«تنهایی» بزرگترین عامل سوقدهنده بسوی خودکشی: «بموقع به داد افراد برسیم»
یک پژوهشگر مسایل اجتماعی دربارهی خودکشی و عوامل آن بویژه در میان هنرمندان، گفت: هنرمندان از لحاظ عاطفی و احساسی نسبت به سایر افراد جامعه ظریف الطبعتر هستند و اقدام به خودکشی در میان هنرمندان بیشتر به چشم میآید و به این ترتیب در دنیا هنرمندان مشهوری نیز هستند که دست به خودکشی زدهاند و به نظر بنده «تنها شدن» از عوامل خطر است.
هنرمندان روحیهی لطیفتری دارند
سیدضیاالدین فائق در گفتوگو با خبرنگار انصاف نیوز با بیان این که «افرادی را در سینما داریم که در فیلمهای بسیار زیادی در حوزهی روانشناسی به ایفای نقش پرداختهاند، اما در نهایت دست به خودکشی زدهاند»، در آسیبشناسی این موضوع، عنوان کرد: بطورکلی خودکشی عوامل مربوط به خود را دارد و علت زمانی و مکانی فرد بطور کامل متفاوت از یکدیگر است و هر شخصی بدلیل خاص خودش دست به خودکشی می زند.
هنرمندان زیادی در نهایت خودکشی کردهاند
این پژوهشگر مسایل اجتماعی دربارهی تأثیر خودکشی هنرمندان بر جامعه، عنوان کرد: بنده بعید میدانم خودکشی هنرمندان تاثیری بر آمار خودکشی داشته باشد و اینگونه نیست که اگر شخصیت مشهوری خودکشی کرد، سایر افراد جامعه نیز از او الگو گرفته و دست به خودکشی بزنند.
فائق دربارهی خودکشی هنرمندان اضافه کرد: بازیگران مشهوری چون «رابین ویلیامز» و… که چندین فیلم دربارهی افسردگی، اضطراب و یا حتی شیزوفرنی را در کارنامه دارند، در نهایت دست به خودکشی زدهاند و به همین دلیل تاکید میکنم که فرد باید در آن شرایط خاص قرار بگیرد تا بخواهد برای خودکشی اقدام کند.
باید به افراد کمک کنیم «تنها» نباشند
این آسیبشناس گفت: در بعضی مواقع خودکشی ناشی از شرایط بیماری یک فرد است که او را به سمت خودکشی میکشاند و در برخی مواقع نیز مشکلات اجتماعی، خانوادگی و مسایل این چنینی، فرد را ناچار به خودکشی میکند.
وی افزود: به نظر بنده، به محض این که فرد تنها شد، تنها چیزی که به او کمک میکند، خودکشی است. بنده معتقدم «تنها شدن» از عوامل خطر است و بطورکلی اگر شخصی به سمت خودکشی میرود، باید او را کمک کرد تا «تنها» نباشد.
این پژوهشگر مسایل اجتماعی تشریح کرد: تنهایی به این معنا نیست که با فرد مهمانی بگیریم، بلکه اگر فرد بتواند احساس همدردی کند، مشکلاتش را مطرح کند و احساس کند که کسی او را درک میکند، به او کمک کردهایم؛ برای نمونه در یکی از موارد، دختربچهای که دانشآموز تیزهوشان نیز بود، هنگامی که برای کنکور به مشاور مراجعه میکند و با این حرف مشاور که «تو نمیتوانی در کنکور امسال موفق بشوی» مواجه میشود، این مورد را عامل سقوط میپندارد و خود را از بالای یک بانک به پایین پرتاب و فوت کرد.
تنهایی یعنی «نپذیرفته شدن»، «شنیده نشدن»، «حس نشدن» و «کمک نشدن»
فائق دربارهی معنای «تنهایی» افزود: تنهایی که بنده تاکید میکنم، آن معنا از تنهایی که به ذهن میرسد، نیست، بلکه تنهایی به معنی «نپذیرفته شدن»، «شنیده نشدن»، «حس نشدن» و «کمک نشدن» است. هنگامی که فرد دچار این مشکلات میشود و کسی حاضر نیست به سمت او برود و کمک کند، ممکن است به سمت خودکشی حرکت کند.
وی اضافه کرد: گروه هنرمندان گروه لطیف و ظریفی است و این مسایل در این گروه بیشتر به چشم میآید، یعنی آنها میخواهند حرکتی را انجام دهند که بیشتر مورد توجه قرار بگیرند که اشتباهترین انتخاب این است که نتیجهی بیتوجهی، درک نشدن و تحت درمان قرار نگرفتن است.
این پژوهشگر مسایل اجتماعی ادامه داد: این یک بیماری است و نمیتوان گفت که فرد میخواهد به این روش بیشتر دیده شود. در حوزهی تخصصی ما داروهایی داریم که شخص را تشویق به خودکشی میکند. آن عوامل بیماریزا و ترکیب اینها موجب میشود فرد به این سمت حرکت کند.
آمار خودکشی در ایران خیلی نگرانکننده نیست
فائق با بیان این که «آمار خودکشی در ایران به نسبت جمعیت کشور و مشکلاتی که وجود دارد، خیلی نگران کننده نیست»، اظهار کرد: آمارها را باید از یکدیگر تفکیک کرد؛ خودکشیهای متفاوتی اتفاق میافتد و برای نمونه فردی بر اثر انفجار احساسی در خانواده دست به خودکشی میزند، فرد دیگری بدلیل مشکلات مالی خودکشی میکند و فردی مرتکب جنایتی میشود و بدلیل نداشتن تحمل دست به خودکشی میزند و این موارد با یکدیگر تناسبی ندارند. به هیچ عنوان نباید این موارد را در کنار یکدیگر قرار داد و مقایسه کرد، بلکه باید از یکدیگر تفکیک شوند.
این که فرد نتواند مشکلاتش را حل کند بزرگترین خطر است
این پژوهشگر مسایل اجتماعی در پاسخ به پرسشی دربارهی علت خودکشی در میان نویسندگانی همچون «هادی پاکزاد، کورش اسدی»، افزود: آقای کوروش اسدی در نامهای که همسر ایشان منتشر کرد، دست به خودکشی زدهاند. در میان هنرمندان جهان نیز افراد بسیاری هستند که دست به خودکشی زدهاند، رابین ویلیامز در فیلمهای بسیار مشهوری در مسائل روان پریشی به ایفای نقش پرداخته است، اما در نهایت خودش به همین موضوع گرفتار میشود و دست به خودکشی میزند. من فکر میکنم بزرگترین خطر عوامل اجتماعی است، این که فرد نتواند مشکلاتش را حل کند.
وی خاطرنشان کرد: مردم ما استاندارد مناسبی در مراجعه به مشاور ندارند و شاید مشاورهای خوب نیز کم داریم و همهی اینها دست به دست هم میدهند تا چنین اتفاقی بیفتد و اگر بموقع به داد افراد برسیم، چنین اتفاقاتی رخ نخواهد داد.
انتهای پیام