید به آنها پاسخ دهد.
این دانشجو گفت: چند وقت طول میکشد اورانیومهای تبدیل شده را مجددا تولید کنیم؟ انتقاد اصلی ما به دولت این است که چرا به جای تکیه بر نیروی داخلی، عمده توان خود را معطوف به خارج از کشور میکند؟ برخی جریانها در داخل کشور دلداده غرب هستند و به نیروی داخلی بیاعتمادند. بیم آن میرود که آنها شما را دچار اشتباه کنند. خوشبختانه مصاحبههای وزیر خارجهی آمریکا ثابت کرد که نگاه رهبری دربارهی بیصداقتی آمریکا درست بوده است.
این اظهارات با انتقادات مکرر دانشجویان روبهرو شد.
ظریف در پاسخ گفت: تشکر میکنم که این نکات را اینجا مطرح کردید که فرصتی است تا من هم بتوانم جواب دهم. خوب است که این حرفها زده شود. باید بگویم که غربیها از چهار تا تانک و موشک ما نمیترسند. از این مردم میترسند. آیا شما فکر کردهاید که آمریکا که با یک بمبش میتواند تمام سیستمهای نظامی ما را از کار بیندازد، از سیستم نظامی ما میترسد؟ آیا واقعا به خاطر سیستم نظامی ماست که آمریکا جلو نمیآید؟ بله؟ شما بر چه اساس فکر میکنید که آمریکا میتواند به امکانات نظامی ما دست پیدا کند؟ کدام سند را خواندهاید؟ کدام سند چنین ادعایی را مطرح کرده است؟
دانشجویان یکصدا گفتند: کیهان.
ما پول نفت کشورمان را که به دلیل سیاستهای غلط و ندانمکاری در اختیار غربیها قرار گرفت پس میگیریم
وزیر امور خارجه کشورمان ادامه داد: اینکه آقای کری میگوید تا کنون هیچکس تا این اندازه با من به تلخی صحبت نکرده بود، چرا به خودتان اجازه میدهید که نمایندگان ملت را تحقیر کنید؟ ما در مقابل خارجیها میگوییم به شما اعتماد نداریم، شما باید اعتماد مردم ما را جلب کنید. چرا شما از طرف خارجیها حرف میزنید؟ ما پولی را که دولت مورد حمایت شما داد پس میگیریم. آیا ما این پول را در اختیار غرب گذاشتیم؟ ما پول نفت کشورمان را که به دلیل سیاستهای غلط و ندانمکاری در اختیار غربیها قرار گرفت پس میگیریم.
در این هنگام دانشجویان ظریف را تشویق کردند.
وزیر امور خارجه اضافه کرد: آیا این توهین به مردم ما نبود که پول نفتمان را نمیتوانیم به کشور بازگردانیم؟ آیا توهین به ملت ایران نبود که برای برگرداندن هر یک دلار پول این مردم، 8 تا 30 سنت پول به واسطه میدادیم تا پول خودمان را برگردانیم؟
دانشجویان شعار دادند: «دیپلمات واقعی همینه همینه»
او ادامه داد: برادران من برای من گفتن این حرفها بسیار دردناک است. وقتی از ژنو برگشتم از همهی دولتهای گذشته تشکر کردم. از همهی مذاکرهکنندگان قبلی. اما بنا نداریم بعد از اینکه گروهی توان و حیثیت و آبرویشان را برای احقاق حقوق این ملت گذاشتند از آنها مطالبه اتفاقاتی که در قبل افتاده است را داشته باشیم. این انصاف نیست. اگر پول کشور را قسطی برمیگردانیم این پول در گذشته مانده بود. اقلا ما آن را قسطی برمیگردانیم.
دانشجویان شعار دادند: «ما اهل کوفه نیستیم ظریف تنها بماند» و وزیر خارجه با حرکت دست از دانشجویان خواست این شعار را متوقف کنند.
ظریف ادامه داد: من با همهی افتخاری که به محبت شما میکنم یک سرباز کوچک این نظام و کشور هستم. همه چیزمان فدای این کشور، نظام و رهبری است. اگر حمایت رهبری انقلاب نبود تا همین قدر را هم نمیتوانستیم بگیریم. باید قدردان این ملت بود. اما نکاتی را مطرح کردند که باید پاسخ دهم. گفتند واژهی غنیسازی در این سند نیست. بله واژهی غنیسازی در “فکتشیت” کاخ سفید نیست. اگر مبنا و مرجع به جای سندی که دوستان شما مذاکره کردهاند فکتشیت کاخ سفید است به همان استناد کنید.
دانشجویان ظریف را تشویق کردند.
وی اضافه کرد: بدانید که ما هم بلدیم اینگونه صحبت کنیم. اگر نکردیم به خاطر این است که خواستیم از گفتمان صریح استفاده کنیم. دو جای این سند به غنیسازی اشاره شده که هیچگونه راهحلی برای موضوع هستهیی بدون غنیسازی امکانپذیر نیست. اگر شما میخواهید به آمریکاییها یاد بدهید دیگر نگویید از حقوق این ملت دفاع میکنید. چگونه میگویید در این سند غنیسازی نیست؟
در این هنگام دانشجویان شعارهایی علیه کیهان و رژیم صهیونیستی دادند که ظریف حاضران را خطاب قرار داد و گفت: بچهها اجازه ندهید تندروی، ما را هم به تندروی بکشاند.
او افزود: میگویند چرا متن مذاکرات را به مردم اعلام نمیکنید، باید گفت مذاکره در اتاق مذاکره صورت میگیرد. نتیجهی مذاکرات را من به بیرون دادم؟ آمریکاییها فکتشیت را بیرون دادند. ما اعتقاد داریم خدا همهی اینها را ضبط کرده است و ما با این اعتقاد پشت میز نشستیم؛ اما مذاکره برای گرفتن منافع کشور است و برای پیشبرد اهداف شخصی من نیست که بخواهم در خبرها اعلام کنم. اگر نه، سوت و کف از این بیشتر میگرفتم. اگر محتوای مذاکرات را پخش میکردم. برادر عزیز من! شما مذاکره میکنید برای اینکه به نتیجه برسید. من به شما اطمینان میدهم که در این مذاکره ذرهای از حقوق این مردم کم نشد، کوتاه نیامدیم و ذرهای از عزت این مردم بزرگ را وا ندادیم. من این را به شما اطمینان میدهم. به قیمت همه چیز، مذاکره باید محرمانه بماند. نتیجهی مذاکره را اعلام کردیم؛ زیرا مذاکرهای که برای رادیو و تلویزیون و هورا و کف صورت گرفته باشد نمیتواند منافع ملی را تامین کند.
ظریف اظهار کرد: آیا دادهها و ستاندههای ما برابری میکنند؟ من از دادهها و ستاندهها جدول دارم. اینکه چه دادیم و چه گرفتیم. آنچه که گرفتهایم حقمان بوده و صدقه نبوده است. من این را در جلسات مذاکرات گفتم. وقتی آقای کری صحبت از پول میکرد عین این حرفها را به ایشان گفتم اما من هیچ نقشی در شرایطی که آنها بتوانند اینگونه به ما حرف بزنند نداشتم. من تلاش میکنم آن شرایط را تغییر دهم.
دانشجویان ظریف را تشویق کردند.
او ادامه داد: از شما تقاضا میکنم منافع ملی را اصل بگیرید. منافع ملی در این است که بپذیریم مذاکره سخت و دشوار است. مذاکره داد و ستد است و باید تلاش کرد در این داد و ستد با استفاده از همهی توان کشور بیشترین دستاورد را برای این کشور فراهم کرد. از اینکه شما اینقدر دلتان برای کشور میسوزد که انتقاد میکنید سپاسگزارم. فقط یک خواهش دارم که حواستان باشد این نقدتان در جهت منافع چه کسی است. از دوستانی که متنها را میخوانند و سخت میگیرند و تمام ایرادهای متن را میگیرند همیشه استقبال میکنم. من حقوقدانم و کارم این است. من ایرادهای متن را میبینم اما متن، متنی است که مذاکره شده، بیانیهی یک کشور نیست، این را بپذیرید و تلاش نکنید که استدلالهای حقوقی طرف مقابل را تقویت کنید. ما سند را در اختیار عموم گذاشتیم. آنوقت خیالمان راحت بود که در شرایط بسیار نامناسب با قلدرترین آدمهای دنیا مذاکره کردیم و سندی را گرفتیم که بتوانیم پخش کنیم.
وزیر خارجه افزود: واشنگتنپست نوشته است سندی که کاخ سفید منتشر کرد به مردم آمریکا دروغ گفت؛ زیرا حق غنیسازی را که در سند اصلی به رسمیت شناخته بود در آن تکرار نکرد. اما من به شما قول میدهم که به یاری خدا تا پایان کار به شما دروغ نخواهم گفت.
دانشجویان ظریف را مورد تشویق قرار دادند.
همهی ما دل در گرو این آب و خاک داریم
در ادامه محمد رهبری، سخنگوی انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه تهران و علوم پزشکی تهران با حضور در پشت تریبون گفت: از تلاش خستگیناپذیر شما و همکارانتان در جهت دفاع از حقوق هستهیی کشورمان تشکر میکنیم و امیدواریم تشکلهای دیگر نیز بتوانند پس از سالها برای بیان سوالاتشان به پشت این تریبون بیایند و فقط برخی تشکلها نیایند که علیه شخصیتهای مختلف بیانیه بخوانند.
وی اضافه کرد: پرسش ما این است که چه تفاوتی در این دور از مذاکرات وجود داشت که در هشت سال گذشته نتوانستند به این نتایج برسند؟
این دانشجو همچنین ادامه داد: مسائل مختلف مانند حبسها و حصرها از چشم جهانیان پنهان نیست. آیا این مسائل در مذاکرات قدرت شما را محدود نکرده است؟ سیاست داخلی و خارجی با یکدیگر رابطه دارند، آیا مناسب نیست به مسائل سیاست داخل نیز رسیدگی شود و فضای امنیتی کمتری حاکم باشد؟ چه نسبتی بین تندرویها در داخل و خارج از کشوروجود دارد؟
ظریف پاسخ داد: در پی این نیستم که دربارهی دیگران قضاوت کنم. فقط میتوانم بگویم آنچه که به دست آوردیم در نتیجهی مقاومت همهی مردم ایران است. باید همهی مردم را پاس بداریم. ما مردم یک مرز و بوم هستیم. خطکشیهای سیاسی نباید ما را از هم جدا کند. ما در این نبرد دیپلماتیک با هم هستیم. اینکه به گذشته اشاره کردم به این دلیل بود که میخواستند ما رفتار گذشته را با مشکلاتی که برایمان ایجاد شده درست کنیم. اینکه امروز به اینجا رسیدیم و دنیا غنیسازی ما را پذیرفته نتیجهی مقاومت این مردم است و این اولین حرفی است که من در پیام پس از اعلام توافق ژنو اعلام کردم. این مقاومت را ارج بنهیم. کاری به افراد نداریم. شما دیدگاههای سیاسی و نظرات من را میدانید اما ما همه یا با هم پیروز میشویم یا با هم در این حوزه میبازیم. این را قبول کنید و بر اساس این منطق همه با همدلی پیش رویم. هرکه در گذشته طرفدار یا منتقد یک دولت بوده است همهی ما دل در گرو این آب و خاک داریم و برای آیندهی بهتر این آب و خاک تلاش میکنیم. بنابراین همهی ما باید با هم باشیم.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان گفت: تندروها بدون اینکه بخواهند یکصدا هستند، نه اینکه این موضوع خواستهشان باشد، نه اینکه خدای نکرده من هم کسی را متهم کنم. نباید به کسی انگ بزنیم. خوب است که رهبر انقلاب فرمودند اینها فرزندان انقلاب هستند. اما به هر حال گروهی از یک سو احساس میکنند منافع از بین رفته و گروهی دیگر از سوی دیگر. نباید حرفهای بدخواهان ایران را تکرار کنیم. به آنها اجازه ندهیم قدرت بگیرند و یک بار دیگر نفس راحت بکشند. امروز تندروها و جنگطلبان و کسانی که حقوق مردم را در فلسطین و جاهای دیگر پایمال میکردند فرصت راحتی ندارند. این وضعیت را قدر بدانیم؛ اگر واقعا معتقدیم که باید این شرایط را برای آنها ایجاد نکنیم.
ظریف تاکید کرد: انتخابات اخیر سرمایه ملی را بازسازی کرد. این سرمایه بزرگترین پشتوانه ما است. امیدواریم که با درایت و نظر رهبری زمینه برای تقویت این همدلی ملی و سرمایهی اجتماعی ما بیش از پیش فراهم شود که تا کنون هم همین بوده است. انشاءالله در آینده این شرایط ادامه پیدا کند تا زمینهی خوشحالی همهی مردم ما فراهم شود.
در ادامه، امیرعلی آزادی، نمایندهی بسیج دانشجویی در پشت تریبون قرار گرفت که برخی دانشجویان نسبت به حضور وی انتقاد کردند.
وزیر امور خارجه از دانشجویان خواست اجازه دهند سوالات وی مطرح شود و خواست که دانشجویان همه را تشویق کنند.
آزادی گفت: مقدم شما فرزند انقلاب و سرباز خط مقدم دیپلماسی کشور را در دانشگاه تهران گرامی میداریم اما جای تاسف است که به نمایندگان دانشجویان تنها دو دقیقه وقت داده شده است و در این فرصت محدود نمیتوان سوالات اساسی که دربارهی مسائل هستهیی است را مطرح کرد. بنابراین از این تریبون از شما دعوت میکنیم که به دعوت بسیج دانشجویی در جلسهی دیگری حضور پیدا کنید و به پرسشهای دانشجویان پاسخ دهید.
وی با بیان اینکه به بیان سه پرسش اکتفا میکنم افزود: با توجه به سابقهای که در گذشته در مذاکره با غرب داشتیم و پذیرش تعلیق غنیسازی در نطنز به صورت داوطلبانه با هدف اعتمادسازی، آیا با پایان یافتن دورهی شش ماهه اعتماد، وعده داده شده حاصل میشود؟با ابهامات موجود و امکان تفسیرهای متعدد در متن تفاهمنامه چه خواهیم کرد؟ اینکه ما اعلام میکنیم حق غنیسازی ما به رسمیت شناخته شده و وزیر خارجهی آمریکا عکس آن را اعلام میکند و اینکه بر اساس توافقنامه فعالیتهای اراک ادامه خواهد یافت اما کاخ سفید منکر آن میشود چگونه قابل توجیه است؟ در بند اول پس از تعیین تکلیف غنیسازی 20 درصد عبارت “No reconversion line” این مطلب را به معنای توقف غنیسازی 20 درصد میگیرید اما طرف غربی اعلام میکند تجهیزات مربوط به تبدیل اورانیوم 5 درصد به 20 درصد به طور برگشتناپذیری از خط تولید کاهش یافته است. واقعا معنای این جمله چیست؟
نماینده بسیج دانشجویی اضافه کرد: در گام بعدی چه چیزی برای ارایه دارید؟ اورانیوم زیر 5 درصد، سانتریفیوژهایی که کار نمیکنند؟ ذخایر خالی؟ و اطلاعاتی که دیگر همه از آن آگاهند؟ یا غنیسازی 20 درصد که مهمترین ابزار چانهزنی ما بود و به قول خاویر سولانا با سخاوتمندی از دست دادهایم به ما کمک خواهد کرد؟
وی تاکید کرد: ما کاملا به تیم مذاکره کننده اعتماد داریم و به فرمودهی رهبر حضرتعالی را فرزند انقلاب میدانیم، اما تکرار این مفهوم برای فرزندان انقلاب ضروری است که با دشمنی با دستهای چدنی روبهرو هستیم.
آزادی گفت: به عنوان یک دانشجو شما را به عنوان وزیر خارجه به صبر و تحمل مخالف دعوت میکنم. عرصهی سیاست خارجی عرصهی منافع ملی است. اینکه ما شما را نقد میکنیم به شما و دولت آقای روحانی علاقهمندیم.
دانشجویان به این گفته واکنش نشان دادند.
وی افزود: این طرز رفتار شما در شأن یک وزیر آن هم به عنوان وزیر خارجه نیست که خود را درگیر مسائل سطحی میکنید. آیا این به سرمایه ملی که خود شما متذکر آن شدهاید آسیب نمیزند؟
در ادامه یکی از دانشجویان حاضر در جمع به شوخی این سخن ظریف را تکرار کرد و گفت: بعدی! که باعث خنده حاضران شد.
ظریف پاسخ داد: تلاش بنده همواره در این بوده و هست و خواهد بود که زمینه را برای انسجام تقویت کنم اما یک دست صدا ندارد. حتما نیاز است که هر دو طرف برای تقویت انسجام حرکت کنند. من هشت سال همه گونه توهین، اتهام و دروغ را قبول کردم و یک کلمه صحبت نکردم. توقع داشتم هشت هفته به ما فرصت میدادند. از نصیحت شما سپاسگزارم اما واقعیت این است که ما به مذاکره نرفته، برخی دوستان اعلام شکست مذاکره کردند.
دانشجویان با تشویقهایشان از ظریف حمایت کردند.
چرا دوستان سعی کردند طعم شیرین این مقاومت را در ذائقه این مردم تلخ کنند؟
وزیر امور خارجه اضافه کرد: اگر ما صبر کردیم، صحبت نکردیم و پیامهایی که از تهران برای خبرنگاران همراه من آمد را اعلام نکردیم نجابت ما را دلیل بر این نگذارید که نمیدانیم. میدانیم. پیروزی در مذاکرات هستهیی، پیروزی همهی ماست. همانطور که در جملهی اول خود گفتم مقاومت مردم ایران به ثمر نشسته است. چرا دوستان سعی کردند طعم شیرین این مقاومت را در ذائقه این مردم تلخ کنند؟
وی گفت: موضوعی دربارهی مذاکره مطرح کردند. سابقهی مذاکره در شرایطی بود که رهبری نظرشان را دربارهی گروه مطرح کردند. ما هم پیرو نظر رهبری بودیم. امروز هم در شرایط متفاوتی و با امکانات متفاوتی مذاکره میکنیم که حاصل هشت سال مقاومت مردم و سختیهایی که این مردم تحمل کردند را به عنوان پشتوانهی خود داریم و بر اساس آن مذاکره میکنیم. انشاءالله این مذاکره میتواند به نتیجه برسد.
وزیر خارجه دربارهی سوالات این دانشجو درخصوص وجود عبارت غنیسازی در متن مورد توافق ایران و 1+5 توضیح داد: شما تفسیرهای متفاوتی راجع به غنیسازی مطرح کردید. غنیسازی در متن توافق وجود دارد. در متن بیانیه کاخ سفید نیست. شما علت آن را بررسی کنید، چرا از من میپرسید؟ چرا به حرف آنها استناد میکنید؟ یک بار هم که شده باور کنید که طرف خودتان به شما راست میگوید. از کاخ سفید بپرسید که چرا واشنگتنپست باید به او بگوید چرا به مردمت دروغ گفتی، چرا به من میگویید که چرا متن را بد ترجمه میکنند؟ چرا به من میگویید کاخ سفید بد تعبیر میکند؟ من که اعتمادی به آنها ندارم. من بر روی متن سندی که توسط همه صادر شده ایستادهام. آنها “فکتشیتی” برای خود دادهاند. همهی واقعیات را به مردم خود نگفتند. در مورد اراک مشخص است که ساخت و ساز در آن ادامه پیدا میکند. اینکه آنها میگویند ادامه پیدا نمیکند خلاف میگویند. متن مشخص است و کاملا صراحت دارد چه کاری انجام میشود و چه کاری انجام نمیشود. اتفاقا ما میتوانستیم در متن یک جمله بگوییم پیشرفتی صورت نخواهد گرفت. این کار را نکردیم، گفتیم در چه حوزههایی این پیشرفت صورت نمیگیرد. اتفاقا اینکه شما در مورد “No reconversion line ” صحبت میکنید این عبارت یعنی UF6 را که به اکسید تبدیل کردهاید دوباره نتوانید به UF6 تبدیل کنید. چه کسی گفته که نمیتوانیم دیگر اورانیوم 20 درصد تولید کنیم؟ بگویم که قبلا چه بود و ما چه گرفتیم؟
دانشجویان ظریف را تشویق کردند.
