خرید تور نوروزی

یادداشت سیف درباره‌ی نهادهای پولی غیر مجاز

«ولی الله سیف» رییس کل بانک مرکزی در یادداشتی تلگرامی درباره‌ی نهادهای پولی غیر مجاز نوشت:

بنا به اذعان همه‌ی کارشناسان و متخصصان امر، توفیق سیاست‌های پولی و اعتباری در مهار تورم، کمک به رشد اقتصادی و سلامت و ثبات مالی در کشور، نیازمند بستر اجرایی مناسب، نظم و انضباط و عملکرد شفاف بانک‌ها، مؤسسات اعتباری و فعالانِ بازار پول است. لیکن سال‌هاست نظام بانکی کشور با یک معضل اساسی و یک بیماری مزمن به نام نهادهای پولی غیر مجاز دست به گریبان است که بی انضباطی و اخلالِ ناشی از فعالیتِ آنها، منبع تهدید جدی و آسیب به نظام مالی، امنیت و ثبات اقتصادی و اجتماعی کشور است.

علیرغم اینکه براساس ماده 10 قانون پولی و بانکی کشور و ماده 96 قانون برنامه‌ی پنجم توسعه تنها مسوول تنظیم و اجرای سیاست پولی و اعتباری بانک مرکزی است و ایجاد، ثبت و هرگونه تغییرات در نهادهای پولی و اعتباری صرفاً با مجوز این بانک میسر است، طی سه دهه‌ی اخیر تعداد زیادی از مؤسسات با اخذ مجوز از نهادهایی غیر از بانک مرکزی تشکیل و به موازات شبکه‌ی بانکی، مانند یک بانک تمام عیار برخلاف قوانین و مقررات و حتی خارج از مفاد اساسنامه‌ی‌ خود به فعالیت گسترده‌ی پولی و بانکی مشغول شدند.

این مؤسسات، در حالی که واجد کمترین صلاحیت، تخصص و تجربه در زمینه‌ی اداره واحدهای پولی بودند، به دور از هرگونه نظارتی از سوی صادرکنندگان مجوز، نابخردانه اقدام به گسترش فعالیت خود کرده و اقدامات اشتباهی را مرتکب شدند که گسترش بی رویه شعب در اقصی نقاط کشور یکی از آنها بود. تا جایی که شبکه شعب تعدادی از این مؤسسات حتی از برخی بانک‌های مطرح کشور نیز گسترده‌تر شد. مورد دیگر که به مشکلات ساختاری این مؤسسات دامن زد، بی توجهی در به‌کارگیری نیروی انسانی بود که از کمترین دانش، تخصص و تجربه در امور پولی و بانکی بی بهره بودند و غالباً به‌واسطه توصیه و سفارش به استخدام درآمدند و مهمترین مشکل، جذب سپرده‌های بیشتر از مردم با اتکا به پرداخت سودهای بالا، از طریق تبلیغات گسترده، پرهزینه و گمراه کننده و پرداخت این سودها از محل جذب سپرده‌های جدید بود که اضمحلال تدریجی این مؤسسات را سبب شد.

بروز این شرایط و گسترش دامنه فعالیت این مؤسسات جذب نقدینگی قابل توجهی توسط آنها را باعث و رقابتی دیگر در بین شبکه بانکی برای جذب این منابع را سبب شد و عملاً پول مردم که قرار بود برای سرمایه‌گذاری در تولید و اشتغال استفاده شود، مبدل به وسیله‌ای برای سودجویی ناصواب آن‌ها گردید. سرمایه‌گذاری بی برنامه در بخش مسکن و حبس بیش از 60٪ پول سپرده‌گذاران در این بخش با سودای افزایش قیمت تورمی و کسب سودهای نجومی و بی‌زحمت، نمونه‌ای دیگر از این دست اقدامات است که کاهش تورم و ثبات قیمتها در این بازار، سودجویی‌های آن‌ها را با مانع جدی مواجه و در نهایت بحران نقدینگی و ناتوانی مؤسسات را در پرداخت وجوه سپرده‌گذاران رقم زد.

علاوه بر آنچه شرح داده شد، ورود غیرتخصصی به بازارهای گوناگون نظیر طلا و ارز، اختفای اطلاعات مالی و عملکرد و سود ده نشان دادن غیرواقعی صورتهای مالی، ارزیابی بیش از واقع دارایی‌ها و ده‌ها تخلف ریز و درشت دیگر که از حوصله این مقال بیرون است نیز از دیگر اقدامات مخرب این مؤسسات به شمار می‌آید.

در این میان بانک مرکزی باهدف شفاف‌سازی و ایجاد فضای سالم رقابتی و با ثبات در اقتصاد کشور، دستیابی به اهداف متعالی اقتصاد مقاومتی در مدیریت مخاطرات اقتصادی، سالم‌سازی اقتصاد و جلوگیری از اقدامات، فعالیت‌ها و زمینه‌های فسادزا در حوزه‌های پولی، اصلاح و تقویت همه جانبه نظام مالی کشور و نیز به‌منظور نظارت مؤثر بر بانک‌ها و مؤسسات اعتباری و صیانت از حقوق سپرده گذاران؛ براساس تکالیف و وظایف قانونی، از طریق اقداماتی مانند اطلاع‌رسانی به هنگام و کارآمد، پایش فعالیت‌ها و بازرسی عملکرد، اِعمال محدودیت دریافت خدمات بانکی، ممانعت از بسط و توسعه شعب و جمع‌آوری سپرده، جلب همکاری نیروی انتظامی و نیز معرفی مؤسسات متخلف و فاقد مجوز به مراجع قضایی؛ ساماندهی شرایط نابسامان موجود را با جدیت پی‌گیری نمود و عزم آن کرد تا این معضل را به یکباره و یکبار برای همیشه حل و فصل نماید.

با عنایت به مواردی که ذکر شد و با وجود تمامی مشکلات ناشی از فعالیت مؤسسات غیرمجاز؛ امیدواریم با هماهنگی به وجود آمده بین مجموعه حاکمیتِ نظام و همیاری و همدلی مردم عزیز که نویدبخش حل و فصل اصولی و تام و تمام معضل مؤسسات غیرمجاز در نظام پولی و بانکی کشور می‌باشد؛ دغدغه مردم و سپرده گذاران محترم به زودی رفع شده و شاهد ثبات، شفافیت، سلامت و صحت عملکرد در بازار پولی کشور باشیم. انشاالله.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا