علت نصب و عزل یک هفتهای اولین شهردار زن در زنجان
هفتهی گذشته شهردار زنجان طی حکمی مهندس «سمانه شاددل» را به عنوان شهردار منطقه 2 زنجان انتخاب کرد و پس از یک هفته وی از این سمت برکنار شد. یک فعال سیاسی زنجان دلیل این اتفاق را تغییر شهردار دانست.
«رحمتالله بیگدلی»، عضو زنجانی شورای مرکزی حزب «اعتماد ملی» از دلایل برکناری «سمانه شاددل»، اولین زن شهردار منطقهای شهر زنجان پس از یک هفته خبر داد.
حجت الاسلام بیگدلی در مورد دلایل برکناری زودهنگام شهردار منطقهی دو زنجان، مهندس شاددل، به انصاف نیوز گفت: شهردار سابق زنجان از اختیارات قانونی خود استفاده و مهندس شاددل را با طی مراحل قانونی به عنوان شهردار منطقه دو زنجان منصوب کرده بود. با روی کار آمدن شورای شهر جدید و انتخاب سرپرست برای شهرداری زنجان، سرپرست جدید، اقدام به برکناری خانم شاددل و نصب سرپرستی جدید برای شهرداری منطقه دو زنجان کرد که این اقدام، طبق اعلام مسوولان، مراحل قانونی خود را طی نکرده و فاقد وجاهت قانونی بوده است.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی افزود: در حال حاضر مسوولان در حال بررسی موضوع هستند که ببینند چه کاری باید کرد. به نظر میرسد این اتفاق نتیجهی نوعی سوءتفاهم باشد؛ به این دلیل که شهردار سابق زنجان از آنجاییکه گویا اصلاً احتمال نمیداده است که شورای شهر فعلی اقدام به برکناری ایشان و انتصاب سرپرست برای شهرداری بکند در آخرین روزهای کاری خودش با استفاده از اختیارات قانونی خویش، خانم شاددل را به عنوان شهردار منطقه دو منصوب کرده بود. به نظر من برکناری ایشان کار خوبی نبود؛ باید در یک پروسهی زمانی مورد بررسی قرار میگرفت و به تدریج این مسایل پیش میرفت؛ سرپرست جدیدی که منصوب شده است، لازم نیست همان روز اول همهی شهرداران مناطق، همهی معاونان، همهی مدیران شهرداری را برکنار کند. ضرورتی نداشت که این کار انجام شود. من با برخی مسوولان عالیرتبهی استان هم که صحبت کردم، آنان نیز از این موضوع ناراحت بودند و این روش را نمیپسندند.
بیگدلی در مورد نتیجهی نهایی این اتفاقات گفت: انتخاب شهردار از اختیارات قانونی شورای شهر است و انتخاب شهرداران مناطق هم از اختیارات شهردار است، باید دید که شورای شهر زنجان چه کسی را به عنوان شهردار زنجان انتخاب میکند و شهردار منتخب هم اقدام به انتخاب چه کسانی برای شهرداری مناطق خواهد کرد.
«سمانه شاددل»: قضاوت جنسیتی عملکرد زنان درابتدای پستهای مدیریتی
«سمانه شاددل» که چند روز پیش به عنوان شهردار منطقهی 2 شهر زنجان منصوب شده بود و یک هفته پس از این انتصاب از سمت خود کنار گذاشته شد، پیش از برکناری در گفتگویی با انصاف نیوز از قضاوت جنسیتی عملکرد زنان درابتدای پستهای مدیریتی گفت: در کشور ما متاسفانه همیشه در ابتدای کار عملکرد شخص را با توجه به جنسیت فرد پیشبینی و قضاوت میکنند. من پیش از این پست، در معاونت ترافیک بودم و تنها زنی بودم که در این پست کار میکرد. در ابتدای تصدی این پست همه میگفتند که این معاون، یک زن است و چگونه خواهد توانست با تعدادی راننده تاکسی و اتوبوس و اینگونه فضاها برخورد کند؛ من نزدیک به چهار سال در این پست بودم و از اینجا به شهرداری منطقه رفتم. در پست معاونت ترافیک یکی از افتخاراتم این بود که سال 92 که ما 62 نفر فوتی داشتیم، آمار فوتیهایمان به 17، 18 نفر رسیده است و کاهش چشمگیر تصادف و فوتی داشتیم.
