ادیسونها به کدام بهشت میروند؟
حجت الاسلام هادی سروش، مدرس حوزه، در یادداشتی دربارهی ادیسون نوشت:
این روزها روز تکریم جناب توماس ادیسون؛ کاشف بزرگلامپ (برق) و ۲۵۰۰ اختراع دیگر مانند میکروفن و گرامافن و دستگاه تکثیر و…. .
سوالی که بسیار پرسابقه است و نه تنها ذهن مقدسین را درگیر کرده بلکه فکر روشنفکران را نیز به خود جلب کرده این است:
آیا مانند ادیسون به بهشت میرود؟
گروه اول که مقدسین باشند بهصورت قطعی میگویند: نه. چون ورود به بهشت نیاز به توحید و عمل صالح دارد و این افراد فاقد اعتقاد درست و حق هستند.
گروه دوم که روشنفکران باشند بهصورت قطعی میگویند: بله. چون این اشخاص عمل شایسته داشته و رحمت الهی شاملشان میشود.
در این بین؛ علامه طباطبایی و استاد مطهری هستند که خواستند مسیر اعتدال را طی کنند و بر این گمان هستند:
اگر شخص دارای حُسن فعلی (کار خوب) بود ولی حُسن فاعلی (آدم خوب) نبود، عملش در درجات عالم آخرت و بهشت تأثیر نداشته ولی خدای متعال این چنین شخص خدومی را از رحمت دنیوی و چه بسا اُخروی محروم نمیکند و در دنیا به او شهرت و خوش نامی و در آخرت به او تخفیف در عذاب میدهد. و این عنایات خدا بر محور «نیت» آن شخص خواهد بود.
استاد آیت الله جوادی آملی از شهید مطهری جلو رفته و در درس میفرمودند:
تا وقتی بر کفر و عناد شخصی یقین نداشته باشیم، کفر او از استضعاف فکر دینی او نشات گرفته و در آخرت از کافران معذَب جدا خواهد بود. و اصلاً اظهار نظر در مورد جهنمی بودن افراد کار صحیحی نیست.
راه متفاوت:
یکم:
انسان به ماهو انسان دارای کرامت است.
دوم:
این کرامت وقتی آسیب پذیر میشود که آدمی با اراده و اگاهی دست به الحاد و ظلم و خونریزی زند.
سوم:
اینکه، تازه؛ هرکسی که به اعتقاد حق و حقانیت نرسید، لزوماً شخص ملحدی نیست.
و شاید اصلاً به قول علامه طباطبایی؛ «آدمی که اعتقادات مطابق با حق ندارد، نه تنها میتواند محیط، در دین و آیین انتخابیاش مؤثر بوده باشد، بلکه چه بسا در میان موحدان زندگی نموده و اصلاً ذهنش متوجه حقیقتی غیر از آنچه معتقد بوده نشده تا تکلیفی داشته باشد».
چهارم:
خیررسانی به عالم و آدم، حتی در حد آب رسانی به یک گیاه تشنه، در دنیا و آخرت بی بهره نخواهد بود.
پنجم:
شناخت و دست یابیِ نحوهی بهرمندی در آخرت از خیرات انسانها را فقط خدای عالم و قادر و رحیم میداند.
واقعش به قوارهی ما آدمیان نمیآید که، بیاییم و تعیین تکلیف و قضاوت حتمی کنیم که خدا؛ شدت عذاب را یا اصل عذاب را و یا ورود در رحمت الهی به نام بهشت را نصیب افراد خدوم غیر مسلمان میفرماید و یا نمیفرماید.
ششم:
عارفان بزرگی مانند امام خمینی، بر این مبنای متین و وزیناند که؛
خدای متعال غیر از بهشتِ باورها و اعتقادات، بهشتِ اعمال دارد و اعمال آدمیان در آن سرای جاودان، بهشت میسازد.
و ثانیا هر ذرهای از حرکتی مثبت، ظهور کمال است و نیل به «کمال مطلق» و بهرمندی دنیوی و اخروی از آن.
هفتم:
آدمهای برجستهای که در دنیای خود با کسب بهترین کمالات بلند در علم و عقیده و رفتار خود، نصاب بالایی پیدا کردند و رکورد معنوی محیرالعقولی زدند، حسابشان محفوظ است و دخلی به موضوع نوشته ما ندارد، آنان به قول قرآن؛ «فی مقعدصدق عند ملیک مقتدر» هستند.
با این نظریهی متفاوت که مبتنی بر اصول عقائد اسلامی (کتاب و سنت) و مبنای اهل معرفت است، نسبت به سرانجام آخرتی بزرگ مخترعانی که به بشریت خدمتهای گرانسنگ نمودند، روشن میشود.
انتهای پیام
سلام ،
خوشا به حالت، جناب مدرس حوزه – که فرصت و حوصلهِ پرداختن به این امورات را داری ! اگر بفکر اجاره خانه ماه به ماه بودید – اگر دغدغه پیدا کردن یک شغل نیمه آبرومند داشتید – اگر برای هزینه عمل جراحی همسرت، چکنم چکنم میکردی ، مطمئن باشید که دیگر سراغ این سرگرمیها نمی رفتید ! خوشا به حالت که بی دغدغه ای ! هزاران لیسانس و فوق لیسانس، صبح به صبح در صفحه نیازمندیهای همشهری غرق هستند برای پیدا کردن یک کار ! و شما در فکر این هستید که ادیسون به جهنم میرود یا بهشت !؟ خوشا به حالت ! فکر نکنید که به شما حسادت میکنم اگر میگویم، خوشا به حالت ! نه ، در حیرتم شما چه چیزی را تدریس میکنید که تا این حد از دردهای واضح و مواج در جامعه، فاصله دارد !؟ ما مردم ، گرفتار الفبای زندگی یومیه خود هستیم و شما از ادیسون و سرنوشت او به ما می آموزید ! خوشا به حالت که اینقدر آسوده خیال زندگی میکنید !
جناب شما که درگیر این همه مسئله هستید، چطور ادیسون رو سرچ کردین و سر از اینجا درآوردین؟؟؟!!!
چرا مسائل رو با هم قاطی میکنید تا نتیجه های مطلکب بگیرید؟؟!!