خرید تور نوروزی

تلاش ترامپ برای لغو برجام باعث اختلاف با متحدانش می‌شود

شبکه خبری ان بی سی نیوز گزارش داد: وعده های مکرر «دونالد ترامپ» رئیس جمهوری آمریکا درباره پاره کردن توافق هسته با ایران می تواند باعث اختلاف شدید بین آمریکا و متحدانش اصلی اروپایی اش شود.

به گزارش ایرنا، این شبکه خبری آمریکایی در گزارشی افزود: ترامپ بطور علنی از توافقی که سال 2015 و در دولت «باراک اوباما» رئیس جمهوری پیشین آمریکا امضا شد، ابراز نارضایتی کرده و در کمپین انتخاباتی اش این توافق «بدترین توافق ممکن» توصیف کرد. «رکس تیلرسون» وزیر امور خارجه آمریکا نیز روز پنجشنبه مدعی شد: ایران آشکارا انتظارات از توافق را برآورده نکرده است. وی به حمایت ایران از دولت «بشار اسد» رئیس جمهوری سوریه، توسعه موشک های بالستیک و «فعالیت سایبری» ایران اشاره کرد.

ان بی سی نیوز افزود: در حالی که دولت ترامپ لغو تحریم های ایران تحت توافق را تمدید کرده است اما قصد دارد سیاست جدیدی را در آستانه اولین حضورش در مجمع عمومی سازمان ملل متحد امضا کند.

تارنمای این شبکه تلویزیونی آمریکایی نوشت: مقامات دولتی آمریکا گفته اند که رئیس جمهوری به دنبال رویکردی تهاجمی تر علیه ایران است. هر چند توافق گسترده ای درباره پایبندی ایران به توافق وجود دارد برخی مقامات آمریکایی اشاره کرده اند که ترامپ در گزارش جدید خود به کنگره در اکتبر (مهر) پایبندی ایران به تعهداتش را تایید نخواهد کرد.

ان بی سی نیوز اضافه کرد: اوایل ماه جاری میلادی، «نیکی هیلی» سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد اوایل ماه جاری میلادی گفت توافق هسته ای به وعده هایش عمل نکرده است. در این توافق وعده پایان دادن به برنامه هسته ای ایران داده شده بود اما آنچه شاهدیم توقف و نه پایان آن است.

این در حالی است که کشورهای اروپایی قاطعانه از توافق حمایت می کنند و شرکت های اروپایی به دنبال قراردادهای همکاری در ایران همزمان با لغو تحریم های اصلی هستند.

«توماس رایت» کارشناس سیاست خارجی آمریکا در اندیشکده بروکینگز گفت: در نتیجه، اگر آمریکا از توافق عقب بکشد، نمی تواند روی اعمال دوباره تحریم های شدید چندجانبه اتحادیه اروپا حساب کند. او مدعی است که این تحریم ها در گام اول نقش موثری را در ترغیب ایران به مذاکره داشت.

وی افزود: اروپایی ها از تلاش ترامپ برای کارشکنی در توافق خشمگین می شوند و در عین حال نگران آینده و تبعات انتقادهای آمریکا هستند.

این کارشناس آمریکایی با اشاره به اختلافات بین آمریکا و اتحادیه اروپا به دنبال تهاجم نظامی واشنگتن به عراق و سرنگونی «صدام» رئیس جمهوری پیشین این کشور تاکید کرد نتیجه تلاش ترامپ برای نابودی توافق بروز بحرانی دیپلماتیک به مراتب بدتر از بحران سال 2003 عراق خواهد بود.

رایت همچنین گفت: دستیابی به توافقی بین المللی همچون آنچه به توافق هسته ای سال 2015 منجر شد، عملا ناممکن خواهد بود.

وی افزود: آنچه انتظار می رود ترامپ انجام دهد، خروج یکجانبه از توافق و بعد سفر به اروپا و فشار بر آنها برای الگو گرفتن از آمریکا خواهد بود اما بازگشتی به سیاست مهار وجود نخواهد داشت و فقط تحریم های محدودی اعمال خواهد شد.

این کارشناس آمریکایی مدعی شد این در حالی است که آنچه درباره ایران واقعا موثر عمل کرد، تحریم های چندجانبه بود.

یک استاد مدرسه مطالعات بین المللی پیشرفته جان هاپکینز در «بولوگنا»ی ایتالیا گفت: واکنش بین المللی مجزا به نفع ایران خواهد بود زیرا مذاکره جداگانه با کشورها یا حتی بلوک کشورها، قدرت ایران را افزایش خواهد داد. ایران در گذشته از روند قدیمی اختلاف در واکنش بین المللی استفاده کرده است.

این کارشناس اندیکشده چتم هاوس لندن همچنین گفت دستیابی به حمایت گسترده از توافق به تلاش فراوانی نیاز داشت و انفکاک کشورها دستیابی به توافقی بین المللی را بسیار دشوار خواهد کرد.

ان بی سی نیوز در ادامه به حمایت اتحادیه اروپا از برجام اشاره کرد و نوشت: موگرینی در بیانیه ای به این شبکه خبری گفت توافق هسته ای ایران، توافقی خوب و قوی و به نفع همه طرف ها است. این، توافقی بین دو کشور نیست بلکه تعهدی است که جامعه بین المللی در یک سو و ایران در سوی دیگر آن قرار دارد و مورد حمایت قطعنامه شورای امنیت سازمان ملل است.

در حالی که ترامپ دوبار در گزارش به کنگره پایبندی ایران به توافق هسته ای را تایید کرده اما در 28 ژوئیه (6مرداد) تحریم هایی را به بهانه برنامه موشک بالستیک ایران وضع کرده است.

آمریکا تحریم های یکجانبه را به دنبال ادعای نقض قطعنامه با انجام آزمایش موشک بالستیک از سوی ایران اعمال کرد.

برخی از منابع به شبکه ان بی سی نیوز گفته اند که ترامپ در حال ارزیابی اقدامات جدید علیه ایران در عراق و سوریه و حمایت از شبه نظامیان در دیگر مناطق است.

ان بی سی نیوز نوشت: ایران نقض قطعنامه با توسعه برنامه موشکی اش را تکذیب کرده است و می گوید این موشک ها برای حمل سلاح هسته ای طراحی نشده اند.

«جیم فیلیپس» محقق ارشد امور خاورمیانه در اندیکشده هریتج گفت اگر آمریکا از توافق خارج شود، روابطش با اروپا واقعا آسیب خواهد دید.

وی گفت: اگر دولت ترامپ به شکل موفقی نتواند بین تصمیم رد تایید پایبندی ایران به توافق با نقض آن ارتباط برقرار کند، روابط آمریکا با اتحادیه اروپا تحت فشار قرار خواهد گرفت. آمریکا می تواند با خودداری از خروج رسمی از توافق و محول کردن آن به کنگره برای تصمیم گیری درباره توافق، بخشی از این فشار را کاهش دهد. این امر نشان خواهد داد که این تصمیم از سوی هر دو حزب اصلی آمریکا اتخاذ شده است.
این گزارش با اشاره به سفر هیاتی از اروپا به ریاست موگرینی برای شرکت در مراسم تحلیف روحانی، آن را نشانه گرم تر شدن روابط تهران و اتحادیه اروپا ارزیابی کرد.

به نوشته این شبکه خبری، «جرالد ارود» سفیر فرانسه در آمریکا نیز پنجم سپتامبر (14 شهریور) همزمان با اظهارات نیکی هیلی درباره ادله آمریکا برای خروج از توافق در توئیتی نوشت: توافق ایران درباره مسائل هسته ای بوده نه چیز دیگری. تاکنون ایران به تعهداتش دراین چارچوب مورد توافق پایبند بوده است.

یک روز بعد، وزیر امور خارجه فرانسه نیز از مواضع ترامپ در قبال توافق ابراز نگرانی کرد.

این گزارش با اشاره به منافع اقتصادی اروپا از این توافق نوشت: شرکت انرژی فرانسوی توتال در سوم ژوییه (12 تیر) قراردادی را به ارزش 5 میلیارد دلار با ایران امضا کرد که نخستین قرارداد با ایران پس از لغو تحریم ها بود.

این گزارش در پایان به نقل از کارشناس اندیشکده چتم هاوس نوشت: صرف نظر از انگیزه های آمریکا و اروپا ، خروج واشنگتن از توافق تاریخی، تاثیر مخربی در توانایی آمریکا در توافق های بین المللی در آینده خواهد داشت.

این عضو اندیشکده چتم هاوس لندن افزود: اروپا و بسیاری از کشورها در آسیا در تصمیم گیری درباره سرنوشت شرایط بغرنج نگاهی فراتر از آمریکا خواهند داشت.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا