«جواب روحانی به ترامپ هوشمندانه و به موقع بود»
کارشناس روابط بین الملل گفت: ماموریت دونالد ترامپ به گونه ای شبیه ماموریت رونالد ریگان در دهه 1980 میلادی دانست و گفت: هدف ریگان مسکو بود و هدف ترامپ تهران است بنابراین ادبیات وی، تقلیدگرا و فاقد سیاهه های مشخص و ناشی از نادانی از ادبیات سیاسی است.
مهدی مطهرنیا روز یکشنبه درگفت و گو با ایرنا در مورد بدعهدی های آمریکا و سخنان ترامپ درباره برجام با بیان این که این سخنان و رفتارهای ترامپ قابل پیش بینی بود، افزود: ایالات متحده آمریکا در برجام بر دو محور اساسی تکیه کرده است.
وی ادامه داد: برجام را پاره نمی کند و به راحتی و سهولت از آن خارج نمی شود و ننگ خروج از برجام را بر پیشانی خود نمی نشاند. اما برجام را بسیار محدود، مضیق و مدیریت شده به صورت کنترلی دنبال می کند و آرام آرام تفسیر خود از برجام را بر متحدین خود نیز دیکته می کند.
این کارشناس روابط بین الملل یادآور شد: از سویی آمریکا ایران را در گستره چشم انداز آینده نظم نوین جهانی بسیار مهم می داند از همین رو نه می خواهد اجازه دهد ایران در برابر آمریکا قرار گیرد و نه می خواهد بدون اعمال فشارهای ممکن با تهران درگیر شود، از این رو سیاست اعمال فشارهای پیچیده و تو در تو در قالب سناریوی شلیک گلوله های با جنس های متفاوت و رده بندی شده بر علیه ایران را طراحی می کند.
مطهرنیا تصریح کرد: اکنون آمریکا در پی انسجام بخشیدن به تحریم های پیچیده ای است که چند لایه ای و تو در تو در قالب گلوله نقره ای به سمت ایران شلیک شود و زمینه ساز اعمال فشار پیچیده و چند لایه ای به تهران در جهت پذیرش قواعد بازی بین المللی تعریف شده توسط آمریکا را داشته باشد که این دو محور را دنبال می کند.
وی ادامه داد: از این رو ترامپ بر مبنای پارادیم آشوب و دکترین بازیگر دیوانه، سیاست های کلان مبهم در ارتباط با ایران را بازی می کند. این نه فقط در خصوص ایران بلکه درمورد مناطق هدف آمریکا نیز دنبال می شود.
این کارشناس روابط بین الملل یادآور شد: براساس این سیاست های کلان، دکترین و پارادایم است که استراتژی جوجیتسو به میان می آید. استراتژی جوجیتسو یعنی تحریک کردن ، جا خالی دادن و ضربه وارد کردن یا پرتاب کردن رقیب است.
مطهرنیا همچنین گفت: هم اکنون آمریکا تلاش دارد که نومحافظه کاران ایرانی را تحریک و به واسطه اطلاعات موثقی که در چهارچوب حمایت برخی نهادهای فرادولتی از آنها دارد، فشار بر دولت روحانی را افزایش دهد تا ایران از برجام خارج شود و نوع موضع گیری نومحافظه کاران بعد از سخنرانی وی و جوابیه روحانی تا حدودی این مساله را نشان می دهد.
وی ادامه داد: از طرف دیگر ترامپ از خارج شدن از برجام جا خالی داد و آن را به دروازه کنگره آمریکا شلیک کرد و داخل این دروازه قرار داد. آنها هم از این سیاست پیروی خواهند کرد و از پاره کردن برجام جا خالی خواهند داد اما تلاش خواهند کرد با ایجاد تحریم های چند لایه ای در پرونده های سه قلو یعنی پرونده موشکی، حمایت از تروریست و مسایل منطقه ای و در نهایت حقوق بشر، تحریم ها بر علیه ایران را در چارچوب پرونده های دیگر بازگردانند تا بتوانند تحریم های پیچیده و تو در تو برعلیه ایران را شکل داده و ستون فقرات اقتصاد داخلی ایران را بشکنند.
این کارشناس روابط بین الملل خاطرنشان کرد: در این چهارچوب استراتژی جوجیتسو با همان سه پایه تحریک، جاخالی دادن و ضربه زدن خواهد بود. اکنون نوبت کنگره است که در باب برجام تصمیم بگیرد . 60 روز فرصت دارد در حالی است که سناتور باب کروکر و دیگر جمهوریخواهان ضد ایران در کنگره ایالات متحده آمریکا در پی شکل دادن تحریم های جدیدتری بر علیه ایران و بازگردان تحریم ها در قالب های دیگر هستند.
وی اضافه کرد:همانگونه که قبلا نیز بر این نکته تاکید داشتم ماموریت دونالد ترامپ به گونه ای شبیه ماموریت رونالد ریگان در دهه 1980 میلادی است، هدف ریگان مسکو بود و هدف ترامپ تهران است.
این استاد دانشگاه همچنین گفت: بازی، بازی طراحی شده ای است و اگر چه ادبیات ترامپ تقلیدگرا و فاقد سیاهه های مشخص و ناشی از نادانی و جهل او از باب ادبیات سیاسی است اما در منظر سیاست ابهام و تحریک کنندگی از ویژگی های خاصی برخوردار است که به سرعت موجب ایجاد یک فضای واکنش سریع در سطح بین المللی می شود.
وی افزود: همین که ترامپ سخن گفت به غیر از جواب روحانی که نشان داد هوشمندانه و به موقع بود سریعا تمام رهبران جهان موضع گیری کردند و این نشان دهنده اهمیت موضع ترامپ در ارتباط با ایران و اهمیت این کشور برای نظم آینده جهانی است
این کارشناس روابط بین الملل تاکید کرد: ایران اکنون پل پیروزی میان غرب و شرق است و باید به این بیندیشند که به گونه ای رفتار کنند که دیگران از برگ ایران امتیاز نگیرند بلکه این ایران باشد که از برگ خود بتواند استفاده و از همه کنشگران نظام بین الملل برای نظم آینده جهانی امتیاز بگیرد.
مطهرنیا به موضع اروپا اشاره کرد و گفت: اروپای متحده موضع گیری خیلی خوبی را داشت که این موضع گیری بسیار پسندیده است. سفر احتمالی مکران رییس جمهوری فرانسه به تهران زیبنده است اما در نهایت باید این قاعده را فراموش نکرد که در بزنگاه های تاریخی اتحادیه اروپا و دیگر کنشگران و بازیگران بین المللی طرف ایالات متحده آمریکا را در زمان اجبار خواهند گرفت.
وی افزود: بنابراین آنچه که اکنون ایران باید به آن بیندیشد طراحی سناریوهای بسیار مناسب برای بیرون آمدن از میدان نزاع قدرت های بین المللی برای شکل گرفتن به نظم آینده جهانی و تبدیل ایران به کنشگر مناسب و وزن دادن به جبهه های متفاوت شکلی دهی به این نظم باشد تا بتواند به جای برگ امتیازدهی به برگی امتیازگیر از همه این کنشگران تبدیل شود.
انتهای پیام