وی افزود: اولین اقدامات هوشمندسازی در شهر زنجان توسط اینجانب انجام شد؛ اولین نصب دوربینهای مکانیزهی ثبت تخلف هم با همکاری دوستان دیگر توسط من استارت خورد. موضوع کنترل ترافیک را مصرانه و دلسوزانه دنبال کردم، چون زنجان مرکز کنترل ترافیک ندارد و در این زمینه عقب بودیم. در حال حاضر پیشرفت خیلی خوبی داشته است. اکنون که کارها به این مرحله رسیده است، دیگر کسی بحثی بر سر جنسیت فردی که این اعمال را انجام داده ندارد و کسی نمیگوید که زن بوده است و یا مرد، تنها میگویند که فردی متخصص و فنی بوده است.
شاددل تاکید کرد: اکنون هم انتخاب من برای سمت شهرداری منطقهی 2 زنجان بیشتر به خاطر زن بودنم رسانهای شده است؛ وگرنه ما در سطح کشور این همه تغییر و تحولات شهردار داریم. در نهایت ما میرسیم به بحث عدالت جنسیتی؛ این نگاه جنسیتی باید در زمان انتصابات حذف شود. متاسفانه تا کنون عدالت جنسیتی در این انتخابها رعایت نمیشده است، زنان زیادی بودند که در عرصههای مختلف حضور داشتند و خوب درخشیدند. من هم در این فضای دولتی احساس مسوولیت زیادی میکنم به ویژه در برابر زنان؛ باید پیام این قشر که نیمی از جامعهی ما را تشکیل میدهند برسانم که زنان در انجام وظایفشان خیلی مسوولیتپذیرتر و منظمتر هستند.
رحمتالله بیگدلی: ما باید برای مدیریت زنان یارانه بدهیم
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی نیز پیش از برکناری مهندس سمانه شاددل در گفتوگویی با انصاف نیوز انتخاب وی به عنوان اولین شهردار زن در زنجان را مثبت ارزیابی کرده بود.
«رحمتالله بیگدلی» عضو زنجانی شورای مرکزی حزب «اعتماد ملی» ضمن تشکر از انتخاب اولین شهردار زن در زنجان گفته بود: مسالهای که باید در نظر گرفته شود این است که نباید به هیچ عنوان از ابتدای کار این سؤال مطرح باشد که آیا این زن شهردار در سمت خود موفق خواهد شد یا خیر. ما هزاران مدیر مرد داریم که میآیند و نه تنها موفق نمیشوند که آسیب هم میزنند، ولی کسی این سؤال را در مورد آنها نمیپرسد، ولی متاسفانه به خاطر برخی مسایل فرهنگی که ما در جامعهی خود داریم به محض اینکه بحث فرمانداری، استانداری، شهرداری و وزارت زنان مطرح میشود، اولین سوالی که به اذهان برخی خطور میکند، این است که میپرسند که آیا این خانم موفق عمل خواهد کرد یا خیر؟!
بیگدلی در مورد مدیریت زنان در سطح کشور گفته بود: ما برای نیل به توسعهی همه جانبه نیازمندیم که در مورد مدیریت زنان و فعالیت زنان در عرصههای مختلف به صورت جدی کار کنیم.
بیگدلی در بارهی پیشنیاز حضور زنان در عرصههای مختلف گفته بود: ما برای حضور مؤثر زنان در عرصههای گوناگون سه کار اساسی را باید انجام دهیم؛ ابتدا باید بستر فرهنگی حضور زنان در عرصههای مختلف سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و بالاخص مدیریتی را فراهم کنیم. یکی از مهمترین موانع حضور زنان در عرصههای مختلف، از جمله عرصهی مدیریت، موانع فرهنگی است. متاسفانه موانع فرهنگی در جامعهی ما همچنان وجود دارد و ما باید سعی کنیم که این موانع را برداریم.
بیگدلی ادامه داد: دومین کار، توانمندسازی زنان است. باید کاری کنیم که زنان در عرصههای مختلف بهگونهای حضور پیدا کنند که موجب توانمند شدن آنها بشود. یک مشکل اساسی ما این است که معمولاً ترس از اینکه اگر فلان خانم برای فلان مسند مدیریتی منصوب شود ممکن است دچار فلان خطا و یا فلان مشکل شود. همین تلقی نادرست، موجب ایجاد موانعی برای حضور زنان در عرصههای مختلف میشود. حتی افرادی که دلسوزند و قلبا خواهان این هستند که زنان در جایگاه مدیریتی حضور داشته باشند نیز درگیر اینگونه بیمها هستند.
وی تاکید کرده بود: اما ما معتقدیم که باید بستری را فراهم کنیم که موجب توانمند شدن زنان شود؛ هم از طریق آموزشهای مختلف و هم از طریق میدان دادن به زنان برای ورود به عرصههای گوناگون.
بیگدلی افزوده بود: سومین کاری که ما باید برای حضور زنان انجام دهیم، این است که ما باید برای حضور زنان یارانه در نظر بگیریم.
عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی با اشاره به اعمال این روش در جوامع پیشرفته گفته بود: در جوامع پیشرفته، کشورهایی وجود دارند که برای ایجاد عدالت جنسیتی، برای حضور زنان یارانه اختصاص داده و آن را رسماً و قانونا اعلام کردهاند، حتی برخی از احزاب در جوامع پیشرفته، ۳۰ درصد از کاندیداهای خود در شوراهای شهر، پارلمان و مسندهای مدیریتی را به زنان اختصاص میدهند.
بیگدلی با تاکید بر ضرورت اعمال این یارانه در حق زنان گفته بود: من معتقدم ما هم باید همین راه را برویم و برای مدیریت زنان یارانه در نظر بگیریم، یعنی احزاب ۳۰ درصد کرسیهای شوراها و مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان را بهزنان اختصاص دهند و کاندیداهای ریاستجمهوری هم رسماً اعلام کنند که مثلاً ۳۰ درصد از مدیریتهای اجرایی را به زنان خواهند داد و مردم بر این مبنا رأی بدهند.
بیگدلی افزوده بود: متاسفانه در کشور ما بهاین نکته مهم عمل نمیشود و تا زمانی که این سه گام عمده را برنداریم در باب موفقیت زنان درجا خواهیم زد و مراتب نیل به توسعهی همه جانبه فراهم نمیشود.
این عضو شورای مرکزی حزب اعتماد ملی یادآور شده بود: ما بسیار جدی از حضور زنان در عرصههای مدیریتی استقبال میکنیم، چه در شهرداریها و چه در وزارتخانهها. انتظار داشتیم که جناب آقای دکتر روحانی هم با توجه به وعدههایی که داده بودند حداقل سه وزیر زن معرفی میکردند که متاسفانه این مهم اتفاق نیافتاد. البته امیدواریم که انشاءالله ایشان در خصوص معاونان وزارتخانهها و همچنین در سایر بخشهای مدیریتی کشور این نقیصه را جبران کند.
انتهای پیام
شهردار قبلى در انتصاب اين خانوم صداقت نداشته وگرنه يكماه مانده به پايان مسوليتش چنين انتصابى نمى كرد.
اینجانب مدت 30 سال بعنوان کارشناس ورئیس ومدیردرامورشهرداریهادراستانداری زنجان ووزارت کشور خدمت کردم ومیتوانم بگویم که مشکل انتخاب شهردارومدیران مناطق شهری(مدیران مناطق عنوان شهردارندارند چون درهرشهرفقط یک شهرداردارد)نبود آئین نامه احرازسمت شهرداراست .قبل ازانقلاب چنین آئین نامه بود وبرای هرشهربراساس درجه هرشهرشهردارانتخاب می شد وبراساس تحصیلات مرتبط وسوابق کارمرتبط ومسئولیت هاانتخاب می شد البته درشرایط مساوی حق تقدم باکسی خواهدبود که دارای حسن شهرت ومعروف به رعایت شئونات اجتمائی ودینی است.امیدوارم دراین خصوص مسئولین ذیربط اقدام قانونی لازم رامعمول دارند.