الهه کولایی: تحمیل حجاب شکست خورده است
عضو شورای هماهنگی مجمع زنان اصلاحطلب با بیان این که «قانونی کردن و نگاه اجبار و تحمیل به حجاب با نیازهای بشری و بهویژه نیازهای زنان در جامعهی ما انطباق و سازگاری نداشته است»، تصریح کرد: ارزیابی دقیق از عملکرد این حوزه به خوبی نشان میدهد که به شدت نیازمند بازنگری و نقد صریح و همه جانبهی سیاستها و برنامههایی هستیم که در این زمینه اجرا شده است.
دکتر «الهه کولایی» در گفتوگو با خبرنگار انصاف نیوز، به هزینههای گزافی که از محل منابع ملی در حوزهی عفاف و حجاب صرف شده اشاره کرد و افزود: این حجم عظیم منابع و تمرکز بر موضوع عفاف و حجاب و نتایج حاصل از آن که امروز در جامعه پیش روی ما قرار گرفته، نشان میدهد متأسفانه این سیاستها و برنامهریزیها با واقعیات سازگاری نداشته و موفقیت آمیز نبوده است.
حجاب اجباری بی توجهی به اراده و انتخاب آزاد است
وی میگوید: سیاستهای اتخاذ شده تنها با استفاده از ابزارهای خشونت آمیز و حتی در برخی موارد غیرخشونت آمیز بدون آن که به ارادهی آزاد و انتخاب انسان توجه شود، دنبال شده و به واقعیات تحول جامعه و رسیدن به این اهداف با روشهای علمی توجه نشده است.
نمایندهی مجلس ششم شورای اسلامی در عین حال یادآور شد: بدون تردید تأمین ضوابط و معیارهایی که به سلامت اخلاقی جامعه کمک کند، یکی از مهمترین اهداف انقلاب اسلامی در کشوری بود که به مبنای ارزشی برای گسترش روابط اجتماعی بسیار اهمیت داده است.
وی افزود: در سالهای پس از انقلاب اسلامی دربارهی عفاف و حجاب شاهد گسترش روشها، سیاستها و برنامههایی بودیم که متأسفانه فقط به شکل، سبک و با تمرکز ویژه به مسألهی زنان گسترش پیدا کرده است، بنابراین حاصل اجرای این سیاستها، ناهنجاریها و نابسامانیهایی است که در این حوزه مشاهده میشود.
وضع کنونی عفاف و حجاب نیز طبیعی نیست
از الهه کولایی دربارهی پیامدهای لغو قانون حجاب در فضای فعلی جامعه پرسیده شد که وی، وضع کنونی عفاف و حجاب را طبیعی ندانست و اظهار کرد: نتیجهی لغو حجاب اجباری نیز وضعیتی غیرطبیعی خواهد بود، چراکه تجربههای زیادی نشان داده هر نوع تحمیل و فشار بامنطق یا بیمنطق پاسخ مناسب و قابل پیش بینی نداشته است.
وی گفت: ما اولین جامعهی اسلامی نیستیم که با این مسأله رو به رو شدهایم؛ نگاهی به مدلهای موجود در جوامع اسلامی از مالزی و اندونزی تا عربستان به خوبی نشان میدهد شیوههایی که مورد بهره برداری قرار گرفته، بیش از آن که نتیجه بخش و کارساز بوده باشد به بحران آفرینی منجر شده است.
این استاد دانشگاه تأکید کرد: بر این اساس نیازمند یک رویکرد مبتنی بر نقد علمی و ارزشیابی دقیق از رابطهی بین نتایج موجود، وضعیت کنونی با سیاستها و برنامههای اجرا شده، هستیم و بررسی این که آیا میتوان سلیقهی یک گروه خاص را به همهی جامعه تحمیل کرد و یک شیوهی و یک شکل خاص لباس پوشیدن آن هم فقط برای زنان به نام عفاف و حجاب را در جامعه ترویج کرد، در حالی که پیش از این در جوامع دیگر از چین کمونیست تا اتحاد جماهیر شوروی با شیوهها و عناوین دیگری تجربه شده و مشخص شده این نوع تحمیلها و اجبارها نتیجهای نداشته است.
وی تصریح کرد: تجربهی جامعهی ما و آنچه پیش روی ما قرار دارد، نشان میدهد این سیاستها و روشها موفق نبوده است و ضرورت بازنگری جدی وجود دارد.
گفتگوهای مرتبط:
نظر مدرس حوزه درباره حجاب: نه اجبار درست است نه رهایی جامعه
کبری خزعلی: «حجاب» را با «لا اکراه فی الدین» نمی توان زیر پا گذاشت
انتهای پیام