خروج توییتر از حالت نخبهگرایانه
«محمد رهبری» پژوهشگر شبکههای اجتماعی مجازی در یادداشتی در روزنامهی قانون با عنوان «خروج توییتر از حالت نخبهگرایانه» نوشت:
شبکه اجتماعی تويیتر از اواخر سال 87 در ایران مورد توجه قرار گرفت و در ماههای منتهی به انتخابات ریاست جمهوری سال 88،کاربران ایرانی آن رشد قابل توجهی پیدا کرد؛ به نحوی که سایت «الکسا» به عنوان چهارمین وب سایت پربازدید ایرانیان معرفی شد.اما با فیلتر شدن این شبکه اجتماعی پس از انتخابات سال 88، سرعت رشد و نفوذ این شبکه اجتماعی در ایران کاهش یافت. این کاهش سرعت رشد به قدری بود که مجموع تويیتهای فارسی زبان منتشر شده از سال 88 تا 94، از 6 ماه اول سال 96 کمتر است. بررسی آمار تويیتهای فارسی زبان منتشر شده، نکات قابل توجه دیگری نیز دارد. به طور مثال تعداد تويیتهای منتشر شده به زبان فارسی در مرداد امسال در مقایسه با مرداد سال 95، سه برابر و در مقایسه با سال 94، 9 برابر افزایش داشته است؛ در حالی که تعداد تويیتهای منتشر شده در مرداد سال 94 نسبت به مرداد سال 93 تنها 1.06 برابر افزایش داشته است. این امر نشاندهنده افزایش روزافزون کاربران ایرانی در دو سال اخیر در تويیتر است.بررسی نتایج حاصل از شمارش تويیتها با ابزار دیتاماینینگ نشان میدهد که در مرداد امسال بیش از 6 میلیون تويیت به زبان فارسی در تويیتر منتشر شده است و در 17 روز ابتدایی شهریور امسال نیز حدود سه میلیون تويیت فارسی منتشر شده که این میزان تويیت منتشر شده در 17 روز ابتدای شهریور، از مجموع تويیتهایی که در تمام سالهای 90 و 91 منتشر شده ، بیشتر است. بررسی آمار تويیتهای منتشر شده، نشان میدهد که مجموع تويیتهای منتشر شده به زبان فارسی در 6 ماه نخست سال جاری از کل تويیتهای منتشر شده در سال گذشته نیز بیشتر است. بررسی نمودار نرخ رشد تويیتها در مرداد سالهای 88 تا 96 معنادار است.
نمودار نرخ رشد تويیتهای منتشر شده در مرداد سالهای 88 تا 96 نشان میدهد که در دو سال اخیر و بهخصوص یک سال گذشته شاهد افزایش شدید تویيتهای منتشر شده هستیم و علت اصلی این موضوع را معرفی تويیتر توسط کانالهای تلگرامی باید دانست. انتشار تويیتهای جذاب فارسی در محیط تلگرام، باعث شده است تا بسیاری افراد بیش از پیش با این محیط آشنا شوند و به عضویت تويیتر دربیایند. در گذشته به دو علت، یکی وجود شبکههای اجتماعی مجازی محبوبتر و پرطرفدارتر و دوم به واسطه فیلتر بودن تويیتر، استقبال از تويیتر کمتر بود اما امروز به واسطه معرفی شدن این محیط در فضای تلگرام، شاهد حضور روزافزون کاربران ایرانی در اين برنامه هستیم و همین موضوع باعث شده تا تويیتر از حالت نخبهگرایانهای که در گذشته داشته است به مرور خارج شود. این وضعیت بیانگر آن است که اگر کاربران شبکههای اجتماعی مجازی از شبکهای رضایت پیدا کنند، در آن فعالیتها خواهند کرد و فیلترینگ نیز نمیتواند مانعی برای فعالیت آنها باشد. فیلترینگ تويیتر و به طور کلی فیلترینگ شبکههای اجتماعی مجازی، نه تنها راهحل مناسبی برای حل آسیبهای احتمالی این شبکهها نیست بلکه آسیبهای اجتماعی و سیاسی نیز دارد. عضویت مردم درماههای اخیر در تويیتر نیز، خود گویای این مساله است که فیلترینگ این شبکه مجازی راه به جایی نبرده است.
انتهای پیام