چرا به لیست شعسا حملات غیرمنصفانه میشود؟
«حمیدرضا جلایی پور» جامعه شناس و عضو شورای مرکزی حزب اتحاد ملت در یادداشتی تلگرامی با عنوان «چرا به لیست شورای تهران و شعسا حملات غیرمنصفانه میشود؟» نوشت:
۱- شفاف، دموکراتیک و کارآتر شدن فرآیند انتخابات نامزدهای لیست امید توسط شورای عالی سیاستگذاری اصلاحطلبان (شعسا) از مطالباتی بوده است که بارها در کنار بسیاری از اصلاحطلبان در عرصهی عمومی طرح کردهام و اصلاحطلبان برای تحققاش تلاش کردهاند. علیرغم همهی انتقادات وارد به این فرآیند به نظرم در این زمینه پیشرفتهای قابل توجهی را شاهد بودهایم و شعسا گامهای مهمی برداشته است. فرآیند انتخاب لیست واحدِ جبههی فراگیر اصلاحطلبان در انتخابات شورای شهر تهران در ۹۶ به نسبت همهی انتخاباتهای مجلس و شوراهای ۲۰ سال گذشته دموکراتیکتر و شفافتر بوده است و البته شفافتر و دموکراتیکتر هم باید بشود. اما گذشته از نقدهای راهگشا که طرحشان مطلوب است، در این روزها شاهد حملات غیرمنصفانه بیشتری به لیست شعسا برای شورای تهران هستیم که بیشتر متکی به اظهارات آقایان منتجبنیا، کمالی، رهامی و نظری است. به نظرم اغلب منتقدان غیرمنصف آگاهی دقیق و بهروزی از وضعیت لایههای جریان اصلاحات ندارند و به دشواریهای حصول ائتلاف کامل میان طیفی گسترده از احزاب و تشکلها و شخصیتهای اصلاحطلب توجه کافی نمیکنند.
۲- در مورد فرآیند انتخاب لیست امید شورای شهر تهران، آقایان خاتمی، عارف، موسوی لاری، مرعشی، نعیمیپور، شکوریراد و مبلغ و خانم منصوری توضیحات مبسوطی ارائه کردهاند و خود شعسا هم در این زمینه اطلاعیهای تفصیلی منتشر کرده است که از حیث شفافیت و ذکر جزئیات در بیست سال گذشته بیسابقه بوده است (گرچه کاش این بیانیه زودتر منتشر میشد). برای ارزیابی و نقد و اصلاح فرآیند انتخاب نامزدهای اصلاحطلبان دادههای منتشرشده در اطلاعیهی شعسا و مصاحبههای چهرههای فوق قابل استناد است چون این افراد نمایندگان جریان اصلی اصلاحات در فرایند شکل گیری لیست شورای تهران بودند. اما بسیاری از منتقدان غیرمنصف به اظهارات آقایان منتجبنیا، رهامی و نظری استناد میکنند که هیچوقت سخنگو و نمایندهی جریان اصلی اصلاحات در فرآیند انتخاب نامزدهای شوراها نبودند و بعضاً تخلف از مصوبات جمعی داشتند (مثلاً جناب رهامی بر خلاف تصمیم اصلاحطلبان برای حمایت یکپارچه از حسن روحانی و بدون کسب رضایت حسن روحانی و محمد خاتمی و شعسا، در انتخابات ریاست جمهوری ۹۶ نامزد شد و صرفاً بعد از خبرگیری از رد صلاحیتاش کنارهگیری کرد).
۳- لیست شورای شهر تهران را «خاتمی» یا یک «حزب» نبسته است، بلکه این لیست محصول توافق احزاب و شخصیتهای متکثر تشکیلدهندهی «جبهه» اصلاحات است. فرآیند حصول لیست واحد قابل اصلاح و بهبود است، اما توجه منتقدان به این نکته ضروری است که نفس این ائتلاف وسیع و حصول لیست واحد دستاوردی بزرگ است (که عدم حصولش در ۸۴ هزینههای سهمگینی داشت) و این لیست محصول یک کار «جبههای» است (که نمیتواند مورد رضایت کامل هر یک از احزاب و چهرههای عضو این جبهه – از جمله خود محمد خاتمی – باشد) و نتیجهی زد و بند با نیروهای «از ما بهتران» نیست.
۴ – علیرغم اینکه از نظر هر یک از احزاب و ناظران، لیست امید شورای شهر تهران میتوانست بهتر از این باشد، کلیت لیستی که معرفی و پیروز شد قابل دفاع است، چون ضابطهگرایانه و جمعی بسته شده است. قاطبهی اعضای منتخب شورای تهران پاکدست، متخصص یا صاحب تجربه هستند و در این لیست به میزان قابل توجهی به جوانان و زنان توجه شده است و جالب اینکه کثیری از «ژنرالها» بهخاطر اینکه امتیاز و رأی کافی نیاوردند یا به سلامت مالی و التزام به اخلاق کار جمعی مشهور نبودند از ورود به لیست باز ماندند. حتی لیست موفق اصلاحطلبان و روزنامهنگاران برای مجلس ششم هم، به نسبت لیست امید ۹۶، در فرآیندی کمتر شفاف و دموکراتیک بسته شد.
۵ – جناب نظری، حکیمیپور، رهامی، منتجبنیا و کمالی، منبعهای قابل اتکایی برای اظهار نظر راجع به لیست شورا نیستند چون پس از انتشار لیست (که هر اشکالی داشت، باز محصول کار جمعی (نه توطئه) شعسا بود)، متاسفانه این افراد از لیستهای موازی و حتی تقلبی دفاع کردند یا در برابرشان سکوت کردند. تقلبی به چه معنا؟ یعنی عدهای پیدا شدند و لیست اسامی مورد نظر خود را نه به اسم خود بلکه با نام و عکس خاتمی و روحانی و هاشمی (و حتی بعضاً عنوان «لیست امید» و لوگوی شعسا) و هزینهی صدها میلیون تومانی تبلیغ کردند. اگر هشیاری مردم تهران و سازماندهی منسجم اصلاحطلبان در فضای آن لاین و حمایت محمد خاتمی نبود ضربات این حرکت تقلبی میتوانست مؤثر بیفتد و یک بار دیگر «میراث قالیباف» در تهران فرصت تنفس پیدا کند. در آینده در بازبینی عملکرد شعسا حتماً باید به این تخلفات و اقدامات تقلبی و توبیخ متخلفان رسیدگی شود.
۶- اما علت حملههای غیرمنصفانه به به منتخبان شورای شهر تهران (و نه حامیان لیستهای قلابی) چیست؟ به نظرم سه علت بیش از علل دیگر مؤثر است.
علت اول اینکه در فضای آزاد آنلاین و آفلاین حملات غیرمنصفانه به اقدامات جریان اصلی اصلاحات (در اینجا در مورد شورای تهران) مورد حمایت همه جانبه دولت موازی است (آنهم دولت موازی که از شکست در انتخابات ۹۲ و ۹۴ و ۹۶ دل شکستهای از «جریان اصلی اصلاحات» دارد). کافی است حاملان لیستهای تقلبی یک کلمه بگویند تا حامیان دولت موازی یک کلاغ چهلکلاغ کنند و آن را بارها بازنشر کنند.
علت دوم اینکه از نظر دولت موازی، جریان اصلیِ ده لایهی اصلاحات جریان «فتنه» است. از نظر دولت موازی جریان اصیل اصلاحات همان جریان قلابی به نام اصلاحات است که در این انتخابات هم از لیستهای تقلبی استفاده کردند. از این رو حامیان لیستهای قلابی امنیت کامل دارند تا به نام اصلاحات هر چه خواستند «بار» جریان اصلیِ اصلاحات کنند. و کار موفق جریان اصلاحات به رهبری خاتمی را در انتخابات زیر سؤال ببرند به امید اینکه اصولگرایان افراطی کمی تشفی خاطر پیدا کنند تا در آینده بیشتر به آنان چراغ سبز بدهند.
علت سوم اینکه بخشی از «تحولطلبان» با اصل نظام سیاسی مشکل دارند، ولی میدانند که انتقاد به هستهی اصلی قدرت این نظام «هزینه» دارد، در نتیجه دق دلی خود را بر روی اصلاحطلبان (و در اینجا شعسا و شورای شهر تهران) یا بهقول خودشان «اصلاحطلبان حکومتی» خالی میکنند. هرچه این تحولطلبان به جریان اصلی اصلاحات حمله کنند دولت موازی (و دلشکسته از انتخابات) برایشان کف میزنند.
۷- سؤال دیگر اینکه چرا بهجای حاملان لیستهای تقلبی به حزب اتحاد (که پیشروترین، فراگیرترین و شفافترین حزب بزرگ اصلاحطلب است) «گیر» میدهند؟ علت اول اینکه اتحاد به عنوان یکی از احزاب جریان اصلی اصلاحات، مدافع لیست واحد و امتیازدهی بر اساس شاخصها و شفافسازی و دموکراتیکتر کردن فرآیند انتخاب لیست بوده و تا حدی در این زمینه توفیق یافته است و مخالف حاملان لیست تقلبی است. علت دوم اینکه حزب اتحاد مدافع انتخاب شهردار در تراز ملی است و از کاندیداهای شهرداری که خود سنگ خود را به سینه میزنند و حاضرند به جای کفایت و درایت مدیریتی با اعضا شورای شهر وارد معامله شوند دفاع نمیکند. علت سوم اینکه حزب اتحاد مخالف تکنوازی (و «مستقلبازی») در شورای شهر تهران است.
امید که نمایندگان شورای شهر تهران، بدون دلسردی از حملات غیرمنصفانه، با شفافسازی بیشتر و حسن عملکردشان در شورا و انتخاب شهردار به اعتماد و رأی مردم تهران به لیست شعسا و مورد حمایت خاتمی پاسخی شایسته بدهند و شعسا هم با بهرهگیری از انتقادات و پیشنهادات راهگشا، گامهای بیشتری برای شفاف و دموکراتیکتر شدن فرآیند انتخاب نامزدها در انتخابات بعدی بردارد.
انتهای پیام
به نظر شما حملات اخیر سایت انتخاب به اصلاح طلبان و عارف چیست؟
شاید انتخاب از ابتدا اصلاح طلب نبوده و ما نمی دانستیم.
اصلا با تحلیل این آقا حال نکردم. دقیقا دارد رفتارها و توجهیات جناح مقابل را انجام می دهد. دریغ از اندکی حس تواضع
فقط یک سوال داشتم.آیا شایسته تر از بهاره آروین برای معرفی به لیست سراغ نداشتی؟