“برکت تفرقه اعراب برای ایران”
یک استاد دانشگاه سوربون فرانسه در تهران با اشاره به تحولات خاورمیانه و شمال آفریقا از سال 2010 تاکنون گفت: جمهوری اسلامی ایران به برکت وجود تفرقه میان اعراب به دلیل وقوع این تحولات و روند مذاکرات هستهای این کشور با 1+5 توانسته است به عنوان کنشگر قدرتمند به منطقه باز گردد.
به گزارش ایسنا، نشست بررسی تحولات اخیر سوریه و مصر با حضور محمد سریعالقلم استاد دانشگاه شهید بهشتی و ژیل کپل، استاد دانشگاه سوربون فرانسه در تالار بهشتی دانشکده اقتصاد و علوم سیاسی این دانشگاه ظهر یکشنبه با حضور اساتید دانشگاه، صاحبنظران و دانشجویان برگزار شد.
این استاد فرانسوی با اشاره به سفر خود به تهران گفت: سفر من با سفر کاترین اشتون به تهران همزمان شده است اما هیچ ربطی میان این دو سفر وجود ندارد؛ مهم این است گفتوگو میان ایران و کشورهای اروپایی از سر گرفته شده است و چه خوب است که این گفتوگوها از دانشگاه آغاز شود.
او با اشاره به تحولات خاورمیانه و شمال آفریقا گفت: این تحولات نقشه منطقه را تغییر داده و در مسائل منطقه حتی مسائل اروپا تاثیرگذار بوده است؛ همچنین تحولات در وضعیت ایران در منطقه و مذاکرات هستهای ایران با 1+5 اثرگذار بوده است.
کپل با بیان این که تحولات رخ داده در خاورمیانه دارای سه دوره است اضافه کرد: اولین دور در پاییز 2010 شروع شده و تا پاییز 2011 ادامه یافته است که در این دوره میتوان شاهد سقوط حکومتهای استبدادی در کشورهای منطقه ازجمله تونس، مصر و غیره بود. دوره دوم از پاییز 2011 شروع شده در ژوئن 2013 به پایان رسید. در این دوره نیروی اصلی تحولات رخ داده و عامل برتر اخوانالمسلمین است به گونهای که اخوانیها در اکتبر سال 2011 با پیروزی حزب النهضه و پیروزیهای انتخابات پارلمانی و ریاست جمهوری در مصر به قدرت میرسند و این گروه در لیبی نقش تعیینکنندهای برعهده میگیرند. در این میان اخوانالمسلمین در کشورهای عربی در میان اپوزیسیون مانند سوریه اهمیت بالایی پیدا میکند.
این استاد دانشگاه با بیان این که در دوره سوم شاهد تشدید جداییها میان گروههای شیعه و سنی هستیم اضافه کرد: به طور مثال در بحرین، سوریه و یمن جدایی اهل سنت و تشییع افزایش مییابد. این دوره از ژوئن سال 2013 آغاز شده و تاکنون ادامه دارد و شاخص بارز آن شکست بزرگ اخوان است یعنی همان گونه که اخوانیها به سرعت به اوج رسیدند، همان طور با شکست مواجه شدند. در دوره سوم شاهد سرنگونی محمد مرسی در مصر و سرکوب شدید اخوانالمسلمین هستیم. از یک رو اخوان المسلمین قدرت خود را در جهان سنت از دست میدهد و از سوی دیگر جداییطلبیها میان اهل سنت و شیعه افزایش مییابد. بعد از اتفاقات رخ داده در مصر اینبار شاهد تظاهراتی علیه دولت اسلامگرایی اردوغان است این اعتراضات آنقدر گسترده میشود که اکنون شاهد تحولاتی علیه این دولت و طرفدار اخوان هستیم. همچنین در تونس حزب النهضه مجبور میشود که از قدرت کنارهگیری کند.
وی ادامه داد: در حال حاضر ما شاهد تجزیه اپوزیسیون سوریه هستیم. در واقع گروههای مخالف حکومت بشار اسد پاره پاره شدند. این اتفاقات دو پیامد مهم را در بر میگیرد یکی به حاشیه رانده شدن احتمال درگیری رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی و دیگر پیامد این است که ایران به عنوان یک کنشگر از برکت تفرقه میان اعراب و ادامه مذاکرات هستهای به منطقه باز میگردد و میتواند قدرت بیشتری داشته باشد. البته در این جا سوالی وجود دارد مبنی بر این که ایران از رهگذر مذاکرات هستهای و نتایج آن آیا میتواند به عنوان شریک جامعه بینالمللی وارد بازیهای منطقهیی شود و یا به عنوان حریف جامعه بینالمللی باقی میماند.
کپل با اشاره به این که میان تحولات سوریه و مصر تفاوتیها اساسی دیده میشود اضافه کرد: مصر به عنوان یکی از کشورهای خاورمیانه دارای وحدت ملی و هویت بسیار قوی است. این کشور همانند ایران است اگر چه در مصر اقلیت مسیحی و مسلمانان حضور دارند اما هر یک از آنان خود را به عنوان یک شهروند مصری میدانند و هویت فراملی در این کشور وجود ندارد. اما وضعیت سوریه متفاوت است این کشور همانند لبنان و عراق است که به طور سالهای متمادی شاهد جنگهای بسیار میان مسلمانان و مسیحیان و گروههای شیعه و سنی بوده است.
وی در بخش دیگری از اظهاراتش با اشاره به مواضع غربی در قبال تحولات مصر گفت: کشورهای غربی زمانی که صحنههایی از تظاهرات مردم مصر در میدان التحریر را مشاهده کردند تصور کردند که اتفاقاتی شبیه دوران سرنگونی کمونیسم اتفاق افتاده است و دیگر در کشور عربی مانند مصر همانند غرب دو حزب جمهوریخواه و دموکرات خواهد بود. در واقع کشورهای غربی همه آن چه را که دوست داشتند دیدند و نتوانستند واقعیتها را به وضوح ببینند.
انتهای پیام