دربارهی تماشاخانههای خصوصی
«سید محمدعلی ابطحی» در یادداشتی تلگرامی دربارهی تماشاخانههای خصوصی نوشت:
تماشاخانه های خصوصی با سرمایه گزاریهای شخصی در طول سالهای اخیر رشد خوبی داشته است. در این هفته دیداری داشتم با دکتر خاکی و چینی فروشان و طاهری. از اساتید و دوستان تاتری. گپ و گفتمان بیشتر در مورد سالن های خصوصی تاتر بود.
اینکه عدهای سرمایههای خود را در حوزه فرهنگ و هنر قرار بدهند، قابل توجه است. کلا سوق دادن سرمایه به حوزه فرهنگ و هنر کار مفیدی است.
معمولا بخش فرهنگ و هنر همیشه کم پول بوده است. سرمایه گزاری در حوزه ساخت و ساز و یا دلالی های متعارف تا وقتی هستند، هرکس اندک سرمایه ای داشته باشد در آن حوزه سرمایه گزاری می کند.
اینکه سرمایه به سمت حوزه هنر برود به خودی خود می تواند خبر خوشی باشد.
طبیعی است که نباید از بخش خصوصی انتظار داشت که سرمایهاش را در جایی ببرد که سود نداشته باشد. اینکه حوزه هنر برای سرمایه گزار سود آور شده است، خبر خوبی است. آن هم در تاتر که هنر عمومی هم نیست.
اما هم زمان با این خبر خوش، جمعی از اهالی خاک هنر و تاتر خورده ابراز نگرانی می کنند.بخش خصوصی حق دارد از سرمایه اش بهره بگیرد.اما این خطر مهم فرهنگی هم می تواند داشته باشد. اصحاب فرهنگ و هنرنگرانند که این نگاه اقتصادی، محتواهای هنری را از بین ببرد. تاتر برای فرهیختگان است و نه برای پول در آوردن. کشیده شدن به سمت بازیگر محوری و پوپولیستی شدن این هنر فرهیخته، می تواند پایه این هنر را ضربه بزند.
در تاتر، مهمتر از بازیگر، فکر و اندیشه و محتواست. نباید این سالن های خصوصی برای به دست آوردن پول بیشتر اساس محتوای تاتر را آسیب بزنند.
این نکته را باید مدیریت دولتی مراقبت کند. اما نکته دردناک این است که مراکز اصلی و دولتی هم وارد این رقابت پول در آوردن و پوپولیستی شدن شده اند. آنها باید معیار هنر و تاتر را در ایران رواج دهند.
تالار وحدت و تاتر شهر جزو سرمایه های ملی هستند. نمیتواند برای پول در آوردن، هنر اصیل تاتر و موسیقی کم رنگ شود. نشست با اهالی فرهنگ و هنر برایم همیشه جالب بوده است.