خرید تور نوروزی

بازی جدید ترامپ با برجام

یک تحلیلگر مسائل بین‌الملل گفت: سفر اخیر خانم هیلی(فرستاده دولت ترامپ به آزانس انرژی اتمی) هم برای این است که بتوانند روی گزارش آژانس و روند بازرسی‌ها تاثیر بگذارند تا به گونه ای ثابت کنند که ایران در یک بخشی از توافق کم کاری کرده است و قطعا پیش از سفر هیلی، برخی از مقامات کاخ سفید هم تماس‌هایی با آژانس داشتند. نکته قابل توجه این است که اروپایی ها هم اگر ببینند که فشار امریکا بیشتر می‌شود، یک جایی کوتاه می آیند با نظر آنها موافقت می کنند.

به گزارش فرارو روز گذشته نیکی هیلی، سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد در گفت‌وگو با رویترز عنوان کرد که قصد دارد در دیدار امروز خود با مقام‌های آژانس بین‌المللی انرژی اتمی از این مسئله اطمینان حاصل کند که آیا آن‌ها امکان راستی‌آزمایی پیرامون فعالیت‌های هسته‌ای ایران و میزان پایبندی این کشور به توافق سال ۲۰۱۵ را دارند یا نه. او در مصاحبه با رویترز مدعی شده است که ایران سابق بر این دست به فعالیت‌های پنهانی در سایت‌های نظامی، در دانشگاه‌ها و سایر مراکز زده است و در این مراکز مسائلی وجود داشته است. او هم‌چنین گفته است که می‌خواهد بداند که آیا آژانس همه چیز را زیر نظر دارد یا نه. نیکی هیلی به رویترز گفته است که قصد دارد در دیدار با مقام‌های آژانس ازآنها بپرسد که آیا بازرسان آژانس از این قدرت برخوردار هستند که از هر سایت مشکوکی بازرسی کنند؟»، «آیا در حال حاضر این کار را می‌کنند؟».

بعد از طرح این موضوعات و اظهارات هیلی واشنگتن پست مدعی شد محمدجواد ظریف طی نامه ای به آژانس بین المللی انرژی اتمی در مورد پیامدهای منفی سفر نماینده آمریکا در سازمان ملل به وین هشدار داده بود. واشنگتن پست مدعی شد که در این نامه ظریف تاکید کرده است برنامه ریزی، تبلیغات و پیام این سفر، پیامدهای منفی بر اجرای برجام خواهد داشت.

سفر نیکی هیلی به وین و تبعات احتمالی برای برجام علی خرم سفیر سابق ایران در سازمان ملل طی گفت‌‌وگو با فرارو در خصوص سفر اخیر نیکی هیل نماینده آمریکا در سازمان ملل به وین و گفت‌وگو با مقامات آژانس بین المللی هسته‌ای و همچنین نامه محمدجواد ظریف به آمانو مدیرکل آژانس گفت: آنچه که در سفر نیکی هیلی موجب نگرانی وزارت امورخارجه ایران می‌شود این است که ترامپ بخواهد با بازی موضوع بازدید از سایت‌های هسته‌ای، 3ماه دیگر که باید دوباره لغو تحریم‌ها را تمدید کند، بهانه تراشی کند و مشکل ساز شود. زیرا او به وضوح در دوره اخیر که تیلرسون در گزارش خود اعلام کرد که ایران به توافق هسته‌ای پایبند بود، با ناراحتی گزارش را تحویل کنگره داد و اعلام کرد که از این به بعد یک تیم در کاخ سفید ماجرای توافق هسته ای را بررسی خواهند کرد.

وی تصریح کرد: این نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها در حال انجام دو کار موازی در کنار هم هستند. هم از یک سو مجبور هستند این فرمان‌های اجرایی را مطابق برجام تمدید کنند، تا نقض برجام از سوی آمریکا رخ ندهد و هم اینکه اگر نتوانند از راه هسته‌ای تحریم هایی را علیه ایران تصویب کنند به نحوی تحریم‌های جدیدی ایران تحت عناوین دیگر علیه ایران تصویب کنند. حالا هم این قبیل رفتارها و تصمیمات که به عنوان مثال نیکی هیلی نماینده آمریکا در سازمان ملل راهی وین شود تا با مقامات آژانس دیدار و گفت‌وگو و آنها را قانع کند که دوباره از سایت‌های هسته‌ای ایران بازدید کنند، نشان دهنده این است که کاخ سفید به دنبال بهانه تراشی برای اعلام عدم پایبندی ایران به توافق هسته‌ای است.

این استاد دانشگاه گفت: نامه آقای ظریف به مقامات آژانس هم برای همین مسئله است. این برای ایران ناراحت کننده است که با وجود پایبندی به توافق، شرایطی ایجاد شود که ترامپ بتواند بهانه‌جویی های خود را پیش‌ ببرد و با برجام بازی کند. لذا نامه آقای ظریف هم در همین راستا بود که مقامات تحت تاثیر تکرارها و فشارهای دولت ترامپ قرار نگیرند.

خرم در خصوص واکنش نیکی هیلی به نامه نگاری ظریف، عنوان کرد: خانم هیلی هم بی راه نمی گوید که اگر حساب ایران پاک است، نیازی به نگرانی ندارد. اما این برای موقعی است که به قصد بهانه‌جویی اینکار انجام نشود. وگرنه مشکلی برای بازدید از سایت‌های هسته ای ایران وجود ندارد. زیرا تا امروز بارها این مکان‌ها مورد بازرسی قرار گرفته است و در آینده هم انجام خواهد شد. بنابراین ایران نگرانی ندارد اما تمایلی به این بهانه‎جویی های آمریکا هم ندارد.

وی ادامه داد: سفر اخیر خانم هیلی هم برای این است که بتوانند روی گزارش آژانس و روند بازرسی‌ها تاثیر بگذارند تا به گونه ای ثابت کنند که ایران در یک بخشی از توافق کم کاری کرده است و قطعا پیش از سفر هیلی، برخی از مقامات کاخ سفید هم تماس‌هایی با آژانس داشتند. نکته قابل توجه این است که اروپایی ها هم اگر ببینند که فشار آمریکا بیشتر می‌شود، یک جایی کوتاه می آیند با نظر آنها موافقت می کنند.

این تحلیلگر مسائل سیاسی تصریح کرد: زیرا درست است که موضع رسمی اروپایی‌ها حمایت از توافق هسته با ایران است اما این احتمال وجود دارد که اگر آمریکا‌یی‌ها یک بهانه مانند این را مداوم تکرار کنند، بالاخره کوتاه بیایند. البته صرفا در حد بازدید از سایت های هسته‌ای. زیرا تا زمانی که ایران به تعهدات خود پایبند باشد اروپایی‌ها از برجام حمایت می‌کنند و اجازه نمی دهند دولت آمریکا آسیبی به این توافق وارد کند. ضمن اینکه اروپایی‌ها در موضوعات دیگری هم با آمریکا به مشکل برخورده اند. سیاست‌های ترامپ که ممکن است اروپا را در مقابل آمریکا قرار دهد، تنها مختص ایران نیست؛ بلکه سیاست‌های دونالد ترامپ در زمینه‌های مختلف از قانونمندی بین‌المللی فاصله دارد و در نتیجه ترامپ یا به‌طور همه‌جانبه با متحدان اروپایی در تقابل قرار می‌گیرد یا اینکه مجبور می‌شود در تمام سیاست‌های خود تعدیل به عمل آورد.

خرم در واکنش به این تحلیل که برخی معتقدند ترامپ تا پایان امسال برجام را لغو خواهد کرد گفت: ترامپ نمی‌تواند برجام را لغو کند. زیرا این توافق از لحاظ قانونی و حقوقی بسیار محکم و دقیق تنظیم شده‌است و قابل خدشه نیست از نظر تحریم‌ها به خود توافق هسته‌ای نمی‌توانند خدشه‌ای وارد کنند، اما اگر بخواهند در رفع تحریم‌ها علیه ایران بازنگری کنند آنگاه تلاش خواهند کرد که نسبت به این فرجه‌ها و فرصت‌هایی که بر اثر برجام برای ایران ایجاد شده‌است، سختگیری‌های جدیدی اعمال کنند و به نوعی روش اجرای سختگیرانه و بهانه‌جویانه برجام را در پیش بگیرند که مقابله با این سیاست نیازمند تدبیر و صبر زیادی است.

وی ادامه داد: همچنین ممکن است آمریکایی‌ها تحریم‌هایی مشابه و قرینه آنچه پیش از این بر اساس برجام لغو شده‌است به بهانه‌های دیگر به ایران تحمیل کنند. همانگونه که در اظهارات اخیر تیلرسون دیده می‌شود آنها مدعی هستند که ایران کشوری حامی تروریسم است. این نشان می‌دهد که آمریکایی‌ها قصد دارند با استفاده از مسائل جاری در منطقه خاورمیانه به خصوص در عراق و سوریه و همچنین بهانه‌هایی مانند حمایت ایران از حزب‌الله اقدام به تصویب تحریم‌های جدیدی علیه ایران بکنند.

او تصریح کرد: بنابراین از نظر حقوقي، رئيس جمهوري جديد کار زيادي عليه توافق هسته اي نمي تواند انجام دهد و بايد در انتظار به وجود آمدن بهانه به دست ايراني ها باشد. البته جمهوريخواهان تندرو و قسم خورده سعي بليغ مي نمايند با انجام تحريکات، نقض برجام به دست ايران صورت گيرد تا به نوبه خود، توپ در زمين ايران قرار گيرد. امري که نيويورک تايمز و واشنگتن پست، روزنامه هاي رسمي امريکا به وجود آن در ميان جمهوريخواهان اعتراف کرده اند. در صورت نقض توافق هسته اي از سوي امريکا، ايران بايد با اطمينان و اعتماد کامل موضوع را از راه سياسي و از راه کميسيون مشترک نقض برجام يعني راه حقوقي، دنبال کند.

خرم در پایان تاکید کرد: هرگونه تبليغات و بزرگنمايي موضوع مي تواند محيط بين المللي را به نفع طرف مقابل تمام کند درحالي که تماس هاي ديپلماتيک ايران با اعضاي 1+5 مي تواند راه سياسي را هموار ساخته و گسترش آن به سمت و سوي کشورهاي ديگر کشانده شود و اجماع سياسي براي ايران عليه آمريکا به وجود آورد. از راه حقوقي هم کميسيون مشترک نقض برجام مي تواند درصورتي که دلايل ايران حقوقي و قابل استناد باشد، به حمايت از ايران بپردازد. پس ايران از هر دو راه حقوقي و سياسي قادر است بدون تنش و تشنج و بدون تبليغات پر سر و صدا و بدون عصبانيت، راه خود را بسوي موفقيت هموار سازد.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا