خرید تور تابستان

داغ‌تر از آش | رضا بابایی

«رضا بابایی» پژوهشگر فرهنگی در یادداشتی تلگرامی با عنوان «داغ‌تر از آش» نوشت:

اختلافات تاریخی و عقیدتی مسلمانان با یک‌دیگر بر سر امامت و خلافت، به گونه‌ای است که پایانی برای آن در تصور نمی‌گنجد. در هیچ مسئله‌ای از مسائل دینی نیز به اندازۀ امامت و خلافت، شمشیر از نیام بيرون نيامده است و چنانکه ابوالحسن اشعری(م324) صاحب مقالات الاسلامیین(ص2) می‌گوید، «آغاز اختلافات میان مسلمانان، مسئلۀ جانشینی پیامبر(ص) بود.» این اختلاف، ساحت‌های گوناگون دارد؛ از جمله: مجادلات نظری.

تا امروز ساحت نظری تقریبا هیچ نتیجۀ عملی نداشته است؛ یعنی شمار کسانی که از طریق مجادله و گفت‌وگو، مذهب خود را تغییر داده‌اند، نسبت به نیرو و هزینه و زیان‌های انسانی و اجتماعی این مجادلات، نزدیک به صفر است. مورخان، گسترش عمومی تشیع را در ایران بیشتر به دو عامل برمی‌گردانند که هیچ‌یک از جنس تبلیغات یا مناسک‌سازی یا شعائرپرستی نیست: نخست تغییر مذهب اولجایتو(ایلخان مغول) به تشیع در نیمۀ نخست قرن هشتم بر اثر نفوذ علامه حلی در دربار ایلخانان، و دوم ظهور صفویه.

قاعدتا نباید و نمی‌توان با مباحثات نظری مخالفت کرد. هر کس عقیده‌ای دارد و دوست می‌دارد که کسان بیشتری را با خود همراه و هم‌عقیده‌ کند و برای آن نیز دلایلی از عقل و نقل می‌یابد. اما نباید اجازه داد که این مباحثات، در سرنوشت این‌جهانی مسلمانان تأثیر بگذارد. وقتی اختلاف در مهم‌ترین ارکان دین(توحید و معاد)، مسلمانان را متفرق نمی‌کند، چرا نزاع بر سر امور دیگر، مسلمانان را این‌گونه در برابر هم قرار داده است؟ انسان‌ها در این دنیا چنان مشکلات و مصائب و رنج‌‌هایی دارند که افزودن بر آن نابخردی و سنگ‌دلی است. کاسه‌های داغ‌تر از آش، جز آن‌که دست و لب بسوزانند اما شکمی را سیر نکنند، چه هنر دارند؟

هم شیعه و هم سنی، باید در معنای درست شکست و پیروزی بیشتر بیندیشند. پیروزی امامت، در تعداد پیروان آن و شکست مخالفان آن نیست؛ در تربیت انسان‌های دوراندیش و خردمند و نوع‌دوست و مفيد است. اگر پیروان امامت یا خلافت، چنان رفتار کنند که انسان‌های بیشتری رنج ببرند و آروزهای بیشتری بر باد بروند و اشک‌های بیشتری جاری شوند، شکست خورده‌اند؛ هرچند در پیروزی بر خصم، توفیقاتی در حد شاه‌‌ اسماعیل صفوی یا سلاطین عثمانی داشته باشند.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا