واکنش تهیهکننده «اکسیدان» به حواشی اخیر: «امیدوارم سر عقل بیایند»
روزنامه شرق در گزارشی به بهانه حواشی ایجاد شده برای فیلم سینمایی «اکسیدان» نوشت: هنوز خاطره حواشي و جنجالهاي مخالفان فيلم «مارمولک» به کارگرداني کمال تبريزي و تهيهکنندگي منوچهر محمدي از ذهنها محو نشده که ١٧ نماينده مجلس شوراي اسلامي عليه فيلم «اکسيدان» به کارگرداني حامد محمدي و تهيهکنندگي منوچهر محمدي نامه اعتراضي نوشتند و خواستار توقف اکران آن شدند. البته در اين نامه در کنار «اکسيدان»، عليه فيلم توقيفي «مادر قلباتمي» به کارگرداني علي احمدزاده که حالا بعد از سه سال بلاتکليفي در سينماها اکران شده، هم اعتراض کردند و دستآخر چاره را در پايينکشيدن هر دو فيلم از پرده سينماها دانستند. هرچند که اعتراضاتي از اين دست بارهاوبارها عليه فيلمهاي مجوزدار ايراني صورت گرفته، منتها هربار مخالفان و دلواپسان تنها راهحل را بايکوت و توقيفکردن فيلمها ميدانند و تا امروز راهکار ديگري مطرح نکردهاند!
اما روايت يکي از نمايندگان مجلس درباره نحوه جمعآوري امضاي اين نامه در مجلس در جاي خود حائز اهميت است. عليرضا رحيمي، نماينده مردم تهران، درباره اين موضوع مطلبي با عنوان «تحريف حقايق اينبار براي سينما» در کانال تلگرامي خود نوشت: «جمعکردن امضا از نمايندگان در صحن مجلس امر عادي و بعضا همراه با حاشيههايي است. امضاها علاوه بر طرحهاي قانوني و تذکرات و سؤالهاي رسمي نمايندگان، بعضا در قالب نامه به رئيسجمهور يا مقامات عالي و بيانيه نمايندگان جمعآوري ميشود. انگيزه واقعي جمعکنندگان امضاها و متوليان اصلي غالبا در آغاز امر آشکار نيست و با کمي درايت و تفحص قابل دسترسي و کشف است». او ادامه داد: «در حاشيه جلسه علني چهارشنبه (١٤ تير) يکي از نمايندگان متني را در ضديت با اکران فيلم «اکسيدان» تهيه کرده بود و با ادعاي اينکه در اين فيلم به دين مسيحيت اهانت شده، امضا جمع ميکرد. از بنده هم درخواست امضا داشت که به او گفتم فيلم را نديدهام و قضاوتي ندارم و امضا نکردم. در توضيح گفت که بعضي مراجع قم هم از اين اهانت ناراحت شدهاند». رحيمي توضيح داد: «همانجا با يکي از متوليان خوشنام سينما تماس گرفتم و توضيحي درباره «اکسيدان» خواستم. مشخص شد اتفاقا اين فيلم در جهت تقريب اديان تهيه و ساخته شده است. توضيحاتي دادند و پيشنهاد کردند با تهيهکننده آن هم صحبتي داشته باشم. به فاصله کمي با آقاي منوچهر محمدي، تهيهکننده فيلم، تماس داشتم، توضيحات بيشتري با جزئيات دادند که روشن شد اتفاقا تبليغ مسيحيت و نمادهاي آن مثل کشيش و کليسا در اين فيلم پررنگ و برجسته شده و بهنوعي تبليغ مسيحيت شده است. همين امر يکي از ايرادهاي شوراي نمايش براي صدور پروانه پخش بوده است؛ يعني نقطه مقابل ادعاي مطرحشده در نامه سرگردان در صحن مجلس. در نهايت اين نامه با ۱۷ امضا به دفتر وزير فرهنگ و ارشاد با درخواست توقف اکران ارسال شد».
اين نماينده مجلس در ادامه گفت: «صرفنظر از اينکه اين روزها اولويتهاي مهم کشور و زندگي مردم چيست و اقدامات نمايندگان فردي و جمعي رسمي و غيررسمي چقدر با واقعيت مشکلات و اولويتهاي مردم و کشور منطبق است، اين سؤال مطرح است که چرا با وارونهکردن واقعيات براي مردم و کشور حاشيهسازي ميکنيم؟ اگر همين وقت و انرژي صرف حل مشکلات و اولويتها شود، چه ميزان ارزش افزوده در اقتصاد و معيشت مردم ايجاد ميشود؟».
رحيمي در پايان خاطرنشان کرد :«آيا رأي مردم براي حضور ما در حاشيههاست يا شهامت گامنهادن در متن مشکلات و چارهجويي براي آنها انتظار مردم اميدوار است؟ «اکسيدان» نيز مانند بقيه فيلمهاي زير تيغ حاشيه به اندازه کافي ادله و مستندات در دفاع از محتوا و قالب و تأثير بر مخاطب دارد و در اين ميان (و موارد مشابه) سکوت سازمان سينمايي و وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي فضاهاي وسيعتري در اختيار حاشيهسازان خواهد گذاشت».
با توجه به محتواي اين نامه با منوچهر محمدي گفتوگو کرديم. تهيهکننده «اکسيدان» واکنش خود را به «شرق» اينگونه بيان کرد: «يکي از مشکلات جدي سينماي ايران در اين سالها اين بوده که برخيها بدون اينکه فيلمي را ديده باشند درباره آن فيلم قضاوت ميکنند. چون اين آسيبي است که من در مقام تهيهکننده متأسفانه در برخي از فيلمهايم با آن مواجه شدهام. البته امروزه همگان ميدانند آن موج کاذب و هيجاني که عليه فيلم «مارمولک» در زمان اکرانش به راه انداختند، باوجود تأييد مقامات بالاي نظام صورت گرفته بود. آنها تصور ميکردند که با چنين هجمههایی ميتوانند حرف خودشان را به کرسي بنشانند. هرچند که توانستند بعد از دو هفته اکران، فيلم را از روي پرده پايين بکشند، اما تصورشان خامدستانه بود. چون آمارها نشان داد که بسياري از مردم داخل و خارج از کشور بيش از ١٠بار فيلم را تماشا کردند. به همين دليل اولين توصيه جديام بهعنوان يک آدم دلسوز رسانهاي این است که آقايان بهتر است به عواقب حرفها و تصميماتشان جدي فکر کنند. دستکم به کلام مولا علي (ع) تأسي کنند که حرف مثل تيري ميماند که تا زماني که از چله کمان رها نشود، اسير آن است، ولي به محض اينکه از دهان بيرون بيايد ديگر معلوم نيست که چه عواقبي خواهد داشت». تهيهکننده فيلم «فرشتهها با هم ميآيند» افزود: «بنابراين متأسفانه شاهديم که کار به جايي رسيده که اين رفتار به سنت غيرحسنهاي تبديل شده که عواقب و تأثيرات بدي گذاشته است که متأسفانه نهتنها در حوزه فرهنگ و هنر، بلکه در حوزههاي ديگر هم شاهدش هستيم».
من بشخصه روش و منش و اخلاقم اين است که سعي ميکنم در گام نخست با توضيح و تبيين مسئلهاي اگر اطلاعاتي غلط داده شده را تصحيح کنم. اگر که مؤثر افتاد که خداراشکر وگرنه ديگر در برابر اين بياخلاقيها سکوت نخواهم کرد و دردهايي را که در اين سيوچندسال درون خودم ريختهام علني بيان ميکنم و اميدوارم دوستاني که تحتتأثير جوسازيهايي که نه فرهنگي و نه دلسوزانه، بلکه متأثر از مناسبتهاي سياسي- جناحي هستند سر عقل بيايند و از چنين حرکتهاي ضدفرهنگيای دست بکشند». محمدي در پايان خاطرنشان کرد: «البته بناست که در روزهاي آتي با نمايندگان امضاکننده نامه و همينطور کميسيون فرهنگي جلساتي برگزار کنم و اميدوارم اين سوءتفاهم با تعاملات سازنده برطرف شود. در غير اين صورت در برابر عدهاي که تحتتأثير عوامل پشتپرده قصدشان ضربهزدن به سينما و ناامنکردن آن است، نهتنها بنده، بلکه جمع کثيري از اهالي سينما ساکت نخواهيم نشست و از حقوق حقه خود و سينما دفاع ميکنيم».
همچنين مهندس محمدعلي حيدريان، رئيس سازمان سينمايي، در واکنش به نامه انتقادي تعدادي از نمايندگان مجلس درباره اکران دو فيلم سينمايي ضمن تأکيد بر احترام به قانون، به مهر گفت: «مراقب باشيم خلاقيت را قرباني نکنيم». اين مدير سينما افزود: «آيا نمايندگان مجلس پيش از اين نامهنگاري با کارگردان يا تهيهکننده اين فيلمها صحبتي داشتهاند؟ وقتي نه فيلم را ديدهايم، نه با کارگردان و تهيهکننده آن صحبت ميکنيم و بهجاي آن اعتراض خود را رسانهاي ميکنيم، مردم حتما نسبت به ما قضاوت خواهند داشت و اين قضاوت حتما مثبت نخواهد بود»
انتهای پیام