خرید تور نوروزی

برداشت حسین کروبی از دیداری به درخواست ضرغامی: شاید …

مهسا جزینی، خبرنگار روزنامه‌ی شرق در مقدمه‌ی گفتگویی با عزت الله ضرغامی و حسین کروبی درباره‌ی دیدار اخیر آنها [لینک] نوشت: در یک دستش استکان چای و در دست دیگرش نعلبکی است. میزی کوچک مقابلش است و ظرفی میوه روی آن. عزت‌الله ضرغامی در فضای بازی شبیه به حیاط، روبه‌روی حسین، فرزند مهدی کروبی نشسته است. عکس فضایی دوستانه را به تصویر کشیده است و اتفاقاً رئیس سابق صداوسیما در شرحی که در کانال تلگرامی و توییتر شخصی‌اش بر عکس نوشته هم گویا اصرار بر تصویر چنین فضایی در ذهن مخاطب دارد. او نوشته است: «یک استکان چای با حسین کروبی (شهریور ۹۶). آقای کروبی در دوره ریاست مجلس ششم به نیروهای تندروی مشارکتی اعتماد نداشت. از من خواسته بود تا مطالب مهم را مستقیماً و یا از طریق حسین آقا به ایشان اطلاع دهم، نه دفتر ریاست! به همین دلیل رابطه من با ایشان صمیمی و صریح است». اما چرا عزت‌الله ضرغامی تصویر دیدارش با فرزند مهدی کروبی را رسانه‌ای می‌کند؟‌ او که چندی‌پیش هم در برنامه جهان‌آرای شبکه افق حاضر شده بود، صحبت‌هایی کرد که از نگاه برخی، جنجالی یا حداقل بسیار متفاوت، تلقی شد. در شرایطی که برخی اصولگرایان از محاکمه محصورین سخن می‌گویند، ضرغامی گفته بود: «در جلسه شورای عالی امنیت ملی حصر به‌عنوان یک راه‌حل مطرح شد و نه یک مجازات. به نظرم محاکمه سران فتنه در شرایط فعلی اصلاً به صلاح نیست زیرا امنیت کشور به خطر می‌افتد. من در شرایط فعلی طرح مجدد موضوع و پرداخت دوباره به فتنه را به صلاح نمی‌دانم». رئیس سابق صداوسیما در گفت‌وگوی کوتاهی با «شرق» درباره انتشار این عکس توضیحاتی ارائه کرده است:

انتشار عکس شما با حسین کروبی،‌ به همراه توضیح کوتاهی در کانال تلگرامی‌تان جالب و در عین حال کمی عجیب بود. امکان دارد خودتان دراین‌باره بیشتر توضیح بدهید؟

من با حسین کروبی رابطه‌ای دوستانه و صمیمی دارم. دلایلش هم متعدد است. یک دلیل آن برمی‌گردد به دوره ریاست آقای کروبی بر مجلس ششم. من آن زمان معاون پارلمانی صداوسیما بودم و با آقای کروبی رابطه خیلی خوبی داشتم. معتقدم هیچ رئیس مجلسی به اندازه آقای کروبی نسبت به صداوسیما نگاه مثبت و حمایتی نداشته است. مجلس ششم در زمان ریاست دکتر لاریجانی بر صداوسیما به دلایل خاصی که عمده آن هم سیاسی بود، نسبت به رسانه ملی خیلی موضع منفی داشت. بحث تحقیق‌وتفحص از صداوسیما هم در همان دوره انجام شد. با وجود اینکه در آن زمان چنین فضایی بر مجلس ششم حاکم بود اما خود آقای کروبی نگاه مثبتی داشت و هرجا حس می‌کرد فضا از مسیر حق و انصاف خارج می‌شود، شخصاً ورود و حمایت می‌کرد. من این را هیچ وقت فراموش نمی‌کنم. خود آقای کروبی معتقد بود باید موضع مستقلش را در برابر نگاه‌های تندی که در مجلس وجود داشت، حفظ کند. شاید دو، سه بار با من در این خصوص صحبت کرده بود که با وجود آن نگاه تندی که به صداسیما هست اما نمی‌خواست در آن زمین بازی کند و می‌خواست موضع مستقل خودش را حفظ کند. ایشان از من خواسته بود اگر مورد مهم و خاصی هست، من مستقیم به ایشان بگویم یا از طریق حسین که مورد اعتماد بود به ایشان منتقل کنم. به علت اینکه دفتر حوزه ریاست ترکیبی از افراد مختلف بود، شاید شائبه آن وجود داشته که در پیغام‌ها یا اخبار مهمی که می‌خواستم برسانم، دخالتی صورت گیرد یا شاید نگرانی داشتند آن‌طور که ایشان می‌خواهد، مطلب را دریافت یا پیگیری نکنند برای همین حسین کروبی را معرفی کردند که از طریق ایشان اخبار منتقل شود.

در دیدار با حسین کروبی درباره چه چیزهایی صحبت کردید؟

گفت‌وگو و بحث‌های مختلف؛ از فرهنگی- اجتماعی تا سیاسی و قاعدتاً حوادث ۸۸. من نگاه خودم را یک دور دیگر راجع به آن حوادث طرح کردم و با هم مرور کردیم. من معتقدم بین آقای کروبی و دیگران باید تفاوتی قائل شویم و این را جاهای مختلف هم مطرح کرده‌ام. معتقدم آقای کروبی در حوادث ۸۸ یک اشتباه مشخص کرد و برخلاف همیشه نتوانست موضع مستقل ولو مخالفش را حفظ کند و عملاً در زمین آقای موسوی بازی کرد.

شما حامل هیچ پیام مستقیم یا غیرمستقیمی درباره حصر نبودید؟

نخیر؛ این دیدار کاملاً رفاقتی و شخصی بود و راجع به موضوعات عادی صحبت کردیم و چای و میوه خوردیم. سعی کردیم رابطه حفظ شود. هیچ پیام خاصی که حساب‌شده باشد، در کار نبود. حفظ همین روابط و سالم‌نگه‌داشتن برخی روابط دوستانه همیشه می‌تواند سازنده باشد.

در این چند سال چند بار با حسین کروبی دیدار داشته‌اید؟

دیدار حضوری مستقیم مثل این دیدار که سه ساعت طول کشید، فرصت نشده بود.

شما معتقدید حامل پیام خاصی نبودید اما آیا این دیدار سه‌ساعته و انتشار تصویرش حامل هیچ نشانه خاصی هم نیست؟

ملاقات من کاملاً جنبه شخصی داشت و هیچ‌گونه پیامی به لحاظ عملکردی و مسئولیتی یا مأموریتی که نهادهای قانونی ذی‌ربط دارند، نداشت. کاملاً شخصی بود. من معتقدم اصولاً حصر یک راه‌حل برای حفظ امنیت کشور بود. امنیتی که در آن مقطع کاملاً مخدوش شده بود و همه مسئولان به این نتیجه رسیده بودند که راه‌حلی مشابه حصر می‌تواند امنیت کشور را حفط کند. حصر مجازات نیست. فکر می‌کنم مسئولان امنیتی، مسئولان وزارت اطلاعات، دولت و رئیس‌جمهوری که رئیس شورای عالی امنیت ملی است و سایر مسئولان دستگاه‌های اطلاعاتی متناسب با فلسفه اصلی حصر می‌توانند عمل دقیق و درستی برای حل آن داشته باشند اما چون یک تصمیم تخصصی است و من شخصاً کارشناس این مسئله نیستم، نظر خاصی هم ندارم ولی فکر می‌کنم قاعدتاً اوضاع امنیتی و شرایط متفاوت اگر ایجاب کند، شورای عالی امنیت ملی می‌تواند تصمیمات متفاوتی درباره نحوه ایجاد یا تغییر این ممنوعیت و حصر در راستای حفظ امنیت عمومی مردم بگیرد.

 

حسین کروبی: درباره حصر صحبت‌های جدی شد

روایت شما از دیدار با آقای ضرغامی چیست؟

بله همان‌طور که گفتند، ما رابطه‌ای دوستانه از مجلس ششم با هم داشتیم، اما بعد از رخدادهای ۸۸ دیگر ایشان را ندیدم تا اینکه چندوقت قبل تماس گرفتند و ابراز علاقه کردند که ملاقاتی داشته باشیم و من هم یک روز به دفتر ایشان که دفتر رهبری در اختیارشان قرار داده در خیابان پاستور رفتم.

یعنی بعد از ۸۸ دیگر همدیگر را ندیده بودید؟

نخیر.

چه زمانی این ملاقات رخ داد؟

نزدیک به ۲۰ روز تا یک‌ماه پیش. دقیقاً فردای شبی بود که ایشان با شبکه افق گفت‌وگو داشتند. البته من در جریان مصاحبه ایشان با شبکه افق نبودم. فردا که به دیدار ایشان رفتم، متوجه شدم. صحبت‌ها همان‌طور که ایشان گفتند دوستانه بود و درباره رخدادهای ۸۸ و حصر هم به صورت جدی صحبت شد. ایشان مواضع خودشان را داشتند و من هم با توجه به مواضع آقای کروبی، مطالبی را به اطلاع ایشان رساندم. دو نکته‌ای که از صحبت‌های ایشان متوجه شدم این بود که برخلاف نظر بعضی از اصولگرایان، محاکمه آقایان کروبی و موسوی را به صلاح نظام نمی‌دانستند و معتقد بودند با محاکمه چیزی عاید نظام نخواهد شد. دوم اینکه حس کردم ایشان تمایل دارند برای حل مسئله حصر کاری بکنند و با ادامه حصر مخالف بودند، اما عمده نگرانی ایشان به اتفاقات بعد از حصر بازمی‌گشت که من مفصل صحبت کردم که نگرانی‌ای وجود ندارد و اتفاق خاصی بعد از حصر رخ نخواهد داد.

 

عزت الله ضرغامی در دیدار با فرزند مهدی کروبی از ادامه حصر ابراز نارضایتی کرده است

روزنامه‌ی همدلی نیز در مقدمه‌ی گفتگویی با حسین کروبی نوشت:

خیلی عجیب بود. عکس عزت‌الله ضرغامی با حسین کروبی فرزند یکی از محصورین بعد از انتخابات 88 آن هم در صفحه اینستاگرام رئیس اسبق صدا و سیما. اصلاً غیرقابل باور بود. ایلنا تیتر زده بود: «دیدار ضرغامی با فرزند حجت‌الاسلام کروبی» فارس هم تیترش «علت رابطه صمیمی ضرغامی با حسین کروبی» بود. تا خودمان ندیدیم باور نکردیم. ضرغامی این عکس را استوری اصفحه اینستاگرامش گذاشته بود. روی عکس هم نوشته بود:

«یک استکان چای با حسین کروبی (شهریور ۹۶)

آقای کروبی در دوره ریاست مجلس ششم به نیروهای تندروی مشارکتی اعتماد نداشت.

آقای کروبی از من خواسته بود تا مطالب مهم را مستقیماً و یا از طریق حسین‌آقا به ایشان اطلاع دهم، نه دفتر ریاست! به همین دلیل رابطه من با ایشان صمیمی و صریح است. »

کلی تعجب کردیم. آخر او همین اواخر هم در شبکه افق حاضر شد و مواضعی گرفت که اصلاً با خبر دیدار با فرزند یکی از محصورین نمی‌خواند. ضرغامی از آن اصول‌گرایانی هست که نمی‌شود او را معتدل خواند. ژست او کاملاً یادآور محمود احمدی‌نژاد است. یکی دو بار او را در میدان ولیعصر دیده‌ایم که پیراهن را روی شلوار انداخته و پیاده روی می‌کند. یک بار هم دیدیم از روبه‌روی دفتر روزنامه‌مان در خیابان زرتشت رد شد اما حواسش نبود که پیاده‌روی‌اش هم از چشم رسانه‌ها دور نمی‌ماند. بعضی‌ها می‌گویند می‌خواهد با همان شعار محمود احمدی‌نژاد یعنی مردی از جنس مردم وارد انتخابات شود. به هرحال دیدارش با حسین کروبی تعجب برانگیز بود.

برای جویا شدن درباره دیدار رئیس سابق صدا و سیما با حسین کروبی، با کروبی تماس گرفتیم. او از ماوقع این دیدار حرف زد. حسین کروبی اصرار داشت که متن پیاده شده این گفت و گوی کوتاه را برایش بفرستیم. می‌گفت نمی‌خواهم دردسری برای ضرغامی ایجاد شود. به طنز گفتیم اینها که رقیب‌تان هستند. در عالم سیاست که کمی دردسر برای رقیب بد نیست. گفت نه ما راضی به هزینه دادن کسی نیستیم. اگر هزینه‌ای باشد خود ما باید بدهیم. اصلاً راضی نیستیم یک نفر برای ما هزینه دهد.

ضرغامی درخواست دیدار کرد

حسین کروبی به همدلی گفت: همانطور که آقای ضرغامی گفته‌اند ارتباط من با ایشان از زمان مجلس ششم شروع شد. ایشان آن موقع معاون پارلمانی صدا و سیما بودند. دفتر آقای ضرغامی با من تماس گرفتند و خواستند که ما همدیگر را ببینیم. در محل کار آقای ضرغامی قرار گذاشتیم. این دیدار صبح روز بعد از مصاحبه ایشان با شبکه افق بود و سه ساعت و نیم طول کشید. در این دیدار درباره موضوع حصر هم گفت‌وگو شد. ایشان نگرانی‌هایی داشتند که اگر رفع حصر شود آقای کروبی چه برخوردی نشان خواهد داد. من هم نقطه نظراتی داشتم که به ایشان منتقل کردم. آقای ضرغامی هم گفت که می‌خواهد در حد و توانش موضوع را پیگیری می‌کند. آن چیزی که من از آقای ضرغامی برداشت کردم این بود که ایشان هم موافق ادامه حصر نیست و می‌خواهد این موضوع حل شود. برای همین هم بود که درخواست کرده بود ما همدیگر را ببینیم.

چرا ضرغامی نه کس دیگر؟

اما این روزها خیلی از سیاستمداران به حصر می‌پردازند. شاید آنها می‌خواهند از حصر امتیاز بگیرند. جای سؤال اینجاست که چرا عزت‌الله ضرغامی؟ آیا او به دنبال مطرح کردن خود برای انتخابات ریاست جمهوری آینده است؟ اما حالا که انتخابات نیست و تا انتخابات مجلس 2 سال و تا ریاست جمهوری 4 سال باقی مانده است. ضرغامی واقعاً به دنبال چیست؟ مگر حسین کروبی و ضرغامی نمی‌گویند از زمان مجلس ششم با هم ارتباط دارند پس چرا حالا این موضوع دارد اطلاع رسانی می‌شود؟ فرزند مهدی کروبی می‌گوید «همین هم نقطه مثبت است. من بعد از حوادث 88 برای اولین بار آقای ضرغامی را می‌دیدم. فکر می‌کنم همین خود یک گام مثبتی از جانب حاکمیت است. من این نگاه که آقای ضرغامی بخواهد با این دیدار یا صحبت‌های این‌چنینی بخواهد بهره‌برداری کند را قبول ندارم. برداشتم این است که دوستانی مثل آقای ضرغامی به‌دنبال کاسبی از ادامه حصر نیستند و می‌خواهند از فضای به‌وجود آمده بعد از انتخابات ریاست جمهوری که مشخص شد اولین مطالبه مردم رفع حصر است وهمچنین با اعتصاب غذای آقای کروبی و نگرانی‌های که در جامعه برای سلامت ایشان به‌وجود آمده بود، فضا را مساعد دیدند وبه این نتیجه رسیده‌اند که ادامه حصر خسرانی برای کشور است و الان زمان مناسبی برای گفتگو در باره این موضوع هست.

شاید ضرغامی مأموریت داشته با ما صحبت کند

از حسین کروبی پرسیدیم به جز ضرغامی کدام چهره اصولگرا با خانواده کروبی دیدار داشته است؟ حسین فرزند مهدی کروبی گفت: فرد دیگری نبوده اما فکر می‌کنم آقای ضرغامی ارتباط خاصی که با بعضی از نهادهای حاکمیتی دارد و ممکن است این وظیفه را بر دوش او گذاشته باشند. البته ممکن هم هست که خود آقای ضرغامی شخصاً وارد موضوع شده باشد. البته یکی از نقاط ضعف این است که در این 6 سال و نیم حاکمیت علاوه بر اینکه زیر بار محاکمه علنی محصورین نرفته حتی راضی به گفت‌وگو با محصورین هم نشده است.

ضرغامی موافق ادامه حصر نبود

فرزند مهدی کروبی می‌گوید: آقای ضرغامی همانطور که در مصاحبه‌اش با شبکه افق گفته بود در دیدارمان هم به صراحت اذعان کرد که محاکمه محصورین را به صلاح نظام نمی‌داند. ضرغامی معتقد بود محاکمه محصورین به ضرر نظام است. برداشتم از ایشان این بود که موافق ادامه حصر نبود.

علی لاریجانی برعکس برادرش مخالف حصر است

از فرزند حجت الاسلام کروبی درباره علی مطهری هم پرسیدیم که مواضعش نشان می‌دهد پیگیر موضوع حصر است. او در پاسخ گفت: «از پیگیری‌های آقای مطهری خبر خاصی ندارم فقط می‌دانم ایشان از ابتدا که کسی جرات دفاع از محصورین را نداشت بدون ترس از حقوق اولیه محصورین دفاع می‌کرد و انصافاً به تنهایی در مقابل ادامه حصر ایستاد.»

محمدرضا خاتمی، نایب رئیس مهدی کروبی در مجلس ششم هم در جایی گفته بود علی لاریجانی در موضوع حصر همراه اصلاح‌طلبان شده است. از فرزند رئیس مجلس ششم درباره موضع رئیس مجلس دهم در این باره پرسیدم که پاسخ داد: «کمیته رفع حصری که فراکسیون امید در مجلس تشکیل داد اولین جلسه‌اش با حضور آقای لاریجانی بود. شنیدم آقای لاریجانی در آن جلسه گفته بود از همه توان خودم استفاده می‌کنم که این موضوع حل شود. آقای لاریجانی برخلاف اخوی‌شان که موافق ادامه حصر بدون برگزاری دادگاه هست در آن جلسه از ادامه حصر ابراز نارضایتی کرده است. اینکه اولین دیدار کمیته رفع حصر با آقای لاریجانی شروع می‌شود اتفاق مثبتی است.


تحلیل روزنامه‌ی آرمان از «دیدار ضرغامی با حسین کروبی!»

مطهره شفیعی دبیر سیاسی روزنامهی آرمان در شماره‌ی پنجشنبه‌ی این روزنامه نوشت: ضرغامی به دیدن حسین کروبی اصلاح‌طلب رفته و تصویر این دیدار را هم منتشر کرده و در توضیح آن نوشته است: «یک استکان چای با حسین کروبی (شهریور۹۶)» ضرغامی در ادامه نوشتارش سعی کرده به هیچ پیامی اشاره نکند و نوشته است: «آقای کروبی در دوره ریاست مجلس ششم به نیروهای تندرو مشارکتی اعتماد نداشت. از من خواسته بود تا مطالب مهم را مستقیم و یا از طریق حسین‌آقا به ایشان اطلاع دهم، نه دفتر ریاست! به همین دلیل، رابطه من با ایشان صمیمی و صریح است.» اگر دلیل اصلی این دیدار رساندن پیامی در ادامه همان پیام‌های مجلس ششم بوده، باید پرسید چرا ضرغامی در رساندن این پیام تعلل و تاخیر داشته است؟ برخی گمان می‌کنند که این دیدار ارتباط با موضوع این روزها دارد، نه مجلس ششم. اما چه پیامی؟

سهم‌خواهی اصولگرایانه

به نظر می‌رسد ضرغامی پیک اصولگرایان است. او به‌دلیل مشی دوستانه‌ای که با برخی اصلاح‌طلبان داشته و در رده اصولگرایان دلواپس تعریف نمی‌شود، بهترین گزینه برای اجرای پروژه اصولگرایان است. اما چه پروژه‌ای؟ طی روزهای اخیر اظهارات زیادی در مورد وضعیت محصوران شده و اصلاح‌طلبان برای پایان آن تلاش می‌کنند. بنابراین اصولگرایان نباید از رقیب خود عقب بمانند. پس ضرغامی را نماینده خود می‌کنند تا با فرزند یکی از محصوران دیداری داشته باشد و بهانه آن هم رساندن یک پیام قدیمی پدر به پسر است! هدف هم آن است که اگر حصر پایان گرفت، اصولگرایان بتوانند مدعی داشتن نقشی در آن شوند که ایفاکننده آن عزت‌ا… ضرغامی است! البته درستی این گمانه‌زنی در روزهای آینده مشخص می‌شود؛ یعنی اگر طیف دلواپس اصولگرا به ضرغامی انتقاد و هجمه کند، مشخص می‌شود که رفع حصر خواسته کل جریان اصولگرا نیست و اگر سکوت کنند، صحت این گمان به واقعیت نزدیک می‌شود. فرضیه دیگر درباره دیدار ضرغامی با پسر کروبی این است که احتمالا پیامی باید به اطلاع پسر برسد تا به پدر منتقل شود تا شاید تصمیمات جدیدی در مورد حصر گرفته شود. این پیام باید از سوی یکی از معتمدان کشور به اطلاع پسر یکی از محصوران رسانده شود تا از آن سوء‌استفاده نشود. آخرین فرضیه هم می‌تواند عادی‌بودن این جلسه باشد. ضرغامی پس از کنار رفتن از مدیریت صداوسیما به‌تدریج به سمت فراموش شدن در حرکت بود. بنابراین نیاز است تا با اقدامی بار دیگر خود را مطرح کند. پس دیدار با پسر یکی از محصوران فرصت خوبی برای تحقق این خواسته است. او به دیدار حسین کروبی می‌رود تا همه سایت‌ها این خبر را منتشر کنند و ضرغامی در فضای سیاسی کشور به حیات دوباره بازگردد. اکنون درباره درستی این 3 گزینه نمی‌توان نظر قطعی داد و باید منتظر اتفاقات بعدی بود.

 

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا