خرید تور تابستان

آیت الله نکونام: فقر و ظلم پذیری عامل انحطاط جوامع است

یک استاد سطوح عالی حوزه علمیه قم، فقر و ظلم پذیری را دو عنوان “رکیک و قبیح” و عامل انحطاط جوامع اسلامی دانست و گفت: شاهان عرب و عجم چنان رس مردم را کشیدند و ترس را در رگ جوامع متفاوت تزریق کردند تا جامعه و مردم توان مقابله و تلاش خود را از دست داده و امروزه عده ای فقیر بودن و مظلوم بودن را نشان تقدس می دانند.
به گزارش خبرنگار انصاف نیوز از مدرسه فیضیه، آیت الله نکونام در تفسیر آیه 279 سوره مبارکه بقره گفت: یکی از زمینه های عظمت اسلام عبارت “لاتظلمون و لا تظلمون” بیان شده است. اسلام این است که افراد نه ستم کنند و نه زیر بار ستم بروند، ستمگری و ستم پذیری هر دو معصیت است. 
وی ترس، ضعف، تنبلی، بزدلی و حقارت را ویژگی اکثر افراد ضعیف دانست و توضیح داد: ستم پذیر باعث ستمگر شدن ستمگر است. اگر مردم مقابل ستمگر بایستند او به خود جرات ستم کردن نمی دهد. اگر به محض بلند شدن دست ظالم، کسی دستش را محکم بگیرد ستم رواج پیدا نمی کند. ستم پذیر، بی قدرت و بی اراده است، همانطور که امروزه مشکل توده ناتوان در جوامع گوناگون همین است.
استاد جامعه شناسی و روانشناسی حوزه علمیه قم افزود: ترس و بی عرضگی افراد فرعون ساز شد. شما همین امروز دیکتاتورها و ظالمان دنیا را چکاب کنید، ببینید چگونه افرادی هستند، بسیاری از آنها دچار جنون هستند و از خودشان هم می ترسند و توانی ندارند. افرادی که در کشورها ظلم می کنند اگر دو نفر کمکشان نکنند خودشان را هم نمی توانند اداراه کنند، این افراد مطیع سبب ظلم او شده و باعث شده که او به خودش جرات جنایت بدهد.
آیت الله نکونام خاطر نشان کرد: در قرآن 315 مورد ماده “ظلم” با هیئتهای مختلف به کار رفته و فقط یکی از این موارد واژه “مظلوم” است، آن هم در سوره مبارکه اسراء است که در این باره است که اگر کسی به ظلم کشته شد باید چه کرد؛ توضیح می دهد. یعنی قرآن در پی ترویج مظلوم نیست. ستم پذیر شریک ستمگر است. لذا مظلوم واژه مقدسی نیست و باید در جامعه اسلامی هم چنین فرهنگی وجود داشته باشد.
وی با اشاره به واقعه عاشورا و مظلوم خواندن امام حسین علیه السلام توضیح داد: اگر امام حسین علیه السلام هم مظلوم است، مظلوم واقع شدنش از ضعف و ناتوانی نیست. امام حسین علیه السلام مقتدر، شجاع و مبارز بوده و در راه مبارزه هم شهید شده. امام حسین چون نمی خواست تن به ظلم بدهد و چون مقابل ظلم تمام قامت ایستاد به شهادت رسید. امام حسین به ظالم نه گفت و فریاد یا سیوف خذینی سر داد.
آیت الله نکونام فقر و مظلوم بودن را دو عنوان رکیک و قبیح خوانده و گفت: استضعاف، ضعف، نادانی، بزدلی و ترسویی است. دو واژه فقر و ستم پذیری، رکیک و قبیح است و باعث انحطاط جوامع اسلامی شده است. جامعه ای که افتقار (نیازمند) و ستم پذیری ندارد رستگار است. در جوامع مسلمین بیشتر از دیگر جوامع این دو موضوع وجود دارد و علت آن هم این است که در طول خلفاء و شاهان بر سر مردم زدند و آنها هم باورشان شد که ضعیفند و الان به ذره ای راضی اند.
وی افزود: خلفای بنی امیه و بنی عباس و شاهان عجم رس مردم را کشیدند و خیلی ها دیگر نه فقر را ننگ می دانند و نه ظلم پذیری را. چاره ظلم، تسلیم شدن نیست. اگر قدرت ظالم زیاد است شما نباید در مقابل او سر خم کنید بلکه باید قدرت خود را افزایش دهید و در مقابل او بایستید. وقتی جامعه اسلامی مقتدر باشد کسی یا آنها جنگ نمی کند تمام جنگ های امروز دنیا در کشورهای فقیر و ضعیف رخ می دهد.
انتهای پیام

بانک صادرات

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا