خرید تور تابستان

مریم چهارصد سال زندگى كرد در چشم من | عبدالکریم سروش

به گزارش انصاف نیوز، دکتر «عبدالکریم سروش» به مناسبت درگذشت مریم میرزاخانی در یادداشتی تلگرامی نوشت:

در باره مرگ این نابغه نادره نازنین، مرحوم مریم میرزاخانی که حقیقتاً با درگذشت او، دل همه‌ی ما گریست، دل پیران گریست، دل دانشگاه‌ها گریست، دل عالم گریست، دل ریاضیات گریست، و غمی بود، خسارتی بود، زیانی بود برای جامعه‌ی ایرانی و جامعه‌ی بشری.

البته نظام عالم و تدبیر جهان به دست ما نیست و نمی‌دانیم که بر اساس چه حکمتی می‌گذرد و می‌گردد. امّا آنچه که نصیب ماست، اندوه و افسوس بسیار است و امیدواریم که از این گونه اندوه‌ها برای ما و ملّت ما کمتر رخ دهد.

سرمایه‌ی بزرگی را درباخته‌ایم و حق داریم که آزرده خاطر و اندوهگین باشیم.

من از مرگ این عزیز ارجمند حقیقتاً هم متأسفم، و هم متأسف نیستم.

متأسفم به سبب اینکه سرمایه‌ی بزرگی را از دست داده‌ایم. به درگاه خدا دعا کردیم، همه دعا کردیم، اما خداوند در اجابت دعوات الزامی و اجباری ندارد. او می‌داند که چرا بعضی را مستجاب می‌کند، چرا نمی‌کند! اما ما با دل‌های سوخته‌مان می‌توانیم به خداوند بگوییم که بیش از این دل ما را نسوزاند و در جزای رنجی که این مرحومه برد، پاداش بزرگی به او عنایت کند. فرشتگان را بفرستد تا او را در آغوش بگیرند و حیات معنوی پرکمالی نصیب او کند. این تأسف ماست.

و امّا چندان هم متأسف نیستم برای اینکه مریم رزق خودش را در این جهان به خوبی خورده بود. رزقش کلان‌تر از رزقی بود که نصیب ما شده است.

عمر بلند یکی از رزق‌هایی است که خداوند نصیب آدمی می‌کند. انواع نعمت‌ها و رزق‌های دیگر هم هست که آدمیان دارند. عمر بلند به تنهایی، به خودی خود واجد چندان ارزشی نیست.

این کوه‌ها را ببینید، هزاران سال است که هستند بدون کمالی، بدون تغییری، بدون تحوّلی!

آدمی است که عمر می‌کند، و عمر یعنی کمال یافتن.

و هر چه کمال آدمی کمتر، عمر او کوتاهتر، ولو صد سال، صد و بیست سال عمر کند!

جوانی پیش من آمده بود. گفت: یک دعایی شما به من بیاموزید که برای طول عمر باشد! گفتم: من بلد نیستم. این دعا را شاید در کتاب‌های دعا بتوانید پیدا کنید. ولی من یک چیزی غیر دعا بلدم به شما یاد می‌دهم که عمر شما طولانی بشود.

گفت: چیست؟

گفتم:
یکی علم است، یکی هم عمل نیک!

با این دو تا عمر آدمی بلند می‌شود، نه اینکه از نظر ماه‌ها و سال‌های نجومی، بلکه کیفیت عمر بالا می‌رود. یک شخص عالم هر یک روز عمرش، معادل ده روز عمر شخص جاهل است. یک سال عمرش معادل ده سال آن دیگران است.

مریمی که چهل سال عمر کرد، چهارصد سال عمر کرده در چشم من و لذا متأسف نیستم. هم عمر بلندی داشت هم انبانی پر از کمال داشت، هم نام نیک داشت و به قول #سعدی:

دو چیز حاصل عمر است نام نیک و صواب
وزین دو درگذری کل من علیها فان

همه رفتنی‌اند، همه رونده‌اند، لذا عمر بلندی داشت بحمدالله و رزق واسع و کلانی داشت.

پس عزا بر خود کنید ای خفتگان
زانکه بد مرگیست این خواب گران

آدمی بر خویشتن باید نگران باشد که مبادا عمر بلندی را، ولی بی حاصل در این عالم سپری کند.

من از یک جهت هم به مریم غبطه می‌خورم! غبطه‌ی من چیست؟

من مطمئنم که مریم یکی از تجربه‌های ناب و نادر این عالم را با خویشتن داشته است و آن عبارتست از مواجهه‌ی پرجمال حقیقت! من اندکی این را درک می‌کنم و حس می‌کنم کسانی که اهل کشف‌اند، اهل شهوداند و اهل دریافت‌های وجدانی‌اند، به خوبی می‌دانند که وقتی که احساس می‌کنند یک حقیقتی به آنها چهره می‌گشاید، حالا چه پس از زحمت‌های بسیار و چه ناگهان در اثر عنایت ویژه‌ای که نصیب آنها می‌شود، به دنبال چیزی می‌گردند و ناگهان آن چیز، چهره‌ی خندان خود را به آنها نشان می‌دهد، بهجتی نصیب آنها می‌شود که قدر ده تا عمر است، قدر ده تا عمر است، واقعاً. کشف‌هایی که مریم در ریاضیات کرده بود، بنده از آنها سر در نمی‌آورم، ما ریاضی‌مان در حدّ جمع و تفریقی است که بلدیم! امّا خوب آن درک‌های عالی و متعالی نصیب او شده بود، و آن حقیقت‌هایی که پیدا کرده بود، و به قول خودش در این جنگل تاریکی که دویده بود، ولی در پایان جنگل ناگهان نور آفتاب از پشت درخت‌ها ظاهر شده بود، چنانکه گفتم شادی ای نصیب او کرده بود، لبخندی بر لب او نهاده بود، بهجتی در دل اوافکنده بود که به صد عمرمی ارزد.

صد نسل می‌گذرد که آدمیان بیایند و بروند تا یکی دو تا از آن میان چنین نصیب، چنین رزق واسع و چنین لطف کلانی نصیبشان بشود. به همین سبب، گرچه که متأسفیم، امّا مطمئنیم که او حظّ بزرگی از این عالم برد. میراث گرانقدری از خود به جا نهاد. نام نیکی به جا نهاد، تحسین همگان را به خود جلب کرد.

افتخاری آفرید و امیدواریم که در آن جهان هم زندگی معنوی پرکمالی را بعون الله ادامه دهد.

رحمت خداوند براو باد.

رحمت خداوند بر همه دوستان و عزیزان باد.

از خداوند می‌خواهیم که چنین عمر پربرکتی را و پربهجتی را نصیب ما هم بکند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. عوامل اصلاح طلب و منصف انصاف نیوز
    سلام
    خواهشمنداست که این یادداشت را ذیل نوشته استاد اخلاق ،دکتر سروش درج نمائید.
    نه شاخه دارم ونه بر
    نمی دانم چرا مرگ یک مدرس ریاضی، زاده ی ایران در خارج کشور این چنین توجه استاد را برانگیخته است،به احتمال زیاد شهرت این مدرس به خاطر اهدای جایزه ی بین المللی ،یکسال پیش از مرگش( که احتمالابرای افزایش روحیه ی این مدرس بوده است) باشد.
    استاد دو ویژگی را درباره این مدرس پررنگ نموده اند یکی علم ودیگر عمل صالح،درباره فضیلت علم و عالم صحبتی نیست اگرچه فعالیت علمی ونه درسی این مدرس آنچنان طول موج کوتاهی دارد که بعید است تشدیدی در فعالیت علمی دنیای ریاضی ویا حتی ایران ایجاد کرده باشد.
    از سوی دیگر ادعای عجیب استاد مبنی براعمال صالح این مدرس است،معلوم نیست مراد استاد از عمل صالح چیست ؟! اما اگر نظر ایشان درباره عمل صالح این مدرس علم آموزی وعلم اندوزی است موارد بسیاری در داخل کشور وجود دارد که حتی استاد نام آنها را نمی داند!چه رسد به اینکه برایشان سوگوار باشد،از طرف دیگر اگر مدنظر استاد خیرات ومبرات ناشی از علم این مدرس را عمل صالح دانسته ،شایسته بود که یک نمونه از آن ثمرات کارهای این مدرس را برای ایران ویا حداقل برای جهان ذکر می کرد.
    در آخر از دکتر سروش این استاد اخلاق و مدرس اصلاح طلبی انتظار می رود که علم دوستی،خودخواهی و جاه طلبی شخصی یک مدرس دانشگاه را عمل صالح نداند،واگر می داند دلایل واضح و متقن ذکر نماید.
    بار درخت علم ندانم به جز عمل
    با علم اگر عمل نکنی شاخ بی بری

    ستار غفاری
    دانشجوی ارشد علوم سیاسی دانشگاه علامه

    5
    16
    1. دانشجو جان ! اگه از علم آموزان رانتی نیستی که امیدوارم نباشی! بهتر بری یه گوشه بشینی خوب درساتو بخونی بلکم یه روزی سری تو سرا در بیاری که مثل الآنت اول مسیر نرفته خودت نشینی به فرد کوشا و متمرکزی که با سرعت و کیفیت بیشتر از معمول مسیر ترقی رو با تلاش و ممارست زیاد تو حوزه تخصصی خودش طی کرد و در جوانی درخشید و تحسین هر انسان بی حقد و حسد رو برانگیخت، حسادت کنی و به تحسن کنندگانش بد و بیراه بگی و بدون اینکه کمترین دانشی در ریاضی داشته باشی دستاورد این انسان ارزشمند رو فروبگیری ! درست رو بخون واقعا بخون و به فکر دانش اندوزی واقعی و اصیل باش حتما تو هم به جایی می رسی که تشویق و تحسین دیگران اونقدر اقناعت می کنه که نیاز به حسادت نداشته باشی حتی نسبت به کسی که دیگه زنده نیست!

      13
      2
    2. دوست عزیز! شما ما را به یادداشتی در این زمینه در سایت عصر ایران ارجاع می دهم.
      به هرحال سقف علمی کشور در همان صنعتی شریف بود و این برای او کافی نبود. از رفتنش سوگوار که یک سرمایه ی ملی از دست رفت. لعنت بر این اختاپوس سرطان.
      ایدون باد.

    3. آقا یا خانم غفاری ! چون حتی تردید دارم هویتت اسمی و جنسیتی ات را واقعا ذکر کرده باشی!!!
      خداوند در قرانش مردم را از حسد و بدخواهی پرهیز داده ! و از انگ زنی ! و از عجب و خود برتر بینی در دین و عمل
      و بارها ائمه اطهار هم تاکید بر این مطلب داشته اند.
      علم نور خداست و حتی جهنم عالمان غافل مجزا از جهنم افراد بی بهره تر است. خودت را محک بزن
      برو و اطلاعات دینی و حدیثی خود را زیاد کن!
      گمان میکنی حاتم طائی در عصر جاهلی از تو پایین تر است؟؟؟ و تو که به جبر فرود امدی در زمانه ـآخر و به جبر در خانواده ی شیعی هیچ برتری در ادب و فضیلت به او داری؟؟ حاشا!
      دیگر خود بخوان مفصل حدیث این مجمل که به مسلمان انگ بستن چقدر قبیح است!
      توبه کن
      اگر کسی را مومن نمیدانی حق نداری او را نامسلمان خطاب کنی ! مگه قران را باز نکردی؟؟؟؟
      و کسی اگر به رسم مسلمانان اظهار اسلام کرد ولو اینکه مومن نباشد حق نداری او را کافر قلمداد کنی !!!
      چقدر جهل در قلب و روحت رسوخ کرده که به راحتی در مورد این بانوی مسلمان گرامی و بزرگوار عصبیت جاهلی میورزی !
      خدا قلبت را درمان کناد

  2. در جواب آقای ستار غفاری که دانشجوی ارشد علوم سیاسی هستند و جویای نام ، فقط این شعر حضرت حافظ رحمه اله علیه به خاطرم خطور کرد و امید است مقبول جناب ایشان و بقیه دوستان بیفتد و شاید موجبات تصحیح از سوی این عزیز جویای نام گردد . اما حضرت حافظ علیه السلام میفرماید :
    دل سراپرده محبت اوست
    ديده آيينه دار طلعت اوست
    من که سر درنياورم به دو کون
    گردنم زير بار منت اوست
    تو و طوبي و ما و قامت يار
    فکر هر کس به قدر همت اوست
    گر من آلوده دامنم چه عجب
    همه عالم گواه عصمت اوست
    من که باشم در آن حرم که صبا
    پرده دار حريم حرمت اوست

    7
    2
  3. جناب غفاري، احتمالا شما حداکثر نصف سن استاد را داريد، در حاليکه ظاهرا عمر حسادت و بدبيني تان بسي دراز است. شما مرحومه ميرزاخاني را علم دوست و در عين حال خودخواه و جاه طلب دانسته ايد! در حاليکه منطقا، علم دوستي با خودخواهي و جاه طلبي قابل جمع نيستند! و صد البته اينگونه انديشيدن، نشان از تشتت جنابعالي دارد. وقتي همه دنيا ميگويند که مريم ميرزاخاني به علم و رياضيات خدمت کرده، شما به تنهائي دنبال چه هستيد!!؟

    6
    1
  4. شگرد جدیدتان هست که رای مردم را نمیتوانید ببینید انقد حداقلی شدید که اجازه رای مخالف به دیدگاهتان نمی دهید چرا نمیتوانیم رای منفی و مثبت به آنچه نمیپسندیم و آنچه میپسندیم بدهیم.
    انصاف با این کارا نمیتونی مردم فریب بدی.

    1
    6
    1. سلام. این سیستم اتوماتیک است، اگر زمانی برای شما کار نکند پس برای دیگری هم کار نمی کند. شاید در مقطعی زمانی به هر دلیلی دچار مشکل شده است. یک نکته: اگر یک بار رای بدهید، نمی توانید دوباره رای بدهید

      5
      3
  5. یک کلمه هم از مادر انقلاب فرهنگی بشنوید. آقای سروش! در آن توطئه منحوستان چند هزار مریم را از تحصیل محروم کردید؟

    1
    5
  6. سلام-بالاخره این مرحومه عمر خود را صرف علم کرده نه ثروت وخوشگذرانی وشاید اگر در داخل کشور می ماند وفوت می کرد حسودان نمی گذاشتند معروفیتی پیدا کند چه بسا اگر اینگونه نشود و شایسته سالاری ملاک انتصابها باشد هزاران مانند مرحو مه میرزاخانی در داخل کشور ظاهر شوند و خیلی طرحها که با هزینه های کلان نمی چرخد با هزینه های معقول به بهره برداری برسد

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا