واکنشهای آذری جهرمی به اپل در توییتر
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات درباره حذف اپلیکیشنهای ایرانی توسط شرکت اپل واکنش نشان داد. محمد جواد آذری جهرمی در صفحه شخصی خود در توییتر نوشته است پاسخهای اپل در خصوص عدم میزبانی از اپهای کشورهای تحریم شده دقیق نیست. همچنین در چند روز گذشته توسعه دهندگان ایرانی نیز نسبت به این اقدام شرکت اپل واکنش نشان داده و با نوشتن نامهی سرگشاده و راه اندازی هشتگ در فضای مجازی دست به اعتراض زدهاند.
به گزارش خبرنگار انصاف نیوز، از روز پنج شنبه دوم شهریور، اسنپ و چند اپلیکیشن پرطرفدار ایرانی از اپ استور، فروشگاه اینترنتی اپل حذف شدهاند. شرکت اپل در واکنش به حذف اپلیکیشنهای ایرانی، به توسعه دهندگان این اپلیکیشنها پیام داده است که «بر اساس قوانین تحریم آمریکا، فروشگاه اپل نمیتواند میزبان و توزیع کنندهی اپلیکیشنهایی باشد که توسط شرکتهای مرتبط با کشورهای تحت تحریم آمریکا، طراحی شده است».
محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، نیز طی دو روز گذشته چندین بار نسبت به حذف اپلیکیشنهای ایرانی از اپ استور واکنش نشان داده و در توییتر خود نوشته است: «۱۱ درصد سهم بازار گوشی ایران متعلق به اپل است. احترام به حقوق مصرف کننده امروزه یک اصل است که اپل رعایت نکرده. حذف اپها را پیگیری حقوقی میکنیم».
علت حذف اپلیکیشنهای ایرانی چیست؟
شرکت اپل که از قوانین تحریم آمریکا علیه ایران پیروی میکند، در ایران دفتر رسمی ندارد، اما محصولات این شرکت به ویژه آیفون در ایران خرید و فروش میشود.
این شرکت دربارهی علت حذف اپلیکیشنهای ایرانی از اپ استور چنین عنوان کرده است، «درگاه پرداخت بانکی، ارائهی خدمات به کاربران داخل ایران و میزبانی محتوا در داخل ایران» از مهمترین دلایل حذف این اپلیکیشنها است، اما در این بین اپلیکیشنهایی هستند که خارج از ایران تولید و میزبانی میشوند ولی با این حال از اپاستور حذف شدهاند. برای مثال میتوان از اپلیکیشنهایی که غذاهای ایرانی را معرفی میکنند یا به پخش زنده شبکههای تلویزیونی ایرانی میپردازند، اشاره کرد.
تحریم، علت حذف اپهای ایرانی از اپ استور
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در واکنش به اظهار نظرهای شرکت اپل در صفحهی توییتر خود نوشت: «اپهای حذف شدهای هستند که تبادلات مالی نیز نداشتهاند، برخی از آنها به خاطر موضوعات تحریم در کشوری غیر از ایران ثبت شدهاند».
این توییت آذری جهرمی نشان میدهد که دلایل شرکت اپل برای حذف اپلیکیشنهای ایرانی با عنوانهایی نظیر «درگاه پرداخت الکترونیکی و…» صحت نداشته و این اپلیکشنها به جهت تحریمهای جدید آمریکا نسبت به ایران صورت گرفته است.
همچنین در نامهی اپل به یکی از توسعه دهندگان اپلیکیشنهای ایرانی، از تولیدکنندهی اپلیکیشن میخواهد با دفتر کنترل داراییهای خارجی تماس گرفته و تاییدیهای از آنها بگیرد و پس از آن به بارگذاری دوبارهی اپ در اپاستور بپردازد. این اداره یکی از نهادهای زیر نظر وزارت خزانهداری ایالات متحدهی آمریکا است که تحریمهای اقتصادی را اعمال میکند.
اپل هنوز همهی اپلیکیشنهای ایرانی را حذف نکرده است، اما بسیاری از آنها به محض ارائهی نسخهی بهروزرسانی از اپاستور حذف میشوند. در واکنش به این اتفاقات توسعه دهندگان ایرانی نیز در اقدامی خودجوش در سایت change.org با نوشتن درخواستی رسمی از تیم کوک، مدیرعامل شرکت اپل، خواستهاند تا این مانع را برطرف کند، تاکنون 2300 نفر این نامهی سرگشاده را امضا کردهاند و هشتگ #StopRemovingIranianApps نیز در فضای مجازی برای آن ایجاد شده است.
در همین رابطه دفتر کنترل سرمایههای خارجی یا OFAC نیز در نامهای رسمی دربارهی این رخداد و در پاسخ به یکی از توسعه دهندگان ایرانی چنین پاسخ داه است «علی رغم لغو برخی تحریمهای ثانویه در نتیجه طرح اقدام جامع یا JCPOA همچنان صادرات فناوری بر اساس بند 560.204 و انجام معاملات مالی با ایرانیها طبق ITSR ممنوع است».
روز جمعه در آخرین اظهار نظر، وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات، در صفحهی شخصی خود در توییتر نوشت: «پاسخهای اپل در خصوص عدم میزبانی از اپهای کشورهای تحریم شده دقیق نیست».
انتهای پیام