خرید تور نوروزی

«تحریم‌ های آمریکا هیچ شباهتی با تحریم‌های هسته‌ای ندارد»

یک کارشناس مسائل هسته ای گفت: برای واکنش نشان دادن به تحریم های جدید ایالات متحده آمریکا، وزارت امور خارجه چندین گزینه دارد. به عنوان مثال می توانند در دادگاه های بین المللی شکایت  و اعلام کنند که آمریکایی ها روح برجام را نقض کردند. زیرا درست است که در متن برجام نیامده که تحریم های موشکی، حقوق بشر و حمایت از تروریست ها جز مسائل مورد مذاکره و توافق بوده اما آمده که بیشتر با ایران همکاری می کنند.

حسن بهشتی پور تحلیلگر مسائل هسته ای با اشاره به تحریم های جدید سنای امریکا در قبال ایران در گفت‌وگو با فراروعنوان کرد:  آنچه که با تصویب تحریم علیه ایران در سنای آمریکا اتفاق افتاد به عقیده من «نقص» برجام بود نه «نقض». زیرا باید توجه داشت که در زمان مذاکرات هسته‌ای یکی سری مسائل وجود داشت که طرفین تصمیم گرفتند از مواضعشان درباره آنها عقب نشینی کنند تا بتوانند به یک توافق دست پیدا کنند.

وی گفت: یکی از این مسائل هم تحریم های غیرهسته ای بود. حالا همین مسئله موجب شده که ایالات متحده آمریکا با فرصت طلبی و تصویب تحریم های جدید به دلیل مسائلی مانند حقوق بشر، حمایت از تروریست، موشکی و.. روح برجام را نقص کرده است.

او ادامه داد: البته این تحریم ها از لحاظ اثرگذاری یا گستردگی هیچ شباهتی به تحریم های هسته‌ای که با برجام رفع شد ندارند و صرفا برخی افراد و شرکت ها را هدف قرار داده است اما قاعدتا این مسئله می تواند روی افکار عمومی تاثیر بسیار داشته باشد و سرمایه‌گذار خارجی را برای حضور در ایران به شک و تردید بیاندازد.

این تحلیلگر مسائل بین الملل اظهار کرد: واقعیت این است که در زمان مذاکرات تمامی اینها پیش‌بینی شده بود اما همان دوره هم مقامات جمهوری اسلامی اعلام کرده بودند که به عنوان مثال مسائل موشکی قابل مذاکره نیست. لذا هر تصمیمی که گرفته شد صرفا در حوزه هسته ای بود. اگر قرار بود موضوع را گسترده کنند و درباره تحریم های غیرهسته ای هم صحبت کنند احتمالا به توافق نمی رسیدند.

بهشتی پور با اشاره به اظهارات بعضی مخالفان برجام گفت: برخی معتقدند که اگر مواردی که مقام معظم رهبری فرموده بودند در برجام لحاظ می شد این قبیل اتفاق ها رخ نمی داد. اما آنها گویا فراموش کرده اند که فرمایشات رهبری برای بعد از برجام بود و توافق انجام شده بود. بنابراین عملا  امکان اینکه در مفاد برجام افزوده شود، وجود نداشت.

او افزود: بهتر است با توجه به رفتارهای اخیر دولت ایالات متحده آمریکا، تلاش کنیم اقتصاد کشورمان را با راه‌های مختلفی مانند اقتصاد مقاومتی به سمتی ببریم که تحریم ها بر روی آن بی اثر یا حداقل کم‌اثر باشد، این تنها راه حل است. اینکه برخی از مخالفان که از همان روز نخست مخالف برجام بودند و حالا اصرار دارند برجام را کنار بگذاریم، یک اشتباه جدی است.

این پژوهشگر ارشد مسائل بین‌الملل تاکید کرد: ایران تا امروز ثابت کرده که بر این توافق نامه وفادار بوده و تمامی اقدامات لازم را انجام داده است. اگر حالا برجام را کنار بگذاریم نه تنها مشکلات حل نمی‌شوند بلکه به مراتب پیچیده تر خواهند شد و این برای ما هزینه های زیادی خواهد داشت. باید قبول کنیم که آنچه در برجام به دست آمده با توجه به حداقل ها بوده و قطعا با گذر زمان نواقصش رفع خواهد شد.

او در خصوص گزینه های ایران برای واکنش نشان دادن به این اقدام سنای آمریکا گفت: برای واکنش نشان دادن به این اقدام ایالات متحده آمریکا، وزارت امور خارجه چندین گزینه دارد. اول اینکه در دادگاه های بین المللی شکایت و اعلام کنند که آمریکایی ها روح برجام را نقض کردند. زیرا درست است که در متن برجام نیامده که تحریم های موشکی، حقوق بشر و حمایت از تروریست ها جز مسائل مورد مذاکره و توافق بوده اما آمده که بیشتر با ایران همکاری می کنند.

وی افزود: از سوی دیگر یک کمیته ای تحت عنوان «کمیته نقض برجام» بعد از مذاکرات تشکیل شده که علاوه بر اعضای وزارت امور خارجه، رئیس جمهور، دبیر شورای عالی امنیت ملی، وزیر دفاع، آقایان ولایتی و جلیلی در آن حضور دارند. وظیفه این کمیته هم بررسی اقدامات این‌چنینی است. حالا این کمیته تشکیل جلسه خواهند داد و نتیجه را اعلام می کنند که آیا این نقض برجام بوده یا خیر و بعد در خصوص واکنش تصمیم گیری می کنند.

بهشتی پور در پایان گفت: اقداماتی هم وجود دارد که مجلس شورای اسلامی می تواند در این زمینه انجام دهد. به همین دلیل هم آقای لاریجانی دستور بررسی این تحریم ها را به کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی داده است. بنابراین دست ایران هم بسته نیست می توانند واکنش مناسب و تاثیر گذاری نشان دهند. 

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا