کابینه همچنان زیر تیغ استیضاح مجلس
در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران استیضاح به عنوان یکی از حقوق و اختیارات مجلس بر قوه مجریه برشمرده شده است و با امضای حداقل ده نماینده در مورد هر یک از وزرا قبل طرح در مجلس خواهد بود.
به گزارش انصاف نیوز به نقل از سلام نو؛ در شرایطی که تنها ۴ ماه از شروع به کار دولت یازدهم میگذرد، نمایندگان مجلس بارها و بارها وزرا را به دلایل بعضا واهی به استیضاح تهدید کردهاند. وزرای علوم، جهاد کشاورزی و صنعت معدن و تجارت و همگی سیبل تیر استیضاح نمایندگان قرار گرفتند و امضاها برای استیضاح ایشان توسط نمایندگان جمع شد.
طبق اظهارات نمایندگان مجلس دلایل استیضاح احتمالی وزیر علوم تغییر روسای دانشگاهها و بازگرداندن دانشجویان ستاره دار بود و در مورد وزیر صنعت هم ناکارآمدی این وزارتخانه، افزایش قیمت کالاهای اساسی، واردات بیرویه کالاهای لوکس و خودروهای گران قیمت، نابسامانی مدیریتی و عدم استفاده از نخبگانعنوان شده است. همچنین گفته شده در صورت اجرا نشدن قانون انتزاع (قانونی که سیاستهای واردات و صادرات محصولات کشاورزی قیمتگذاری بازار و بازار رسانی را به وزارت جهاد محول کرده است) وزرای صنعت و جهاد کشاورزی مورد استیضاح قرار خواهند گرفت.
اگر هدف از این استیضاحها واقعا دلسوزی برای کشور و نگرانی برای انجام درست مسئولیت باشد که خوب است. اما سوال اینجاست چطور با گذشت این زمان کوتاه از آغاز فعالیت وزرا، نمایندگان توانستهاند عملکرد وزرا را مورد سنجش قرار دهند؟
هنوز روزهای رای اعتماد به کابینه در ذهنها هست. نمایندگانی که بخاطر سلایق شخصی خود از دادن رای اعتماد خودداری میکردند و نه بر اساس شایستگی و لیاقت وزرای پیشنهادی، که تنها به میل خود و جناح خود تصمیم گیری میکردند. به نظر میرسد این گروه که با تمام تلاش خود نتوانستند مانع از گرفتن رای اعتماد برخی وزرا شوند دوباره عزم خود را جزم کردهاند که بر سر راه هیئت دولت مانع تراشی کنند.
نکته جالب آنکه موضوع گرفتن کارت زرد وزرا از نمایندگان نیز شیوه تازهای است که توسط نمایندگان مجلس نهم ابداع شده است.
علی طیبنیا وزیر امور اقتصادی و دارایی به دلیل قانع نشدن قاسم جعفری نماینده بجنورد از جوابهای وزیر اولین کارت زرد مجلس در دولت یازدهم و حدود ۳ ماه پس از تشکیل کابینه را گرفت. تهدید به گرفتن کارت زرد و استیضاح بعد از سوال توسط چند نماینده نیز مطرح شده است.
نماینده اصفهان درباره توجه به نیازهای معلولان اظهار داشت: «مجلس به وزرایی که به تعهدات خود در بخش اشتغال معلولان توجه نکنند کارت زرد خواهد داد و در ادامه هر وزیری که سه کارت زرد دریافت کند استیضاح خواهد شد.» فاطمه آلیا نماینده تهران نیز با طرح همین دیدگاه بر استیضاح وزرا بعد از گرفتن کارت زرد تاکید دارد. «چنانچه اجرای قانون جامع حمایت از معلولان به ویژه در بحث استخدام، از سوی وزرا و مسئولان اجرایی کشور جدی گرفته نشود، نمایندگان آنان را مورد سوال و احیانا استیضاح قرار خواهند داد، همانطور که در دولت قبل وزیر آموزشوپرورش به همین خاطر برای سؤال در مجلس حاضر شد و از مجلس کارت زرد گرفت.»
آنچه مسلم است طرح اینگونه استیضاحها رنگ و بوی سیاسی و جناحی دارد تا دغدغه انجام امور خطیر نمایندگی مجلس. این امر تنها جلوی عملکرد مناسب وزرا را میگیرد و موجب میشود تا وزرا وقت خود را صرف پاسخگویی به سوالات نمایندگان در صحن مجلس بگذرانند و تمرکزشان از روی انجام وظایف واقعیشان منحرف شود. امید است که نمایندگان از ابزارهای سوال و استیضاح فقط برای منظور واقعی و تعریف شده استفاده کنند.
انتهای پیام