او اضافه کرد: در پیشنهاد آلماتی به شما گفتند که باید چنان لولهکشی فردو را عوض کنید که 9 ماه طول میکشید تا آن را به حالت قبل برگردانید. امروز تنها یک شیر میان دو آبشار را باز میکنیم و ظرف 24 ساعت اگر تصمیم گرفتیم غنیسازی 20 درصد انجام دهیم، انجام خواهیم داد. چرا باور نمیکنید؟ ” No reconversion line”یعنی میله سوخت را یک کارخانه نسازید که وقتی 20 درصد را تبدیل به اکسید کردید برگردانید و دوباره تبدیل به اورانیوم 20 درصدی کنید. آخر این چه منطقی است که این مساله را به گونهی دیگری تفسیر میکند؟ به نفع چه کسی است که بگوید نمیشود 20 درصد را دوباره بازسازی کرد؟ به نفع ایران است؟
دانشجویان شعار دادند: کیهان، کیهان…
حاضرم فشار داخلی را تحمل کنم اما شما به نفع طرف غربی صحبت نکنید
وزیر امور خارجه افزود: من حاضرم فشار داخلی را تحمل کنم اما موضع مذاکراتیام را از دست ندهم. در مقابل طرف غربی میایستم اما شما به نفع طرف غربی صحبت نکنید. شما در تهران نگویید جملهای که میگوید غنیسازی آیا به معنی این است که در فردو باشد یا نطنز یا اراک، داخل خاک ایران است یا خارج ایران. همهی دنیا که پذیرفته است غنیسازی باید در داخل خاک ایران باشد. چرا آتش به دست دشمن میدهید که دشمن میتواند از آن استفاده کند؟ این چه کمکی به امنیت ملی میکند؟ آیا برای غنیسازی خارج از ایران محدوده و تعداد سانتریفیوژ میگذارند؟ چرا آب به آسیاب دشمن میریزید؟ چرا اجازه میدهید آنها بتوانند به روزنامهی ایرانی استناد کنند؟ آیا این در جهت امنیت ملی است؟ کاخ سفید مجبور شده به واشنگتنپست پاسخ دهد که چرا واقعیات را به مردم آمریکا نگفته است، آنوقت شما به سند کاخ سفید استناد میکنید؟
در ادامه امیر معینزاده به نمایندگی از انجمنهای علمی دانشگاه تهران سوالاتی از وزیر امور خارجه کشورمان درباره مواجه شدن برخی از اتباع ایرانی با مشکلاتی در خارج از کشور و رفتار نادرست برخی از کشورها با شهروندان ایرانی در خارج و رویکرد وزارت امور خارجه در این باره و عملکرد وزارت امور خارجه کشورمان در برابر مساله حقوق بشر و جلوگیری از مهاجرت کثیر سرمایهداران و نقش آنها در ساخت و آبادانی کشور و در آخر مذاکره با آمریکا و برقراری تعامل جدی و رسیدن به فهم مشترک با آمریکا پرسید.
وزیر امور خارجه کشورمان در پاسخ به این سوالات گفت: هدف از مذاکرات کنونی، حل و فصل موضوع هستهیی است. مذاکرات محدود به مساله هستهیی است. مردم ایران در انتخابات ریاست جمهوری یک فرصت ویژه برای دنیا و غرب به ویژه آمریکا برای جبران مافات ایجاد کردند تا بدین شکل بتوانند اعتماد مردم بزرگ را جلب کنند.
او با بیان این که مردم ایران، مردم بسیار خوبی هستند، گفت: ممکن است مردم ایران جنایات آمریکا را فراموش نکنند اما این اجازه را به این کشور میدهیم که تلاش کند اعتماد مردم را ایران را جلب کند؛ البته با چشمان باز و با توجه به گذشته. با توجه به سیاستهای غلطی که علیه ایران دنبال کردند. باید آمریکاییها یاد بگیرند که با مردم ایران فقط میتوان با زبان احترام و تکریم صحبت کرد. این مردم به فشار، تحریم جواب نمیدهند. من فکر میکنم به هر میزان که آمریکایی