معاون ظریف: دیدارها معمولا هماهنگ شده است
معاون اروپا و آمریکای وزارت خارجه گفت: ﺑﺮﺧﻲ ﺍﺯ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪﮔﺎﻥ ﻛﻪ ﺍﺷﺎﺭﻩ ﻛﺮﺩﻳﺪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺩﺳﺘﮕﺎﻩ ﺩﻳﭙﻠﻤﺎﺳﻲ ﻧﮕﺎﻩ ﺳﻴﺎﺳــﻲ ﻭ ﺟﻨﺎﺣﻲ ﺩﺍﺭﻧﺪ. ﺍﻳﻦ ﺩﺭ ﺣﺎﻟﻲ ﺍﺳــﺖ ﻛﻪ ﻧــﮕﺎﻩ ﻭﺯﺍﺭﺕ ﺧﺎﺭﺟﻪ ﺳﻴﺎﺳﻲ ﻭ ﺟﻨﺎﺣﻲ ﻧﻴﺴﺖ. ﻭﺯﺍﺭﺕ ﺧﺎﺭﺟﻪ ﺑﻪ ﻫﻴﭻ ﺟﻨﺎﺡ ﺩﺍﺧﻠﻲ ﺗﻌﻠﻖ ﺧﺎﻃﺮ ﻧﺪﺍﺭﺩ. ﻣﺎ ﻭﻇﻴﻔﻪ ﻣﺎﻥ ﺭﺍ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﻣﻲ ﺩﻫﻴﻢ. ﺍﻛﺜﺮﻳﺖ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪﮔﺎﻥ ﻫﻢ ﺩﻏﺪﻏﻪ ﻭ ﻣﺴﺌﻮﻟﻴﺖ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﺑﻪ ﻫﻤﻴﻦ ﺩﻟﻴﻞ ﻣﺎ ﺍﺳﺘﻘﺒﺎﻝ ﻣﻲ ﻛﻨﻴﻢ.
به گزارش انصاف نیوز، دکتر مجید تختروانچی، در پاسخ به این پرسش که ﺑﺮﺧﻲ ﺍﺯ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪﮔﺎﻥ ﻣﺠﻠﺲ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺭﻭﻧﺪ ﺗﻮﺍﻓﻖ ﻭ ﮔﻔﺖ ﻭﮔﻮﻫﺎﻱ ﻫﺴﺘﻪ ﺍﻱ ﺧﻮﺷﺒﻴﻦ ﻧﻴﺴﺘﻨﺪ؟، به روزنامه ی آرمان گفت: ﺷﻤﺎ ﮔﻔﺘﻴﺪ ﺑﺮﺧﻲ، ﻣﻦ ﻫﻢ ﻣﻲ ﮔﻮﻳﻢ ﺑﺮﺧﻲ ﺍﺯ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪﮔﺎﻥ ﻣﻮﺍﻓﻘﻨﺪ. ﻭﺯﺍﺭﺕ ﺧﺎﺭﺟﻪ ﻣﺤﻞ ﺩﻳﭙﻠﻤﺎﺳﻲ ﻛﺸﻮﺭ ﺍﺳﺖ. ﺟﺎﻳﮕﺎﻩ ﺑﺎﺯﻱ ﻫﺎﻱ ﺟﻨﺎﺣﻲ ﻭ ﺳﻴﺎﺳﻲ ﻧﻴﺴﺖ. ﺍﻣﻴﺪﻭﺍﺭﻡ ﻛﻪ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪﮔﺎﻥ ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﺷﺮﺍﻳﻂ ﺣﺴﺎﺱ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻛﻤﻚ ﻛﻨﻨﺪ.
متن کامل این گفتگو در پی می آید:
سال 92 درحالی تمام شد که پرونده هستهای ایران درنهایت به قول شما و دکتر ظریف در مسیر اصلی قرار گرفت، سال 92 را چگونه دیدید و چگونه پس از سالها دوری دوباره در صحنه دیپلماسی کشور حاضر شدید؟
من سال پیش بازنشسته وزارت امورخارجه بودم و در همین مرکز پژوهشهای وزارت خارجه با دستگاه دیپلماسی کشور همکاری میکردم. به هر حال سال گذشته با امسال بسیار متفاوت بود. اگر بخواهم بیطرفانه و منصفانه اظهار نظر کنم، سیاست خارجی کشور در این یکسال بسیار تفاوت داشته است. به هر حال من نباید از عملکرد خودم دفاع کنم شما این امر را از کارشناسان و محققان روابط بینالملل بپرسید.
فکر میکردید یک چنین تغییر گستردهای در روابط سیاسی ایران و پرونده هستهای کشور اتفاق بیفتد؟
راستش را بخواهید هیچگاه تصور نمیکردم که شرایط سیاسی ایران و منطقه بهگونهای تغییر کند که توافق هستهای بهدست آید. سال 91هیچگاه تصور هم نمیکردم که توافق هستهای صورت گیرد و به این مرحله از اجرا برسد. به هر حال سال عجیب و باورنکردنی محسوب میشد. من تجربه زیادی در وزارت خارجه داشتم و شرایط امسال تغییر کرد.
تصورش را میکردید که دوباره به وزارت خارجه برگردید؟ چه کسی به شما پیشنهاد همکاری دوباره داد؟
حقیقتش را بخواهید هیچگاه تصور هم نمیکردم که دوباره به وزارت خارجه بازگردم به هر حال آقای ظریف همکار قدیمی ما محسوب میشد. من همیشه از همکاری با ایشان خاطرات خوشی داشتم. من سال گذشته مشغول مطالعه خودم و رسیدگی به کارهای شخصی بودم ولی بالاخره یک موقعیتی پیش آمد و انتخابات ریاستجمهوری و حضور مردم یک شور و هیجانی بهوجود آورد که به هر حال دوباره تصمیم گرفتم همکاری با وزارت خارجه را از سر بگیرم.
گفتید انتخابات 92 باعث شد همکاری با وزارت خارجه از سر بگیرید؟! یعنی غیر از آن حاضر به همکاری نبودید؟
بله گفتم، حضور مردم بود که شرایط را کاملا تغییر داد حتی برای ما دیپلماتها؛ بهواسطه روی کارآمدن دولت تدبیر و امید یک آرامشی در فضای داخل کشور بهوجود آمد که پشتوانه دیپلماتها شد. تمام دیپلماتها از نتیجه انتخابات سال 92 استقبال کردند. خرداد 92 موجب شد شرایط ایران در دنیای امروز تغییر کند. به همین دلیل وظیفه دانستم که من هم با دکتر ظریف همکاری را آغاز کنم. شرایط ابتدا سخت بود اما اکنون فضای دیپلماتیک بسیار متحول شده است.
شرایط مذاکرات هستهای چگونه است؟
بازشدن باب مذاکره با حضور مردم امکانپذیر شد. اگر انتخابات ریاستجمهوری سال 92 با حضور گسترده مردم رقم نمیخورد، شرایط مذاکرات هستهای دگرگون نمیشد. به حال سال 92 برای من و سیاست خارجی به اصطلاح عام «آمد داشت». شما تصور کنید که هیچکس بهمعنای واقعی باور نمیکرد چنین تحولی در گفتوگوهای هستهای پدید آید. من هم باور نمیکردم. تصور میکنم خوشبینترین افراد هم پیشبینی چنین اتفاقی را نمیکردند. به هر حال دولت یازدهم شرایط و سیاستها را تغییر داد. اما گفتوگوهای هستهای درحال حاضر شرایط سختی را میگذراند؛ گفتوگوها وارد بحثهای کارشناسی و دقیق آن شده است. بحث فنی و تعیین چارچوب برای توافق نهایی برای همه طرفها مهم است. همین امر موجب میشود شرایط سخت شود امیدوارم گفت گوها به سمت توافق پیش رود. من نسبت به آینده خوشبین هستم.
یعنی با وجود مخالفتهای داخلی و سنگاندازیهای خارجی امیدوارید سال 93 سال توافق نهایی ایران و 1+5 باشد؟
برای پیشبینی هنوز زود است. قضاوت در مورد آینده پرونده هستهای واقعا دشوار است من نمیدانم این تحلیلگران چگونه پیشبینی اتفاقات هستهای را به این سرعت مطرح میکنند. و این قدر زود قضاوت میکنند که مساله قرار است به کجا ختم شود. من که سالها کار دیپلماتیک انجام دادم و عضو تیم مذاکرهکننده ایران هستم، نمیتوانم اتفاقات آینده را پیشبینی کنم. مسیر مذاکرات مسیر خوبی است اما ما راه دشواری را در پیش داریم بدون شک رسیدن به توافق راه طولانی را در پیش داریم.
فکر میکنید برای رسیدن به توافق نهایی چقدر زمان نیاز داریم؟
ممکن است یک تا چهار سال گامهای نهایی طول بکشد. من هم مثل دکتر ظریف معتقدم اگر کشورها به حقوق یکدیگر احترام بگذارند، قطعا گام نهایی در تابستان امسال برداشته خواهد شد. در نهایت باید بگویم که نسبت به آینده امیدوارم. اما نمیتوانم آن چیزی که شما میخواهید یعنی پیشبینی را انجام دهم.
برخی فکر میکنند سال آینده بیشترین چالش برای تیم مذاکرهکننده پروتکل الحاقی است. هم در داخل و هم در خارج بحث پروتکل الحاقی درمتن توافقنامه ژنو بهگونهای آمده که ایران را در نهایت وادار به پذیرش آن میکند؟
بحث پروتکل الحاقی یکی از مباحث گام نهایی است و اگر دقت هم کرده باشید درمتن توافق ژنو آمده است تسهیل و اجرای پروتکل الحاقی؛ یعنی اول باید مجلس پروتکل الحاقی را تصویب کند، وقتی تصویب کرد، دولت موظف به اجرایش خواهد بود اگر ما برسیم به مرحلهای که توافقی که به آن میرسیم یک توافق معقولی باشد، نمایندگان مجلس هم وقتی با پروتکل الحاقی روبهرو شوند قطعا اگر با توافق معقولی برخورد کنند، مسلما در نظرشان تاثیر میگذارد ولی در نهایت این مجلس است که تصمیم میگیرد درمورد پروتکل الحاقی به چه نحوی عمل کند.
ﺑﺮﺧﻲ ﺍﺯ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪﮔﺎﻥ ﻣﺠﻠﺲ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺭﻭﻧﺪ ﺗﻮﺍﻓﻖ ﻭ ﮔﻔﺖ ﻭﮔﻮﻫﺎﻱ ﻫﺴﺘﻪ ﺍﻱ ﺧﻮﺷﺒﻴﻦ ﻧﻴﺴﺘﻨﺪ؟
ﺷﻤﺎ ﮔﻔﺘﻴﺪ ﺑﺮﺧﻲ، ﻣﻦ ﻫﻢ ﻣﻲ ﮔﻮﻳﻢ ﺑﺮﺧﻲ ﺍﺯ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪﮔﺎﻥ ﻣﻮﺍﻓﻘﻨﺪ. ﻭﺯﺍﺭﺕ ﺧﺎﺭﺟﻪ ﻣﺤﻞ ﺩﻳﭙﻠﻤﺎﺳﻲ ﻛﺸﻮﺭ ﺍﺳﺖ. ﺟﺎﻳﮕﺎﻩ ﺑﺎﺯﻱ ﻫﺎﻱ ﺟﻨﺎﺣﻲ ﻭ ﺳﻴﺎﺳﻲ ﻧﻴﺴﺖ. ﺍﻣﻴﺪﻭﺍﺭﻡ ﻛﻪ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪﮔﺎﻥ ﺩﺭ ﺍﻳﻦ ﺷﺮﺍﻳﻂ ﺣﺴﺎﺱ ﺑﻴﺸﺘﺮ ﻛﻤﻚ ﻛﻨﻨﺪ.
ﺳﻮﺍﻻﺕ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪﮔﺎﻥ ﺭﺍ ﭼﮕﻮﻧﻪ ﻣﯽ ﺑﻴﻨﻴﺪ؟
ﺑﺮﺧﻲ ﺍﺯ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪﮔﺎﻥ ﻛﻪ ﺍﺷﺎﺭﻩ ﻛﺮﺩﻳﺪ ﻧﺴﺒﺖ ﺑﻪ ﺩﺳﺘﮕﺎﻩ ﺩﻳﭙﻠﻤﺎﺳﻲ ﻧﮕﺎﻩ ﺳﻴﺎﺳــﻲ ﻭ ﺟﻨﺎﺣﻲ ﺩﺍﺭﻧﺪ. ﺍﻳﻦ ﺩﺭ ﺣﺎﻟﻲ ﺍﺳــﺖ ﻛﻪ ﻧــﮕﺎﻩ ﻭﺯﺍﺭﺕ ﺧﺎﺭﺟﻪ ﺳﻴﺎﺳﻲ ﻭ ﺟﻨﺎﺣﻲ ﻧﻴﺴﺖ. ﻭﺯﺍﺭﺕ ﺧﺎﺭﺟﻪ ﺑﻪ ﻫﻴﭻ ﺟﻨﺎﺡ ﺩﺍﺧﻠﻲ ﺗﻌﻠﻖ ﺧﺎﻃﺮ ﻧﺪﺍﺭﺩ. ﻣﺎ ﻭﻇﻴﻔﻪ ﻣﺎﻥ ﺭﺍ ﺍﻧﺠﺎﻡ ﻣﻲ ﺩﻫﻴﻢ. ﺍﻛﺜﺮﻳﺖ ﻧﻤﺎﻳﻨﺪﮔﺎﻥ ﻫﻢ ﺩﻏﺪﻏﻪ ﻭ ﻣﺴﺌﻮﻟﻴﺖ ﺩﺍﺭﻧﺪ ﺑﻪ ﻫﻤﻴﻦ ﺩﻟﻴﻞ ﻣﺎ ﺍﺳﺘﻘﺒﺎﻝ ﻣﻲ ﻛﻨﻴﻢ.
دکتر ظریف به خاطر برخی دیدارهای خانم اشتون اکنون در مجلس مورد سوال واقع شده است. میتوانید در این مورد به ما توضیح دهید؟
این نخستینباری نیست که مجلس از دکتر ظریف سوال میکند. به هر حال تنظیم دیدارها با من نبوده است شما میتوانید از مسئول مربوطه سوال کنید. اما از نمایندگان میخواهم از وزارت خارجه حمایت کنند چون دیدارها معمولا هماهنگ شده است. یعنی روال کار وزارت خارجه از اول هم همینطور بوده است.
مذاکرات 26 تا 29 اسفند را چگونه ارزیابی میکنید؟
این مذاکرات ادامه مذاکرات بهمنماه است. کار کارشناسی روی آن از ابتدای اسفند آغاز شده بود و اکنون دو طرف آماده مذاکره شدهاند.
فکر میکنید مذاکرات 26اسفند بیشتر روی چه چیزی تمرکز پیدا کند؟
ممکن است مذاکرات تمرکزش روی بخشی از موارد احتمالی توافق صورت بگیرد.
بیشتر روی چه مباحثی؟!
نمیتوانم پیشبینی کنم.
خانم اشتون در جریان سفر به کشورمان راجع به این موضوع صحبت نکردهاند؟
شما به متن توافق ژنو نگاه کنید، میبینید که مسائل و مباحث گوناگونی طرح شده است ممکن است هر کدام از اینها مطرح شود. اما قطعا مسائل مختلفی مطرح میشود. شما شرایط داخل مذاکرات را نمیدانید. اوایل اسفند بحث کارشناسی با موفقیت پیش رفت. ممکن است مذاکرات 26 تا 29 هم در ادامه آن خوب باشد به هرحال خوشبینی بخشی از کار دیپلماسی است. باید شما ببینید که فضای آنجا چگونه است.
آیا بحث موشکهای بالستیک مطرح خواهد شد؟
ما قبلا گفتیم اگر بحث موشکهای بالستیک مطرح شود اصلا حاضر به ادامه بحث نیستیم.
چرا؟
چون خارج از بحث است. ما اول هم گفتیم که اگر این بحثها مطرح شود ما بههیچوجه قبول نمیکنیم و به عقیده ما این مباحث مردود است.
برخی از کشورها تهدیدهایی را همزمان با مذاکرات انجام میدهند ممکن است سال آینده در جریان مذاکرات ایران را به تهدید اقتصادی و یا نظامی کنند. شما در جریان مذاکرات این مطالب را مطرح میکنید؟
الان نمیخواهم بگویم که ما در مذاکرات چه میخواهیم بگوییم مذاکرات در سالن مذاکرات انجام میشود ولی بنده به شما میگویم در جریان همه دورهای مذاکرات یک بخش قابل توجهی از صحبتهای ما اختصاص داده میشود به انتقادات و بحث روی کار. ما انتقادات خودمان را خیلی صریح و روشن به آنها منتقل میکنیم.
موضع وزارت خارجه درخصوص تحولات اوکراین به چه صورت است؟
ما ابراز نگرانی کردیم اما در امور داخلی اوکراین دخالت نکردیم. ولی امیدواریم با گفتوگوی طرفین این مشکلات حل شود. به هر حال آرزومندیم سال آینده مشکلات اوکراین حل شود. اوکراین کشوری تاثیرگذار و مهم است و اتفاقا شرایط این کشور برای ما هم مهم است.
برخی میگویند که شرایط اوکراین چندان به ما ربطی ندارد. آیا تا به حال وزارت خارجه واکنشی نشان داده است؟
ما با احتیاط با این قضیه برخورد میکنیم چون با شرایط اوکراین و منافع خودمان آشنایی کامل داریم. آنهایی هم که میگویند ما باید به مسائل اوکراین توجه نکنیم، حتما سیاسی نیستند. به هر حال وزارت خارجه به اصل حاکمیت کشورها و منافع ملی احترام میگذارد.
انتهای پیام