خرید تور نوروزی

دیدگاه‌های متناقض اصلاح طلبان در ماجرای کردستان

با این که دو روز از همه پرسی استقلال اقلیم کردستان عراق می‌گذرد، هنوز دیدگاه واحدی در میان سیاستمداران ایرانی از جمله اصلاح طلبان شکل نگرفته است.

به گزارش انصاف نیوز، در حالی که صادق زیباکلام، استاد دانشگاهی که به اصلاح طلبان نزدیک است این رفراندوم را حق مردم آن اقلیم می‌داند، حمیدرضا جلایی پور مقایسه‌ی آن با رفراندوم اسکاتلند را اشتباه می‌داند و تصمیم مسعود بارزانی را خطا می‌داند. اما از سوی دیگر، جلال جلالی زاده دیگر هم حزبی جلایی پور، برگزاری رفراندم را به بارزانی تبریک می‌گوید.

نظر زیباکلام

«صادق زیباکلام» در این باره گفته است: «هیچکس جز کردها حق دخالت در سرنوشت مردم کردستان عراق را ندارند. نه ایران نه ترکیه و نه حتی عراق. من معتقدم که حق تعیین سرنوشت، حقی است که به همه‌ی اقوام و اقلیت‌ها در هر کجا که هستند تعلق می‌گیرد و همانطور که مردم اسکاتلند می‌توانند در همه پرسی شرکت کنند که آیا می‌خواهند با انگلستان باقی بمانند یا نه، مردم اقلیم کردستان عراق هم باید این حق را داشته باشند و این قاعده کلی برای آنها هم به رسمیت شناخته شود. هیچ ملتی را نمی‌توان با زور وادار به پذیرش یک مجموعه کلی به نام کشور کرد».

«حمیدرضا جلایی پور» عضو شورای مرکزی حزب اصلاح طلب اتحاد ملت نیز درباره‌ی آن در تلگرام نوشت:

۱- فقط جناب دکتر زیبا کلام عزیز یادشان رفته بگویند که رفراندوم اسکاتلند با «هماهنگی» کامل دولت انگلستان، اتحاد اروپا و سازمان ملل بود. انجام این «هماهنگی» سال‌ها طول کشید.

۲- وقتی رفراندومی یک طرفه – نه با هماهنگی و توافق دولت میزبان – در هرکجای دنیا اعلام شود -حتی در اسکاتلند انگلیس – تنش و ناامنی در منطقه‌ی خاورمیانه ایجاد می‌کند. و بعد در فرایند توسعه‌ی کردستان عراق ایجاد اخلال می‌کند. و حتی در خاورمیانه‌ی لغزنده می‌تواند اقتدارگرایی را در ایران و ترکیه تشویق کند – و از همه مهمتر ناسیونالیسم خفته‌ی ایرانی را بیدار می‌کند.

۳- کار مسعود بارزانی را به راحتی نمی‌توان توجیه کرد.

نکته کلیدی این است: که پشوانه‌ی این همه پرسی چه «نهاد مشروعیت بخشی» است؟ اجماع همه‌ی نیروهای سیاسی کرد عراق در توافق با دولت عراق است که نیست. اجماع همه‌ی نیروهای سیاسی کرد عراق در هماهنگی با کدام کشور است؟ الان فقط اسرائیل از این همه پرسی دفاع کرده است.

۴- اگر در عرف بین الملل روش راه بنداز جا بنداز مسعود بارزانی مورد قبول واقع شود (که نمی‌شود) آنگاه نه هر قوم و ملتی که هر خانواده و محله‌ای در جهان مجاز است که از همسایه‌ی خود و مابقی جهان اعلام استقلال کند! این یعنی هرج و مرج جهانی.

۵- پیش بینی من این است که در آینده (کمتر از ده سال) جمع کثیری از نخبگان دموکرات کرد اقدام یک طرفه، ناهماهنگ، جنجالی و ماجراجویانه‌ی همه پرسی مسعود بارزانی را محکوم کنند و تاکید می‌کنند که ما کنار او نبودیم.

۶- این خطای بزرگی است که کسی حتی یک شهروند عادی غیر متخصص، کار بارزانی را با کار سیاستمداران اسکاتلند و انگلیس در ماجرای همه پرسی این منطقه یکی بگیرد.

۷- نکته‌ی طنز آمیز اینکه بنگاه خبر رسانی بی بی سی که مدعی حرفه‌ای بودن است به طرز بی محابایی از این اقدام مسعود بارزانی دفاع می‌کند!

تبریک عضو حزب اتحاد به بارزانی

اما «جلال جلالی زاده»، دیگر عضو شورای مرکزی حزب اتحاد که نماینده‌ی سنندج در مجلس ششم، کرد و اهل سنت است، فردای رفراندوم در کانال تلگرامی خود نوشت:

إذ الشعب یوما أراد الحیاة / فلابد أن یستجیب القدر / ولابد للیل أن ینجلی / ولابد للقید أن ینکسر

هرگاە روزی ملتی تعیین سرنوشت را بخواهد /باید قضا وقدر درمقابل او تسلیم شود / باید شب تاریک ستم زدوده شود / وباید زنجیرهای بندگی گسیخته شود

کوردها در اقلیم کردستان پس از سال‌ها جنگ و مبارزه، امروز در یک حرکت مدنی و مسالمت آمیز با حضور در پای صندوق‌های رأی مدنی‌ترین شیوه‌ی بیان مطالبات خود را به جهانیان نشان دادند.

این پیروزی را به روان پاک مرحوم ملک محمود نه مر، زنده یاد پیشوا قاضی محمد و فرمانده نستوه ملأ مصطفی بارزانی و همه‌ی شهیدان راه آزادی و سربلندی کردستان به‌ویژه رهبر فهیم اقلیم، کاک مسعود بارزانی تبریک می‌گویم. امید است این حرکت موجب تثبیت آرامش، امنیت و آشتی در منطقه‌ی پر آشوب خاورمیانه گردد.

صبوری و تفکر در نگاه به واقعه

«کامبیز نوروزی» دیگر فعال سیاسی اصلاح طلب در یادداشتی تلگرامی نوشت:

همه پرسی استقلال کردستان عراق همان قدر که مهم و تاریخی است، پیچیده و بغرنج است. ناظران ایرانی بیش از هرچیز به آثار این واقعه بر مسایل داخلی ایران توجه و تمرکز دارند.

در این میان چیزی که در جامعه‌ی مدنی و شخصیت‌های سیاسی کشور زیاد جلب توجه می‌کند، شتابزدگی و هیجان، التهاب و نگرانی و بعضاً پرخاش در واکنش‌هاست. اما هر اندازه یک موضوع پیچیده باشد، اولاً شناخت ماهیت و آثار آن سخت‌تر است، ثانیاً برای تحلیل باید اطلاعات موثق و مناسب زیادی داشت، ثالثاً طراحی و برنامه ریزی برای راه حل‌های احتمالی بسیار دشوار است.

وقتی هنوز خیلی چیزها مجهول است و خیلی اطلاعات وجود ندارد، واکنش‌ها اکثراً جز بازتاب روانی هول و هراس‌ها یا امیدها و آرزوها یا کینه‌های شخصی درونی معنایی ندارد. این‌ها احساساتی است که در قالب تحلیل یا شبه تحلیل یا موضع به خورد خلایق داده می‌شود.

نه فقط مردمان عادی، که بیشتر از آن‌ها شخصیت‌های سیاسی شناخته شده مشمول این نقد و ایرادند. این شتابزدگی‌ها در تحلیل‌های فوری، از هر نوع که باشد، بیشتر به التهاب و اغتشاش ذهنی و آلودگی فضا و چه بسا تشدید تضادها کمک می‌کند تا رواج گفتگوها و شناخت مسأله. در چنین مواقعی کمی صبر و شکیب و تأمل و تفکر بسیار ضروری و مفید است.

انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

پیام

  1. بهترين و صحيح ترين موضع را آقاى نوروزى حقوقدان داشته اند، هم آقاى زيبا كلام و هم آقاى جلائى پور يكطرفه به قاضى رفته اند !

    6
    1
  2. از سرنوشت ایرلند جنوبی درس بگیریم صدو خرده ای سال مبارزه کردند تا به خواسته خودشان برسند و کسی نتوانست جلوی اراده انها را بگیرد

    9
    1

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا