لاریجانی: دلیلی ندارد که از حصر ناراحت نباشم
به گزارش انصاف نیوز، اعتماد نوشت:
گفتوگو با رییس مجلس شورای اسلامی در روزهای پایانی سال در دفتر آینهکاریشدهاش برگزار شد. گفتوگویی که رییس مجلس طبق پیشبینیها از مجلس تحت مدیریتش دفاع میکند و در میانههای نوشیدن چای سبزش با آرامش تمام از «تنوع سلایق» دفاع میکند. گفتوگوی «اعتماد» با رییس مجلسی که این روزها بیشترین فشار را روی دولت دارد تبدیل به یک گفتوگوی دوستانه همراه با صدای شاتر دوربینها شد. از 35 سال اخیر شروع کردیم و از رییس مجلس ارزیابی خواستیم، اینکه چه شد که امروز برخی مشکلات کشور را رنج میدهد. اینکه آیا مقطع فعلی همان بود، که قرار بود باشد؟ از این روزهای مجلس پرسیدیم و دفاع تمام قد رییس مجلس از پارلمان را شنیدیم. از پیشبینیاش از دولت، از تفاوتهای این دولت با دولت سابق، توافق هستهیی و مفاسد اقتصادی.
الان موقع تفاهم است
از رییس مجلس شورای اسلامی از روزهای مسوولیتش در تیم مذاکرهکننده هستهیی و حس و حالش بعد از آنکه تیم مذاکرهکننده در سوم آذر سال جاری با 1+5 به توافق رسید. از اینکه چقدر حسرت خورده است که چرا چنین موفقیتی در کارنامهاش نداشته است؟ میپرسیم رییس مجلس اما تاکید میکند که خبری از حسرت خوردن نبوده است و به «اعتماد» از دلایل تغییر رفتار غرب میگوید و تاکید میکند: «بعضیها میگویند با آمدن دولت جدید فضا تغییر کرد و این توافق صورت گرفت. حالا فضا هم تغییر کرد ولی اینها تقاضایشان برای مذاکره قبل از این دولت بود. چرا؟ به دلیل اینکه آنها فهمیدند ایران از یک حدی گذشت و حالا باید نوع سلوک را عوض کنند. تحریم هم کردند ولی حل نشد. ایران هم رو به جلو میرود. پس باید این موضوع را از طریق سیاسی حل کنند». تاکید میکند که ضعف از تیم مذاکرهکنندهیی که ریاستش را بر عهده داشته نبوده است و این تفاهم به دلیل« تغییر شرایطی بوده است که ظرف زمانی به غرب تحمیل کرد». از «تفاهم» میگوید و در پاسخ به اینکه آیا میشد مساله هستهیی با هزینه کمتری به توافق برسد؟ میگوید: «بله، با هزینه کمتر میشد از این مرحله عبور کرد. ولی در کل هزینهبر بود چون میزان دخالت بیرونی آن زیاد است. الان موقع تفاهم است». ادامه میدهد که «اگر ایران در این فاصله این پیشرفتها را نکرده بود محال بود پشت میز مذاکرات هستهیی به شما تکنولوژی هستهیی بدهند. اگر امروز شما در خاورمیانه نقشآفرین هستید میگویند که با شما مشورت کنیم و اگر نقشآفرین نباشید اصلا محلتان نمیگذارند. پس صاحب این تکنولوژی شدن قدری زحمت داشته است و باید این زحمت را میکشیدیم. حالا این زحمت از طریق مذاکره به بار نشسته است.»
دولت بنا را بر ایجاد «آرامش» در کشور دارد
رییس مجلس شورای اسلامی اما از همان شخصیتهایی است که دل پردردی از دولت محمود احمدینژاد و رفتارهایش دارد. مجلسی که ریاستش را بر عهده داشت در دو سال آخر این دولت بیشترین حجم مشکلات و تنازعات را با محمود احمدینژادی داشت که نقش اساسی در روی کار آمدنش داشتند. حالا نظر رییس مجلس شورای اسلامی را در مورد تفاوتهای دولت روحانی با دولت احمدینژاد میپرسیم. سوالی که برای پاسخ به آن درنگ نمیکند و با همان دل پر میگوید: « تفاوتشان زیاد است. به نظر من نخستین تفاوت این است که دولت فعلی بنا را بر ایجاد «آرامش» در کشور دارد و این نکته مثبتی است». از تفاوت سلیقههای مجلس با دولت قبلی یاد میکند که در دولت جدید خبری از آنها نیست و میگوید: «نکته دیگری که در کار میبینم این است که تحلیل ما در مجلس از مشکلات اقتصادی با دولت مشابه است. در گذشته اینگونه نبود و چنین تفاهمی نمیدیدیم.»
قانون اجرا نشد
بیتوجهی دولتهای نهم و دهم به اجرای قانون در سالهای اخیر کابوس شبهای نمایندگان مجلس شده بود. با تذکر، سوال و استیضاح هم نتوانستند دولت را بر سر سازگاری بیاورند و دعای شب و روزشان شده بود پایان دولت احمدینژاد. رییس قوه مقننه همین عدم اجرای قوانین را ریشه مفاسد اقتصادی میداند و به «اعتماد» میگوید: «شما اگر بهترین قانون را هم بنویسید اما درست اجرا نشود خب اشکال به وجود میآید. در پاسخ به اینکه چرا این وضع به وجود آمده است باید گفت که چون قانون اجرا نشد. بنا بود 30 درصد منابع قانون هدفمندی یارانهها به بخش تولید داده شود که نرفت و حتی یک ریالاش هم نرفت» در همین حال به التزام دولت جدید به اجرای قانون هم اشاره میکند و میگوید: «که تلاش میکنند و میگویند که به قانون ملتزم هستند. این موضوع خیلی روابط را تنظیم میکند. مجلس کار اجرایی نمیکند بلکه تلاش میکند که قانون اجرایی شود. خب اگر به قانون توجه نشود کار عبثی است و مهمتر این است که دولتی که معتقد به عدالت است باید از محور قانون بگذرد.»
رییس مجلس شورای اسلامی اما در پاسخ به دغدغههای مدیر مسوول «اعتماد» در مورد رنگ باختن فرهنگ حزبی در نظام پارلمانی ابراز همدردی میکند و میگوید: «من بهشدت معتقدم که احزاب مزاحم ارتباط نزدیک با مردم نیست چون خود حزب میخواهد که از مردم رای بگیرد. حزب دو کار مهم انجام میدهد؛ یکی کادر تربیت میکند و نگاههای ملی را القا میکند، دیگری این است که کشور دارای برنامه میشود. یکی از ضعفهایی که شما به آن اشاره دارید همین مساله است». علی لاریجانی اما از بدبینیهایی که در کشور نسبت به حزب وجود دارد هم ناراحت است و تاکید دارد که «در کشورمان به خاطر شرایط تاریخی نسبت به حزب مقداری بدبینی وجود دارد، مقداری هم ما به آن اضافه میکنیم. یعنی افرادی که صاحب تریبون هستند، طوری صحبت میکنند که حزب بد است لذا این سوار بر آن حافظه تاریخی میشود و کار را مشکلتر میکند. در حالی که از لوازم دموکراسی تشکیل احزاب است که این تشکیل به معنای قطع ارتباط با مردم نیست. چون خود آن تشکیلات باید با مردم در ارتباط باشد لذا این ضعف را باید جبران کرد. تا وقتی که یک همفکری بین رجال سیاسی ما بهوجود نیاید این رخ نخواهد داد.»
دلیلی ندارد که از حصر ناراحت نباشم
از او درباره حسش از اینکه یک رییس مجلس پیشین یعنی مهدی کروبی در حصر است میپرسیم که با حسی عجیب میگوید: «دلیلی ندارد که ناراحت نباشیم. مگر ما دنبال این هستیم که مردم را ناراحت کنیم. این سوال شما قدری عجیب است. هر کسی زندان برود ناراحت میشویم، چه دلیلی دارد که جمهوری اسلامی افراد را زندانی کند؟ ولی این افراد مشکلاتی دارند که باید از روش خاص خودش حل شود و راهحلش هیاهوی رسانهیی نیست.» متن کامل گفتوگوی «اعتماد» با رییس مجلس شورای اسلامی را که حاوی موضوعات متنوعتری است در سالنامه نوروزی «اعتماد» که بهزودی منتشر میشود، بخوانید.
انتهای پیام